Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Obiady, Przepisy, Ryby i owoce morza  /  9 grudnia, 2012

Tilapia na purée z selera z sosem jabłkowym

Wędrówki po kuchni
Do tego dania zainspirował mnie przepis Leona Knapskog, znanego restauratora z Norwegii. Nie do końca wierzyłam w różnorodność smaków, ale danie okazało się niebywale zaskakujące. Wprowadziłam kilka zmian, dodałam odrobinę fantazji w postaci odświeżającej sałatki. Całość wspaniale zagrała, danie zdecydowanie wszystkich urzekło.
Przygotowanie25 min., min.
Gotowanie40 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 5 min., min.
Drukuj
Porcje: 4
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 400 g filetu z tilapii
  • pieprz cytrynowy
  • sól morska
  • oliwa

Purée

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g selera
  • 2 łyżki masła
  • pieprz biały
  • sól morska

Sos jabłkowy

  • 175 ml soku jabłkowego jednodniowego *
  • 1 twarde jabłko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • pieprz cytrynowy

Salsa z ogórków

  • 300 g ogórków kwaszonych
  • 5 sztuk kolorowej papryki konserwowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki zalewy z papryki konserwowej

Przygotowanie

    Purée

    • Selera i ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę. Warzywa zalewamy wodą, delikatnie solimy i gotujemy do miękkości (ziemniaki i selera gotujemy osobno). Ugotowane warzywa przekładamy do miski, dodajemy masło, przyprawy i blendujemy na gładkie i jednolite purée.

    Sos jabłkowy

    • Jabłko obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do garnka wlewamy sok jabłkowy. Dodajemy pokrojone jabłko i sok z cytryny. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu około 2 minut. Następnie dodajemy po troszeczku mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając. Najlepiej użyć do tego trzepaczki. Sos nie może być zbyt gęsty. Jeśli sos zbyt zgęstnieje możemy dodać odrobinę soku jabłkowego.

    Salsa z ogórków

    • Ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę i odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę konserwową. Całość delikatnie mieszamy, dodajemy 2-3 łyżki zalewy z papryki i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem kolorowym.

    Ryba

    • Rybę z każdej strony delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem cytrynowym. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy oliwę i smażymy filety z każdej strony na złoty kolor. Rybę podajemy z purée, sosem i salsą.
      Smacznego!

    Uwagi dodatkowe

    • do sosu najlepiej użyć naturalnego soku jednodniowego. Soki w kartonach są zbyt słodkie

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    Adapted from Leon Knapskog

    5 1 vote
    Article Rating

    Tagi

    • Jabłka
    • Ryby i owoce morza
    • Seler

    Nawigacja wpisu

    Duńska zupa z porów
    Świąteczne pierniczki

    Podobne wpisy

    Śledzie z porem i jabłkiem
    Boże Narodzenie, Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  16 grudnia, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

    Śledzie z porem i jabłkiem

    Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami
    Obiady, Przepisy, Ryby i owoce morza, Szybkie dania, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  13 czerwca, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 41

    Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami

    Pasta z wędzonej makreli
    Przepisy, Śniadania, Wytrawnie  /  28 września, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

    Pasta z wędzonej makreli

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    9 komentarzy
    najnowszy
    najstarszy oceniany
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Adrian
    Adrian
    7 lat temu

    Wygląda przepysznie 🙂 Trzeba wypróbować 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aneta
    Aneta
    7 lat temu

    Z przyjemnością bym skosztowała. Puree z dodatkiem selera mnie zaintrygowało. Całość zapewne smakuje wybornie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Babownia
    Babownia
    7 lat temu

    Przepis wygląda na wymagający, ale warto poświętować czasem przy takich pięknych potrawach z przyjaciółmi 🙂

    0
    Odpowiedz
    Sylwia
    Sylwia
    7 lat temu

    Nie lubię selera :(, ale sałatka i rybka wyglądają świetnie…

    0
    Odpowiedz
    BEATA REDZIMSKA
    BEATA REDZIMSKA
    7 lat temu

    Sos jablkowy jest dla mnie kulinarna nowoscia, ale kuchnia – kucharzenie jest takim fajnym podrozowaniem przez rozne strefy klimatyczne i poklady nieprzebranej ludzkiej kreatywnosci. Pozdrawiam serdecznie Beata

    0
    Odpowiedz
    Edyta Mój kawałek podłogi
    Edyta Mój kawałek podłogi
    8 lat temu

    Niebanalne połączenie ryby i jabłek. Nigdy takiego nie próbowałam. Brzmi ciekawie, ale nie wiem, czy bym się skusiła 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra z Cooking Monster
    Aleksandra z Cooking Monster
    8 lat temu

    Danie prezentuje się bardzo smakowicie 🙂 zastanawia mnie smak puree z selera, chętnie bym spróbowała – elegancko i pysznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    MangoPapaja
    MangoPapaja
    8 lat temu

    Bez dwóch zdań są to moje smaki! Super pomysłowe danie! Gratuluję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Zielona Karuzela
    Zielona Karuzela
    8 lat temu

    Uwielbiamy ryby! Natomiast zaintrygowało mnie puree z selera! Koniecznie muszę spróbować 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    9
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x
    | Odpowiedz