• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Torty  /  18 lutego, 2019

Tort czekoladowo – pomarańczowy

Wędrówki po kuchni
Kolejny rok za mną! I w sumie nic się nie zmieniło. Ulepiona z tej samej gliny wciąż oddycham samodzielnie. To był dobry rok, tak myślę. Przede mną projekt 40-stka! Plany na kolejny rok? Z reguły ich nie robię, bowiem życie i tak weryfikuje je po swojemu. Zamierzam więc żyć swoim rytmem i spełniać marzenia. Cieszyć się życiem i brać z niego garściami. Być managerem własnego szczęścia. A do szczęścia wiele mi nie potrzeba. Czasem wystarczy choćby kawałek tortu, więc w tym wyjątkowym dniu nie mogło go zabraknąć. Delikatne, czekoladowe biszkopty nasączone sokiem pomarańczowym z alkoholem. Przełożone aksamitnym kremem czekoladowym oraz orzeźwiającą i soczystą frużeliną pomarańczową, która wspaniale balansowała ze słodyczą czekolady. Dodatkową niespodzianką był krem pomarańczowy, który świetnie wkomponował się w czekoladowe smaki. Czekolada i pomarańcza - fantastyczny duet, który świetnie ze sobą zagrał!
Przygotowanie2 godz.
Gotowanie15 min.
Czas całkowity2 godz. 15 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 24
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Biszkopt

    • 7 jajek
    • 203 g cukru
    • 120 g mąki tortowej
    • 35 g mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki ciemnego kakao
    • ½ łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
    • szczypta soli

    Krem czekoladowy

    • 500 ml śmietany kremówki *
    • 250 g mascarpone
    • 100 g czekolady mlecznej
    • 100 g czekolady gorzkiej
    • 4-5 łyżek cukru pudru

    Krem pomarańczowy

    • 250 g pomarańczy **
    • 25 g cukru ***
    • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • 1½ łyżeczki żelatyny spożywczej
    • 200 ml śmietanki kremówki *
    • 100 g sera mascarpone
    • szczypta barwnika pomarańczowego ****

    Frużelina pomarańczowa

    • 600 g pomarańczy **
    • 40 g cukru ***
    • 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 3 łyżeczki żelatyny

    Nasączenie

    • 200 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
    • 2 łyżki cukru ***
    • 5 łyżek wódki

    Krem waniliowy do tynkowania

    • 350 ml śmietany kremówki *
    • 250 g serka mascarpone
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżeczka pasty waniliowej

    Ganache

    • 100 g czekolady gorzkiej
    • 120 ml śmietanki kremówki *

    Dekoracja

    • czekoladowe słodycze
    • świeże liście pomarańczy

    Przygotowanie

      Biszkopt

      • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku oraz ekstrakt pomarańczowy. Delikatnie mieszamy. Mąkę tortową, ziemniaczaną oraz kakao łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
      • Rant cukierniczy o średnicy 21 cm układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto przekładamy i delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.

      Krem czekoladowy

      • Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascaropne przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

      Krem pomarańczowy

      • Pomarańcze obieramy, dokładnie filetujemy i przekładamy do rondelka wraz z sokiem, który powstał przy filetowaniu pomarańczy. Dodajemy cukier cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a pomarańcze rozpadną. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się pomarańczy. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do pomarańczy. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową frużelinę studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała.
      • Serek mascaropne przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli frużelinę pomarańczową oraz barwnik i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły.

      Frużelina pomarańczowa

      • Pomarańcze obieramy, dokładnie filetujemy i przekładamy do rondelka wraz z sokiem, który powstał przy filetowaniu pomarańczy. Dodajemy cukier cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a pomarańcze rozpadną. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się pomarańczy. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do pomarańczy. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową frużelinę studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała.

      Nasączenie

      • Do soku pomarańczowego dodajemy cukier oraz alkohol. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i odstawiamy na bok.

      Krem waniliowy do tynkowania

      • Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy pastę waniliową. Ubitą śmietanę łączymy z mascarpone. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

      Przełożenie

      • Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Pierwszy blat układamy na podkładzie, zakładamy rant cukierniczy (tort ma wysokość 14 cm, więc zwykła obręcz od tortownicy z pewnością nie wystarczy). Biszkopt nasączamy i wykładamy 1/3 frużeliny pomarańczowej. Wykładamy połowę kremu czekoladowego, przykrywamy biszkoptem, który nasączamy. Na biszkopt wykładamy kolejną część frużeliny pomarańczowej, następnie krem pomarańczowy i przykrywamy biszkoptem, który nasączamy. Wykładamy pozostałą frużelinę oraz krem czekoladowy i przykrywamy biszkoptem. Biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc. Zdejmujemy papier i nasączamy wierzchni biszkopt.
      • Kremem waniliowym tynkujemy dokładnie cały tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

      Ganache

      • Czekoladę dzielimy na małe kawałki równej wielkości. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy i jeszcze płynną wylewamy na dobrze schłodzony tort. Tort dekorujemy słodyczami. U mnie przewaga słodyczy o smaku pomarańczowym

      Odnośniki

      • * użyłam śmietany double cream 48%
      • ** obranych, wyfiletowanych
      • *** podaję taka ilość cukru, jaką użyłam. W rzeczywistości wszystko zależy od tego, jak kwaśne są pomarańcze. Tu trzeba dobrze zbalansować smak. Frużelina powinna być lekko kwaskowa, ma równoważyć smak czekolady. Zbyt słodka sprawi, że tort będzie za słodki i mdły
      • **** opcjonalnie

      Uwagi dodatkowe

      • biszkopt piekę w rancie cukierniczym, więc jest na tyle wysoki, że mogę go z powodzeniem przekroić na 4 blaty. Zwykła tortownica jest zbyt niska, aby biszkopt urósł tak wysoki, by otrzymać tyle blatów. Jeśli więc używacie do pieczenia tortownicy, należy upiec dwa biszkopty

      Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

      3.9 45 votes
      Article Rating

      Tagi

      • Torty

      Nawigacja wpisu

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Pieczone kotlety mielone z indyka

      Podobne wpisy

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 73

      Tort Rafaello

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      70 komentarzy
      najnowszy
      najstarszy oceniany
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Emilia
      Emilia
      1 miesiąc temu

      Witam. Czy pomarańcze mogę zastąpić świeżo wyciskanym sokiem? Ile powinnam go użyć do frużeliny potrzebnej do kremu, a ile do samej warstwy frużelinowej?
      Pozdrawiam

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      1 miesiąc temu
      Reply to  Emilia

      Raczej polecałabym użycie pomarańczy.

      0
      Odpowiedz
      Ewela
      Ewela
      1 miesiąc temu

      Mam pytanie jakiej wielkości rantu pani uzywa

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      1 miesiąc temu
      Reply to  Ewela

      Tak jak napisane w przepisie: rant o średnicy 21 cm 🙂

      0
      Odpowiedz
      Paula
      Paula
      5 miesięcy temu

      Mam pytanko odnośnie tortu czy jak upiekie 2 biszkopty i średnicy 28cm to czy te porcje na krem i fruzeline to muszę podwoić?

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      4 miesięcy temu
      Reply to  Paula

      Tak, trzeba więcej kremów 🙂

      0
      Odpowiedz
      Anna
      Anna
      5 miesięcy temu

      Mój pierwszy tort a jakże udany 🙂
      Bardzo lekki i nie za słodki 🙂

      1
      Odpowiedz
      Andzia
      Andzia
      5 miesięcy temu

      5 stars
      Torty wygląda obłędnie 😍 dziś tworzę na jutro tort na drugie urodziny mojego synka. Posilam się Pani przepisem. Nie będzie identyczny,ale sporo będzie z niego ściągnięte 😉 mam nadzieję,że choć w połowie wyjdzie taki ładny 😁.
      Ma pani może zdjęcie przekrojonego tortu 🤔?
      A i dodam,że to moja pierwsza przygoda z frużeliną.

      Last edited 5 miesięcy temu by Andzia
      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      5 miesięcy temu
      Reply to  Andzia

      Niestety nie mam, tort tak szybko zniknął, że nie zdążyłam zrobić 🙁 Trzymam kciuki i powodzenia. Czekam oczywiście na zdjęcie 🙂

      0
      Odpowiedz
      Andzia
      Andzia
      5 miesięcy temu
      Reply to  Wędrówki po kuchni

      Szkoda 😉
      Działam, ale frużelina wyszła mi bardzo gęsta, nie wiem czy tak powinno być 🤔🤔🤔
      Jak coś w miarę ładnego z tego wyjdzie to dam zdjęcie, oczywiście.
      Miłego wieczoru 🙂

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      5 miesięcy temu
      Reply to  Andzia

      Gęsta jest schłodzona w lodówce. W temperaturze pokojowej powinna być idealna 🙂

      0
      Odpowiedz
      Anna
      Anna
      6 miesięcy temu

      Hej ! Szybkie pytanie, mam tortownicę 18, jakiej ilości składników użyć na biszkopt ?

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      6 miesięcy temu
      Reply to  Anna

      Tu masz proporcje na mniejszy biszkopt https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-czekolada-limonka-i-kokos-z-fruzelina-malinowa/

      0
      Odpowiedz
      Grzegorz
      Grzegorz
      6 miesięcy temu

      Podobno najlepszy tort jaki w życiu zrobiłem, dziękuję za przepis już mam zamówienie na kolejny taki sam 😉 niestety z dekoracją u mnie krucho ale właśnie zakupiłem potrzebne przybory i myślę że kolejny będzie nie tyle bardzo smaczny co jeszcze efektowny 😉

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      6 miesięcy temu
      Reply to  Grzegorz

      Cieszę się, że smakował 🙂 Czekam na zdjęcie tortu 🙂 Pozdrawiam

      0
      Odpowiedz
      Gosia
      Gosia
      7 miesięcy temu

      Tort zrobiony, chlodzi sie w lodowce. Pozniej dam znac jak smakowal. Moje uwagi to nigdy wiecej nie porwe sie na fruzeline z pomaranczy. O ile do kremu 250g dalam rade o tyle ta druga zrobilam z samego soku pomaranczowego swiezo wyciskanego. Przy malych dzieciach za duzo babrania. Nie dalam zelatyny do fruzeliny, z mojego doswiadczenia maka wystarczy. Niestety nie mam rantu wiec ostatni krazek wystaje poza tortownice, ciekawa jestem jak pojdzie mi tynkowanie, z tym u mnie najgorzej. Dziekuje za przepis na pewno skorzystam jeszcze z innych, bo widze tu ciekawe polaczenia smakowe 😋

      Last edited 7 miesięcy temu by Gosia
      2
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      7 miesięcy temu
      Reply to  Gosia

      Z niecierpliwością czekam na zdjęcie, pozdrawiam

      0
      Odpowiedz
      Bogusława
      Bogusława
      7 miesięcy temu

      Zrobiony 😁

      IMG_20211009_143050.jpg
      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      7 miesięcy temu
      Reply to  Bogusława

      No, no dekoracja fajna i pomysłowa. Dziękuję za zdjęcie. Pozdrawiam 🙂

      0
      Odpowiedz
      Bogusława
      Bogusława
      7 miesięcy temu
      Reply to  Wędrówki po kuchni

      Dziękuję

      0
      Odpowiedz
      Bogusława
      Bogusława
      7 miesięcy temu

      Mam pytanie, czy po wyfiletowaniu pomarańczy odlać powstały sok czy też dodać go gotowania frużeliny. Z góry dziękuję za odpowiedź. Bogusia

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      7 miesięcy temu
      Reply to  Bogusława

      Dodać do frużeliny 🙂

      0
      Odpowiedz
      Bogusława
      Bogusława
      7 miesięcy temu
      Reply to  Wędrówki po kuchni

      Gotowe

      IMG_20211009_143050.jpg
      0
      Odpowiedz
      Lena
      Lena
      8 miesięcy temu

      Czy można na ten tort położyć masę cukrową?

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      8 miesięcy temu
      Reply to  Lena

      Jeśli otynkujesz go kremem na bazie masła, to oczywiście

      0
      Odpowiedz
      Joanna
      Joanna
      11 miesięcy temu

      Przetestowałam i polecam . Smak bardzo dobry.

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      11 miesięcy temu
      Reply to  Joanna

      Cieszę się, że smakowało 🙂

      0
      Odpowiedz
      Joanna
      Joanna
      1 rok temu

      Ta fruzelina to dwa razy trzeba ją robić ?

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      1 rok temu
      Reply to  Joanna

      Nie bardzo rozumiem, dlaczego dwa razy. Składniki frużeliny podane są tak, aby starczyło na dwa przełożenia

      0
      Odpowiedz
      Maria
      Maria
      1 rok temu

      5 stars
      Nie powiem ze to pierwszy tort jaki zrobiłam, ale napewno pierwszy taki piękny i równy! Dziękuję za wszystkie wskazówki. Warto przepis przeczytać do końca żeby się dowiedzieć że waga pomarańczy to już po filetowaniu 😂 no i biszkopt bez proszku do pieczenia… Byłam w szoku. Wyszło fantastycznie!

      22411.jpg
      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      1 rok temu
      Reply to  Maria

      No przyznam, że wygląda świetnie. Cieszę się, że wskazówki były pomocne i oczywiście, że warto czytać przepis cały i do końca 🙂 Pozdrawiam i dziękuję za zdjęcie.

      0
      Odpowiedz
      Lens
      Lens
      7 miesięcy temu
      Reply to  Maria

      Robiłam ten tort, wszystkim smakowało , dzięki

      0
      Odpowiedz
      Karolina Kosek
      Karolina Kosek
      2 lat temu

      tort, tortem, ale przystrojenie wygląda obłędnie, niczym z okładki magazynu <3

      1
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      2 lat temu
      Reply to  Karolina Kosek

      Dziękuję ślicznie 🙂

      0
      Odpowiedz
      tesskaaa
      tesskaaa
      2 lat temu

      A mam pytanko. Jeśli pomarańcze będą już same w sobie słodkie to co zrobić żeby tort nie wyszedł za mdły?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  tesskaaa

      Jeśli pomarańcze są na tyle słodkie, można dodać sok z cytryny – świetnie podkreśli smak

      0
      Odpowiedz
      Centrum
      Centrum
      2 lat temu

      Zadziwił mnie ten tort i przepis. Wygląda doskonale, aż się zastanawiam czy to komputerowa animacja czy faktycznie zdjęcie prawdziwego tortu:-) Podoba mi się też przewodnie hasło strony: Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione… Zgadzam się z tym w 100%. No nic, dodaję do ulubionych:-)

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Centrum

      Dziękuję i zapraszam w moje smaczne progi częściej 🙂

      0
      Odpowiedz
      Świat Toli
      Świat Toli
      3 lat temu

      Ale on cudownie wygląda, musi być pyszny.

      0
      Odpowiedz
      Toukie
      Toukie
      3 lat temu

      Wow! Ten tort to dzieło sztuki ? cudownie wygląda i zapewne tak samo smakuje.

      0
      Odpowiedz
      Tonia
      Tonia
      3 lat temu

      Tort przepiękny.. dzieło sztuki! Ogólnie uwielbiam połączenie czekolady ze smakiem pomarańczy.. Czuję, że muszę go zrobić 🙂

      0
      Odpowiedz
      Aleksandra Załęska
      Aleksandra Załęska
      3 lat temu

      Tort wygląda pysznie, jestem noga jeśli chodzi o pieczenie, więc nie wiem czy by mi wyszedł taki tort, ale z drugiej strony co szkodzi spróbować 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  Aleksandra Załęska

      Zapewniam, że warto spróbować. Domowy to domowy 🙂

      0
      Odpowiedz
      Idealna
      Idealna
      3 lat temu

      Piękny tort 🙂 Będę go robiła na pół roczku mojej Mańki 🙂 Zapraszam do siebie 🙂 Wstawie zdjęcie mojej pierwszej próby 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  Idealna

      Powodzenia 🙂

      0
      Odpowiedz
      AGNIESZKA
      AGNIESZKA
      3 lat temu

      śmietankę kremówkę double cream 48% jaką inną śmietanką mogę zastąpić??
      Tort wygląda cudownie !

      1
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  AGNIESZKA

      W Polsce pojawiła się śmietana double cream z Piątnicy. Można użyć dobrej jakości śmietany 36%, bez dodatków, jednak nie wiem czy krem będzie tak stabilny, więc może warto go dodatkowo ustabilizować fixem. Ciężko mi coś doradzić, bowiem nie mieszkam w PL i nie pracuję na tamtych produktach. Raz robiłam tort w PL to kem popłynął – nie wiem czy wina śmietany czy mascaropne

      0
      Odpowiedz
      Spirulina
      Spirulina
      3 lat temu

      Ale to musi być pyszne 🙂 Bardzo lubię takie torciki, szczególnie samemu robione, bo wiadomo co się je 🙂

      0
      Odpowiedz
      karolina
      karolina
      3 lat temu

      Nigdy jeszcze sama od początku do końca nie robiłam tortu, jednak chodzi to za mną coraz częsciej…a jak patrzę na takie cuda, to mam ochotę od razu zabrać się za pieczenie 🙂 Piękny torcik i zapewne cudnie smakuje! Jak zrobię, to się na pewno pochwalę!

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  karolina

      Dziękuję. Warto spróbować zrobić samemu. To naprawdę nie takie trudne 🙂 Trzymam kciuki 🙂

      0
      Odpowiedz
      Słodko Słodka
      Słodko Słodka
      3 lat temu

      Cudny ten torcik,aż szkoda jeść 😉 Pozdrawiam

      0
      Odpowiedz
      Irena-Hooltayewpodrozy
      Irena-Hooltayewpodrozy
      3 lat temu

      Wygląda tak pięknie, że szkoda go jeśc.
      Uwielbiam połączenie czekolady z pomarańczami.
      Rzadko jadam słodycze, ale na ten torcik bym się skusiła.
      Pozdrawiam-)

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  Irena-Hooltayewpodrozy

      Dziękuję. Czasem można się skusić na małe co nie co 🙂

      0
      Odpowiedz
      Patryk
      Patryk
      3 lat temu

      Coooo jezu jaki śliczny ❤️ Jestem na diecie na ale zapisuje sobie ten przepis i jak skoncze dietę to sobie go zrobię!!

      0
      Odpowiedz
      Mayka.ok
      Mayka.ok
      3 lat temu

      Ooo chciałabym żeby taki czekał na mnie po powrocie do domu 😀

      0
      Odpowiedz
      Monika Sobieraj
      Monika Sobieraj
      3 lat temu

      Wygląda pięknie! 😀 Mimo, że nie jadam słodkości, to popatrzeć na takie artystyczne cuda jako na dzieło sztuki plastyczno-kulinarnej bardzo lubię 🙂

      0
      Odpowiedz
      Mag
      Mag
      3 lat temu

      Kiedy na niego patrzę mam wrażenie że mogłabym go pochłonąć w całości sama. Cudo!

      0
      Odpowiedz
      ladymamma.pl
      ladymamma.pl
      3 lat temu

      Jest perfekcyjny! <3 Marzy mi się taki na urodziny 🙂

      0
      Odpowiedz
      Edi i Marco Voyager
      Edi i Marco Voyager
      3 lat temu

      Mniam pyszność. Szkoda że nie potrafię robić tortów. Brak totalny zdolności kulinarnych robi swoje.
      Pozdrawiam.

      0
      Odpowiedz
      MamAsia
      MamAsia
      3 lat temu

      Nie przepadam za połączeniem czekolady i pomarańczy, to pozostałość po galaretkach pomarańczowych w czekoladzie. Tort prezentuje się wspaniale!

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  MamAsia

      Rozumiem doskonale, każdy ma swoje ulubione smaki. Jednak smak tortu zupełnie się różni od smaku, który opisujesz 🙂

      0
      Odpowiedz
      Olka
      Olka
      3 lat temu

      Wygląda jak małe dzieło sztuki. Aż szkoda go jeść 😉

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  Olka

      Dziękuję, tort zjedzony. Został w lodówce jeden kawałek 🙂

      0
      Odpowiedz
      pożeram strony
      pożeram strony
      3 lat temu

      Ależ to cudownie wygląda. Jak z najlepszej cukierni <3

      0
      Odpowiedz
      Anszpi
      Anszpi
      3 lat temu

      Wygląda obłędnie. Przepis zapisuję i będę piec na urodziny mamy

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  Anszpi

      Dziękuję 🙂 I oczywiście polecam

      0
      Odpowiedz
      Łukasz z margolord.pl
      Łukasz z margolord.pl
      3 lat temu

      Kiedyś to bym się zajadał aż by się uszy trzęsły. Teraz za bardzo przeszkadzałaby mi żelatyna i jajka ;/ Ale wygląd to rzeczywiście ma ten tort obłędny.

      0
      Odpowiedz
      edyta
      edyta
      3 lat temu

      i to są moje smaki
      Ty to cudo sama zrobiłaś? Piekne

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  edyta

      Dziękuję. Tak, sama robiłam. Inaczej nie znalazłby się tu na blogu 🙂

      0
      Odpowiedz
      Katarzyna
      Katarzyna
      3 lat temu

      Wygląda przepysznie i zapewne tak samo smakuje! 🙂 Oj , mam dużego smaka !

      0
      Odpowiedz

      Tagi

      • Boże Narodzenie
      • Chorizo
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Grzyby
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Facebook

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy. Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój. Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!  Kluski leniwe.  przepis w 1 komentarzu
#obiad #kluski #kuchniapolska #pysznie #delicious
      Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, że dziś Bank Holiday i mam wolne odpaliłam domową piekarnię ❤️ I tak powstał wspaniały chlebek pszrnny na żytnim zakwasie. Niesamowity zapach rozniósł się po domu... #chleb #breadmaking #homemadebread #domowapiekarnia
      Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny pod Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny podwieczorek? Te placuszki smakują wyjątkowo o każdej porze dnia. Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze prze-py-szne! Placuszki są jak małe chmurki o cudownym serowym smaku z lekko wyczuwalną cytrynową nutą. Chrupiące i jednocześnie bardzo kremowe. Warto się skusić od czasu do czasu na taką poranną, kulinarną rozpustę, prawda? Cytrynowe placuszki z ricotty

#placuszki #ricotta #jestpysznie #ricottaecioccolato #śniadaniemistrzów #podwieczorek  Link do przepisu w pierwszym komentarzu👇
      Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek i makaronu! Prostą i niezwykle smaczną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil! Jest kompozycją kilku niewyszukanych i ogólnodostępnych składników. W towarzystwie pożywnego makaronu znajdziecie delikatne mięso tuńczyka, chrupiący seler naciowy i kilka pysznych dodatków. Sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na lunch czy kolację. Jest idealna na każdą okazję!  #tuna #sałatki #makaron #tuńczyk Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Link do przepisu w 1 komentarzu
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Archiwum

      • Lifestyle
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
      Non-necessary
      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
      SAVE & ACCEPT
      wpDiscuz
      70
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply