Są w życiu takie chwile, kiedy człowiek bilansuje swoje dotychczasowe sprawy i to właśnie dziś przyszedł czas na mój kolejny urodzinowy bilans. W minionym roku odniosłam wrażenie, że coś dzieje się z poczuciem czasu. Dni i miesiące lecą tak szybko, że piątek czasami wydaje się być drugim dniem tygodnia. Mam wrażenie, że im człowiek starszy, tym szybciej upływa każdy dzień, miesiąc, rok ... Też odnosicie takie wrażenie? Jednak ta dodatkowa liczba w metryce nie wiele zmienia. To przecież tylko kolejny rok. Uświadamia jedynie, że czas płynie i że warto brać z życia całymi garściami.
Ten wyjątkowy dzień spędziłam w gronie najbliższych. Towarzyszył nam wspaniały i pyszny tort, który z pewnością jest spełnieniem marzeń każdego miłośnika czekolady i wiśni. Ja z pewnością należę do osób, które bez czekolady nie wyobrażają sobie życia. Dlatego w tym dniu nie mogło zabraknąć moich ulubionych smaków. Czekoladowe biszkopty hojnie nasączyłam wiśniówką. Przełożyłam aksamitnym kremem czekoladowym i nie pożałowałam wiśni, które przez kilka dni leżakowały w alkoholu. Tak powstał ten elegancki tort, który smakował na prawdę wyjątkowo.
Porcje: 20
Składniki
Biszkopt
- 7 jajek
- 203 g cukru
- 120 g mąki tortowej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- szczypta soli
Krem czekoladowy
- 500 ml śmietany kremówki
- 300 g serka mascarpone
- 350 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki nutelli
Wiśnie w alkoholu
- 400 g wydrylowanych wiśni *
- 200 g cukru
- 100 ml wódki
Krem waniliowy
- 350 ml śmietany kremówki
- 200 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Kora czekoladowa
- 150 g czekolady gorzkiej 60%
Nasączenie
- 200 ml wiśniówki pozostałej z przygotowanych wiśni
Dodatkowo
- 80 g wiśni
Przygotowanie
Wiśnie w alkoholu
- Tort zaczynamy od wiśni, gdyż należy je przygotować kilka dni wcześniej.
- Wiśnie przekładamy do słoika, zasypujemy cukrem i odstawiamy na dwie godziny. Po tym czasie, kiedy wiśnie puszczą sok, zalewamy je wódką. Zamykamy słoik i odstawiamy na kilka dni.
Biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do uzyskania gęstej, lśniącej piany. Do piany dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Oba rodzaje mąki i kakao mieszamy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy z białek i delikatnie mieszamy, najlepiej przy pomocy szpatułki.
- Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.
Krem czekoladowy
- Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i nutellę. Ubijamy do uzyskania gęstego kremu.
Krem waniliowy
- Do śmietany dodajemy mascarpone, cukier puder i ekstrakt z wanilii. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.
Kora czekoladowa
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej polewy. Tak przygotowaną czekoladę należy rozsmarować cienko na arkuszu papieru do pieczenia, pozostawiając z każdej strony wolny brzeg około 2 cm. Czekoladę przykrywamy drugim arkuszem papieru do pieczenia i zwijamy w rulon, zaczynając od węższego brzegu papieru. Chłodzimy w zamrażarce przez 2-3 godziny. Po tym czasie rulon rozwijamy szybkim, zdecydowanym ruchem. Dekoracje do czasu użycia przechowujemy w lodówce.
Przełożenie
- Wiśnie odsączamy dokładnie na sicie i osuszamy. Zalewę zachowujemy, będzie nam potrzebna do nasączenia.
- Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Pierwszy biszkopt układamy na podkładzie, dość obficie nasączamy wiśniówką. Wykładamy połowę kremu czekoladowego, równomiernie go rozprowadzamy. Na wierzch wykładamy połowę wiśni, delikatnie je wciskając w krem. Przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy wiśniówką. Wykładamy resztę kremu, wiśni i przykrywamy trzecim biszkoptem, który również nasączamy. Na tort zakładamy obręcz cukierniczą, zaciskamy. Wierzch tortu zabezpieczamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.
- Po tym czasie zdejmujemy obręcz cukierniczą i tynkujemy tort kremem waniliowym. Chłodzimy w lodówce kilka godzin. Boki tortu dekorujemy czekoladową korą. Wierzch delikatnie posypujemy startą czekoladą. Na wierzchu tortu z pozostałego kremu waniliowego przy pomocy tylki Wilton nr 22 robimy rozetki. Dekorujemy świeżymi wiśniami.
Odnośniki
- * użyłam mrożonych wiśni
Uwagi dodatkowe
- tort smakuje najlepiej na drugi dzień, dlatego warto przygotować go wcześniej
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Musze powiedzieć, że nie jestem mistrzem cukiernictwa i zawsze coś wychodzi nie tak.T ym razem niczego nie schrzaniłam😆 Biszkopt idealny, wysoki. Masa nie zważyła się. Pominęłam tylko nutellę, gdyż zapomniałam kupić. Cudo. Smak genialny, pominęłam alkohol(tort dla nastolatki). Przepis zachowam na stałe.Bardzo dziękuje.
Bardzo sie cieszę, ze wszystko sie udało. Pozdrawiam
Tort smakuje obłędnie
Dziękuję za przesłanie zdjęcia. Cieszę się, że tort smakował. Pozdrawiam
Witam jaka średnica tortownicy?
Tak jak napisane w przepisie – 26 cm 🙂
Tort obłędny tylko czy rozumiem że piecze się bez proszku do pieczenia?
Jak najbardziej bez proszku. Prawdziwy biszkopt go nie potrzebuje 🙂
Mogą być wiśnie mrożone?
Wiśnie mrożone raczej popłyną razem z kremem.
Genialny tort dla… dorosłych 😉 Uwielbiam połączenie wiśni, czekolady i alkoholu.
Czy zamiast wiśni mrożonych mogę użyć drylowanych z kompotu? 🙂
Raczej nie, bo one już nie wciągną alkoholu
Dobrze,że trafiłam na to tłumaczenie tego przepisu i już nie muszę się męczyć z przekładaniem go z obcego na nasze
Czy kora może być z czekolady gorzkiej 82proc kakao i czy do kremu zamiast mlecznej czekolady można użyć gorzkiej?
Oczywiście 🙂
A czekolada obojętnie jaka mleczna? Czy z lepszej firmy?
Ja polecam tą z Lidla 🙂
Śmietanka lepsza 30 czy 36%?
Ja pracuję na śmietanie 48%, ale w tym wypadku lepsza będzie dobrej jakości 36%
Naprawdę polecam. To najlepszy tort jaki kiedykolwiek jadłam. Robiłam już kolejny raz. Czytając komentarze ja nie używałam obręczy cukierniczej. Wyszedł piękny i pyszny. Nie da się niestety dodać zdjęcia
Kochana, zdjęcie oczywiście że można dodać 🙂
Czy zamiast wiśni mogę użyć borówki amerykańskiej?
Czy tez można zalać ją alkoholem?
Raczej nie polecam
Niestety technicznie nie do ogarnięcia; obręcz cukiernicza, tylka Wilton 22….itp.nie rozumiem. Szkoda bo bardzo bym to chciała jutro wykonać. Może warto pomyśleć o filmiku? 🙂
Tu nie ma nic skomplikowanego. Obręcz cukiernicza, inaczej zwana rantem – można podejrzeć w internecie 🙂 Tylka to po prostu końcówka do rękawa cukierniczego
W końcu mam okazję, żeby go zrobić. Pozdrawiam serdecznie
Świetnie 🙂
Zrobiłam. Wyszedł obłędny. Goście i Jubilatka zachwyceni.
Wstawiłabym zdjęcia ale nie wiem jak i czy w ogóle się da.
Świetnie! Tort widziałam, wyszedł wspaniale 🙂
Jak to dobrze, że człowiek nie tyje od samego patrzenia i może się napatrzeć do woli na takie kulinarno cukiernicze cuda. Przepis nie wygląda na trudny, a do tego jestem miłośniczką wiśni w alkoholu. 🙂
Rozpływam się na jego widok. Idealny na niedzielny deser do kawusi. Ale mi smaka narobiłaś.
Pięknie jest udekorowany 🙂 no i zakładam, że równie dobrze smakuje 🙂
Boże! On naprawdę tak przepysznie wygląda?
Ja tak pięknie nie udekoruję, ale sam przepis wydaje się super. Będę próbować 🙂
Czy zamiast mascarpone mogę dodać serek naturalny?
Pozdrawiam
Raczej nie polecam tej zamiany, ponieważ smak z pewnością będzie inny
Wygląda niesamowicie. CHyba spróbuję go zrobić, mam nadzieję, ze będzie chociaż trochę podobny 🙂
Wygląda jak z cukierni 🙂
Cudo 🙂
Dziękuję
Tort wygląda obłędnie!!!
Dziękuję
Wygląda cudownie 🙂 Zjadłabym chociaż nie przepadam za tortami 😀
Miałabym ochotę zrobić, ale kurcze dużo z nim pracy i biszkopt mi zawsze opada. Zapiszę, bo może kiedys sie odważę, mąż takie torty uwielbia.
Pięknie wygląda! Ta podstawka z drewna to świetny pomysł. Sama wykorzystam 😀
Wygląda naprawdę elegancko :). Byłabym przeszczęśliwa, gdyby kiedyś udało mi się wyczarować takie cudo na urodziny partnera. Ja zdecydowanie bardziej wolę owocowe i lekki torty.
Torty, jakie pamiętam z dzieciństwa to biszkopt przełożony twardą, margarynową masą. Obecne torty są zupełnie inne, lekkie i puszyste, a ten wygląda całkiem smakowicie.
Nie lubię tortów z alkoholem ale bez niego chetnie bym zjadła takiego tora 🙂
Nie jestem smakoszem tortów. Są dla mnie zwykle za słodkie. Ten natomiast prezentuje się pięknie:)
Cudeńko! Zjadłabym już teraz – zabieram się do roboty 😀
Ależ to wygląda! :O <3 Pięknie ozdobiony 🙂
Piękne zdjęcie piękny tort pychotka muszę zrobić 🙂
prezentuje się wyśmienicie! i zapewne jest przepyszny 🙂
i jak tu się człowiek ma odchudzać jak ty codziennie tak kusisz 🙂
Wygląda przepysznie <3
To połączenie smaków lubię najbardziej.
Co tu dużo pisać – wygląda obłędnie i na pewno równie dobrze smakuje. Brawo za wykonanie!
Musi być przepyszny ! A wygląda obłednie 😀
Dodaje do ulubionych i będę szukać okazji do wykonania tortu. Podejrzewam, że tak pięknie go nie udekoruje, ale…. ; )
Wierzę, że się uda 🙂
Prawdziwe dzieło sztuki, w dodatku jak pięknie podane 🙂 Musi być przepyszny!
Tort czekoladowy to dla mnie nienajlepsze smaki (za ciężkie najczęściej), ale wygląda smakowicie 🙂
Cudowny tort jeśli przestane karmić piersią to taki zrobię zapraszam do mnie