Uwielbiam spełniać tortowe marzenia! Mogę uczestniczyć w tworzeniu wyjątkowych chwil i dodać odrobinę magii do uroczystości. Tort to nie tylko deser – to magia chwili, która zostaje z nami na zawsze. Przyciąga wzrok, budzi emocje i tworzy wspomnienia. Każdy tort jest dla mnie nowym wyzwaniem, które podejmuję z radością. Jednak przyznam szczerze, że najbardziej lubię te projekty, w których dostaję zupełnie wolną rękę w kwestii wizualnej tortu. Mogę puścić wodze fantazji i stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. I taki projekt miałam przyjemność zrealizować. W sercu tego tortu kryje się obłędny krem truskawkowy, który rozpieszcza swoją owocową świeżością. Obok niego znajduje się pyszny krem z białej czekolady, niebiański w smaku, który dodaje wyjątkowej delikatności i słodyczy. Całości dopełniają chrupiące dodatki, które wprowadzają ciekawą teksturę. To połączenie smaków, które zachwyci każdego miłośnika truskawkowych słodkości!
Porcje: 16
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek L
- 100 g mąki tortowej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 160 g cukru
- szczypta soli
Krem z białej czekolady
- 250 g białej czekolady
- 350 ml śmietany kremówki 36% *
Krem truskawkowy
- 400 ml śmietany kremówki *
- 250 g serka mascarpone
- 350 g truskawek **
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
Chrupka migdałowa
- 45 g migdałów bez skórki
- 45 g płatków kukurydzianych
- 45 g cukru
- 85 g czekolady białej
Nasączenie
- 140 ml wody mineralnej niegazowanej
- 5 łyżek spirytusu ***
- 4-5 łyżek soku z cytryny
- 2-3 łyżki cukru
Krem maślany do tynkowania tortu
- 350 g miękkiego masła 82%
- 300 g mleka skondensowanego zagęszczonego, słodzonego
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
- Rant cukierniczy o wymiarach 24 cm układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.
Krem z białej czekolady
- Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy na średniej mocy palnika do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Podczas podgrzewania należy cały czas mieszać. Nie wolno doprowadzić do zagotowania się śmietanki! Tak przygotowaną masę studzimy, przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.
Krem truskawkowy
- Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotujemy przez 2-3 minuty i zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do gorących truskawek. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Chłodzimy w lodówce do momentu, aż truskawki będą miały konsystencję gęstego kisielu.
- Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i łączymy delikatnie z ubitą śmietaną oraz truskawkami.
Chrupka migdałowa
- Migdały siekamy, przekładamy na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C (góra-dół) i pieczemy około 8-10 minut. Migdały powinny być lekko rumiane.
- Na suchą patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy na średniej mocy palnika. Po chwili kiedy cukier zacznie się karmelizować (będzie miał złoty kolor) dodajemy uprażone migdały i całość dokładnie mieszamy (należy uważać, aby karmel się nie przypalił, ponieważ będzie gorzki). Szybko przekładamy na papier do pieczenia i odstawiamy do wystudzenia. Migdały w karmelu rozdrabniamy w blenderze.
- Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 19 cm. Płatki kukurydziane lekko rozgniatamy w dłoniach. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodajemy połamane płatki oraz migdały w karmelu. Dość szybkimi ruchami mieszamy i od razu przekładamy na papier do pieczenia, rozprowadzając po całej powierzchni okręgu. Chłodzimy w lodówce.
Nasączenie
- Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny i opcjonalnie alkohol. Mieszamy i odstawiamy na bok.
Krem maślany do tynkowania tortu
- Masło ucieramy przez 10-15 minut na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ucierania, dodajemy powoli (najlepiej partiami) mleko skondensowane. Całość miksujemy przez kolejne 5 minut. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera, aby odpowietrzyć krem. Dodajemy odrobinę barwnika spożywczego i mieszamy dokładnie, aby składniki połączyły się.
Odnośniki
- * użyłam śmietany double cream 48%** można użyć świeżych jak i mrożonych*** można pominąć
Uwagi dodatkowe
- preferuję mniej słodkie torty, dlatego nie sugerujcie się podaną ilością cukru w przepisie na kremy. Podczas przygotowywania kremów warto spróbować, czy ten stopień słodkości Wam odpowiada i jeśli zachodzi taka potrzeba można dosłodzić
- śmietana, jak i serek mascarpone powinny być schłodzone
- biszkopt piekę w rancie cukierniczym, więc jest na tyle wysoki, że mogę go z powodzeniem przekroić na 4 blaty. Zwykła tortownica jest zbyt niska, aby biszkopt urósł tak wysoki, by otrzymać tyle blatów. Jeśli więc używacie do pieczenia tortownicy, należy upiec dwa biszkopty
- waga tortu: 4 kg
- wysokość: 14,5 cm
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Piękny tort. Z tego co widzę przygotowanie też nie jest trudne, w środę moje urodziny więc może sprawię sobie takie cudo.
Jak najbardziej polecam. I wszystkiego najlepszego 🙂
Podziwiam za takie umiejętności. Jak z robienia tortów to najlepiej lubię wylizywać mieszadła od miksera 😀
Rozumiem 🙂
Szkoda że taki pracochłonny bo właśnie szukam czego na urodziny syna. Wygląda pięknie ale nie podolam
Wizualnie wygląda i bogato i subtelnie,
Ja bym spróbowała z ciemną czekoladą, na pewno też byłoby super 👍
Smaki warto dopasować pod siebie 🙂
Przepiękny, bardzo elegancki tort! Podziwiam osoby, które mają rękę do tortów. Ja nie mam do nich przede wszystkim cierpliwości.
Dziękuję 🙂 Tak bywa, że nie do wszystkiego mamy rękę 🙂
Przepiękny tort, a nawet bym powiedziała, że arcydzieło…
Bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂
Aż czuję smak tego tortu 🙂 Widać, że wkładasz w każdy przepis nie tylko swoje umiejętności, ale też serce. To muszą być naprawdę niezapomniane słodkie arcydzieła!
Dziękuję.l Staram się jak mogę, aby sprostać wymaganiom klientów i wywołać radość usolenizanta 🙂
Tort na pewno sprawi mu wiele radosci, smaczny i pieknie wykonany 🙂
Tort jest naprawdę przepiękny! Efekt wow!
Dziękuję
Tworzysz prawdziwe cuda!
Prezentuje się pięknie 🙂 , a pomysł z różnymi teksturami wewnątrz na prawdę świetny.
Dziękuję ślicznie 🙂