Mówią, że szewc bez butów chodzi i rzeczywiście tak jest. Przeważnie te urodzinowe wypieki robię dla najbliższych, przyjaciół, znajomych lub zupełnie obcych mi ludzi na zamówienie. Tym razem postanowiłam sama siebie obdarować tym słodkim wypiekiem. Miałam ochotę na delikatny i lekki tort z owocami. I tak oto powstał nietuzinkowy, subtelny i ekstremalnie jeżynowy tort. Pachnące jeżyny, zbierane własnoręcznie jesienią świetnie sprawdziły się w połączeniu z delikatnym kremem na bazie śmietany i mascarpone. Dodatkowa, lekko kwaskowa warstwa musu jeżynowego nadała niezwykłej świeżości.
Porcje: 32
Składniki
Biszkopt
- 7 jajek
- 127 g mąki tortowej
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 203 g cukru
- szczypta soli
Krem jeżynowy
- 400 g jeżyn
- 4 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 400 g sera mascarpone
- 400 ml śmietanki kremowej 36%
- 3-4 łyżki cukru pudru
Mus jeżynowy
- 300 g jeżyn
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżeczki żelatyny
Nasączenie
- 200 ml niegazowanej wody
- 2-3 łyżeczki cukru
- 5 łyżek soku z cytryny
Krem waniliowy
- 300 ml śmietany kremówki
- 250 g mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Polewa drip
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietanki kremówki
Dodatkowo
- 150 g jeżyn
- 150 g borówek amerykańskich
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
- Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.
Krem jeżynowy
- Do jeżyn dodajemy cukier oraz sok z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotujemy przez 2-3 minuty i zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do gorących jeżyn. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Chłodzimy w lodówce do momentu, aż jeżyny będą miały konsystencję gęstego kisielu.
- Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i łączymy delikatnie z ubitą śmietaną oraz jeżynami.
Mus jeżynowy
- Do jeżyn dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Jeżyny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Mus powinien być lekko kwaskowy, przez co nada świeżości tortu. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do jeżyn. Mieszamy i chłodzimy w lodówce do momentu, aż mus będzie miał konsystencję gęstego dżemu.
Nasączenie
- Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny.
Krem waniliowy
- Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania pastę waniliową. Ubitą śmietanę łączymy z mascarpone.
Przełożenie
- Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze i zakładamy obręcz cukierniczą, nasączamy i wykładamy cienką warstwę musu jeżynowego. Następnie wykładamy porcję kremu jeżynowego i przykrywamy drugim blatem. Tak postępujemy z każdą kolejną warstwą. Ostatni biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc.
- Kremem waniliowym pokrywamy dokładnie cały tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Polewa drip
- Śmietanę podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i cały czas podgrzewając mieszamy, aby czekolada się rozpuściła. Nie należy doprowadzić do zagotowania śmietany. Polewę studzimy i jeszcze płynną wylewamy na dobrze schłodzony tort. Górę tortu dekorujemy owocami.
Uwagi dodatkowe
- biszkopt piekę w rancie cukierniczym, więc jest na tyle wysoki, że mogę go z powodzeniem przekroić na 4 blaty. Zwykła tortownica jest zbyt niska, aby biszkopt urósł tak wysoki, by otrzymać tyle blatów. Jeśli więc używacie do pieczenia tortownicy, należy upiec dwa biszkopty
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Ja zrobiłam taki z tego przepisu (zamiast jeżyn użyłam jagód i borówek) na urodziny Teściowej 😉
Świetny wyszedł 🙂
Dziękuję! W smaku też super 😋
I świetnie smakował 😊😋
Witam, czy na 15 osob taki torcik bedzie ok czy jednak musialby byc wiekszy? Pozdrawiam
Z pewnością starczy 🙂
Macie zdjęcie jak wygląda w środku ? A nie tylko na zewnatrz ?
Niestety, akurat zdjęcia tego tortu nie mam
Czy tort jeżynowy można piec trzy dni wcześniej przed podaniem? To znaczy we czwartek przeleży całą noc, potem piątek rano drip i dopiero w sobotę o 16 zostanie podany.
Pytam, bo to są jednak kremy ze śmietany…
Biszkopty zawsze piekę 3-4 dni wcześniej. Przekładam np w czwartek, w piątek tynkuję i sobota dekoracje. Tort jest nawet lepszy jak się ”przegryzie”.Pozdrawiam
1. Czy biszkopt wyjmuje się natychmiast po upieczeniu, czy jednak należy stopniowo uchylać piekarnik do wystygnięcia?
2. Mam rant cukierniczy o wysokości 20 cm, czy w związku z tym, tort może się piec na najniższej półce w piekarniku? Po prostu mam zbyt wysoki rant a zbyt mały piekarnik
1. Biszkopt pozostawiam w piekarniku na około 10 minut i uchylam drzwiczki
2. Jest ryzyko, że może się od spodu zbyt przypiec. Możesz spróbować pod spód wstawić drugą blachę, trochę może zabezpieczy
Witam,zrobilam Tort jezynowy.Musze przyznac ciezko bylo,bo jestem osoba niepelnosprawna.Nie jest tak piekne jak Pani ale jest rownie smaczny.Dziekuje za przepis i polecam .WARTO tylko nie mam pojecia jak zrobic zdjecia,zeby Pani przeslac.Przepraszam
Najważniejsze, że smakuje ale z pewnością również jest piękny 🙂 Bardzo się cieszę, że smakował. Zdjęcie można przesłać w komentarzu lub wysłać w wiadomości prywatnej na moim fun page. Pozdrawiam 🙂
Witam serdecznie gdzie można kupić taki rant cukierniczy aby wyszły 4 blaty?
Dostępne są przez internet 🙂
Czy tort nie będzie za słodki jeżeli drip zrobię z białej czekolady ?
Myślę, że nie 🙂
Super przepis!
Tort smakował każdemu, a fan Mercedesa był zadowolony 😀
Przyznam, że wygląda fantastycznie 🙂 I dekoracja bardzo pomysłowa 🙂 POzdrawiam
Tort zrobiłam, jest po prostu mistrzowski, a smak nie samo wity. Gorąco polecam .Pozdrawiam
Świetnie, że smakował 🙂 Pozdrawiam
Jak pani polewą tą masą czekoladową że ona nie leci do samego dołu tort u?
Wszystko jest napisane w przepisie 🙂 Odpowiednia temperatura i konsystencja czekolady oraz odpowiednio schłodzony tort 🙂
W składnikach na krem jeżynowy jest sok z cytryny, a później w oliwie przygotowania kremu nie jest napisane gdzie i kiedy go dodać. Co z nim zrobić? 🙂
Sok z cytryny dodajemy do jeżyn 🙂
Nie wiem na jakich tortownicach Pani piecze biszkopty… Mój właśnie wypływa ? z tortownicy o wymiarach 23…
Ja posiadam niestandardowe, bardzo wysokie tortownice. W przepisie jest informacja o pieczeniu w standardowej tortownicy.
Czy można nasączyć biszkopty odrobina alkoholu? Jak sobie poradzić bez obręczy cukierniczej?
Oczywiście można zrobić poncz z alkoholem.Bez obręczy można złożyć tort jednak z pewnością nie będzie tak równy i nie otynkuje się ładnie. Jednak można sobie poradzić bez obręczy – wystarczą dwie, plastikowe podkładki na stół, mocno zacisnąć i spiąć 🙂
Czy robil ktos ten tort z mrozonych jezyn? Czy wychodzi w smaku podobnie czy lepiej nie eksperymentowac i kupic swieze?
Śmiało możesz zrobić z mrożonych 🙂 Do dekoracji tylko świeże muszą być 🙂
Witam,
Czy można sobie jakoś poradzić bez obręczy cukierniczej?
Tak, jest na to sposób 🙂 Napisz do mnie na FP to postaram Ci się wytłumaczyć 🙂 https://www.facebook.com/WedrowkiPoKuchni/
Niesamowite są te Twoje wypieki. Są jak dzieła sztuki. Tort jeżynowy jest tak piekny, że zjadam go wzrokiem. Powiedz, jak Ty to robisz? 🙂
Wygląda cudnie 🙂
Czy jeżyny można zastąpić truskawkami?
Pewnie, że tak 🙂
Piękny jest!
jaka śmietana do dripu czekoladowego? 30 czy 36% ?
Tak jak w przepisie – kremówka. Kremówka to zazwyczaj 30-36%
Jeszcze jedno pytanie odnośnie tortu.Ile jest z niego porcji?
Tak jak pisze – około 20. Oczywiście podane są porcje cukiernicze 😉 Domowe porcje wiadomo, że są nie raz większe, więc spokojnie starczy dla 12 osób 🙂
Dziękuję.
Witam.Mam pytanko.Jakie będą proporcje na tortownicę o wymiarze 26?Pozdrawiam.
Kremu z tej porcji wychodzi na prawdę sporo, więc na 26 cm powinno starczyć. Jeśli biszkopt będzie z 7 jajek to kremu powinno być ok. Będzie po prostu trochę niższy. Mnie zależało na wyższym torcie dlatego zrobiłam biszkopt z proporcji na 26 cm w tortownicy 23 cm. Jeśli jednak zależy Ci Aniu na wyższym torcie o średnicy 26 cm, należy upiec dodatkowy biszkopt i porcje kremu zwiększyć przynajmniej o 1/3. Pozdrawiam
Czy pasta waniliowa do kremu waniliowego jest potrzebna czy można ją zastąpić czymś innym?
Można zastąpić ekstraktem z wanilii bądź dodać ziarenka z 1 laski wanilii
Dziękuję:)