Torty od pokoleń towarzyszą nam w ważnych momentach życia. Każda okazja jest dobra, by uczcić ją tortem, a urodziny niezaprzeczalnie należą do tych wyjątkowych okazji. Chyba każdy zgodzi się z tym, że największym symbolem urodzin jest właśnie tort! Przeważnie torty przygotowuję dla przyjaciół i rodziny, ale tym razem tort robiłam na swoje przyjęcie urodzinowe, bowiem świętowałam 40-ste urodziny. Tak 40-ste! Nadal ciężko mi się przyzwyczaić do tej liczby. Tak całkiem nie dawno próbowałam oswoić się z 30-stką, a tu projekt 40-stka staje się już epilogiem. Fenomen tej magicznej granicy polega na tym, iż po 40-tce wiesz już wszystko to, czego nie wiedziałaś, kończąc 30 lat. Nie jest to żaden koniec czy też początek czegoś nowego! To tylko kolejne, otwarte karty, które trzeba dobrze zapełnić. Powracając do tortu: jaki sobie wymarzyłam, taki sobie zrobiłam! Delikatne i puszyste biszkopty, nasączone alkoholem. Przełożone aksamitnym kremem czekoladowym, pachnącym latem kremem malinowym z frużeliną malinową. Całość przełamana cudownie orzeźwiającym kremem z lemon curd. Wspaniałe połączenie słodkiego i kwaśnego smaku, które idealnie ze sobą współgra.
Porcje: 38
Składniki:
Biszkopt x2:
- 7 jajek
- 127 g mąki tortowej
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 203 g cukru
- szczypta soli
Krem malinowy:
- 200 g malin
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 200 ml śmietany kremówki ***
- 100 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Frużelina malinowa:
- 500 g malin
- 4-5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki żelatyny
Krem czekoladowy:
- 500 ml śmietany kremówki ***
- 250 g serka mascarpone
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 4-5 łyżek cukru pudru
Lemon Curd
- 2 duże jajka
- 2 żółtka
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 80 g masła
- 2 cytryny*
Krem z lemon curd:
- 500 ml śmietany kremówki ***
- 250 g serka mascarpone
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 5-6 łyżek lemon curd**
Nasączenie:
- 250 ml wody mineralnej niegazowanej
- 4-5 łyżek soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 5-6 łyżek wódki
Krem maślany:
- 500 g miękkiego masła 82%
- 425 g mleka skondensowanego zagęszczonego, słodzonego
Dodatkowo:
- gruby podkład pod tort o wymiarach 26 cm
- cienki podkład pod tort o wymiarach 21 cm
- posypka w kolorze złotym oraz rose gold
- 4 wsporniki
Biszkopt:
- Do przygotowania tego tortu potrzebujemy dwa takie biszkopty.Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.Rant cukierniczy o wymiarach 21 cm układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180’C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptów odcinamy wierzch. Z jednego biszkoptu wykrajamy 4 balty, z drugiego będą nam potrzabne tylko 3.
Krem malinowy:
- Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do malin. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała.Schłodzoną śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem na sztywną masę. Dodajemy frużelinę malinową i miksujemy do połączenia się składników. Gotowy krem chłodzimy w lodówce.
Frużelina malinowa:
- Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do malin. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała.
Krem czekoladowy:
- Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Lemon Curd:
- Cytryny dokładnie szorujemy szczoteczką, następnie wyparzamy skórkę i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Należy uważać, aby nie ścierać białej skórki. Z cytryn dokładnie wyciskamy sok. Do szklanej miski wybijamy jajka, dodajemy żółtka oraz cukier i przy pomocy rózgi kuchennej mieszamy do połączenia się składników. Miskę ustawiamy na garnku z wodą i podgrzewamy na średniej mocy palnika, cały czas mieszając. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki sok z cytryny oraz skórkę. Cały czas mieszamy do momentu, aż masa znacznie zgęstnieje. Potrzeba tu odrobinę cierpliwości, bo trochę to trwa. Gotowy lemon curd przelewamy do wyparzonego słoiczka i odstawiamy do na bok. Jeżeli w kremie pojawią się grudki, można krem przetrzeć przez sito. Po wystudzeniu krem jeszcze trochę zgęstnieje.
Krem z lemon curd:
- Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone oraz cukier. Do ubitej masy dodajemy po łyżce lemon curd i mieszamy do połączenia się składników.
Nasączenie:
- Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny oraz wódkę, mieszamy i odstawiamy na bok.
Krem maślany:
- Masło ucieramy przez 10 minut na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ucierania, dodajemy powoli (najlepiej partiami) mleko skondensowane. Całość miksujemy przez kolejne 5 minut. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera, aby odpowietrzyć krem.
Przełożenie:
- Pierwszy blat biszkopt układamy na małym podkładzie, zakładamy rant cukierniczy (ta część tortu ma wysokość 14 cm, więc zwykła obręcz od tortownicy z pewnością nie wystarczy). Biszkopt nasączamy i równomiernie wykładamy frużelinę malinową. Na frużelinie rozprowadzamy krem malinowy. Przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy. Wykładamy połowę kremu czekoladowego i równamy. Przykrywamy trzecim biszkoptem, który nasączamy i wykładamy połowę kremu lemon curd. Przykrywamy czwartym biszkoptem. Wierzch tortu przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc)
- Na większym podkładzie układamy pierwszy blat biszkoptu i zakładamy rant cukierniczy. Nasączamy go i wykładamy resztę kremu czekoladowego. Przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy. Równomiernie wykładamy drugą część kremu lemon curd. Przykrywamy trzecim biszkoptem. Wierzch biszkoptu przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
- Przy pomocy długiego, wąskiego i ostrego noża oddzielamy delikatnie torty od rantu i zdejmujemy ostrożnie ranty cukiernicze. Kremem maślanym tynkujemy dokładnie każdy tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Torty chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Po schłodzeniu w tort, który znajduje się na większym podkładzie, wbijamy dopasowane do wysokości tortu wsporniki. Teraz ostrożnie na górę tego tortu ustawiamy tort na mniejszym podkładzie. Tynkiem dokładnie i równo pokrywamy łączenie tortów i chłodzimy tort w lodówce. Tak przygotowany tort możemy już dekorować. Powodzenia!
Odnośniki
- * najlepiej użyć cytryn ekologicznych, niewoskowanych** można dodać mniej lub więcej. Należy jednak pamiętać, że krem ma być kwaskowy. W połączeniu ze słodkim kremem czekoladowym oraz biszkoptem smaki świetnie się równoważą*** używam śmietany double cream 48%
Uwagi dodatkowe
- można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych malin
- zarówno śmietana, jak i serek mascarpone powinny być schłodzone
- z podanej porcji wychodzi około 1½ szklanki lemon curd
- preferuję mniej słodkie torty, dlatego nie sugerujcie się podaną ilością cukru w przepisie na kremy. Podczas przygotowywania kremów warto spróbować, czy ten stopień słodkości Wam odpowiada i jeśli zachodzi taka potrzeba można dosłodzić
- biszkopt jest dość wysoki i z pewnością nie zmieści się w klasycznej tortownicy. Jeśli nie posiadacie wysokiego rantu cukierniczego, należy upiec dodatkowe biszkopty w tortownicy, aby uzyskać 4 blaty
- tort dobrze jest wyjąć z lodówki na godzinę przed podaniem, aby złapał temperaturę pokojową. Znacznie lepiej się wtedy kroi.
- wysokość tortu: 34 cm
- waga tortu: 5,200 kg
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
.
Czy śmietanka „łaciata” 36 % będzie ok?
I czy krem malinowy dodany jest tylko do jednego piętra? Gdzie 4 blat biszkoptu z tortu na małym podkładzie?
Nie wiem , jaka śmietana jest dobra w PL więc nie pomogę. Krem malinowy jest tylko w jednym piętrze. Czwarty biszkopt jest uwzględniony na małym podkładzie: ”Przykrywamy czwartym biszkoptem. Wierzch tortu…”
Przepraszam, omyłka, chodziło mi na dużym podkładzie :)?
Na małym podkładzie jest 4 biszkopty, na dużym 3 🙂
Widzę, że już poprawione 🙂
Zamierzam zrobić tort w ten weekend tylko z podwójną warstwą kremu malinowego, jak Pani myśli, utrzyma się jeszcze 4 blat?
Wszystkie torty obłędne
Jeśli będą solidne wsporniki to z pewnością utrzyma 🙂 Powodzenia 🙂
Czy mogę użyć śmietany 36%? Czy tort będzie wtedy stabilny? A moze dodać więcej mascarpone, jeśli tak, ile?
Jesli śmietana jest dobrej jakości, to tak 🙂
Jestem pewnie rzadko spotykanym przypadkiem, ale nie lubię malin 😉 Cała reszta w przepisie na ten tort pasuje mi idealnie. Pytanko, czego użyć zamiast malin, żeby dobrze komponowało się z resztą? Myślałam o czarnej porzeczce. Tort będę robić pod koniec lipca, świeżych truskawek już raczej wtedy nie będzie…
Nie jestem pewna, czy czarna porzeczka nie zdominuje lemon curd, a szkoda by było 🙂 Do tych kremów pasuje krem kawowy, wiśnia, choć truskawkę też można zrobić z mrożonych owoców 🙂
Witam. Czy z tego przepisu można zrobić tort o średnicy 24 cm?
Można, aczkolwiek będzie to bardzo wielki tort ( ten już jest z ukrytym piętrem) Warto też minimalnie zwiększyć ilość składników na kremy
Oj taki tort chciałby chyba mieć każdy bez względu na wiek 😉
Wygląda przepysznie! Sama chętnie wciągnęłabym kawałek! 🙂
Póki co nie jem słodyczy, ale jak już zacznę… to chyba pochłonę cały, tak smakowicie wygląda!
Ten torcik wygląda naprawdę smakowicie i genialnie 😉
Już zrobiliśmy zdjęcie i taki sam zamówimy sobie na urodziny
Ten tort jest tak piekny, ze az szkoda byloby mi go zjeść 🙂
Dziękuję, tort już zjedzony 🙂
Tort wyglada slicznie, ja tez niebawem przekrocze ten prog 😮😮😮 juz sie boje
Wspaniały tort chce taki na 30 haha
Wygląda wspaniale. Od lat sama robie torty na wszelkie rodzinne imprezy, ale zupełnie proste. Twój jest bajeczny, ale skomplikowany i niestety nie na mój brak czasu 🙁
Matko jaki on piękny <3 aż myślę kto ma teraz z nas urodziny
Twoje torty zawsze zachwycają. Muszė xhyba przeprosić się z biszkoptem!
Wygląda cudownie! A przepis tylko budzi moje kubki smakowe na pewno pyszny! 🙂
Tort wygląda pięknie. Smakuje pewnie rewelacyjnie, ale wymaga dużo pracy i czasu.
Dziękuję. Troszkę pracy przy nim było, ale bywały gorsze 🙂
Uwielbiam kiedy kwaśny smak z czymś się miesza.
Podziwiam i zazdroszczę zdolności cukierniczych i jeszcze chęci dopieczenia.
Wygląda jednocześnie słodko i elegancko, fajne połączenie 🙂
Dziękuję
Wspaniały torcik 🙂
Prezentuje się bajecznie <3 Wszystkiego najsłodszego dla Ciebie :*
Dziękuję ślicznie 🙂
Jak najbardziej przepis wykorzystam, swój entuzjazm wyrażałam już wcześniej. 🙂
Nie słyszałam o kremie lemon card, ale brzmi kusząco, fajne przełamanie 😊
Podziwiam za talent i cierpliwość, bo to chyba trochę czasu zajęło, żeby to zrobić 😀
Trochę, ale wcale nie tak dużo 🙂
O mamusiu, ale ja zgłodniałam! Zjadłabym taki torcik 😀
Dużo jest pracy przy takim torcie. Ale jest tego wart 😀
Wspaniały!
Musi smakować bosko.
Sporo pracy przy tym torcie, dlatego jeszcze bardziej podziwiam Twoje umiejętności. Piękny tort, a smak musi być obłędny!
Dziękuję. Smakował obłędnie 🙂
Podziwiam. Ten jest wyjątkowo trudny dla mnie ale piękny
Dziękuję ślicznie 🙂
To zdecydowanie moje smaki jeśli chodzi o wnętrze, a i na zewnątrz prezentuje się wspaniale!
Dziękuję 🙂
Czuję ten smak w ustach, uwielbiam maliny i uwielbiam lemon curd, za o bezy to juz miłość bezgraniczna 😀
lemon curd dostałam na święta od koleżanki, ale było to tak pyszne, że pożarłam z drożdżówką 🙂 a trzeba było zachować…
Albo…. poproszę o jeszcze jeden słoiczek
Lemon curd jest bardzo prosty do zrobienia 🙂