Do tego dania zainspirował mnie przepis Leona Knapskog, znanego restauratora z Norwegii. Nie do końca wierzyłam w różnorodność smaków, ale danie okazało się niebywale zaskakujące. Wprowadziłam kilka zmian, dodałam odrobinę fantazji w postaci odświeżającej sałatki. Całość wspaniale zagrała, danie zdecydowanie wszystkich urzekło.
Porcje: 4
Składniki
- 400 g filetu z tilapii
- pieprz cytrynowy
- sól morska
- oliwa
Purée
- 500 g ziemniaków
- 300 g selera
- 2 łyżki masła
- pieprz biały
- sól morska
Sos jabłkowy
- 175 ml soku jabłkowego jednodniowego *
- 1 twarde jabłko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- pieprz cytrynowy
Salsa z ogórków
- 300 g ogórków kwaszonych
- 5 sztuk kolorowej papryki konserwowej
- 1 cebula
- 2 łyżki zalewy z papryki konserwowej
Przygotowanie
Purée
- Selera i ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę. Warzywa zalewamy wodą, delikatnie solimy i gotujemy do miękkości (ziemniaki i selera gotujemy osobno). Ugotowane warzywa przekładamy do miski, dodajemy masło, przyprawy i blendujemy na gładkie i jednolite purée.
Sos jabłkowy
- Jabłko obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do garnka wlewamy sok jabłkowy. Dodajemy pokrojone jabłko i sok z cytryny. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu około 2 minut. Następnie dodajemy po troszeczku mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając. Najlepiej użyć do tego trzepaczki. Sos nie może być zbyt gęsty. Jeśli sos zbyt zgęstnieje możemy dodać odrobinę soku jabłkowego.
Salsa z ogórków
- Ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę i odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę konserwową. Całość delikatnie mieszamy, dodajemy 2-3 łyżki zalewy z papryki i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem kolorowym.
Ryba
- Rybę z każdej strony delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem cytrynowym. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy oliwę i smażymy filety z każdej strony na złoty kolor. Rybę podajemy z purée, sosem i salsą.Smacznego!
Uwagi dodatkowe
- do sosu najlepiej użyć naturalnego soku jednodniowego. Soki w kartonach są zbyt słodkie
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Leon Knapskog
Wygląda przepysznie 🙂 Trzeba wypróbować 🙂
Z przyjemnością bym skosztowała. Puree z dodatkiem selera mnie zaintrygowało. Całość zapewne smakuje wybornie 🙂
Przepis wygląda na wymagający, ale warto poświętować czasem przy takich pięknych potrawach z przyjaciółmi 🙂
Nie lubię selera :(, ale sałatka i rybka wyglądają świetnie…
Sos jablkowy jest dla mnie kulinarna nowoscia, ale kuchnia – kucharzenie jest takim fajnym podrozowaniem przez rozne strefy klimatyczne i poklady nieprzebranej ludzkiej kreatywnosci. Pozdrawiam serdecznie Beata
Niebanalne połączenie ryby i jabłek. Nigdy takiego nie próbowałam. Brzmi ciekawie, ale nie wiem, czy bym się skusiła 🙂
Danie prezentuje się bardzo smakowicie 🙂 zastanawia mnie smak puree z selera, chętnie bym spróbowała – elegancko i pysznie 🙂
Bez dwóch zdań są to moje smaki! Super pomysłowe danie! Gratuluję 🙂
Uwielbiamy ryby! Natomiast zaintrygowało mnie puree z selera! Koniecznie muszę spróbować 🙂