• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Torty  /  13 lutego, 2020

Tort czekoladowo-malinowy z lemon curd

Wędrówki po kuchni
Torty od pokoleń towarzyszą nam w ważnych momentach życia. Każda okazja jest dobra, by uczcić ją tortem, a urodziny niezaprzeczalnie należą do tych wyjątkowych okazji. Chyba każdy zgodzi się z tym, że największym symbolem urodzin jest właśnie tort! Przeważnie torty przygotowuję dla przyjaciół i rodziny, ale tym razem tort robiłam na swoje przyjęcie urodzinowe, bowiem świętowałam 40-ste urodziny. Tak 40-ste! Nadal ciężko mi się przyzwyczaić do tej liczby. Tak całkiem nie dawno próbowałam oswoić się z 30-stką, a tu projekt 40-stka staje się już epilogiem. Fenomen tej magicznej granicy polega na tym, iż po 40-tce wiesz już wszystko to, czego nie wiedziałaś, kończąc 30 lat. Nie jest to żaden koniec czy też początek czegoś nowego! To tylko kolejne, otwarte karty, które trzeba dobrze zapełnić. Powracając do tortu: jaki sobie wymarzyłam, taki sobie zrobiłam! Delikatne i puszyste biszkopty, nasączone alkoholem. Przełożone aksamitnym kremem czekoladowym, pachnącym latem kremem malinowym z frużeliną malinową. Całość przełamana cudownie orzeźwiającym kremem z lemon curd. Wspaniałe połączenie słodkiego i kwaśnego smaku, które idealnie ze sobą współgra.
Przygotowanie4 godz.
Gotowanie2 godz.
Czas całkowity6 godz.
Drukuj
5 from 4 votes
Porcje: 40
Autor: Małgorzata Hert

Składniki:

    Biszkopt x2:

    • 7 jajek
    • 127 g mąki tortowej
    • 45 g mąki ziemniaczanej
    • 203 g cukru
    • szczypta soli

    Krem malinowy:

    • 200 g malin
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
    • 200 ml śmietany kremówki
    • 100 g serka mascarpone
    • 2 łyżki cukru pudru

    Frużelina malinowa:

    • 500 g malin
    • 4-5 łyżek cukru
    • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • 3 łyżeczki żelatyny

    Krem czekoladowy:

    • 500 ml śmietany kremówki
    • 250 g serka mascarpone
    • 100 g czekolady mlecznej
    • 100 g czekolady gorzkiej
    • 4-5 łyżek cukru pudru

    Lemon Curd

    • 2 duże jajka
    • 2 żółtka
    • 160 g drobnego cukru do wypieków
    • 80 g masła
    • 2 cytryny*

    Krem z lemon curd:

    • 500 ml śmietany kremówki
    • 250 g serka mascarpone
    • 5-6 łyżek cukru pudru
    • 5-6 łyżek lemon curd**

    Nasączenie:

    • 250 ml wody mineralnej niegazowanej
    • 4-5 łyżek soku z cytryny
    • 2 łyżki cukru
    • 5-6 łyżek wódki

    Krem maślany:

    • 500 g miękkiego masła 82%
    • 425 g mleka skondensowanego zagęszczonego, słodzonego

    Dodatkowo:

    • gruby podkład pod tort o wymiarach 26 cm
    • cienki podkład pod tort o wymiarach 21 cm
    • posypka w kolorze złotym oraz rose gold
    • 4 wsporniki

    Biszkopt:

    • Do przygotowania tego tortu potrzebujemy dwa takie biszkopty.
      Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
      Rant cukierniczy o wymiarach 21 cm układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180’C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptów odcinamy wierzch i kroimy każdy biszkopt na 4 równe blaty.

    Krem malinowy:

    • Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do malin. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała.
      Schłodzoną śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem na sztywną masę. Dodajemy frużelinę malinową i miksujemy do połączenia się składników. Gotowy krem chłodzimy w lodówce.

    Frużelina malinowa:

    • Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do malin. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała.

    Krem czekoladowy:

    • Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

    Lemon Curd:

    • Cytryny dokładnie szorujemy szczoteczką, następnie wyparzamy skórkę i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Należy uważać, aby nie ścierać białej skórki. Z cytryn dokładnie wyciskamy sok. Do szklanej miski wybijamy jajka, dodajemy żółtka oraz cukier i przy pomocy rózgi kuchennej mieszamy do połączenia się składników.
      Miskę ustawiamy na garnku z wodą i podgrzewamy na średniej mocy palnika, cały czas mieszając. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki sok z cytryny oraz skórkę. Cały czas mieszamy do momentu, aż masa znacznie zgęstnieje. Potrzeba tu odrobinę cierpliwości, bo trochę to trwa. Gotowy lemon curd przelewamy do wyparzonego słoiczka i odstawiamy do na bok. Jeżeli w kremie pojawią się grudki, można krem przetrzeć przez sito. Po wystudzeniu krem jeszcze trochę zgęstnieje.

    Krem z lemon curd:

    • Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone oraz cukier. Do ubitej masy dodajemy po łyżce lemon curd i mieszamy do połączenia się składników.

    Nasączenie:

    • Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny oraz wódkę, mieszamy i odstawiamy na bok.

    Krem maślany:

    • Masło ucieramy przez 10 minut na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ucierania, dodajemy powoli (najlepiej partiami) mleko skondensowane. Całość miksujemy przez kolejne 5 minut. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera, aby odpowietrzyć krem.

    Przełożenie:

    • Pierwszy blat biszkopt układamy na małym podkładzie, zakładamy rant cukierniczy (ta część tortu ma wysokość 14 cm, więc zwykła obręcz od tortownicy z pewnością nie wystarczy). Biszkopt nasączamy i równomiernie wykładamy frużelinę malinową. Na frużelinie rozprowadzamy krem malinowy. Przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy. Wykładamy połowę kremu czekoladowego i równamy. Przykrywamy trzecim biszkoptem, który nasączamy i wykładamy połowę kremu lemon curd. Przykrywamy czwartym biszkoptem. Wierzch tortu przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc)
    • Na większym podkładzie układamy pierwszy blat biszkoptu i zakładamy rant cukierniczy. Nasączamy go i wykładamy resztę kremu czekoladowego. Przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy. Równomiernie wykładamy drugą część kremu lemon curd. Przykrywamy trzecim biszkoptem. Wierzch biszkoptu przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
    • Przy pomocy długiego, wąskiego i ostrego noża oddzielamy delikatnie torty od rantu i zdejmujemy ostrożnie ranty cukiernicze. Kremem maślanym tynkujemy dokładnie każdy tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Torty chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Po schłodzeniu w tort, który znajduje się na większym podkładzie, wbijamy dopasowane do wysokości tortu wsporniki. Teraz ostrożnie na górę tego tortu ustawiamy tort na mniejszym podkładzie. Tynkiem dokładnie i równo pokrywamy łączenie tortów i chłodzimy tort w lodówce. Tak przygotowany tort możemy już dekorować. Powodzenia!
      * najlepiej użyć cytryn ekologicznych, niewoskowanych
      ** można dodać mniej lub więcej. Należy jednak pamiętać, że krem ma być kwaskowy. W połączeniu ze słodkim kremem czekoladowym oraz biszkoptem smaki świetnie się równoważą

    Uwagi dodatkowe

    -można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych malin
    -używam śmietany double cream 48%
    -zarówno śmietana, jak i serek mascarpone powinny być schłodzone
    - z podanej porcji wychodzi około 1½ szklanki lemon curd
    -preferuję mniej słodkie torty, dlatego nie sugerujcie się podaną ilością cukru w przepisie na kremy. Podczas przygotowywania kremów warto spróbować, czy ten stopień słodkości Wam odpowiada i jeśli zachodzi taka potrzeba można dosłodzić
    -biszkopt jest dość wysoki i z pewnością nie zmieści się w klasycznej tortownicy. Jeśli nie posiadacie wysokiego rantu cukierniczego, należy upiec dodatkowe biszkopty w tortownicy, aby uzyskać 4 blaty
    - tort dobrze jest wyjąć z lodówki na godzinę przed podaniem, aby złapał temperaturę pokojową. Znacznie lepiej się wtedy kroi.
    Wysokość tortu: 34 cm
    Waga tortu: 5,200 kg

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    .

    5 1 vote
    Article Rating

    Tagi

    • Maliny
    • Torty

    Zobacz wpisy

    Fair Head
    Catering dietetyczny – nie tylko dla zabieganych

    Podobne wpisy

    Tort waniliowo-malinowy
    Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

    Tort waniliowo-malinowy

    Tort Rafaello
    Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

    Tort Rafaello

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
    Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    38 komentarzy
    Newest
    Oldest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Bielecki.es
    Bielecki.es
    9 miesięcy temu

    Oj taki tort chciałby chyba mieć każdy bez względu na wiek 😉

    0
    Odpowiedz
    Zołza z kitką
    Zołza z kitką
    10 miesięcy temu

    Wygląda przepysznie! Sama chętnie wciągnęłabym kawałek! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Asia/Lemur Podróżnik
    Asia/Lemur Podróżnik
    10 miesięcy temu

    Póki co nie jem słodyczy, ale jak już zacznę… to chyba pochłonę cały, tak smakowicie wygląda!

    0
    Odpowiedz
    Dominika D.
    Dominika D.
    10 miesięcy temu

    Ten torcik wygląda naprawdę smakowicie i genialnie 😉

    0
    Odpowiedz
    Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
    Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
    11 miesięcy temu

    Już zrobiliśmy zdjęcie i taki sam zamówimy sobie na urodziny

    0
    Odpowiedz
    Karolina z Rudeiczarne.pl
    Karolina z Rudeiczarne.pl
    11 miesięcy temu

    Ten tort jest tak piekny, ze az szkoda byloby mi go zjeść 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    11 miesięcy temu
    Reply to  Karolina z Rudeiczarne.pl

    Dziękuję, tort już zjedzony 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ania
    Ania
    11 miesięcy temu

    Tort wyglada slicznie, ja tez niebawem przekrocze ten prog 😮😮😮 juz sie boje

    0
    Odpowiedz
    Ciekawska Magdalena
    Ciekawska Magdalena
    11 miesięcy temu

    Wspaniały tort chce taki na 30 haha

    0
    Odpowiedz
    Anka
    Anka
    11 miesięcy temu

    Wygląda wspaniale. Od lat sama robie torty na wszelkie rodzinne imprezy, ale zupełnie proste. Twój jest bajeczny, ale skomplikowany i niestety nie na mój brak czasu 🙁

    0
    Odpowiedz
    swiat karinki
    swiat karinki
    11 miesięcy temu

    Matko jaki on piękny <3 aż myślę kto ma teraz z nas urodziny

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    11 miesięcy temu

    Twoje torty zawsze zachwycają. Muszė xhyba przeprosić się z biszkoptem!

    0
    Odpowiedz
    Ewelina
    Ewelina
    11 miesięcy temu

    Wygląda cudownie! A przepis tylko budzi moje kubki smakowe na pewno pyszny! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Pielęgnacyjny Zakątek
    Pielęgnacyjny Zakątek
    11 miesięcy temu

    Tort wygląda pięknie. Smakuje pewnie rewelacyjnie, ale wymaga dużo pracy i czasu.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    11 miesięcy temu
    Reply to  Pielęgnacyjny Zakątek

    Dziękuję. Troszkę pracy przy nim było, ale bywały gorsze 🙂

    0
    Odpowiedz
    Przemek
    Przemek
    11 miesięcy temu

    Uwielbiam kiedy kwaśny smak z czymś się miesza.

    0
    Odpowiedz
    Świat Toli
    Świat Toli
    11 miesięcy temu

    Podziwiam i zazdroszczę zdolności cukierniczych i jeszcze chęci dopieczenia.

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    11 miesięcy temu

    Wygląda jednocześnie słodko i elegancko, fajne połączenie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    11 miesięcy temu
    Reply to  Miye

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    11 miesięcy temu

    5 stars
    Wspaniały torcik 🙂

    0
    Odpowiedz
    Candy Pandas
    Candy Pandas
    11 miesięcy temu

    Prezentuje się bajecznie <3 Wszystkiego najsłodszego dla Ciebie :*

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    11 miesięcy temu
    Reply to  Candy Pandas

    Dziękuję ślicznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    11 miesięcy temu

    Jak najbardziej przepis wykorzystam, swój entuzjazm wyrażałam już wcześniej. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Koralina
    Koralina
    11 miesięcy temu

    5 stars
    Nie słyszałam o kremie lemon card, ale brzmi kusząco, fajne przełamanie 😊

    0
    Odpowiedz
    blogierka
    blogierka
    11 miesięcy temu

    Podziwiam za talent i cierpliwość, bo to chyba trochę czasu zajęło, żeby to zrobić 😀

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    11 miesięcy temu
    Reply to  blogierka

    Trochę, ale wcale nie tak dużo 🙂

    0
    Odpowiedz
    sandra
    sandra
    11 miesięcy temu

    O mamusiu, ale ja zgłodniałam! Zjadłabym taki torcik 😀

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra
    Aleksandra
    11 miesięcy temu

    5 stars
    Dużo jest pracy przy takim torcie. Ale jest tego wart 😀

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    11 miesięcy temu

    Wspaniały!
    Musi smakować bosko.

    0
    Odpowiedz
    Marlena H.
    Marlena H.
    11 miesięcy temu

    Sporo pracy przy tym torcie, dlatego jeszcze bardziej podziwiam Twoje umiejętności. Piękny tort, a smak musi być obłędny!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    11 miesięcy temu
    Reply to  Marlena H.

    Dziękuję. Smakował obłędnie 🙂

    0
    Odpowiedz
    edyta
    edyta
    11 miesięcy temu

    Podziwiam. Ten jest wyjątkowo trudny dla mnie ale piękny

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    11 miesięcy temu
    Reply to  edyta

    Dziękuję ślicznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Paulina Wu
    Paulina Wu
    11 miesięcy temu

    5 stars
    To zdecydowanie moje smaki jeśli chodzi o wnętrze, a i na zewnątrz prezentuje się wspaniale!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    11 miesięcy temu
    Reply to  Paulina Wu

    Dziękuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Marta
    Marta
    11 miesięcy temu

    Czuję ten smak w ustach, uwielbiam maliny i uwielbiam lemon curd, za o bezy to juz miłość bezgraniczna 😀

    0
    Odpowiedz
    Sawka
    Sawka
    11 miesięcy temu

    lemon curd dostałam na święta od koleżanki, ale było to tak pyszne, że pożarłam z drożdżówką 🙂 a trzeba było zachować…
    Albo…. poproszę o jeszcze jeden słoiczek

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    11 miesięcy temu
    Reply to  Sawka

    Lemon curd jest bardzo prosty do zrobienia 🙂

    0
    Odpowiedz

    wedrowkipokuchni

    wedrowkipokuchni
    Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
    Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
    Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
    Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
    Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

    Tagi

    • Babki
    • Boże Narodzenie
    • Ciasta biszkoptowe
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Rabarbar
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki na zimno
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy

    Archiwum

    • LIFESTYLE
    • ABC kuchni
    • Podróże
    • Autorka
    • Współpraca
    • Kontakt
    • Polityka prywatności i cookies
    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled

    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

    Non-necessary

    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

    wpDiscuz
    38
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x
    | Reply