Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Torty, Wypieki  /  19 listopada, 2021

Tort czekolada, limonka i kokos z frużeliną malinową

Wędrówki po kuchni
Dziś kolejny raz pokręciłam głową z niedowierzaniem, rzucając banalnym tekstem: ''jak ten czas leci!'' Ba nie uwierzycie, ale nawet chwilę musiałam się zastanowić, ile mój pierworodny kończy lat! Nie wiem, kiedy ten czas upłynął. Odnoszę wrażenie, jakby ktoś przewinął te 22 lata, jak kasetę magnetofonową. Jeszcze wczoraj budził mnie tupot małych stóp. Jeszcze wczoraj śmigaliśmy Hot Wheels'ami po dywanie. Jeszcze wczoraj pokazywałam mu świat. Jeszcze wczoraj ...
Dziś jestem, jak ja to mówię, mamą na emeryturze. Przyglądam się z boku, jak stawia czoła kolejnym wyzwaniom, osiąga sukcesy, jak buduje swój świat. Wspieram, motywuję, czasem doradzam. Jestem blisko, na wyciągnięcie ręki. Pysznym tortem osładzam mu to dorosłe już życie. Orzeźwiającym, nie za słodkim, bajecznie pysznym!
Przygotowanie2 hours godz. 30 min., min.
Gotowanie1 hour godz. 20 min., min.
Dodatkowy czas1 hour godz.
Czas całkowity4 hours godz. 50 min., min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 16
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 100 g mąki tortowej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 160 g cukru
  • szczypta soli

Krem kokosowy

  • 170 ml mleka kokosowego
  • 80 ml śmietany kremówki *
  • 250 g mascarpone
  • 80 g białej czekolady
  • 35 g wiórków kokosowych
  • 45 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego ***

Frużelina malinowa

  • 250 g malin
  • 75 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1½ łyżeczki żelatyny spożywczej

Krem limonkowy

Lime Curd

  • 3 limonki **
  • 2 jajka XL
  • 2 żółtka XL
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 80 g masła

Krem z lime curd:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 170 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2-4 łyżki lime curd

Krem czekoladowy

  • 250 ml śmietany kremówki *
  • 200 g mascarpone
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Nasączenie

  • 140 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 5-6 łyżek spirytusu
  • 3-4 łyżki soku z limonki
  • 2-3 łyżki cukru

Krem maślany do tynkowania tortu

  • 350 g masła 82%
  • 300 g mleka skondensowanego, słodzonego

Dodatkowo

  • 150 g świeżych malin

Przygotowanie

    Biszkopt

    • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
      Rant cukierniczy regulujemy do 18 cm, układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.

    Krem kokosowy

    • Do mleka kokosowego dodajemy wiórki kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż wiórki wchłoną mleko kokosowe, a masa zgęstnieje. Trwa to około 30 minut. Podczas gotowania od czasu do czasu warto zamieszać, aby wiórki się nie przypaliły. Masę kokosową zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do wystudzenia. Masę chłodzimy w lodówce kilka godzin, aby stężała.
      Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Do śmietany dodajemy mascarpone, masę kokosową oraz ekstrakt kokosowy. Mieszamy do połączenia się składników.

    Frużelina malinowa

    • Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do malin. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała. Jeżeli przeszkadzają Wam pestki malin, można je przetrzeć. Należy wtedy przygotować frużelinę z większej ilości malin (300-350g)

    Lime Curd

    • Limonki dokładnie szorujemy szczoteczką, następnie wyparzamy skórkę i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Należy uważać, aby nie ścierać białej skórki. Z limonek dokładnie wyciskamy sok. Do szklanej miski wybijamy jajka, dodajemy żółtka oraz cukier i przy pomocy rózgi kuchennej mieszamy do połączenia się składników.
      Miskę ustawiamy na garnku z wodą i podgrzewamy na średniej mocy palnika, cały czas mieszając. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki, sok oraz skórkę z limonek. Cały czas mieszamy do momentu, aż masa znacznie zgęstnieje. Potrzeba tu odrobinę cierpliwości, bo trochę to trwa. Gotowy lime curd przelewamy do wyparzonego słoiczka i odstawiamy do na bok. Jeżeli w kremie pojawią się grudki, można krem przetrzeć przez sito. Po wystudzeniu krem jeszcze trochę zgęstnieje.

    Krem limonkowy

    • Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone oraz cukier. Do ubitej masy dodajemy po łyżce lime curd i mieszamy do połączenia się składników. Lime curdu można dodać mniej lub więcej. Należy jednak pamiętać, że krem ma być przyjemnie kwaskowy!

    Krem czekoladowy

    • Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

    Nasączenie

    • Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z limonki oraz wódkę, mieszamy i odstawiamy na bok.

    Krem maślany do tynkowania tortu

    • Masło ucieramy przez 20 minut na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Nie przerywając ucierania, dodajemy powoli mleko skondensowane. Całość miksujemy przez kolejne 5 minut, aby składniki dokładnie się połączyły. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera, aby odpowietrzyć krem.

    Przełożenie

    • Tort składamy w rancie cukierniczym, zabezpieczonym folią rantową. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie i nasączamy. Wykładamy połowę kremu czekoladowego, układamy na całej powierzchni świeże maliny i przykrywamy pozostałym kremem czekoladowym. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, który również nasączamy. Na biszkopt wykładamy krem limonkowy i przykrywamy trzecim blatem biszkoptu (dodatkowo biszkopt posmarowałam pozostałym lime curd) Biszkopt nasączamy, wykładamy frużelinę malinową, pozostawiając 0,5 cm wolnego brzegu. Na wierzch wykładamy krem kokosowy i przykrywamy czwartym blatem biszkoptu. Każdą warstwę kremu należy równomiernie rozprowadzić. Tort w rancie chłodzimy przez kilkanaście godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
    • Z dobrze schłodzonego tortu zdejmujemy rant cukierniczy oraz folię rantową. Tynkujemy dokładnie przygotowanym kremem maślanym. Następnie przy pomocy zgniecionego ręcznika papierowego delikatnie robimy wzór na tynku. Tort ponownie chłodzimy w lodówce, następnie dekorujemy. Powodzenia!

    Odnośniki

    • * użyłam śmietany whipping cream 42 %
    • ** najlepiej użyć limonek ekologicznych, niewoskowanych
    • *** użyłam takiego likieru https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/polecane-produkty/beau-concentrated-food-flavourings/

    Uwagi dodatkowe

    • preferuję mniej słodkie torty, dlatego nie sugerujcie się podaną ilością cukru w przepisie na kremy. Podczas przygotowywania kremów warto spróbować, czy ten stopień słodkości Wam odpowiada i jeśli zachodzi taka potrzeba można dosłodzić
    • zarówno śmietana, jak i serek mascarpone powinny być schłodzone
    • biszkopt piekę w rancie cukierniczym, więc jest na tyle wysoki, że mogę go z powodzeniem przekroić na 4 blaty. Zwykła tortownica jest zbyt niska, aby biszkopt urósł tak wysoki, by otrzymać tyle blatów. Jeśli więc używacie do pieczenia tortownicy, należy upiec dwa biszkopty
    • waga tortu: 4 kg
    • wysokość tortu 14 cm

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

     

    3.6 12 głosy
    Ocena artykułu

    Nawigacja wpisu

    Mączka ziemniaczana – gdzie można ją używać?
    Makowiec na biszkopcie
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    49 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Iwona
    Iwona
    10 miesiące temu

    Wygląda imponująco! Pytanie: czy piekąc biszkopt w rancie ciasto nie wycieka? 🙈 Nie znam sie😁
    Dziekuje za pomoc!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    10 miesiące temu
    Odpowiedź do  Iwona

    Dobrze przygotowany biszkopt jest gwarancją, że nic nie wycieknie 🙂 Pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    Iwona
    Iwona
    10 miesiące temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    Dziękuje! I wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!! :))

    Jeszcze jedno pytanie, jezeli można😎
    Czy można wcześniej (dzień lub dwa) przygotować ciasto jak i inne składniki?
    Czy skorzystanie z kupnego lemon crud bedzie ok?
    Jeszcze raz dziękuje za poradę!
    Pozdrawiam
    ihk

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    10 miesiące temu
    Odpowiedź do  Iwona

    Biszkopt nawet trzeba przygotować wcześniej 🙂 Lepiej sie kroi. Frużelinę jak najbardziej można zrobić dzień wcześniej jak i krem kokosowy, bo musi trochę się chłodzić w lodówce. Pozostałe kremy rozbi sie szybko, ale można przygotować je kilka godzin wcześniej. Jeśli chodzi o Lime Curd to jednak polecam domowy. Pozdrawiam i życzę wspaniałości w Nowym Roku!

    0
    Odpowiedz
    Mariola
    Mariola
    3 lata temu

    A tak wygląda tort w moim wykonaniu po przekrojeniu 😉

    received_5091051517629726~2.jpeg
    0
    Odpowiedz
    Mariola
    Mariola
    3 lata temu

    Robiłam wszystko według przepisu i powiem tylko tyle: niebo w gębie!
    Dziękuję za cudowny przepis na tort!

    received_380055244224915.jpeg
    Ostatnio edytowano 3 lata temu przez Mariola
    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Mariola

    Wow, tort wygląda mega! Dziękuję za zdjęcie i komentarz. Niezmiernie cieszę się, że smakwoał. Pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    Mariola
    Mariola
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    Ja również pozdrawiam i proszę o więcej przepisów😉
    Chętnie popróbuję nowych smaków😊

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Mariola

    Będą i nowe, proszę zaglądac na blog 🙂

    0
    Odpowiedz
    Mariola
    Mariola
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    Bardzo się cieszę, dziękuję☺️

    0
    Odpowiedz
    blogierka
    blogierka
    3 lata temu

    Arcydzieło! <3

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    26 dni temu
    Odpowiedź do  blogierka

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Skucińska art
    Skucińska art
    3 lata temu

    Bardzo fajny ten tort , fajnie wygląda oraz jest bardzo apetyczny .

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    26 dni temu
    Odpowiedź do  Skucińska art

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    3 lata temu

    U mnie też tendencja do mniej słodkich wariantów ciast i kremów. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Renata
    Renata
    3 lata temu

    Tort wygląda cudownie, pewnie nie skuszę się na zrobienie identycznego, ale wykorzystam przepis na frużelinę i krem limonkowy.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Renata

    Dziękuję i polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Paulina Kwiatkowska
    Paulina Kwiatkowska
    3 lata temu

    Taki tort to prawdziwa rozpusta dla podniebienia. Pychota.

    0
    Odpowiedz
    Candy Pandas
    Candy Pandas
    3 lata temu

    Co za fantastyczne połączenie smaków <3 Pięknie wygląda a w środku pewnie prezentuje się jeszcze apetyczniej 😉

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    26 dni temu
    Odpowiedź do  Candy Pandas

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    blogierka
    blogierka
    3 lata temu

    Wow! A robisz też torty na zamówienie?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  blogierka

    Tak 🙂

    0
    Odpowiedz
    Magdalena
    Magdalena
    3 lata temu

    Kokos i serek maskarpone. To musi dobrze smakować.

    0
    Odpowiedz
    toksyczna kosmetyczka
    toksyczna kosmetyczka
    3 lata temu

    Mmm, ale to smakowicie wygląda. Zaproponuję komuś ten przepis do wypróbowania.

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    3 lata temu

    Bardzo jestem ciekawa jak tort wygląda w środku.

    0
    Odpowiedz
    Donna
    Donna
    3 lata temu

    to połączenie smaków, musi być pyszne, a wyglądem tort mnie już kupił 😀

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Donna

    Wiadomo, najpierw je się oczami, później smakuje. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Katarzyna
    Katarzyna
    3 lata temu

    Woow, robi wrażenie! Aż by się chciało go zjeść. Obawiam się, że w moim wykonaniu byłoby mu daleko do Twojego, ale może dla samego smaku warto spróbować 😉

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    26 dni temu
    Odpowiedź do  Katarzyna

    Myslę, że warto i to bardzo 🙂

    0
    Odpowiedz
    Marlena H.
    Marlena H.
    3 lata temu

    5 stars
    Ten tort wygląda wspaniałe! Fakt, wydaje się bardzo pracochłonny, jednak gdybym miała chwilę, sprobowałabym go odtworzyć, jednak wątpię, aby wyszedł choć trochę podobny do Twojego. 🙂 Jest cudny i na pewno przepyszny!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Marlena H.

    Dziękuję ślicznie. Troszkę pracy jest, ale warto 🙂

    0
    Odpowiedz
    Irek
    Irek
    3 lata temu

    Już wyglądem powala! Doskonała robota!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Irek

    Dziękuję serdecznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Paulina
    Paulina
    3 lata temu

    Kokos, maliny, limonka – to połączenie musi być po prostu genialne.

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Paulina

    Łatwo sobie wyobrazić tę rozkosz dla podniebienia. 🙂

    0
    Odpowiedz
    pojedztam.pl
    pojedztam.pl
    3 lata temu

    Nie kosztowałam jeszcze takiego połączenia smaków, ale na pewno by mi zasmakowało.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  pojedztam.pl

    Polecam to połączenie smakowe 🙂

    0
    Odpowiedz
    P.K.
    P.K.
    3 lata temu

    Jestem bardzo ciekawa tego tortu, na pewno jest pyszny.

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    3 lata temu

    Tort zapowiada się ciekawie. Ostatnio zamawiałam z podobnym środkiem, tylko zamiast frużeliny były prawdziwe maliny.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    26 dni temu
    Odpowiedź do  Anna

    Też pysznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    3 lata temu

    Wchodzę co chwila po kolejny kawałek tortu, tym razem przyciągnięta dokładnym przepisaniem składników na kremy. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    26 dni temu
    Odpowiedź do  Bookendorfina

    🙂

    0
    Odpowiedz
    Mariola
    Mariola
    3 lata temu

    5 stars
    Cudny tort….a jak nakładasz ten tynkże wychodzi taki baranek?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Mariola

    Dziękuję, metodę nakładania opisałam to w przepisie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Karolina
    Karolina
    3 lata temu

    5 stars
    to stąd pomysł na wpis o mące ziemniaczanej 😉 a tak serio to świetny tort, z chęcią bym spróbowała 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Karolina

    Bo to tak jest, jedno pociąga drugie, skojarzenia lubią układac się w ciąg. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    3 lata temu

    Az szkoda, że nie zdradziłaś wyglądu wnętrza tej tortowej piękności, zdaję się zatem na wyobraźnię. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Bookendorfina

    No niestety nie zdążyłam 🙁

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    Nie dziwię się, pyszności szybko znikają, a i okoliczności nie sprzyjały sesji fotograficznej. 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    49
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz