Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Torty, Wypieki  /  19 lutego, 2018

Tort czekoladowy z wiśniami i alkoholem

Wędrówki po kuchni
Są w życiu takie chwile, kiedy człowiek bilansuje swoje dotychczasowe sprawy i to właśnie dziś przyszedł czas na mój kolejny urodzinowy bilans. W minionym roku odniosłam wrażenie, że coś dzieje się z poczuciem czasu. Dni i miesiące lecą tak szybko, że piątek czasami wydaje się być drugim dniem tygodnia. Mam wrażenie, że im człowiek starszy, tym szybciej upływa każdy dzień, miesiąc, rok ... Też odnosicie takie wrażenie? Jednak ta dodatkowa liczba w metryce nie wiele zmienia. To przecież tylko kolejny rok. Uświadamia jedynie, że czas płynie i że warto brać z życia całymi garściami. Ten wyjątkowy dzień spędziłam w gronie najbliższych. Towarzyszył nam wspaniały i pyszny tort, który z pewnością jest spełnieniem marzeń każdego miłośnika czekolady i wiśni. Ja z pewnością należę do osób, które bez czekolady nie wyobrażają sobie życia. Dlatego w tym dniu nie mogło zabraknąć moich ulubionych smaków. Czekoladowe biszkopty hojnie nasączyłam wiśniówką. Przełożyłam aksamitnym kremem czekoladowym i nie pożałowałam wiśni, które przez kilka dni leżakowały w alkoholu. Tak powstał ten elegancki tort, który smakował na prawdę wyjątkowo.
Przygotowanie1 hour godz.
Gotowanie45 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 45 min., min.
Drukuj
5 from 6 votes
Porcje: 20
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Biszkopt

  • 7 jajek
  • 203 g cukru
  • 120 g mąki tortowej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • szczypta soli

Krem czekoladowy

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 300 g serka mascarpone
  • 350 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki nutelli

Wiśnie w alkoholu

  • 400 g wydrylowanych wiśni *
  • 200 g cukru
  • 100 ml wódki

Krem waniliowy

  • 350 ml śmietany kremówki
  • 200 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Kora czekoladowa

  • 150 g czekolady gorzkiej 60%

Nasączenie

  • 200 ml wiśniówki pozostałej z przygotowanych wiśni

Dodatkowo

  • 80 g wiśni

Przygotowanie

    Wiśnie w alkoholu

    • Tort zaczynamy od wiśni, gdyż należy je przygotować kilka dni wcześniej.
    • Wiśnie przekładamy do słoika, zasypujemy cukrem i odstawiamy na dwie godziny. Po tym czasie, kiedy wiśnie puszczą sok, zalewamy je wódką. Zamykamy słoik i odstawiamy na kilka dni.

    Biszkopt

    • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do uzyskania gęstej, lśniącej piany. Do piany dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Oba rodzaje mąki i kakao mieszamy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy z białek i delikatnie mieszamy, najlepiej przy pomocy szpatułki.
    • Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

    Krem czekoladowy

    • Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i nutellę. Ubijamy do uzyskania gęstego kremu.

    Krem waniliowy

    • Do śmietany dodajemy mascarpone, cukier puder i ekstrakt z wanilii. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.

    Kora czekoladowa

    • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej polewy. Tak przygotowaną czekoladę należy rozsmarować cienko na arkuszu papieru do pieczenia, pozostawiając z każdej strony wolny brzeg około 2 cm. Czekoladę przykrywamy drugim arkuszem papieru do pieczenia i zwijamy w rulon, zaczynając od węższego brzegu papieru. Chłodzimy w zamrażarce przez 2-3 godziny. Po tym czasie rulon rozwijamy szybkim, zdecydowanym ruchem. Dekoracje do czasu użycia przechowujemy w lodówce.

    Przełożenie

    • Wiśnie odsączamy dokładnie na sicie i osuszamy. Zalewę zachowujemy, będzie nam potrzebna do nasączenia.
    • Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Pierwszy biszkopt układamy na podkładzie, dość obficie nasączamy wiśniówką. Wykładamy połowę kremu czekoladowego, równomiernie go rozprowadzamy. Na wierzch wykładamy połowę wiśni, delikatnie je wciskając w krem. Przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy wiśniówką. Wykładamy resztę kremu, wiśni i przykrywamy trzecim biszkoptem, który również nasączamy. Na tort zakładamy obręcz cukierniczą, zaciskamy. Wierzch tortu zabezpieczamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.
    • Po tym czasie zdejmujemy obręcz cukierniczą i tynkujemy tort kremem waniliowym. Chłodzimy w lodówce kilka godzin. Boki tortu dekorujemy czekoladową korą. Wierzch delikatnie posypujemy startą czekoladą. Na wierzchu tortu z pozostałego kremu waniliowego przy pomocy tylki Wilton nr 22 robimy rozetki. Dekorujemy świeżymi wiśniami.

    Odnośniki

    • * użyłam mrożonych wiśni

    Uwagi dodatkowe

    • tort smakuje najlepiej na drugi dzień, dlatego warto przygotować go wcześniej

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

     

    3.8 68 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Torty
    • Wiśnie

    Nawigacja wpisu

    Czekoladowy torcik z kremem szampańskim i truskawkami
    Kurczak słodko – kwaśny z ryżem

    Podobne wpisy

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 120

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

    Tort waniliowo-malinowy
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  21 sierpnia, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

    Tort waniliowo-malinowy

    Tort czekoladowo – pomarańczowy
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  18 lutego, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 82

    Tort czekoladowo – pomarańczowy

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    70 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Patryk
    Patryk
    1 miesiąc temu

    A czy śmietaną do zrobienia kremu musi być schłodzoną?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 miesiąc temu
    Odpowiedź do  Patryk

    Tak

    0
    Odpowiedz
    Martyna
    Martyna
    7 miesiące temu

    Czy jak do alkoholu daję wiśnie mrożone to trzeba je wcześniej rozmrozić? Czy zamrożone zasypuję cukrem?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 miesiące temu
    Odpowiedź do  Martyna

    Nie, nie ma potrzeby rozmrażania 🙂

    0
    Odpowiedz
    Magdalena
    Magdalena
    8 miesiące temu

    5 stars
    Tort rozpływa się w ustach. Zrobiłam go na swoje urodziny, goście byli zachwyceni.

    IMG_2783
    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 miesiące temu
    Odpowiedź do  Magdalena

    Przecudnie sie prezentuje! Bardzo się cieszę, że smakował 🙂

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    11 miesiące temu

    5 stars
    Musze powiedzieć, że nie jestem mistrzem cukiernictwa i zawsze coś wychodzi nie tak.T ym razem niczego nie schrzaniłam😆 Biszkopt idealny, wysoki. Masa nie zważyła się. Pominęłam tylko nutellę, gdyż zapomniałam kupić. Cudo. Smak genialny, pominęłam alkohol(tort dla nastolatki). Przepis zachowam na stałe.Bardzo dziękuje.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    11 miesiące temu
    Odpowiedź do  Monika

    Bardzo sie cieszę, ze wszystko sie udało. Pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    Asia
    Asia
    2 lata temu

    5 stars
    Tort smakuje obłędnie

    20230627_062459.jpg
    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Asia

    Dziękuję za przesłanie zdjęcia. Cieszę się, że tort smakował. Pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    Magda
    Magda
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Asia

    Witam jaka średnica tortownicy?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Magda

    Tak jak napisane w przepisie – 26 cm 🙂

    0
    Odpowiedz
    Danka
    Danka
    3 lata temu

    Tort obłędny tylko czy rozumiem że piecze się bez proszku do pieczenia?

    -1
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Danka

    Jak najbardziej bez proszku. Prawdziwy biszkopt go nie potrzebuje 🙂

    3
    Odpowiedz
    Ewa
    Ewa
    4 lata temu

    Mogą być wiśnie mrożone?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Ewa

    Wiśnie mrożone raczej popłyną razem z kremem.

    -2
    Odpowiedz
    Oliwia Jasińska
    Oliwia Jasińska
    4 lata temu

    5 stars
    Genialny tort dla… dorosłych 😉 Uwielbiam połączenie wiśni, czekolady i alkoholu.

    0
    Odpowiedz
    Ania
    Ania
    4 lata temu

    Czy zamiast wiśni mrożonych mogę użyć drylowanych z kompotu? 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Ania

    Raczej nie, bo one już nie wciągną alkoholu

    0
    Odpowiedz
    Zofia
    Zofia
    4 lata temu

    Dobrze,że trafiłam na to tłumaczenie tego przepisu i już nie muszę się męczyć z przekładaniem go z obcego na nasze

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    4 lata temu

    Czy kora może być z czekolady gorzkiej 82proc kakao i czy do kremu zamiast mlecznej czekolady można użyć gorzkiej?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Anna

    Oczywiście 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ola
    Ola
    4 lata temu

    A czekolada obojętnie jaka mleczna? Czy z lepszej firmy?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Ola

    Ja polecam tą z Lidla 🙂

    1
    Odpowiedz
    Magda
    Magda
    4 lata temu

    Śmietanka lepsza 30 czy 36%?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Magda

    Ja pracuję na śmietanie 48%, ale w tym wypadku lepsza będzie dobrej jakości 36%

    1
    Odpowiedz
    Irena
    Irena
    4 lata temu

    5 stars
    Naprawdę polecam. To najlepszy tort jaki kiedykolwiek jadłam. Robiłam już kolejny raz. Czytając komentarze ja nie używałam obręczy cukierniczej. Wyszedł piękny i pyszny. Nie da się niestety dodać zdjęcia

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Irena

    Kochana, zdjęcie oczywiście że można dodać 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wiola
    Wiola
    4 lata temu

    Czy zamiast wiśni mogę użyć borówki amerykańskiej?
    Czy tez można zalać ją alkoholem?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Wiola

    Raczej nie polecam

    0
    Odpowiedz
    Sylwia
    Sylwia
    5 lata temu

    Niestety technicznie nie do ogarnięcia; obręcz cukiernicza, tylka Wilton 22….itp.nie rozumiem. Szkoda bo bardzo bym to chciała jutro wykonać. Może warto pomyśleć o filmiku? 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Sylwia

    Tu nie ma nic skomplikowanego. Obręcz cukiernicza, inaczej zwana rantem – można podejrzeć w internecie 🙂 Tylka to po prostu końcówka do rękawa cukierniczego

    2
    Odpowiedz
    Dorota
    Dorota
    5 lata temu

    W końcu mam okazję, żeby go zrobić. Pozdrawiam serdecznie

    1
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Dorota

    Świetnie 🙂

    0
    Odpowiedz
    AniaD
    AniaD
    5 lata temu

    5 stars
    Zrobiłam. Wyszedł obłędny. Goście i Jubilatka zachwyceni.
    Wstawiłabym zdjęcia ale nie wiem jak i czy w ogóle się da.

    1
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  AniaD

    Świetnie! Tort widziałam, wyszedł wspaniale 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ewelina Jaskólska
    Ewelina Jaskólska
    6 lata temu

    Jak to dobrze, że człowiek nie tyje od samego patrzenia i może się napatrzeć do woli na takie kulinarno cukiernicze cuda. Przepis nie wygląda na trudny, a do tego jestem miłośniczką wiśni w alkoholu. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Karolina G.
    Karolina G.
    6 lata temu

    Rozpływam się na jego widok. Idealny na niedzielny deser do kawusi. Ale mi smaka narobiłaś.

    0
    Odpowiedz
    Beata Punktsiedzenia.pl
    Beata Punktsiedzenia.pl
    6 lata temu

    Pięknie jest udekorowany 🙂 no i zakładam, że równie dobrze smakuje 🙂

    -1
    Odpowiedz
    Vademecum Mamy
    Vademecum Mamy
    6 lata temu

    Boże! On naprawdę tak przepysznie wygląda?

    0
    Odpowiedz
    Ania
    Ania
    6 lata temu

    Ja tak pięknie nie udekoruję, ale sam przepis wydaje się super. Będę próbować 🙂

    0
    Odpowiedz
    Angela
    Angela
    7 lata temu

    Czy zamiast mascarpone mogę dodać serek naturalny?
    Pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Angela

    Raczej nie polecam tej zamiany, ponieważ smak z pewnością będzie inny

    0
    Odpowiedz
    Malisalia
    Malisalia
    7 lata temu

    Wygląda niesamowicie. CHyba spróbuję go zrobić, mam nadzieję, ze będzie chociaż trochę podobny 🙂

    0
    Odpowiedz
    Patrycja Czubak
    Patrycja Czubak
    7 lata temu

    Wygląda jak z cukierni 🙂

    0
    Odpowiedz
    pełen_brzuszek
    pełen_brzuszek
    7 lata temu

    Cudo 🙂

    1
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  pełen_brzuszek

    Dziękuję

    1
    Odpowiedz
    Mama pod prąd
    Mama pod prąd
    7 lata temu

    Tort wygląda obłędnie!!!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Mama pod prąd

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Natalia
    Natalia
    7 lata temu

    Wygląda cudownie 🙂 Zjadłabym chociaż nie przepadam za tortami 😀

    1
    Odpowiedz
    Danka
    Danka
    7 lata temu

    Miałabym ochotę zrobić, ale kurcze dużo z nim pracy i biszkopt mi zawsze opada. Zapiszę, bo może kiedys sie odważę, mąż takie torty uwielbia.

    0
    Odpowiedz
    Pink Lipstick
    Pink Lipstick
    7 lata temu

    Pięknie wygląda! Ta podstawka z drewna to świetny pomysł. Sama wykorzystam 😀

    1
    Odpowiedz
    Globfoterka
    Globfoterka
    7 lata temu

    Wygląda naprawdę elegancko :). Byłabym przeszczęśliwa, gdyby kiedyś udało mi się wyczarować takie cudo na urodziny partnera. Ja zdecydowanie bardziej wolę owocowe i lekki torty.

    0
    Odpowiedz
    blue horse
    blue horse
    7 lata temu

    Torty, jakie pamiętam z dzieciństwa to biszkopt przełożony twardą, margarynową masą. Obecne torty są zupełnie inne, lekkie i puszyste, a ten wygląda całkiem smakowicie.

    0
    Odpowiedz
    Monika Antoniak
    Monika Antoniak
    7 lata temu

    Nie lubię tortów z alkoholem ale bez niego chetnie bym zjadła takiego tora 🙂

    0
    Odpowiedz
    Marta Kraszewska Rudym spojrzeniem
    Marta Kraszewska Rudym spojrzeniem
    7 lata temu

    Nie jestem smakoszem tortów. Są dla mnie zwykle za słodkie. Ten natomiast prezentuje się pięknie:)

    0
    Odpowiedz
    Rysie tropy
    Rysie tropy
    7 lata temu

    Cudeńko! Zjadłabym już teraz – zabieram się do roboty 😀

    0
    Odpowiedz
    Natalia Basińska
    Natalia Basińska
    7 lata temu

    Ależ to wygląda! :O <3 Pięknie ozdobiony 🙂

    0
    Odpowiedz
    Monika Wasik
    Monika Wasik
    7 lata temu

    Piękne zdjęcie piękny tort pychotka muszę zrobić 🙂

    0
    Odpowiedz
    green goodies
    green goodies
    7 lata temu

    prezentuje się wyśmienicie! i zapewne jest przepyszny 🙂

    0
    Odpowiedz
    Agnieszka
    Agnieszka
    7 lata temu

    i jak tu się człowiek ma odchudzać jak ty codziennie tak kusisz 🙂

    0
    Odpowiedz
    Misskejtes
    Misskejtes
    7 lata temu

    Wygląda przepysznie <3

    0
    Odpowiedz
    Holly
    Holly
    7 lata temu

    To połączenie smaków lubię najbardziej.

    0
    Odpowiedz
    Olka
    Olka
    7 lata temu

    Co tu dużo pisać – wygląda obłędnie i na pewno równie dobrze smakuje. Brawo za wykonanie!

    0
    Odpowiedz
    Dagmara Rek
    Dagmara Rek
    7 lata temu

    Musi być przepyszny ! A wygląda obłednie 😀

    0
    Odpowiedz
    Avatea
    Avatea
    7 lata temu

    Dodaje do ulubionych i będę szukać okazji do wykonania tortu. Podejrzewam, że tak pięknie go nie udekoruje, ale…. ; )

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Avatea

    Wierzę, że się uda 🙂

    0
    Odpowiedz
    Paula
    Paula
    7 lata temu

    Prawdziwe dzieło sztuki, w dodatku jak pięknie podane 🙂 Musi być przepyszny!

    0
    Odpowiedz
    Rozkminy Tiny
    Rozkminy Tiny
    7 lata temu

    Tort czekoladowy to dla mnie nienajlepsze smaki (za ciężkie najczęściej), ale wygląda smakowicie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    7 lata temu

    Cudowny tort jeśli przestane karmić piersią to taki zrobię zapraszam do mnie

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    70
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz