Jesteśmy w Anglii - kraju monarchii, popołudniowej herbaty i londyńskiego metra. Tikka Masala to podobno danie narodowe Brytyjczyków. Masala był dodawany, aby zaspokoić życzenia Anglików chcących mieć mięso podane w sosie. I w ten sposób Robin Cook ogłosił kurczaka Tikka Masala brytyjską potrawą narodową. Danie jednak zapożyczone jest z kuchni Indyjskiej, gdzie przeplatają się wspaniałe smaki i aromaty tej kuchni. Delikatne kawałki kurczaka w aromatycznym sosie masala - tyle smaku i wspaniałych aromatów na jednym talerzu. Danie idealnie komponuje się z winem Chardonnay.
Porcje: 5
Składniki
Marynata
- 5 sztuk filetów z piersi kurczaka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 świeże papryczki chili
- 7½ cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżka papryki w proszku
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżki garam masala
- oliwa
Sos
- 500 ml wody
- 2 średnie cebule
- 6 ząbków czosnku
- 110 ml śmietany kremówki
- 300 g pomidorów krojonych z puszki
- 1 łyżka masła ghee
- 1 łyżka garam masala
- mała garść mielonych orzechów nerkowca lub migdałów
- sól morska
- garść świeżej kolendry
- 1 limonka
Dodatkowo
- 1 limonka
Przygotowanie
Marynata
- Czosnek rozgniatamy, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Papryczki myjemy, usuwamy pestki, drobno kroimy i dodajemy do imbiru i czosnku. W garnku podgrzewamy sporą porcję oliwy i dodajemy gorczycę. Kiedy zacznie strzelać odławiamy gorczycę, a oliwę dodajemy do wcześniej przygotowanych przypraw. Do powstałej marynaty dodajemy paprykę w proszku, kmin rzymski, mieloną kolendrę i garam masalę.
- Marynatę dzielimy na dwie części. Do jednej części marynaty dodajemy jogurt naturalny i wszystko mieszamy, aby składniki się połączyły. Dodajemy do niej pokrojonego w większą kostkę kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Kurczaka smażymy na grillowej patelni.
Sos
- W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i drugą połowę marynaty. Smażymy na małym ogniu przez około 15 minut uważając, aby cebula niezbrązowiała. Dodajemy zblendowane pomidorowy, mielone orzechy, wodę i pół łyżeczki soli. Mieszamy i dusimy przez kilka minut, aż sos odparuje i delikatnie zgęstnieje.
- Dodajemy śmietankę i łyżkę przyprawy garam masala. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dodajemy kurczaka. Mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku sokiem z limonki. Danie podajemy z ryżem parabolied lub basmati. Do dania świetnie pasują do tego warzywa blanszowane na łyżce masła z dodatkiem ząbka czosnku i soli. Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą, skrapiamy sokiem z limonki i ozdabiamy plasterkiem limonki.बॉन एपेतीत !
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Dziś zrobiłam to danie, jest mega pyszne 🙂
Jakiego kurczaka używasz? Mnie od dłuższego czasu odrzuca od mięsa z ferm.
Staram się kupować eko 🙂
Bardzo lubię masale. Różne miałam:)
Przepis wygląda imponująco. Danie wymaga trochę pracy, ale smak musi być niesamowity.
Wygląda super, aż naszła mnie ochota aby spróbować!
Uwielbiam kuchnię azjatycką. 🙂 Co prawda, kurczaka tikka masala jeszcze nie próbowałam, ale wszystko przede mną. 😉
PS. Pięknie podałaś to danie na zdjęciu. <3
Dziękuję i zachęcam do spróbowania tych niezwykłych aromatów 🙂
Przepis jest niesamowity, aż chce się spróbować tego kurczaka, ale dlaczego to jest brytyjskie, to nie wiem.
Chyba że dlatego, że Indie były kiedyś we władaniu Brytyjczyków 😉
Z tym daniem wiąże się nie co inna historia 😉
Ja akurat nie jem mięsa ale ten przepis mógłby przypaść do gustu moim chłopakom 🙂
Uwielbiam indyjską kuchnię i danie prezentuje się cudnie! Muszę spróbować! 🙂
Nie słyszałam o tej potrawie, ale nie wydaje się skomplikowana do przygotowania. Wypróbuję 🙂
Jak pięknie się prezentuje na talerzu. I w przygotowaniu nie jest skomplikowane
Wygląda pysznie !
Brzmi i wygląda naprawdę pysznie – i bardzo chętnie spróbuję przemycić to danie do menu naszej rodziny 🙂
Ja wlasnie wczoraj robilam Tikke i Naan brot 😉
Uwielbiam kuchnię indyjską, a do tej pory korzystałam z gotowych sosów. Trochę zaskoczyłaś mnie, że to danie narodowe Anglików. Zabawny efekt kolonializmu.
Super syglada świetnie podobne a przepis nawet łatwy