Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Torty, Wypieki  /  18 lutego, 2019

Tort czekoladowo – pomarańczowy

Wędrówki po kuchni
Kolejny rok za mną! I w sumie nic się nie zmieniło. Ulepiona z tej samej gliny wciąż oddycham samodzielnie. To był dobry rok, tak myślę. Przede mną projekt 40-stka! Plany na kolejny rok? Z reguły ich nie robię, bowiem życie i tak weryfikuje je po swojemu. Zamierzam więc żyć swoim rytmem i spełniać marzenia. Cieszyć się życiem i brać z niego garściami. Być managerem własnego szczęścia. A do szczęścia wiele mi nie potrzeba. Czasem wystarczy choćby kawałek tortu, więc w tym wyjątkowym dniu nie mogło go zabraknąć. Delikatne, czekoladowe biszkopty nasączone sokiem pomarańczowym z alkoholem. Przełożone aksamitnym kremem czekoladowym oraz orzeźwiającą i soczystą frużeliną pomarańczową, która wspaniale balansowała ze słodyczą czekolady. Dodatkową niespodzianką był krem pomarańczowy, który świetnie wkomponował się w czekoladowe smaki. Czekolada i pomarańcza - fantastyczny duet, który świetnie ze sobą zagrał!
Przygotowanie2 hours godz.
Gotowanie15 min., min.
Czas całkowity2 hours godz. 15 min., min.
Drukuj
4.41 from 5 votes
Porcje: 24
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Biszkopt

  • 7 jajek
  • 203 g cukru
  • 120 g mąki tortowej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • ½ łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • szczypta soli

Krem czekoladowy

  • 500 ml śmietany kremówki *
  • 250 g mascarpone
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Krem pomarańczowy

  • 250 g pomarańczy **
  • 25 g cukru ***
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1½ łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 200 ml śmietanki kremówki *
  • 100 g sera mascarpone
  • szczypta barwnika pomarańczowego ****

Frużelina pomarańczowa

  • 600 g pomarańczy **
  • 40 g cukru ***
  • 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki żelatyny

Nasączenie

  • 200 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 2 łyżki cukru ***
  • 5 łyżek wódki

Krem waniliowy do tynkowania

  • 350 ml śmietany kremówki *
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Ganache

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 120 ml śmietanki kremówki *

Dekoracja

  • czekoladowe słodycze
  • świeże liście pomarańczy

Przygotowanie

    Biszkopt

    • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku oraz ekstrakt pomarańczowy. Delikatnie mieszamy. Mąkę tortową, ziemniaczaną oraz kakao łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
    • Rant cukierniczy o średnicy 21 cm układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto przekładamy i delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.

    Krem czekoladowy

    • Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascaropne przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

    Krem pomarańczowy

    • Pomarańcze obieramy, dokładnie filetujemy i przekładamy do rondelka wraz z sokiem, który powstał przy filetowaniu pomarańczy. Dodajemy cukier cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a pomarańcze rozpadną. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się pomarańczy. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do pomarańczy. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową frużelinę studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała.
    • Serek mascaropne przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli frużelinę pomarańczową oraz barwnik i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły.

    Frużelina pomarańczowa

    • Pomarańcze obieramy, dokładnie filetujemy i przekładamy do rondelka wraz z sokiem, który powstał przy filetowaniu pomarańczy. Dodajemy cukier cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a pomarańcze rozpadną. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się pomarańczy. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do pomarańczy. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową frużelinę studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała.

    Nasączenie

    • Do soku pomarańczowego dodajemy cukier oraz alkohol. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i odstawiamy na bok.

    Krem waniliowy do tynkowania

    • Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy pastę waniliową. Ubitą śmietanę łączymy z mascarpone. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

    Przełożenie

    • Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Pierwszy blat układamy na podkładzie, zakładamy rant cukierniczy (tort ma wysokość 14 cm, więc zwykła obręcz od tortownicy z pewnością nie wystarczy). Biszkopt nasączamy i wykładamy 1/3 frużeliny pomarańczowej. Wykładamy połowę kremu czekoladowego, przykrywamy biszkoptem, który nasączamy. Na biszkopt wykładamy kolejną część frużeliny pomarańczowej, następnie krem pomarańczowy i przykrywamy biszkoptem, który nasączamy. Wykładamy pozostałą frużelinę oraz krem czekoladowy i przykrywamy biszkoptem. Biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc. Zdejmujemy papier i nasączamy wierzchni biszkopt.
    • Kremem waniliowym tynkujemy dokładnie cały tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

    Ganache

    • Czekoladę dzielimy na małe kawałki równej wielkości. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy i jeszcze płynną wylewamy na dobrze schłodzony tort. Tort dekorujemy słodyczami. U mnie przewaga słodyczy o smaku pomarańczowym

    Odnośniki

    • * użyłam śmietany double cream 48%
    • ** obranych, wyfiletowanych
    • *** podaję taka ilość cukru, jaką użyłam. W rzeczywistości wszystko zależy od tego, jak kwaśne są pomarańcze. Tu trzeba dobrze zbalansować smak. Frużelina powinna być lekko kwaskowa, ma równoważyć smak czekolady. Zbyt słodka sprawi, że tort będzie za słodki i mdły
    • **** opcjonalnie

    Uwagi dodatkowe

    • biszkopt piekę w rancie cukierniczym, więc jest na tyle wysoki, że mogę go z powodzeniem przekroić na 4 blaty. Zwykła tortownica jest zbyt niska, aby biszkopt urósł tak wysoki, by otrzymać tyle blatów. Jeśli więc używacie do pieczenia tortownicy, należy upiec dwa biszkopty

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    3.9 96 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Torty

    Nawigacja wpisu

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
    Pieczone kotlety mielone z indyka

    Podobne wpisy

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 120

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

    Tort waniliowo-malinowy
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  21 sierpnia, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

    Tort waniliowo-malinowy

    Tort Rafaello
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  25 października, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

    Tort Rafaello

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    82 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Kasia
    Kasia
    1 rok temu

    2 stars
    Tylko po co jeszcze cukier puder do kremu skoro czekolada jest słodka i to 5 łyżek.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Kasia

    Wystarczy spojrzeć na ilość śmietany i mascarpone. W dodatku jedna z czekolad to czekolada gorzka. Jak widać wiele osób go robiło i wcale nie był za słodki

    0
    Odpowiedz
    Małgorzata
    Małgorzata
    1 rok temu

    5 stars
    Tort pomarańczowo -czekoladowy zrobiony ,dzisiaj robię kolejny raz ,to zdjęcie poprzedniego ,wszyscy zachwyceni

    Screenshot_20240114-165443_Gallery
    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Małgorzata

    Wspaniale, że wszystkim smakował 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kiti
    Kiti
    2 lata temu

    Połączenie czekolady z pomarańczami za każdym razem jest udanym zestawieniem.

    0
    Odpowiedz
    Magdalena
    Magdalena
    2 lata temu

    5 stars
    Fenomenalny! Jeden z lepszych jakie jadłam

    0
    Odpowiedz
    Kala
    Kala
    2 lata temu

    Zrobię na sylwestra. Zobaczymy co wyjdzie. Patrząc na składniki, wygląda drogo ;D jak przygotowujesz pomarańcze do dekoracji?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Kala

    Pomarańcze są wyszorowane, wyparzone i nic po za tym 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kala
    Kala
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    Smaczny. Mam kilka uwag. Czekolada na polewę musi być super bo ta za 3,50 (wedel) to bardzo słabiutko. Pomarańcze… to nie jest nasz rodzimy owoc więc ilość cukru trzeba znacznie regulować. Generalnie tort wyszedł trochę gorzki, trochę kwaśny. Smaczny. Duuużo śmietany. Tynkować polecam 2 razy. Najpierw cienką warstwą, żeby złapać wszystkie okruszki a po schłodzeniu resztą.
    Ja popełniłam jeden błąd. Źle odczytałam ilość mąki ziemniaczanej. Zamiast 2 łyżeczek dałam 2 łyżki przez co krem pomarańczowy wyszedł bardziej jak krem śmietankowy z kawałkami pomarańczy.
    Myślę, że wrócę kiedyś do tego przepisu.
    Pozdrawiam 😉

    20221231_174506.jpg
    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Kala

    Jeśli chodzi o czekoladę, to tak warto kupić lepszą, choć ja pracuje na tej z Lidla. Cukier oczywiście trzeba regulować i jest o tym wspomniane w przepisie. Tort wyszedł gorzki, bo z pewnością pomarańcze nie były dokładnie odfiletowane i zostało albedo. Jeśli są dobrze wyfiletowane nie ma prawa być gorzki. Tynkowanie to już kwestia wprawy 🙂 Mimo wszystko tort wyszedł bardzo ładny, dziękuję za zdjęcie.

    1
    Odpowiedz
    Barbara
    Barbara
    2 lata temu

    To już drugi tort Gosiu, który zrobiłam z Twoich przepisów. Jest przepyszny. Ponieważ tort został zrobiony z okazji 8 urodzin puściliśmy wodze fantazji. Zmieniłam tylko tynk, bo musiał dźwignąć dekoracje na ten z tortu z żelką kawową. Jeszcze raz polecam Twoje przepisy, bo są świetnie dopracowane.

    303376489_789387272514093_231627442358575431_n (1).jpg
    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Barbara

    Bardzo dziękuję za przesłanie zdjęcia i komentarz. Tort fantastyczny, piękny i dopracowany. Gratuluję! Pozdrawiam serdecznie

    0
    Odpowiedz
    Emilia
    Emilia
    3 lata temu

    Witam. Czy pomarańcze mogę zastąpić świeżo wyciskanym sokiem? Ile powinnam go użyć do frużeliny potrzebnej do kremu, a ile do samej warstwy frużelinowej?
    Pozdrawiam

    -1
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Emilia

    Raczej polecałabym użycie pomarańczy.

    0
    Odpowiedz
    Ewela
    Ewela
    3 lata temu

    Mam pytanie jakiej wielkości rantu pani uzywa

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Ewela

    Tak jak napisane w przepisie: rant o średnicy 21 cm 🙂

    0
    Odpowiedz
    Paula
    Paula
    3 lata temu

    Mam pytanko odnośnie tortu czy jak upiekie 2 biszkopty i średnicy 28cm to czy te porcje na krem i fruzeline to muszę podwoić?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Paula

    Tak, trzeba więcej kremów 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    3 lata temu

    Mój pierwszy tort a jakże udany 🙂
    Bardzo lekki i nie za słodki 🙂

    1
    Odpowiedz
    Andzia
    Andzia
    3 lata temu

    5 stars
    Torty wygląda obłędnie 😍 dziś tworzę na jutro tort na drugie urodziny mojego synka. Posilam się Pani przepisem. Nie będzie identyczny,ale sporo będzie z niego ściągnięte 😉 mam nadzieję,że choć w połowie wyjdzie taki ładny 😁.
    Ma pani może zdjęcie przekrojonego tortu 🤔?
    A i dodam,że to moja pierwsza przygoda z frużeliną.

    Ostatnio edytowano 3 lata temu przez Andzia
    -1
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Andzia

    Niestety nie mam, tort tak szybko zniknął, że nie zdążyłam zrobić 🙁 Trzymam kciuki i powodzenia. Czekam oczywiście na zdjęcie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Andzia
    Andzia
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    Szkoda 😉
    Działam, ale frużelina wyszła mi bardzo gęsta, nie wiem czy tak powinno być 🤔🤔🤔
    Jak coś w miarę ładnego z tego wyjdzie to dam zdjęcie, oczywiście.
    Miłego wieczoru 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Andzia

    Gęsta jest schłodzona w lodówce. W temperaturze pokojowej powinna być idealna 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    3 lata temu

    Hej ! Szybkie pytanie, mam tortownicę 18, jakiej ilości składników użyć na biszkopt ?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Anna

    Tu masz proporcje na mniejszy biszkopt https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-czekolada-limonka-i-kokos-z-fruzelina-malinowa/

    0
    Odpowiedz
    Grzegorz
    Grzegorz
    3 lata temu

    Podobno najlepszy tort jaki w życiu zrobiłem, dziękuję za przepis już mam zamówienie na kolejny taki sam 😉 niestety z dekoracją u mnie krucho ale właśnie zakupiłem potrzebne przybory i myślę że kolejny będzie nie tyle bardzo smaczny co jeszcze efektowny 😉

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Grzegorz

    Cieszę się, że smakował 🙂 Czekam na zdjęcie tortu 🙂 Pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    Gosia
    Gosia
    3 lata temu

    Tort zrobiony, chlodzi sie w lodowce. Pozniej dam znac jak smakowal. Moje uwagi to nigdy wiecej nie porwe sie na fruzeline z pomaranczy. O ile do kremu 250g dalam rade o tyle ta druga zrobilam z samego soku pomaranczowego swiezo wyciskanego. Przy malych dzieciach za duzo babrania. Nie dalam zelatyny do fruzeliny, z mojego doswiadczenia maka wystarczy. Niestety nie mam rantu wiec ostatni krazek wystaje poza tortownice, ciekawa jestem jak pojdzie mi tynkowanie, z tym u mnie najgorzej. Dziekuje za przepis na pewno skorzystam jeszcze z innych, bo widze tu ciekawe polaczenia smakowe 😋

    Ostatnio edytowano 3 lata temu przez Gosia
    2
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Gosia

    Z niecierpliwością czekam na zdjęcie, pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    Bogusława
    Bogusława
    3 lata temu

    Zrobiony 😁

    IMG_20211009_143050.jpg
    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Bogusława

    No, no dekoracja fajna i pomysłowa. Dziękuję za zdjęcie. Pozdrawiam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bogusława
    Bogusława
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Bogusława
    Bogusława
    3 lata temu

    Mam pytanie, czy po wyfiletowaniu pomarańczy odlać powstały sok czy też dodać go gotowania frużeliny. Z góry dziękuję za odpowiedź. Bogusia

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Bogusława

    Dodać do frużeliny 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bogusława
    Bogusława
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    Gotowe

    IMG_20211009_143050.jpg
    0
    Odpowiedz
    Lena
    Lena
    3 lata temu

    Czy można na ten tort położyć masę cukrową?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Lena

    Jeśli otynkujesz go kremem na bazie masła, to oczywiście

    0
    Odpowiedz
    Joanna
    Joanna
    4 lata temu

    Przetestowałam i polecam . Smak bardzo dobry.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Joanna

    Cieszę się, że smakowało 🙂

    0
    Odpowiedz
    Joanna
    Joanna
    4 lata temu

    Ta fruzelina to dwa razy trzeba ją robić ?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Joanna

    Nie bardzo rozumiem, dlaczego dwa razy. Składniki frużeliny podane są tak, aby starczyło na dwa przełożenia

    0
    Odpowiedz
    Maria
    Maria
    4 lata temu

    5 stars
    Nie powiem ze to pierwszy tort jaki zrobiłam, ale napewno pierwszy taki piękny i równy! Dziękuję za wszystkie wskazówki. Warto przepis przeczytać do końca żeby się dowiedzieć że waga pomarańczy to już po filetowaniu 😂 no i biszkopt bez proszku do pieczenia… Byłam w szoku. Wyszło fantastycznie!

    22411.jpg
    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Maria

    No przyznam, że wygląda świetnie. Cieszę się, że wskazówki były pomocne i oczywiście, że warto czytać przepis cały i do końca 🙂 Pozdrawiam i dziękuję za zdjęcie.

    0
    Odpowiedz
    Lens
    Lens
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Maria

    Robiłam ten tort, wszystkim smakowało , dzięki

    0
    Odpowiedz
    Karolina Kosek
    Karolina Kosek
    5 lata temu

    tort, tortem, ale przystrojenie wygląda obłędnie, niczym z okładki magazynu <3

    1
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Karolina Kosek

    Dziękuję ślicznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    tesskaaa
    tesskaaa
    5 lata temu

    A mam pytanko. Jeśli pomarańcze będą już same w sobie słodkie to co zrobić żeby tort nie wyszedł za mdły?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  tesskaaa

    Jeśli pomarańcze są na tyle słodkie, można dodać sok z cytryny – świetnie podkreśli smak

    0
    Odpowiedz
    Centrum
    Centrum
    5 lata temu

    Zadziwił mnie ten tort i przepis. Wygląda doskonale, aż się zastanawiam czy to komputerowa animacja czy faktycznie zdjęcie prawdziwego tortu:-) Podoba mi się też przewodnie hasło strony: Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione… Zgadzam się z tym w 100%. No nic, dodaję do ulubionych:-)

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Centrum

    Dziękuję i zapraszam w moje smaczne progi częściej 🙂

    0
    Odpowiedz
    Świat Toli
    Świat Toli
    6 lata temu

    Ale on cudownie wygląda, musi być pyszny.

    0
    Odpowiedz
    Toukie
    Toukie
    6 lata temu

    Wow! Ten tort to dzieło sztuki ? cudownie wygląda i zapewne tak samo smakuje.

    0
    Odpowiedz
    Tonia
    Tonia
    6 lata temu

    Tort przepiękny.. dzieło sztuki! Ogólnie uwielbiam połączenie czekolady ze smakiem pomarańczy.. Czuję, że muszę go zrobić 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra Załęska
    Aleksandra Załęska
    6 lata temu

    Tort wygląda pysznie, jestem noga jeśli chodzi o pieczenie, więc nie wiem czy by mi wyszedł taki tort, ale z drugiej strony co szkodzi spróbować 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Aleksandra Załęska

    Zapewniam, że warto spróbować. Domowy to domowy 🙂

    0
    Odpowiedz
    Idealna
    Idealna
    6 lata temu

    Piękny tort 🙂 Będę go robiła na pół roczku mojej Mańki 🙂 Zapraszam do siebie 🙂 Wstawie zdjęcie mojej pierwszej próby 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Idealna

    Powodzenia 🙂

    0
    Odpowiedz
    AGNIESZKA
    AGNIESZKA
    6 lata temu

    śmietankę kremówkę double cream 48% jaką inną śmietanką mogę zastąpić??
    Tort wygląda cudownie !

    1
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  AGNIESZKA

    W Polsce pojawiła się śmietana double cream z Piątnicy. Można użyć dobrej jakości śmietany 36%, bez dodatków, jednak nie wiem czy krem będzie tak stabilny, więc może warto go dodatkowo ustabilizować fixem. Ciężko mi coś doradzić, bowiem nie mieszkam w PL i nie pracuję na tamtych produktach. Raz robiłam tort w PL to kem popłynął – nie wiem czy wina śmietany czy mascaropne

    0
    Odpowiedz
    Spirulina
    Spirulina
    6 lata temu

    Ale to musi być pyszne 🙂 Bardzo lubię takie torciki, szczególnie samemu robione, bo wiadomo co się je 🙂

    0
    Odpowiedz
    karolina
    karolina
    6 lata temu

    Nigdy jeszcze sama od początku do końca nie robiłam tortu, jednak chodzi to za mną coraz częsciej…a jak patrzę na takie cuda, to mam ochotę od razu zabrać się za pieczenie 🙂 Piękny torcik i zapewne cudnie smakuje! Jak zrobię, to się na pewno pochwalę!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  karolina

    Dziękuję. Warto spróbować zrobić samemu. To naprawdę nie takie trudne 🙂 Trzymam kciuki 🙂

    0
    Odpowiedz
    Słodko Słodka
    Słodko Słodka
    6 lata temu

    Cudny ten torcik,aż szkoda jeść 😉 Pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    Irena-Hooltayewpodrozy
    Irena-Hooltayewpodrozy
    6 lata temu

    Wygląda tak pięknie, że szkoda go jeśc.
    Uwielbiam połączenie czekolady z pomarańczami.
    Rzadko jadam słodycze, ale na ten torcik bym się skusiła.
    Pozdrawiam-)

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Irena-Hooltayewpodrozy

    Dziękuję. Czasem można się skusić na małe co nie co 🙂

    0
    Odpowiedz
    Patryk
    Patryk
    6 lata temu

    Coooo jezu jaki śliczny ❤️ Jestem na diecie na ale zapisuje sobie ten przepis i jak skoncze dietę to sobie go zrobię!!

    0
    Odpowiedz
    Mayka.ok
    Mayka.ok
    6 lata temu

    Ooo chciałabym żeby taki czekał na mnie po powrocie do domu 😀

    0
    Odpowiedz
    Monika Sobieraj
    Monika Sobieraj
    6 lata temu

    Wygląda pięknie! 😀 Mimo, że nie jadam słodkości, to popatrzeć na takie artystyczne cuda jako na dzieło sztuki plastyczno-kulinarnej bardzo lubię 🙂

    0
    Odpowiedz
    Mag
    Mag
    6 lata temu

    Kiedy na niego patrzę mam wrażenie że mogłabym go pochłonąć w całości sama. Cudo!

    0
    Odpowiedz
    ladymamma.pl
    ladymamma.pl
    6 lata temu

    Jest perfekcyjny! <3 Marzy mi się taki na urodziny 🙂

    0
    Odpowiedz
    Edi i Marco Voyager
    Edi i Marco Voyager
    6 lata temu

    Mniam pyszność. Szkoda że nie potrafię robić tortów. Brak totalny zdolności kulinarnych robi swoje.
    Pozdrawiam.

    0
    Odpowiedz
    MamAsia
    MamAsia
    6 lata temu

    Nie przepadam za połączeniem czekolady i pomarańczy, to pozostałość po galaretkach pomarańczowych w czekoladzie. Tort prezentuje się wspaniale!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  MamAsia

    Rozumiem doskonale, każdy ma swoje ulubione smaki. Jednak smak tortu zupełnie się różni od smaku, który opisujesz 🙂

    0
    Odpowiedz
    Olka
    Olka
    6 lata temu

    Wygląda jak małe dzieło sztuki. Aż szkoda go jeść 😉

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Olka

    Dziękuję, tort zjedzony. Został w lodówce jeden kawałek 🙂

    0
    Odpowiedz
    pożeram strony
    pożeram strony
    6 lata temu

    Ależ to cudownie wygląda. Jak z najlepszej cukierni <3

    0
    Odpowiedz
    Anszpi
    Anszpi
    6 lata temu

    Wygląda obłędnie. Przepis zapisuję i będę piec na urodziny mamy

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Anszpi

    Dziękuję 🙂 I oczywiście polecam

    0
    Odpowiedz
    Łukasz z margolord.pl
    Łukasz z margolord.pl
    6 lata temu

    Kiedyś to bym się zajadał aż by się uszy trzęsły. Teraz za bardzo przeszkadzałaby mi żelatyna i jajka ;/ Ale wygląd to rzeczywiście ma ten tort obłędny.

    0
    Odpowiedz
    edyta
    edyta
    6 lata temu

    i to są moje smaki
    Ty to cudo sama zrobiłaś? Piekne

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  edyta

    Dziękuję. Tak, sama robiłam. Inaczej nie znalazłby się tu na blogu 🙂

    0
    Odpowiedz
    Katarzyna
    Katarzyna
    6 lata temu

    Wygląda przepysznie i zapewne tak samo smakuje! 🙂 Oj , mam dużego smaka !

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    82
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz