Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Torty, Wypieki  /  13 listopada, 2017

Tort 18 -latka

Wędrówki po kuchni
To chyba jeden z najważniejszy tortów z jakim przyszło mi się zmierzyć. Najważniejszy, bo dla najważniejszej osoby w moim życiu. Projektowany i planowany od pół roku. Ileż to ja nocy nie przespałam, obmyślając każdy szczegół, planując wygląd, łącząc smaki. Chciałam, aby ten tort był takim obrazem dzieciństwa mojego syna, co widoczne jest zarówno z zewnątrz tortu jak i w środku. Podstawa tortu to oczywiście smaki dzieciństwa. Góra to już dorosłość i marzenia, które mam nadzieję niebawem się spełnią. W środku historia dzieciństwa zaczyna się od słodkich truskawek, potem ulubione czekoladki Kinder no i jak przystało na osiągnięty wiek epilogiem jest wersja alkoholowa. Jest w nim mnóstwo smaków, które wspaniale się łączą, ale najwięcej z pewnością jest w nim miłości...bo właśnie dziś minęło 18 lat odkąd dostałam najtrudniejszą rolę życia. Nie było łatwo, bo to trudna rola, a paradoksalnie powierzona zupełnym amatorom. Ale z dumą mogę jednak powiedzieć, że bycie mamą jest najcudowniejszym zawodem świata. Bo być Mamą to coś więcej niż być człowiekiem. Bo czy człowiek byłby w stanie udźwignąć taką miłość?
Drukuj
Porcje: 38
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Biszkopt

  • Potrzebujemy dwa takie biszkopty
  • 7 jajek
  • 127 g mąki tortowej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 203 g cukru
  • szczypta soli

Ciasto zielone na trawę

  • 670 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 255 g mąki tortowej
  • 315 g mąki krupczatki
  • 370 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 ½ szklanki oleju
  • 4 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel barwnika zielonego

Ciasto brązowe na ziemię

  • 200 g mąki pszennej
  • 260 g brązowego cukru
  • 170 ml oleju słonecznikowego
  • 80 g ciemnego kakao
  • 200 ml mleka
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 7 g proszku do pieczenia

Krem truskawkowy

  • 200 g mascarpone
  • 200 g truskawek
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Żelka truskawkowa

  • 500 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Nasączenie truskawkowe

  • 150 ml wody niegazowanej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki ekstraktu truskawkowego

Krem kinder

  • 350 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 140 g kinderków
  • 120 g kulkek choco

Nasączenie cytrynowe

  • 150 ml wody niegazowanej
  • 1 łyżka cukru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny

Krem pina colada

  • 250 g sera mascarpone
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 125 g sera ricotta
  • 110 g cukru
  • 2 łyżeczki likieru kokosowego

Frużelina ananasowa

  • 870 g ananasa z puszki
  • 2 łyżeczki likieru kokosowego
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki galaretki ananasowej
  • 3 łyżki spirytusu

Nasączenie ananasowe

  • 150 ml soku ananasowego
  • 2-3 łyżki spirytusu

Krem waniliowy do tynkowania

  • 600 ml śmietany kremówki
  • 400 g mascarpone
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Dodatkowo

  • 200 g masy cukrowej czarnej
  • 80 g masy białej
  • 50 g masy czerwonej
  • klej spożywczy

Przygotowanie

    Biszkopt

    • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

    Ciasto zielone na trawę

    • Mąkę krupczatkę i mąkę tortową przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Szpinak rozmrażamy i odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy bardzo powoli olej i barwnik. Następnie dodajemy szpinak i partiami oba rodzaje mąki. Mieszamy bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 26x18 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez godzinę lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy. Odkrawamy delikatnie i cienko wierzch, spód i boki ciasta. W ten sposób uzyskamy tylko miękką część ciasta, którą kruszymy.

    Ciasto brązowe na ziemię

    • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, olej, cukier i ekstrakt z wanilii. Przy pomocy rózgi mieszamy, dodajemy partiami suche składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej. Dno formy o wymiarach 24x18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C. Pieczemy przez 60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po całkowitym wystudzeniu ciasta odkrawamy delikatnie i cienko wierzch, spód i boki ciasta. W ten sposób uzyskamy tylko miękką część ciasta, którą kruszymy.

    Krem truskawkowy

    • Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotujemy przez 2-3 minuty i zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do gorących truskawek. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Chłodzimy w lodówce do momentu, aż truskawki będą miały konsystencję gęstego kisielu. Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i łączymy delikatnie z ubitą śmietaną oraz truskawkami.

    Żelka truskawkowa

    • Truskawki przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotujemy przez 2-3 minuty, następnie blendujemy na gładki, jednolity mus, ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę i mieszamy. Mus przekładamy do tortownicy o wymiarach 24 cm i chłodzimy w lodówce do momentu, aż żelka całkowicie zastygnie.

    Nasączenie truskawkowe

    • Do wody dodajemy cukier i pozostałe składniki. Mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści i odstawiamy na bok.

    Krem kinder choco

    • W rondelku na małym ogniu podgrzewamy kremówkę, dodajemy czekoladki i cały czas mieszamy, aż batoniki całkowicie się rozpuszczą. Pamiętajmy, aby nie doprowadzić śmietany do wrzenia. Gotową masę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone.

    Nasączenie cytrynowe

    • Do wody dodajemy cukier i pozostałe składniki. Mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści i odstawiamy na bok.

    Krem pina colada

    • Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy likier kokosowy i cukier. Podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie gotujemy przez około pół godziny na średnim ogniu, do zredukowania się płynu do 1 szklanki. Powstanie gęsty syrop, który odstawiamy do wystudzenia. Do miski przekładamy ser mascarpone i ricottę, mieszamy do połączenia się serów. Nie przerywając mieszania dodajemy po łyżce syrop kokosowy i delikatnie mieszamy.

    Frużelina ananasowa

    • Ananasy odsączamy z soku. Sok zachowujemy do nasączenia. 580 g ananasów przekładamy do rondelka, dodajemy likier kokosowy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu, aż ananas będzie miękki. Miksujemy blenderem na gładki mus. Pozostałe ananasy kroimy na mniejsze kawałeczki, dodajemy do musu i gotujemy około 5 minut. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Galaretkę rozpuszczamy w bardzo niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do frużeliny. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy frużelina jest zimna dodajemy spirytus i mieszamy do połączenia się składników.

    Nasączenie ananasowe

    • Do soku ananasowego dodajemy spirytus, mieszamy i odstawiamy na bok.

    Krem waniliowy do tynkowania

    • Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i pastę waniliową. Śmietanę łączymy z serkiem mascarpone i mieszamy do połączenia się składników.

    Przełożenie

    • Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Mój biszkopt miał 12 cm wysokości, więc bez problemu podzieliłam go na 4 blaty. Jeśli jest niższy, trzeba upiec dodatkowy biszkopt. Pierwszy blat układamy na podkładzie, zakładamy obręcz cukierniczą i nasączamy ponczem truskawkowym. Następnie wykładamy żelkę truskawkową i warstwą kremu truskawkowego. Całość przykrywamy drugim biszkoptem, który nasączamy ponczem cytrynowym. Na biszkopt wykładamy warstwę kremu kinderkowego. Na wierzch wysypujemy pokruszone kulki czekoladowe i przykrywamy trzecim biszkoptem, który nasączamy ponczem ananasowym. Na biszkopt wykładamy frużelinę ananasową, następnie warstwę kremu kokosowego i przykrywamy czwartym biszkoptem, który również nasączamy ponczem ananasowym. Tort chłodzimy kilkanaście godzin w lodówce.
    • Zdejmujemy obręcz cukierniczą i tynkujemy tort kremem waniliowym dwa, trzy razy do uzyskania gładkiej, równej powierzchni. Z drugiego biszkoptu docinamy ulicę. Docięte biszkopty ponczujemy i przekładamy kremami tak jak wcześniejszy biszkopt. Tynkujemy kremem waniliowym i chłodzimy. Dołączamy ulicę do boku tortu. Teraz pozostaje umiejętne obsypanie tortu zielonym i brązowym ciastem oraz umieszczenie dekoracji.

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    0 0 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki

    Nawigacja wpisu

    Kremowa sałatka grecka z kurczakiem
    Zupa ogórkowa

    Podobne wpisy

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 120

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

    Tort waniliowo-malinowy
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  21 sierpnia, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

    Tort waniliowo-malinowy

    Tort czekoladowo – pomarańczowy
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  18 lutego, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 82

    Tort czekoladowo – pomarańczowy

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    29 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Dominika polsko-greckoLuckyinWorld
    Dominika polsko-greckoLuckyinWorld
    6 lata temu

    Genialny ! O wow ! Brak mi słów ! Podziwiam Twój talent

    0
    Odpowiedz
    M
    M
    6 lata temu

    Piękny tort! Moje Szkraby jeszcze daleko mają do 18

    0
    Odpowiedz
    Asia
    Asia
    6 lata temu

    Myślę, że smakuje tak samo pięknie, jak wygląda:)

    0
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    6 lata temu

    Podziwiam! Czas włożony w tą pracę dał super wykonanie, efekt robi wrażenie WOW!

    0
    Odpowiedz
    Evelaa
    Evelaa
    6 lata temu

    Niesamowity tort, masz talent, jestem pod ogromnym wrażeniem ! ? Aż szkoda go zjadać ??

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Evelaa

    Dzięki 🙂

    0
    Odpowiedz
    Agu
    Agu
    6 lata temu

    Umarłabym po drodze xD

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    7 lata temu

    Ale fajny, podziwiam talent 🙂

    0
    Odpowiedz
    Młodzi na Dorobku
    Młodzi na Dorobku
    7 lata temu

    tak się zastanawiam czy 18-latkowie chcą na urodziny tort?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Młodzi na Dorobku

    Sądząc po minie syna stwierdzam, że tak. Mimo, że co roku ma tort, był totalnie zaskoczony. Przez 10 minut nie mogłam go pokroić bo nie dawał…patrzył i patrzył i nie dowierzał 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra Załęska
    Aleksandra Załęska
    7 lata temu

    Nie mam zdolności cukierniczych, nie mam cierpliwości do robienia wypieków. Twój efekt jest oszałamiający?

    0
    Odpowiedz
    R'n'G Kitchen
    R'n'G Kitchen
    7 lata temu

    Zawsze podziwiamy cukierników…tyle roboty, a jaki efekt <3 Boski tort <3

    0
    Odpowiedz
    Małgorzata
    Małgorzata
    7 lata temu

    ogromny szacunek za ten tort! jest przecudowny!!! niestety nie miałam takiego szczęścia na mojej 18 i tort był zwykły – typowy 🙁 ale od 2 lat zamawiam takie dzieła sztuki u jednej z cukierni i jestem w szoku, że można z ciasta zrobić praktycznie WSZYSTKO 😀

    0
    Odpowiedz
    Ania Ce
    Ania Ce
    7 lata temu

    Super

    0
    Odpowiedz
    KarolinaHolly
    KarolinaHolly
    7 lata temu

    Tort robi wrażenie 🙂 Wspaniały 🙂

    0
    Odpowiedz
    Małgorzata Kijowska
    Małgorzata Kijowska
    7 lata temu

    Przepiękny tort!
    Podziwiam Cię za talent. Ja niestety w kwestii zdobienia jestem wyjątkowym beztalenciem 🙁

    0
    Odpowiedz
    Bielecki.es
    Bielecki.es
    7 lata temu

    W kawałku ciasta wszystko, czego można życzyć solenizantowi. 😉

    0
    Odpowiedz
    olga
    olga
    7 lata temu

    Dzięło sztuki 🙂

    0
    Odpowiedz
    Justyna
    Justyna
    7 lata temu

    ooo wow… szacuneczek 🙂 piękny tort!!! smakował pewnie jeszcze lepiej 😉
    spisałaś się na medal!!

    0
    Odpowiedz
    Ewa
    Ewa
    7 lata temu

    Po prostu PERFEKCJA w każdym calu! Cudny. I nie będzie przesadą, jeśli napiszę, że aż się wzruszyłam:))

    0
    Odpowiedz
    AGATA
    AGATA
    7 lata temu

    Dla mnie to jest dzieło sztuki, jadalne dzieło sztuki. Cudne!

    0
    Odpowiedz
    Nihil Novi
    Nihil Novi
    7 lata temu

    Doskonale sobie poradziłaś – tort robi wrażenie, a jubilat na pewno dostrzeże ogrom miłości włożony w jego przygotowanie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Mayka.ok
    Mayka.ok
    7 lata temu

    Wow…wygląda bosko 😀

    0
    Odpowiedz
    Agnieszka
    Agnieszka
    7 lata temu

    Wygląda pięknie!

    0
    Odpowiedz
    Dominik
    Dominik
    7 lata temu

    Piękny tort. 🙂

    0
    Odpowiedz
    agata
    agata
    7 lata temu

    I taki tort na osiemnastkę to ja rozumiem 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wioletta Anna
    Wioletta Anna
    7 lata temu

    wielki podziw ,bo ja tez robiłam dla 18 latka i wiem jak to nie jest łatwo,a to jest dzieło

    0
    Odpowiedz
    Ka Ewa
    Ka Ewa
    7 lata temu

    Cudny, ale roboty kupa. A swoją drogą dlaczego w moich czasach takich nie było?

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    7 lata temu

    Sliczny tort <3

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    29
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz