Składniki:
Biszkopt x2:
- 7 jajek
- 127 g mąki tortowej
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 203 g cukru
- szczypta soli
Krem malinowy:
- 200 g malin
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Frużelina malinowa:
- 500 g malin
- 4-5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki żelatyny
Krem czekoladowy:
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 4-5 łyżek cukru pudru
Lemon Curd
- 2 duże jajka
- 2 żółtka
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 80 g masła
- 2 cytryny*
Krem z lemon curd:
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 5-6 łyżek lemon curd**
Nasączenie:
- 250 ml wody mineralnej niegazowanej
- 4-5 łyżek soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 5-6 łyżek wódki
Krem maślany:
- 500 g miękkiego masła 82%
- 425 g mleka skondensowanego zagęszczonego, słodzonego
Dodatkowo:
- gruby podkład pod tort o wymiarach 26 cm
- cienki podkład pod tort o wymiarach 21 cm
- posypka w kolorze złotym oraz rose gold
- 4 wsporniki
Biszkopt:
- Do przygotowania tego tortu potrzebujemy dwa takie biszkopty.Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.Rant cukierniczy o wymiarach 21 cm układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180’C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptów odcinamy wierzch i kroimy każdy biszkopt na 4 równe blaty.
Krem malinowy:
- Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do malin. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała.Schłodzoną śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem na sztywną masę. Dodajemy frużelinę malinową i miksujemy do połączenia się składników. Gotowy krem chłodzimy w lodówce.
Frużelina malinowa:
- Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do malin. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała.
Krem czekoladowy:
- Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Lemon Curd:
- Cytryny dokładnie szorujemy szczoteczką, następnie wyparzamy skórkę i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Należy uważać, aby nie ścierać białej skórki. Z cytryn dokładnie wyciskamy sok. Do szklanej miski wybijamy jajka, dodajemy żółtka oraz cukier i przy pomocy rózgi kuchennej mieszamy do połączenia się składników. Miskę ustawiamy na garnku z wodą i podgrzewamy na średniej mocy palnika, cały czas mieszając. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki sok z cytryny oraz skórkę. Cały czas mieszamy do momentu, aż masa znacznie zgęstnieje. Potrzeba tu odrobinę cierpliwości, bo trochę to trwa. Gotowy lemon curd przelewamy do wyparzonego słoiczka i odstawiamy do na bok. Jeżeli w kremie pojawią się grudki, można krem przetrzeć przez sito. Po wystudzeniu krem jeszcze trochę zgęstnieje.
Krem z lemon curd:
- Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone oraz cukier. Do ubitej masy dodajemy po łyżce lemon curd i mieszamy do połączenia się składników.
Nasączenie:
- Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny oraz wódkę, mieszamy i odstawiamy na bok.
Krem maślany:
- Masło ucieramy przez 10 minut na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ucierania, dodajemy powoli (najlepiej partiami) mleko skondensowane. Całość miksujemy przez kolejne 5 minut. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera, aby odpowietrzyć krem.
Przełożenie:
- Pierwszy blat biszkopt układamy na małym podkładzie, zakładamy rant cukierniczy (ta część tortu ma wysokość 14 cm, więc zwykła obręcz od tortownicy z pewnością nie wystarczy). Biszkopt nasączamy i równomiernie wykładamy frużelinę malinową. Na frużelinie rozprowadzamy krem malinowy. Przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy. Wykładamy połowę kremu czekoladowego i równamy. Przykrywamy trzecim biszkoptem, który nasączamy i wykładamy połowę kremu lemon curd. Przykrywamy czwartym biszkoptem. Wierzch tortu przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc)
- Na większym podkładzie układamy pierwszy blat biszkoptu i zakładamy rant cukierniczy. Nasączamy go i wykładamy resztę kremu czekoladowego. Przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy. Równomiernie wykładamy drugą część kremu lemon curd. Przykrywamy trzecim biszkoptem. Wierzch biszkoptu przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
- Przy pomocy długiego, wąskiego i ostrego noża oddzielamy delikatnie torty od rantu i zdejmujemy ostrożnie ranty cukiernicze. Kremem maślanym tynkujemy dokładnie każdy tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Torty chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Po schłodzeniu w tort, który znajduje się na większym podkładzie, wbijamy dopasowane do wysokości tortu wsporniki. Teraz ostrożnie na górę tego tortu ustawiamy tort na mniejszym podkładzie. Tynkiem dokładnie i równo pokrywamy łączenie tortów i chłodzimy tort w lodówce. Tak przygotowany tort możemy już dekorować. Powodzenia!* najlepiej użyć cytryn ekologicznych, niewoskowanych** można dodać mniej lub więcej. Należy jednak pamiętać, że krem ma być kwaskowy. W połączeniu ze słodkim kremem czekoladowym oraz biszkoptem smaki świetnie się równoważą
Uwagi dodatkowe
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
.
Oj taki tort chciałby chyba mieć każdy bez względu na wiek 😉
Wygląda przepysznie! Sama chętnie wciągnęłabym kawałek! 🙂
Póki co nie jem słodyczy, ale jak już zacznę… to chyba pochłonę cały, tak smakowicie wygląda!
Ten torcik wygląda naprawdę smakowicie i genialnie 😉
Już zrobiliśmy zdjęcie i taki sam zamówimy sobie na urodziny
Ten tort jest tak piekny, ze az szkoda byloby mi go zjeść 🙂
Dziękuję, tort już zjedzony 🙂
Tort wyglada slicznie, ja tez niebawem przekrocze ten prog 😮😮😮 juz sie boje
Wspaniały tort chce taki na 30 haha
Wygląda wspaniale. Od lat sama robie torty na wszelkie rodzinne imprezy, ale zupełnie proste. Twój jest bajeczny, ale skomplikowany i niestety nie na mój brak czasu 🙁
Matko jaki on piękny <3 aż myślę kto ma teraz z nas urodziny
Twoje torty zawsze zachwycają. Muszė xhyba przeprosić się z biszkoptem!
Wygląda cudownie! A przepis tylko budzi moje kubki smakowe na pewno pyszny! 🙂
Tort wygląda pięknie. Smakuje pewnie rewelacyjnie, ale wymaga dużo pracy i czasu.
Dziękuję. Troszkę pracy przy nim było, ale bywały gorsze 🙂
Uwielbiam kiedy kwaśny smak z czymś się miesza.
Podziwiam i zazdroszczę zdolności cukierniczych i jeszcze chęci dopieczenia.
Wygląda jednocześnie słodko i elegancko, fajne połączenie 🙂
Dziękuję
Wspaniały torcik 🙂
Prezentuje się bajecznie <3 Wszystkiego najsłodszego dla Ciebie :*
Dziękuję ślicznie 🙂
Jak najbardziej przepis wykorzystam, swój entuzjazm wyrażałam już wcześniej. 🙂
Nie słyszałam o kremie lemon card, ale brzmi kusząco, fajne przełamanie 😊
Podziwiam za talent i cierpliwość, bo to chyba trochę czasu zajęło, żeby to zrobić 😀
Trochę, ale wcale nie tak dużo 🙂
O mamusiu, ale ja zgłodniałam! Zjadłabym taki torcik 😀
Dużo jest pracy przy takim torcie. Ale jest tego wart 😀
Wspaniały!
Musi smakować bosko.
Sporo pracy przy tym torcie, dlatego jeszcze bardziej podziwiam Twoje umiejętności. Piękny tort, a smak musi być obłędny!
Dziękuję. Smakował obłędnie 🙂
Podziwiam. Ten jest wyjątkowo trudny dla mnie ale piękny
Dziękuję ślicznie 🙂
To zdecydowanie moje smaki jeśli chodzi o wnętrze, a i na zewnątrz prezentuje się wspaniale!
Dziękuję 🙂
Czuję ten smak w ustach, uwielbiam maliny i uwielbiam lemon curd, za o bezy to juz miłość bezgraniczna 😀
lemon curd dostałam na święta od koleżanki, ale było to tak pyszne, że pożarłam z drożdżówką 🙂 a trzeba było zachować…
Albo…. poproszę o jeszcze jeden słoiczek
Lemon curd jest bardzo prosty do zrobienia 🙂