• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Torty  /  13 listopada, 2017

Tort 18 -latka

Wędrówki po kuchni
To chyba jeden z najważniejszy tortów z jakim przyszło mi się zmierzyć. Najważniejszy, bo dla najważniejszej osoby w moim życiu. Projektowany i planowany od pół roku. Ileż to ja nocy nie przespałam, obmyślając każdy szczegół, planując wygląd, łącząc smaki. Chciałam, aby ten tort był takim obrazem dzieciństwa mojego syna, co widoczne jest zarówno z zewnątrz tortu jak i w środku. Podstawa tortu to oczywiście smaki dzieciństwa. Góra to już dorosłość i marzenia, które mam nadzieję niebawem się spełnią. W środku historia dzieciństwa zaczyna się od słodkich truskawek, potem ulubione czekoladki Kinder no i jak przystało na osiągnięty wiek epilogiem jest wersja alkoholowa. Jest w nim mnóstwo smaków, które wspaniale się łączą, ale najwięcej z pewnością jest w nim miłości...bo właśnie dziś minęło 18 lat odkąd dostałam najtrudniejszą rolę życia. Nie było łatwo, bo to trudna rola, a paradoksalnie powierzona zupełnym amatorom. Ale z dumą mogę jednak powiedzieć, że bycie mamą jest najcudowniejszym zawodem świata. Bo być Mamą to coś więcej niż być człowiekiem. Bo czy człowiek byłby w stanie udźwignąć taką miłość?
Drukuj
Porcje: 25
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Biszkopt

    • Potrzebujemy dwa takie biszkopty
    • 7 jajek
    • 127 g mąki tortowej
    • 45 g mąki ziemniaczanej
    • 203 g cukru
    • szczypta soli

    Ciasto zielone na trawę

    • 670 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
    • 255 g mąki tortowej
    • 315 g mąki krupczatki
    • 370 g cukru
    • 5 jajek
    • 1 ½ szklanki oleju
    • 4 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • kilka kropel barwnika zielonego

    Ciasto brązowe na ziemię

    • 200 g mąki pszennej
    • 260 g brązowego cukru
    • 170 ml oleju słonecznikowego
    • 80 g ciemnego kakao
    • 200 ml mleka
    • 4 duże jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    • 7 g proszku do pieczenia

    Krem truskawkowy

    • 200 g mascarpone
    • 200 g truskawek
    • 200 ml śmietany kremówki
    • 4 łyżeczki żelatyny
    • 2 łyżki cukru
    • 3-4 łyżki cukru pudru

    Żelka truskawkowa

    • 500 g truskawek
    • 1 galaretka truskawkowa

    Nasączenie truskawkowe

    • 150 ml wody niegazowanej
    • 2 łyżeczki cukru
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • ½ łyżeczki ekstraktu truskawkowego

    Krem kinder

    • 350 g serka mascarpone
    • 300 ml śmietany kremówki
    • 140 g kinderków
    • 120 g kulkek choco

    Nasączenie cytrynowe

    • 150 ml wody niegazowanej
    • 1 łyżka cukru
    • 3-4 łyżki soku z cytryny

    Krem pina colada

    • 250 g sera mascarpone
    • 200 ml mleka kokosowego
    • 125 g sera ricotta
    • 110 g cukru
    • 2 łyżeczki likieru kokosowego

    Frużelina ananasowa

    • 870 g ananasa z puszki
    • 2 łyżeczki likieru kokosowego
    • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki galaretki ananasowej
    • 3 łyżki spirytusu

    Nasączenie ananasowe

    • 150 ml soku ananasowego
    • 2-3 łyżki spirytusu

    Krem waniliowy do tynkowania

    • 600 ml śmietany kremówki
    • 400 g mascarpone
    • 4-5 łyżek cukru pudru
    • 1 łyżeczka pasty waniliowej

    Dodatkowo

    • 200 g masy cukrowej czarnej
    • 80 g masy białej
    • 50 g masy czerwonej
    • klej spożywczy

    Przygotowanie

      Biszkopt

      • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

      Ciasto zielone na trawę

      • Mąkę krupczatkę i mąkę tortową przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Szpinak rozmrażamy i odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy bardzo powoli olej i barwnik. Następnie dodajemy szpinak i partiami oba rodzaje mąki. Mieszamy bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 26x18 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez godzinę lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy. Odkrawamy delikatnie i cienko wierzch, spód i boki ciasta. W ten sposób uzyskamy tylko miękką część ciasta, którą kruszymy.

      Ciasto brązowe na ziemię

      • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, olej, cukier i ekstrakt z wanilii. Przy pomocy rózgi mieszamy, dodajemy partiami suche składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej. Dno formy o wymiarach 24x18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C. Pieczemy przez 60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po całkowitym wystudzeniu ciasta odkrawamy delikatnie i cienko wierzch, spód i boki ciasta. W ten sposób uzyskamy tylko miękką część ciasta, którą kruszymy.

      Krem truskawkowy

      • Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotujemy przez 2-3 minuty i zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do gorących truskawek. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Chłodzimy w lodówce do momentu, aż truskawki będą miały konsystencję gęstego kisielu. Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i łączymy delikatnie z ubitą śmietaną oraz truskawkami.

      Żelka truskawkowa

      • Truskawki przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotujemy przez 2-3 minuty, następnie blendujemy na gładki, jednolity mus, ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę i mieszamy. Mus przekładamy do tortownicy o wymiarach 24 cm i chłodzimy w lodówce do momentu, aż żelka całkowicie zastygnie.

      Nasączenie truskawkowe

      • Do wody dodajemy cukier i pozostałe składniki. Mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści i odstawiamy na bok.

      Krem kinder choco

      • W rondelku na małym ogniu podgrzewamy kremówkę, dodajemy czekoladki i cały czas mieszamy, aż batoniki całkowicie się rozpuszczą. Pamiętajmy, aby nie doprowadzić śmietany do wrzenia. Gotową masę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone.

      Nasączenie cytrynowe

      • Do wody dodajemy cukier i pozostałe składniki. Mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści i odstawiamy na bok.

      Krem pina colada

      • Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy likier kokosowy i cukier. Podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie gotujemy przez około pół godziny na średnim ogniu, do zredukowania się płynu do 1 szklanki. Powstanie gęsty syrop, który odstawiamy do wystudzenia. Do miski przekładamy ser mascarpone i ricottę, mieszamy do połączenia się serów. Nie przerywając mieszania dodajemy po łyżce syrop kokosowy i delikatnie mieszamy.

      Frużelina ananasowa

      • Ananasy odsączamy z soku. Sok zachowujemy do nasączenia. 580 g ananasów przekładamy do rondelka, dodajemy likier kokosowy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu, aż ananas będzie miękki. Miksujemy blenderem na gładki mus. Pozostałe ananasy kroimy na mniejsze kawałeczki, dodajemy do musu i gotujemy około 5 minut. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Galaretkę rozpuszczamy w bardzo niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do frużeliny. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy frużelina jest zimna dodajemy spirytus i mieszamy do połączenia się składników.

      Nasączenie ananasowe

      • Do soku ananasowego dodajemy spirytus, mieszamy i odstawiamy na bok.

      Krem waniliowy do tynkowania

      • Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i pastę waniliową. Śmietanę łączymy z serkiem mascarpone i mieszamy do połączenia się składników.

      Przełożenie

      • Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Mój biszkopt miał 12 cm wysokości, więc bez problemu podzieliłam go na 4 blaty. Jeśli jest niższy, trzeba upiec dodatkowy biszkopt. Pierwszy blat układamy na podkładzie, zakładamy obręcz cukierniczą i nasączamy ponczem truskawkowym. Następnie wykładamy żelkę truskawkową i warstwą kremu truskawkowego. Całość przykrywamy drugim biszkoptem, który nasączamy ponczem cytrynowym. Na biszkopt wykładamy warstwę kremu kinderkowego. Na wierzch wysypujemy pokruszone kulki czekoladowe i przykrywamy trzecim biszkoptem, który nasączamy ponczem ananasowym. Na biszkopt wykładamy frużelinę ananasową, następnie warstwę kremu kokosowego i przykrywamy czwartym biszkoptem, który również nasączamy ponczem ananasowym. Tort chłodzimy kilkanaście godzin w lodówce.
      • Zdejmujemy obręcz cukierniczą i tynkujemy tort kremem waniliowym dwa, trzy razy do uzyskania gładkiej, równej powierzchni. Z drugiego biszkoptu docinamy ulicę. Docięte biszkopty ponczujemy i przekładamy kremami tak jak wcześniejszy biszkopt. Tynkujemy kremem waniliowym i chłodzimy. Dołączamy ulicę do boku tortu. Teraz pozostaje umiejętne obsypanie tortu zielonym i brązowym ciastem oraz umieszczenie dekoracji.

      Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

      0 0 vote
      Article Rating

      Tagi

      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki

      Zobacz wpisy

      Kremowa sałatka grecka z kurczakiem
      Zupa ogórkowa

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

      Tort Rafaello

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      29 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Dominika polsko-greckoLuckyinWorld
      Dominika polsko-greckoLuckyinWorld
      2 lat temu

      Genialny ! O wow ! Brak mi słów ! Podziwiam Twój talent

      0
      Odpowiedz
      M
      M
      2 lat temu

      Piękny tort! Moje Szkraby jeszcze daleko mają do 18

      0
      Odpowiedz
      Asia
      Asia
      2 lat temu

      Myślę, że smakuje tak samo pięknie, jak wygląda:)

      0
      Odpowiedz
      Kasia
      Kasia
      2 lat temu

      Podziwiam! Czas włożony w tą pracę dał super wykonanie, efekt robi wrażenie WOW!

      0
      Odpowiedz
      Evelaa
      Evelaa
      2 lat temu

      Niesamowity tort, masz talent, jestem pod ogromnym wrażeniem ! ? Aż szkoda go zjadać ??

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Evelaa

      Dzięki 🙂

      0
      Odpowiedz
      Agu
      Agu
      2 lat temu

      Umarłabym po drodze xD

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      3 lat temu

      Ale fajny, podziwiam talent 🙂

      0
      Odpowiedz
      Młodzi na Dorobku
      Młodzi na Dorobku
      3 lat temu

      tak się zastanawiam czy 18-latkowie chcą na urodziny tort?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  Młodzi na Dorobku

      Sądząc po minie syna stwierdzam, że tak. Mimo, że co roku ma tort, był totalnie zaskoczony. Przez 10 minut nie mogłam go pokroić bo nie dawał…patrzył i patrzył i nie dowierzał 🙂

      0
      Odpowiedz
      Aleksandra Załęska
      Aleksandra Załęska
      3 lat temu

      Nie mam zdolności cukierniczych, nie mam cierpliwości do robienia wypieków. Twój efekt jest oszałamiający?

      0
      Odpowiedz
      R'n'G Kitchen
      R'n'G Kitchen
      3 lat temu

      Zawsze podziwiamy cukierników…tyle roboty, a jaki efekt <3 Boski tort <3

      0
      Odpowiedz
      Małgorzata
      Małgorzata
      3 lat temu

      ogromny szacunek za ten tort! jest przecudowny!!! niestety nie miałam takiego szczęścia na mojej 18 i tort był zwykły – typowy 🙁 ale od 2 lat zamawiam takie dzieła sztuki u jednej z cukierni i jestem w szoku, że można z ciasta zrobić praktycznie WSZYSTKO 😀

      0
      Odpowiedz
      Ania Ce
      Ania Ce
      3 lat temu

      Super

      0
      Odpowiedz
      KarolinaHolly
      KarolinaHolly
      3 lat temu

      Tort robi wrażenie 🙂 Wspaniały 🙂

      0
      Odpowiedz
      Małgorzata Kijowska
      Małgorzata Kijowska
      3 lat temu

      Przepiękny tort!
      Podziwiam Cię za talent. Ja niestety w kwestii zdobienia jestem wyjątkowym beztalenciem 🙁

      0
      Odpowiedz
      Bielecki.es
      Bielecki.es
      3 lat temu

      W kawałku ciasta wszystko, czego można życzyć solenizantowi. 😉

      0
      Odpowiedz
      olga
      olga
      3 lat temu

      Dzięło sztuki 🙂

      0
      Odpowiedz
      Justyna
      Justyna
      3 lat temu

      ooo wow… szacuneczek 🙂 piękny tort!!! smakował pewnie jeszcze lepiej 😉
      spisałaś się na medal!!

      0
      Odpowiedz
      Ewa
      Ewa
      3 lat temu

      Po prostu PERFEKCJA w każdym calu! Cudny. I nie będzie przesadą, jeśli napiszę, że aż się wzruszyłam:))

      0
      Odpowiedz
      AGATA
      AGATA
      3 lat temu

      Dla mnie to jest dzieło sztuki, jadalne dzieło sztuki. Cudne!

      0
      Odpowiedz
      Nihil Novi
      Nihil Novi
      3 lat temu

      Doskonale sobie poradziłaś – tort robi wrażenie, a jubilat na pewno dostrzeże ogrom miłości włożony w jego przygotowanie 🙂

      0
      Odpowiedz
      Mayka.ok
      Mayka.ok
      3 lat temu

      Wow…wygląda bosko 😀

      0
      Odpowiedz
      Agnieszka
      Agnieszka
      3 lat temu

      Wygląda pięknie!

      0
      Odpowiedz
      Dominik
      Dominik
      3 lat temu

      Piękny tort. 🙂

      0
      Odpowiedz
      agata
      agata
      3 lat temu

      I taki tort na osiemnastkę to ja rozumiem 🙂

      0
      Odpowiedz
      Wioletta Anna
      Wioletta Anna
      3 lat temu

      wielki podziw ,bo ja tez robiłam dla 18 latka i wiem jak to nie jest łatwo,a to jest dzieło

      0
      Odpowiedz
      Ka Ewa
      Ka Ewa
      3 lat temu

      Cudny, ale roboty kupa. A swoją drogą dlaczego w moich czasach takich nie było?

      0
      Odpowiedz
      Monika
      Monika
      3 lat temu

      Sliczny tort <3

      0
      Odpowiedz

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elem Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy maggi, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie będziecie zmuszeni dodawać glutaminianu sodu i innej chemii. Rosół nie jest skomplikowaną potrawą, ale wymaga powolnego gotowania i trzymania się kilku ważnych zasad. Wtedy właśnie jest idealny, aromatyczny, klarowny i nie za tłusty.  A Wy używacie kostek rosołowych?
 Przepis znajdziecie na blogu 😍 https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/rosol/ #rosół #kuchniapolska
      Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
      Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
      Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Tagi

      • Babki
      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      wpDiscuz
      29
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply