Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Azjatycka, Dania z ryżem, Drób, Kuchnia angielska, Kuchnia indyjska, Obiady, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  11 lipca, 2014

Tikka masala

Wędrówki po kuchni
Jesteśmy w Anglii - kraju monarchii, popołudniowej herbaty i londyńskiego metra. Tikka Masala to podobno danie narodowe Brytyjczyków. Masala był dodawany, aby zaspokoić życzenia Anglików chcących mieć mięso podane w sosie. I w ten sposób Robin Cook ogłosił kurczaka Tikka Masala brytyjską potrawą narodową. Danie jednak zapożyczone jest z kuchni Indyjskiej, gdzie przeplatają się wspaniałe smaki i aromaty tej kuchni. Delikatne kawałki kurczaka w aromatycznym sosie masala - tyle smaku i wspaniałych aromatów na jednym talerzu. Danie idealnie komponuje się z winem Chardonnay.
Przygotowanie25 min., min.
Gotowanie30 min., min.
Czas całkowity55 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 5
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Marynata

  • 5 sztuk filetów z piersi kurczaka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 świeże papryczki chili
  • 7½ cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki garam masala
  • oliwa

Sos

  • 500 ml wody
  • 2 średnie cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 110 ml śmietany kremówki
  • 300 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 łyżka masła ghee
  • 1 łyżka garam masala
  • mała garść mielonych orzechów nerkowca lub migdałów
  • sól morska
  • garść świeżej kolendry
  • 1 limonka

Dodatkowo

  • 1 limonka

Przygotowanie

    Marynata

    • Czosnek rozgniatamy, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Papryczki myjemy, usuwamy pestki, drobno kroimy i dodajemy do imbiru i czosnku. W garnku podgrzewamy sporą porcję oliwy i dodajemy gorczycę. Kiedy zacznie strzelać odławiamy gorczycę, a oliwę dodajemy do wcześniej przygotowanych przypraw. Do powstałej marynaty dodajemy paprykę w proszku, kmin rzymski, mieloną kolendrę i garam masalę.
    • Marynatę dzielimy na dwie części. Do jednej części marynaty dodajemy jogurt naturalny i wszystko mieszamy, aby składniki się połączyły. Dodajemy do niej pokrojonego w większą kostkę kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Kurczaka smażymy na grillowej patelni.

    Sos

    • W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i drugą połowę marynaty. Smażymy na małym ogniu przez około 15 minut uważając, aby cebula niezbrązowiała. Dodajemy zblendowane pomidorowy, mielone orzechy, wodę i pół łyżeczki soli. Mieszamy i dusimy przez kilka minut, aż sos odparuje i delikatnie zgęstnieje.
    • Dodajemy śmietankę i łyżkę przyprawy garam masala. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dodajemy kurczaka. Mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku sokiem z limonki. Danie podajemy z ryżem parabolied lub basmati. Do dania świetnie pasują do tego warzywa blanszowane na łyżce masła z dodatkiem ząbka czosnku i soli. Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą, skrapiamy sokiem z limonki i ozdabiamy plasterkiem limonki.
      बॉन एपेतीत !

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    5 1 głos
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Dania z ryżem
    • Drób
    • Kuchnia angielska
    • Kuchnia azjatycka

    Nawigacja wpisu

    Sernik waniliowy z Cadbury
    Tarta z cukinią i ricottą

    Podobne wpisy

    Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocne
    Kuchnia angielska, Okazje, Słodkie bułki, Wędrówki kulinarne, Wielkanoc, Wypieki  /  24 marca, 2021
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 51

    Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocne

    Tortille z kurczakiem cajun i sosem ranczerskim
    Drób, Obiady, Przepisy  /  30 lipca, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

    Tortille z kurczakiem cajun i sosem ranczerskim

    Kurczak w sosie barbecue pieczony w folii
    Drób, Grill, Obiady, Okazje, Przepisy, Szybkie dania, Zdrowo i Fit  /  16 września, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 45

    Kurczak w sosie barbecue pieczony w folii

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    19 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Karolina
    Karolina
    4 lata temu

    5 stars
    Dziś zrobiłam to danie, jest mega pyszne 🙂

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    5 lata temu

    Jakiego kurczaka używasz? Mnie od dłuższego czasu odrzuca od mięsa z ferm.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Akacja

    Staram się kupować eko 🙂

    0
    Odpowiedz
    czerwonafilizanka
    czerwonafilizanka
    5 lata temu

    Bardzo lubię masale. Różne miałam:)

    0
    Odpowiedz
    Pielęgnacyjny Zakątek
    Pielęgnacyjny Zakątek
    5 lata temu

    Przepis wygląda imponująco. Danie wymaga trochę pracy, ale smak musi być niesamowity.

    0
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    5 lata temu

    Wygląda super, aż naszła mnie ochota aby spróbować!

    0
    Odpowiedz
    Wiewiórka w okularach
    Wiewiórka w okularach
    5 lata temu

    Uwielbiam kuchnię azjatycką. 🙂 Co prawda, kurczaka tikka masala jeszcze nie próbowałam, ale wszystko przede mną. 😉
    PS. Pięknie podałaś to danie na zdjęciu. <3

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Wiewiórka w okularach

    Dziękuję i zachęcam do spróbowania tych niezwykłych aromatów 🙂

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    5 lata temu

    5 stars
    Przepis jest niesamowity, aż chce się spróbować tego kurczaka, ale dlaczego to jest brytyjskie, to nie wiem.
    Chyba że dlatego, że Indie były kiedyś we władaniu Brytyjczyków 😉

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  krystynabozenna

    Z tym daniem wiąże się nie co inna historia 😉

    0
    Odpowiedz
    Beata Herbata
    Beata Herbata
    5 lata temu

    Ja akurat nie jem mięsa ale ten przepis mógłby przypaść do gustu moim chłopakom 🙂

    0
    Odpowiedz
    Karola Buszujwkuchni
    Karola Buszujwkuchni
    7 lata temu

    Uwielbiam indyjską kuchnię i danie prezentuje się cudnie! Muszę spróbować! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ewa
    Ewa
    7 lata temu

    Nie słyszałam o tej potrawie, ale nie wydaje się skomplikowana do przygotowania. Wypróbuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Justyna
    Justyna
    7 lata temu

    Jak pięknie się prezentuje na talerzu. I w przygotowaniu nie jest skomplikowane

    0
    Odpowiedz
    Marta
    Marta
    7 lata temu

    Wygląda pysznie !

    0
    Odpowiedz
    Karolina / Nasze Bąbelkowo
    Karolina / Nasze Bąbelkowo
    7 lata temu

    Brzmi i wygląda naprawdę pysznie – i bardzo chętnie spróbuję przemycić to danie do menu naszej rodziny 🙂

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    7 lata temu

    Ja wlasnie wczoraj robilam Tikke i Naan brot 😉

    0
    Odpowiedz
    Zofia
    Zofia
    7 lata temu

    Uwielbiam kuchnię indyjską, a do tej pory korzystałam z gotowych sosów. Trochę zaskoczyłaś mnie, że to danie narodowe Anglików. Zabawny efekt kolonializmu.

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    7 lata temu

    Super syglada świetnie podobne a przepis nawet łatwy

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    19
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz