Kolejny rok za mną! I w sumie nic się nie zmieniło. Ulepiona z tej samej gliny wciąż oddycham samodzielnie. To był dobry rok, tak myślę. Przede mną projekt 40-stka! Plany na kolejny rok? Z reguły ich nie robię, bowiem życie i tak weryfikuje je po swojemu. Zamierzam więc żyć swoim rytmem i spełniać marzenia. Cieszyć się życiem i brać z niego garściami. Być managerem własnego szczęścia. A do szczęścia wiele mi nie potrzeba. Czasem wystarczy choćby kawałek tortu, więc w tym wyjątkowym dniu nie mogło go zabraknąć. Delikatne, czekoladowe biszkopty nasączone sokiem pomarańczowym z alkoholem. Przełożone aksamitnym kremem czekoladowym oraz orzeźwiającą i soczystą frużeliną pomarańczową, która wspaniale balansowała ze słodyczą czekolady. Dodatkową niespodzianką był krem pomarańczowy, który świetnie wkomponował się w czekoladowe smaki. Czekolada i pomarańcza - fantastyczny duet, który świetnie ze sobą zagrał!
Porcje: 24
Składniki
Biszkopt
- 7 jajek
- 203 g cukru
- 120 g mąki tortowej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- ½ łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
- szczypta soli
Krem czekoladowy
- 500 ml śmietany kremówki *
- 250 g mascarpone
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 4-5 łyżek cukru pudru
Krem pomarańczowy
- 250 g pomarańczy **
- 25 g cukru ***
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1½ łyżeczki żelatyny spożywczej
- 200 ml śmietanki kremówki *
- 100 g sera mascarpone
- szczypta barwnika pomarańczowego ****
Frużelina pomarańczowa
- 600 g pomarańczy **
- 40 g cukru ***
- 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki żelatyny
Nasączenie
- 200 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 2 łyżki cukru ***
- 5 łyżek wódki
Krem waniliowy do tynkowania
- 350 ml śmietany kremówki *
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Ganache
- 100 g czekolady gorzkiej
- 120 ml śmietanki kremówki *
Dekoracja
- czekoladowe słodycze
- świeże liście pomarańczy
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku oraz ekstrakt pomarańczowy. Delikatnie mieszamy. Mąkę tortową, ziemniaczaną oraz kakao łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
- Rant cukierniczy o średnicy 21 cm układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto przekładamy i delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.
Krem czekoladowy
- Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascaropne przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Krem pomarańczowy
- Pomarańcze obieramy, dokładnie filetujemy i przekładamy do rondelka wraz z sokiem, który powstał przy filetowaniu pomarańczy. Dodajemy cukier cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a pomarańcze rozpadną. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się pomarańczy. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do pomarańczy. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową frużelinę studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała.
- Serek mascaropne przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli frużelinę pomarańczową oraz barwnik i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
Frużelina pomarańczowa
- Pomarańcze obieramy, dokładnie filetujemy i przekładamy do rondelka wraz z sokiem, który powstał przy filetowaniu pomarańczy. Dodajemy cukier cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a pomarańcze rozpadną. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się pomarańczy. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do pomarańczy. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową frużelinę studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała.
Nasączenie
- Do soku pomarańczowego dodajemy cukier oraz alkohol. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i odstawiamy na bok.
Krem waniliowy do tynkowania
- Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy pastę waniliową. Ubitą śmietanę łączymy z mascarpone. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Przełożenie
- Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Pierwszy blat układamy na podkładzie, zakładamy rant cukierniczy (tort ma wysokość 14 cm, więc zwykła obręcz od tortownicy z pewnością nie wystarczy). Biszkopt nasączamy i wykładamy 1/3 frużeliny pomarańczowej. Wykładamy połowę kremu czekoladowego, przykrywamy biszkoptem, który nasączamy. Na biszkopt wykładamy kolejną część frużeliny pomarańczowej, następnie krem pomarańczowy i przykrywamy biszkoptem, który nasączamy. Wykładamy pozostałą frużelinę oraz krem czekoladowy i przykrywamy biszkoptem. Biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc. Zdejmujemy papier i nasączamy wierzchni biszkopt.
- Kremem waniliowym tynkujemy dokładnie cały tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Ganache
- Czekoladę dzielimy na małe kawałki równej wielkości. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy i jeszcze płynną wylewamy na dobrze schłodzony tort. Tort dekorujemy słodyczami. U mnie przewaga słodyczy o smaku pomarańczowym
Odnośniki
- * użyłam śmietany double cream 48%
- ** obranych, wyfiletowanych
- *** podaję taka ilość cukru, jaką użyłam. W rzeczywistości wszystko zależy od tego, jak kwaśne są pomarańcze. Tu trzeba dobrze zbalansować smak. Frużelina powinna być lekko kwaskowa, ma równoważyć smak czekolady. Zbyt słodka sprawi, że tort będzie za słodki i mdły
- **** opcjonalnie
Uwagi dodatkowe
- biszkopt piekę w rancie cukierniczym, więc jest na tyle wysoki, że mogę go z powodzeniem przekroić na 4 blaty. Zwykła tortownica jest zbyt niska, aby biszkopt urósł tak wysoki, by otrzymać tyle blatów. Jeśli więc używacie do pieczenia tortownicy, należy upiec dwa biszkopty
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Tylko po co jeszcze cukier puder do kremu skoro czekolada jest słodka i to 5 łyżek.
Wystarczy spojrzeć na ilość śmietany i mascarpone. W dodatku jedna z czekolad to czekolada gorzka. Jak widać wiele osób go robiło i wcale nie był za słodki
Tort pomarańczowo -czekoladowy zrobiony ,dzisiaj robię kolejny raz ,to zdjęcie poprzedniego ,wszyscy zachwyceni
Wspaniale, że wszystkim smakował 🙂
Połączenie czekolady z pomarańczami za każdym razem jest udanym zestawieniem.
Fenomenalny! Jeden z lepszych jakie jadłam
Zrobię na sylwestra. Zobaczymy co wyjdzie. Patrząc na składniki, wygląda drogo ;D jak przygotowujesz pomarańcze do dekoracji?
Pomarańcze są wyszorowane, wyparzone i nic po za tym 🙂
Smaczny. Mam kilka uwag. Czekolada na polewę musi być super bo ta za 3,50 (wedel) to bardzo słabiutko. Pomarańcze… to nie jest nasz rodzimy owoc więc ilość cukru trzeba znacznie regulować. Generalnie tort wyszedł trochę gorzki, trochę kwaśny. Smaczny. Duuużo śmietany. Tynkować polecam 2 razy. Najpierw cienką warstwą, żeby złapać wszystkie okruszki a po schłodzeniu resztą.
Ja popełniłam jeden błąd. Źle odczytałam ilość mąki ziemniaczanej. Zamiast 2 łyżeczek dałam 2 łyżki przez co krem pomarańczowy wyszedł bardziej jak krem śmietankowy z kawałkami pomarańczy.
Myślę, że wrócę kiedyś do tego przepisu.
Pozdrawiam 😉
Jeśli chodzi o czekoladę, to tak warto kupić lepszą, choć ja pracuje na tej z Lidla. Cukier oczywiście trzeba regulować i jest o tym wspomniane w przepisie. Tort wyszedł gorzki, bo z pewnością pomarańcze nie były dokładnie odfiletowane i zostało albedo. Jeśli są dobrze wyfiletowane nie ma prawa być gorzki. Tynkowanie to już kwestia wprawy 🙂 Mimo wszystko tort wyszedł bardzo ładny, dziękuję za zdjęcie.
To już drugi tort Gosiu, który zrobiłam z Twoich przepisów. Jest przepyszny. Ponieważ tort został zrobiony z okazji 8 urodzin puściliśmy wodze fantazji. Zmieniłam tylko tynk, bo musiał dźwignąć dekoracje na ten z tortu z żelką kawową. Jeszcze raz polecam Twoje przepisy, bo są świetnie dopracowane.
Bardzo dziękuję za przesłanie zdjęcia i komentarz. Tort fantastyczny, piękny i dopracowany. Gratuluję! Pozdrawiam serdecznie
Witam. Czy pomarańcze mogę zastąpić świeżo wyciskanym sokiem? Ile powinnam go użyć do frużeliny potrzebnej do kremu, a ile do samej warstwy frużelinowej?
Pozdrawiam
Raczej polecałabym użycie pomarańczy.
Mam pytanie jakiej wielkości rantu pani uzywa
Tak jak napisane w przepisie: rant o średnicy 21 cm 🙂
Mam pytanko odnośnie tortu czy jak upiekie 2 biszkopty i średnicy 28cm to czy te porcje na krem i fruzeline to muszę podwoić?
Tak, trzeba więcej kremów 🙂
Mój pierwszy tort a jakże udany 🙂
Bardzo lekki i nie za słodki 🙂
Torty wygląda obłędnie 😍 dziś tworzę na jutro tort na drugie urodziny mojego synka. Posilam się Pani przepisem. Nie będzie identyczny,ale sporo będzie z niego ściągnięte 😉 mam nadzieję,że choć w połowie wyjdzie taki ładny 😁.
Ma pani może zdjęcie przekrojonego tortu 🤔?
A i dodam,że to moja pierwsza przygoda z frużeliną.
Niestety nie mam, tort tak szybko zniknął, że nie zdążyłam zrobić 🙁 Trzymam kciuki i powodzenia. Czekam oczywiście na zdjęcie 🙂
Szkoda 😉
Działam, ale frużelina wyszła mi bardzo gęsta, nie wiem czy tak powinno być 🤔🤔🤔
Jak coś w miarę ładnego z tego wyjdzie to dam zdjęcie, oczywiście.
Miłego wieczoru 🙂
Gęsta jest schłodzona w lodówce. W temperaturze pokojowej powinna być idealna 🙂
Hej ! Szybkie pytanie, mam tortownicę 18, jakiej ilości składników użyć na biszkopt ?
Tu masz proporcje na mniejszy biszkopt https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-czekolada-limonka-i-kokos-z-fruzelina-malinowa/
Podobno najlepszy tort jaki w życiu zrobiłem, dziękuję za przepis już mam zamówienie na kolejny taki sam 😉 niestety z dekoracją u mnie krucho ale właśnie zakupiłem potrzebne przybory i myślę że kolejny będzie nie tyle bardzo smaczny co jeszcze efektowny 😉
Cieszę się, że smakował 🙂 Czekam na zdjęcie tortu 🙂 Pozdrawiam
Tort zrobiony, chlodzi sie w lodowce. Pozniej dam znac jak smakowal. Moje uwagi to nigdy wiecej nie porwe sie na fruzeline z pomaranczy. O ile do kremu 250g dalam rade o tyle ta druga zrobilam z samego soku pomaranczowego swiezo wyciskanego. Przy malych dzieciach za duzo babrania. Nie dalam zelatyny do fruzeliny, z mojego doswiadczenia maka wystarczy. Niestety nie mam rantu wiec ostatni krazek wystaje poza tortownice, ciekawa jestem jak pojdzie mi tynkowanie, z tym u mnie najgorzej. Dziekuje za przepis na pewno skorzystam jeszcze z innych, bo widze tu ciekawe polaczenia smakowe 😋
Z niecierpliwością czekam na zdjęcie, pozdrawiam
Zrobiony 😁
No, no dekoracja fajna i pomysłowa. Dziękuję za zdjęcie. Pozdrawiam 🙂
Dziękuję
Mam pytanie, czy po wyfiletowaniu pomarańczy odlać powstały sok czy też dodać go gotowania frużeliny. Z góry dziękuję za odpowiedź. Bogusia
Dodać do frużeliny 🙂
Gotowe
Czy można na ten tort położyć masę cukrową?
Jeśli otynkujesz go kremem na bazie masła, to oczywiście
Przetestowałam i polecam . Smak bardzo dobry.
Cieszę się, że smakowało 🙂
Ta fruzelina to dwa razy trzeba ją robić ?
Nie bardzo rozumiem, dlaczego dwa razy. Składniki frużeliny podane są tak, aby starczyło na dwa przełożenia
Nie powiem ze to pierwszy tort jaki zrobiłam, ale napewno pierwszy taki piękny i równy! Dziękuję za wszystkie wskazówki. Warto przepis przeczytać do końca żeby się dowiedzieć że waga pomarańczy to już po filetowaniu 😂 no i biszkopt bez proszku do pieczenia… Byłam w szoku. Wyszło fantastycznie!
No przyznam, że wygląda świetnie. Cieszę się, że wskazówki były pomocne i oczywiście, że warto czytać przepis cały i do końca 🙂 Pozdrawiam i dziękuję za zdjęcie.
Robiłam ten tort, wszystkim smakowało , dzięki
tort, tortem, ale przystrojenie wygląda obłędnie, niczym z okładki magazynu <3
Dziękuję ślicznie 🙂
A mam pytanko. Jeśli pomarańcze będą już same w sobie słodkie to co zrobić żeby tort nie wyszedł za mdły?
Jeśli pomarańcze są na tyle słodkie, można dodać sok z cytryny – świetnie podkreśli smak
Zadziwił mnie ten tort i przepis. Wygląda doskonale, aż się zastanawiam czy to komputerowa animacja czy faktycznie zdjęcie prawdziwego tortu:-) Podoba mi się też przewodnie hasło strony: Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione… Zgadzam się z tym w 100%. No nic, dodaję do ulubionych:-)
Dziękuję i zapraszam w moje smaczne progi częściej 🙂
Ale on cudownie wygląda, musi być pyszny.
Wow! Ten tort to dzieło sztuki ? cudownie wygląda i zapewne tak samo smakuje.
Tort przepiękny.. dzieło sztuki! Ogólnie uwielbiam połączenie czekolady ze smakiem pomarańczy.. Czuję, że muszę go zrobić 🙂
Tort wygląda pysznie, jestem noga jeśli chodzi o pieczenie, więc nie wiem czy by mi wyszedł taki tort, ale z drugiej strony co szkodzi spróbować 🙂
Zapewniam, że warto spróbować. Domowy to domowy 🙂
Piękny tort 🙂 Będę go robiła na pół roczku mojej Mańki 🙂 Zapraszam do siebie 🙂 Wstawie zdjęcie mojej pierwszej próby 🙂
Powodzenia 🙂
śmietankę kremówkę double cream 48% jaką inną śmietanką mogę zastąpić??
Tort wygląda cudownie !
W Polsce pojawiła się śmietana double cream z Piątnicy. Można użyć dobrej jakości śmietany 36%, bez dodatków, jednak nie wiem czy krem będzie tak stabilny, więc może warto go dodatkowo ustabilizować fixem. Ciężko mi coś doradzić, bowiem nie mieszkam w PL i nie pracuję na tamtych produktach. Raz robiłam tort w PL to kem popłynął – nie wiem czy wina śmietany czy mascaropne
Ale to musi być pyszne 🙂 Bardzo lubię takie torciki, szczególnie samemu robione, bo wiadomo co się je 🙂
Nigdy jeszcze sama od początku do końca nie robiłam tortu, jednak chodzi to za mną coraz częsciej…a jak patrzę na takie cuda, to mam ochotę od razu zabrać się za pieczenie 🙂 Piękny torcik i zapewne cudnie smakuje! Jak zrobię, to się na pewno pochwalę!
Dziękuję. Warto spróbować zrobić samemu. To naprawdę nie takie trudne 🙂 Trzymam kciuki 🙂
Cudny ten torcik,aż szkoda jeść 😉 Pozdrawiam
Wygląda tak pięknie, że szkoda go jeśc.
Uwielbiam połączenie czekolady z pomarańczami.
Rzadko jadam słodycze, ale na ten torcik bym się skusiła.
Pozdrawiam-)
Dziękuję. Czasem można się skusić na małe co nie co 🙂
Coooo jezu jaki śliczny ❤️ Jestem na diecie na ale zapisuje sobie ten przepis i jak skoncze dietę to sobie go zrobię!!
Ooo chciałabym żeby taki czekał na mnie po powrocie do domu 😀
Wygląda pięknie! 😀 Mimo, że nie jadam słodkości, to popatrzeć na takie artystyczne cuda jako na dzieło sztuki plastyczno-kulinarnej bardzo lubię 🙂
Kiedy na niego patrzę mam wrażenie że mogłabym go pochłonąć w całości sama. Cudo!
Jest perfekcyjny! <3 Marzy mi się taki na urodziny 🙂
Mniam pyszność. Szkoda że nie potrafię robić tortów. Brak totalny zdolności kulinarnych robi swoje.
Pozdrawiam.
Nie przepadam za połączeniem czekolady i pomarańczy, to pozostałość po galaretkach pomarańczowych w czekoladzie. Tort prezentuje się wspaniale!
Rozumiem doskonale, każdy ma swoje ulubione smaki. Jednak smak tortu zupełnie się różni od smaku, który opisujesz 🙂
Wygląda jak małe dzieło sztuki. Aż szkoda go jeść 😉
Dziękuję, tort zjedzony. Został w lodówce jeden kawałek 🙂
Ależ to cudownie wygląda. Jak z najlepszej cukierni <3
Wygląda obłędnie. Przepis zapisuję i będę piec na urodziny mamy
Dziękuję 🙂 I oczywiście polecam
Kiedyś to bym się zajadał aż by się uszy trzęsły. Teraz za bardzo przeszkadzałaby mi żelatyna i jajka ;/ Ale wygląd to rzeczywiście ma ten tort obłędny.
i to są moje smaki
Ty to cudo sama zrobiłaś? Piekne
Dziękuję. Tak, sama robiłam. Inaczej nie znalazłby się tu na blogu 🙂
Wygląda przepysznie i zapewne tak samo smakuje! 🙂 Oj , mam dużego smaka !