Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Torty, Wypieki  /  27 lutego, 2017

Tort czekoladowo -orzechowy w stylu Drip Cake

Wędrówki po kuchni
Drip Cake skradły moje serce. Muszę przyznać, że wyjątkowo przyjemnie się z nimi pracuje. Tym razem postawiłam na klasyczne smaki. Delikatny i puszysty biszkopt, przełożony kremem czekoladowo - orzechowym oraz wspaniałym i lekkim kremem pachnącym wanilią. Udekorowany czekoladowymi słodyczami i świeżymi kwiatami.
Przygotowanie2 hours godz.
Gotowanie45 min., min.
Czas całkowity2 hours godz. 45 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 32
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Biszkopt

  • 7 jajek
  • 127 g mąki tortowej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 203 g cukru
  • szczypta soli

Krem czekoladowo - orzechowy

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 150 g posiekanych orzechów
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej
  • 5 łyżek cukru pudru

Nasączenie

  • 200 ml niegazowanej wody
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 2 łyżki spirytusu *

Krem waniliowy

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Polewa drip

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietanki kremówki

Dodatkowo

  • czekoladowe słodycze

Przygotowanie

    Biszkopt

    • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
    • Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

    Krem czekoladowo - orzechowy

    • Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascaropne przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy orzechy.

    Nasączenie

    • Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny.

    Krem waniliowy

    • Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania pastę waniliową. Ubitą śmietanę łączymy z mascarpone.

    Przełożenie

    • Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze i zakładamy obręcz cukierniczą i nasączamy. Wykładamy 1/3 kremu orzechowego i przykrywamy drugim blatem. Tak postępujemy z każdą kolejną warstwą. Ostatni biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc.
    • Kremem waniliowym tynkujemy dokładnie cały tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

    Polewa drip

    • Śmietanę podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i cały czas podgrzewając mieszamy, aby czekolada się rozpuściła. Nie należy doprowadzić do zagotowania śmietany. Polewę studzimy i jeszcze płynną wylewamy na dobrze schłodzony tort. Tort dekorujemy słodyczami i kwiatami.

    Odnośniki

    • * można pominąć

    Uwagi dodatkowe

    • biszkopt piekę w rancie cukierniczym, więc jest na tyle wysoki, że mogę go z powodzeniem przekroić na 4 blaty. Zwykła tortownica jest zbyt niska, aby biszkopt urósł tak wysoki, by otrzymać tyle blatów. Jeśli więc używacie do pieczenia tortownicy, należy upiec dwa biszkopty

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4.1 8 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Orzechy

    Nawigacja wpisu

    Tort jeżynowy w stylu Drip Cake
    Kopiec kreta z frużeliną malinową i waniliowym kremem

    Podobne wpisy

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 120

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

    Fit ciasto dyniowe
    Ciasta, Na słodko, Przepisy, Wypieki, Zdrowo i Fit  /  2 maja, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 55

    Fit ciasto dyniowe

    Tort orzechowy z kremem z białej czekolady i żelką kawową
    Torty, Wypieki  /  15 marca, 2021
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 50

    Tort orzechowy z kremem z białej czekolady i żelką kawową

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    29 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Karolina Kosek
    Karolina Kosek
    5 lata temu

    5 stars
    poproszę zdjęcie z środka, najlepiej środka mojego brzucha 😉

    0
    Odpowiedz
    Marta
    Marta
    5 lata temu

    Mniam, jak ten torcik smakowicie wygląda 🙂

    0
    Odpowiedz
    czerwonafilizanka
    czerwonafilizanka
    5 lata temu

    Jeju brzmi obłędnie…. Pierwszy raz spotykam się z Drip Cake

    0
    Odpowiedz
    blogierka
    blogierka
    5 lata temu

    Toż to arcydzieło!<3

    1
    Odpowiedz
    Żyć nie umierać
    Żyć nie umierać
    5 lata temu

    Mmmmm… Jeśli smakuje tak jak wygląda, to aż ślinka mi cieknie!!! Nabrałam ochoty, by upiec tort!

    0
    Odpowiedz
    Bogumiła
    Bogumiła
    5 lata temu

    Jakie cudo, aż żal byłoby jeść! Kiedyś zrobię 🙂

    0
    Odpowiedz
    Marta
    Marta
    5 lata temu

    Uwielbiam torty dekorowane w tym stylu <3

    0
    Odpowiedz
    Anszpi
    Anszpi
    6 lata temu

    Tort wygląda obłednie, ależ bym go chętnie spróbowała

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Anszpi

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Świat Toli
    Świat Toli
    6 lata temu

    Jakie cudo!! Prawdziwe dzieło sztuki!!!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Świat Toli

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Teresa
    Teresa
    6 lata temu

    Nie wiem co robię zle, ale mnie ganache tak nie spływa ladnie.

    0
    Odpowiedz
    abstrakcja
    abstrakcja
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Teresa

    Mi właśnie też… Jest zbyt geste jak robie wg tych proporcji… I nie wiem, czy to wina czekolady?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  abstrakcja

    Ja pracuję tylko na czekoladzie z Lidla. Bardzo ważna jest konsystencja ganache jak i temperatura tortu- musi być dobrze schłodzony a chanache trzeba wylać w odpowiednim momencie

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Teresa

    Bardzo ważna jest konsystencja ganache i temperatura tortu.

    0
    Odpowiedz
    Zrób to smacznie
    Zrób to smacznie
    8 lata temu

    Cudowny tort <3

    0
    Odpowiedz
    Danka
    Danka
    8 lata temu

    Jak smakowicie wygląda, dla mnie za trudny, ale mam koleżankę która piecze. Muszę jej pokazać, może mi taki upiecze.

    0
    Odpowiedz
    Anis
    Anis
    8 lata temu

    Piękny… aż żal go kroić. Jeszcze nigdy nie robiłam tortu zrobionego dripem ale kolejny, który będę robić będzie właśnie taki.

    0
    Odpowiedz
    Dama Pikowa
    Dama Pikowa
    8 lata temu

    Wygląd naprawdę obłędnie! Podziwiam talent, ja nigdy nawet nie podjęłabym się wykonania takiego pięknego tortu. Pozdrawiam ciepło. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    8 lata temu

    Och wyglada przepysznie, chetnie podrzuce przepis cukiernikowi 🙂 bedzie super na moje urodziny ktore sa za 2 dni 🙂

    0
    Odpowiedz
    Magda M.
    Magda M.
    8 lata temu

    O ja Cię! Cudo na talerzu!!!

    0
    Odpowiedz
    Smakołyki Asi
    Smakołyki Asi
    8 lata temu

    Małgosiu tort pieknie wyglada a sądząc po składnikach musi fantastycznie smakować :)))

    0
    Odpowiedz
    Zuzia
    Zuzia
    8 lata temu

    Tort wygląda genialnie! do tego cudne zdjęcie

    0
    Odpowiedz
    jogosfera
    jogosfera
    8 lata temu

    O matko CUDOWNY <3 Już w zeszłym roku zastanawiałam się jak tak zrobić i w tym powalczę na urodziny dzieciaków 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aga Cynamonowa
    Aga Cynamonowa
    8 lata temu

    ten tort jest po prostu cudny 🙂 nie mogę się napatrzeć 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anka z jakzdrowojesc.pl
    Anka z jakzdrowojesc.pl
    8 lata temu

    Piękny ten tort!! Ale bardzo skomplikowany w wykonaniu, przynajmniej jak dla mnie. Te warstwy, te kremy i jeszcze taka pieczołowicie wylana polewa…. Poległabym już na biszkopcie…

    0
    Odpowiedz
    Ewelina
    Ewelina
    8 lata temu

    Podziwiam ten tort już od kilku dni.Masz niesamowity talent.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 lata temu
    Odpowiedź do  Ewelina

    Dziękuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    EsmeraldaZeSmakiem
    EsmeraldaZeSmakiem
    8 lata temu

    Wygląda naprawdę bardzo smacznie. Takich tortów jeszcze nie mam w kolekcji. Chyba czas to zmienić. Nie wiem tylko czy tak potrafię.

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    29
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz