Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Torty, Wypieki, Wypieki biszkoptowe  /  24 października, 2024

Tort jubileuszowy

Wędrówki po kuchni
Uwielbiam spełniać tortowe marzenia! Mogę uczestniczyć w tworzeniu wyjątkowych chwil i dodać odrobinę magii do uroczystości. Tort to nie tylko deser – to magia chwili, która zostaje z nami na zawsze. Przyciąga wzrok, budzi emocje i tworzy wspomnienia. Każdy tort jest dla mnie nowym wyzwaniem, które podejmuję z radością. Jednak przyznam szczerze, że najbardziej lubię te projekty, w których dostaję zupełnie wolną rękę w kwestii wizualnej tortu. Mogę puścić wodze fantazji i stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. I taki projekt miałam przyjemność zrealizować. W sercu tego tortu kryje się obłędny krem truskawkowy, który rozpieszcza swoją owocową świeżością. Obok niego znajduje się pyszny krem z białej czekolady, niebiański w smaku, który dodaje wyjątkowej delikatności i słodyczy. Całości dopełniają chrupiące dodatki, które wprowadzają ciekawą teksturę. To połączenie smaków, które zachwyci każdego miłośnika truskawkowych słodkości!
Przygotowanie1 hour godz. 20 min., min.
Gotowanie15 min., min.
Przełożenie/tynkowanie/dekoracja1 hour godz.
Czas całkowity2 hours godz. 35 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 16
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

Biszkopt

  • 5 jajek L
  • 100 g mąki tortowej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 160 g cukru
  • szczypta soli

Krem z białej czekolady

  • 250 g białej czekolady
  • 350 ml śmietany kremówki 36% *

Krem truskawkowy

  • 400 ml śmietany kremówki *
  • 250 g serka mascarpone
  • 350 g truskawek **
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej

Chrupka migdałowa

  • 45 g migdałów bez skórki
  • 45 g płatków kukurydzianych
  • 45 g cukru
  • 85 g czekolady białej

Nasączenie

  • 140 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 5 łyżek spirytusu ***
  • 4-5 łyżek soku z cytryny
  • 2-3 łyżki cukru

Krem maślany do tynkowania tortu

  • 350 g miękkiego masła 82%
  • 300 g mleka skondensowanego zagęszczonego, słodzonego

Przygotowanie

    Biszkopt

    • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
    • Rant cukierniczy o wymiarach 24 cm układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.

    Krem z białej czekolady

    • Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy na średniej mocy palnika do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Podczas podgrzewania należy cały czas mieszać. Nie wolno doprowadzić do zagotowania się śmietanki! Tak przygotowaną masę studzimy, przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.

    Krem truskawkowy

    • Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotujemy przez 2-3 minuty i zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do gorących truskawek. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Chłodzimy w lodówce do momentu, aż truskawki będą miały konsystencję gęstego kisielu.
    • Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i łączymy delikatnie z ubitą śmietaną oraz truskawkami.

    Chrupka migdałowa

    • Migdały siekamy, przekładamy na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C (góra-dół) i pieczemy około 8-10 minut. Migdały powinny być lekko rumiane.
    • Na suchą patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy na średniej mocy palnika. Po chwili kiedy cukier zacznie się karmelizować (będzie miał złoty kolor) dodajemy uprażone migdały i całość dokładnie mieszamy (należy uważać, aby karmel się nie przypalił, ponieważ będzie gorzki). Szybko przekładamy na papier do pieczenia i odstawiamy do wystudzenia. Migdały w karmelu rozdrabniamy w blenderze.
    • Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 19 cm. Płatki kukurydziane lekko rozgniatamy w dłoniach. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodajemy połamane płatki oraz migdały w karmelu. Dość szybkimi ruchami mieszamy i od razu przekładamy na papier do pieczenia, rozprowadzając po całej powierzchni okręgu. Chłodzimy w lodówce.

    Nasączenie

    • Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny i opcjonalnie alkohol. Mieszamy i odstawiamy na bok.

    Krem maślany do tynkowania tortu

    • Masło ucieramy przez 10-15 minut na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ucierania, dodajemy powoli (najlepiej partiami) mleko skondensowane. Całość miksujemy przez kolejne 5 minut. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera, aby odpowietrzyć krem. Dodajemy odrobinę barwnika spożywczego i mieszamy dokładnie, aby składniki połączyły się.

    Odnośniki

    • * użyłam śmietany double cream 48%
      ** można użyć świeżych jak i mrożonych
      *** można pominąć

    Uwagi dodatkowe

    • preferuję mniej słodkie torty, dlatego nie sugerujcie się podaną ilością cukru w przepisie na kremy. Podczas przygotowywania kremów warto spróbować, czy ten stopień słodkości Wam odpowiada i jeśli zachodzi taka potrzeba można dosłodzić
    • śmietana, jak i serek mascarpone powinny być schłodzone
    • biszkopt piekę w rancie cukierniczym, więc jest na tyle wysoki, że mogę go z powodzeniem przekroić na 4 blaty. Zwykła tortownica jest zbyt niska, aby biszkopt urósł tak wysoki, by otrzymać tyle blatów. Jeśli więc używacie do pieczenia tortownicy, należy upiec dwa biszkopty
    • waga tortu: 4 kg
    • wysokość: 14,5 cm

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

     

    4.7 3 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Torty
    • Truskawki

    Nawigacja wpisu

    Pierogi z kaszanką i jabłkami duszonymi w cydrze
    Nalewka herbaciana

    Podobne wpisy

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 120

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

    Tort waniliowo-malinowy
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  21 sierpnia, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

    Tort waniliowo-malinowy

    Tort czekoladowo – pomarańczowy
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  18 lutego, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 82

    Tort czekoladowo – pomarańczowy

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    20 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Angela
    Angela
    7 miesiące temu

    5 stars
    Piękny tort. Z tego co widzę przygotowanie też nie jest trudne, w środę moje urodziny więc może sprawię sobie takie cudo.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 miesiące temu
    Odpowiedź do  Angela

    Jak najbardziej polecam. I wszystkiego najlepszego 🙂

    0
    Odpowiedz
    MonimePL
    MonimePL
    7 miesiące temu

    Podziwiam za takie umiejętności. Jak z robienia tortów to najlepiej lubię wylizywać mieszadła od miksera 😀

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 miesiące temu
    Odpowiedź do  MonimePL

    Rozumiem 🙂

    0
    Odpowiedz
    Edyta
    Edyta
    8 miesiące temu

    Szkoda że taki pracochłonny bo właśnie szukam czego na urodziny syna. Wygląda pięknie ale nie podolam

    0
    Odpowiedz
    mangomania
    mangomania
    8 miesiące temu

    Wizualnie wygląda i bogato i subtelnie,

    0
    Odpowiedz
    Ania
    Ania
    8 miesiące temu

    Ja bym spróbowała z ciemną czekoladą, na pewno też byłoby super 👍

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 miesiące temu
    Odpowiedź do  Ania

    Smaki warto dopasować pod siebie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Izabela Mi
    Izabela Mi
    8 miesiące temu

    Przepiękny, bardzo elegancki tort! Podziwiam osoby, które mają rękę do tortów. Ja nie mam do nich przede wszystkim cierpliwości.

    1
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 miesiące temu
    Odpowiedź do  Izabela Mi

    Dziękuję 🙂 Tak bywa, że nie do wszystkiego mamy rękę 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bozenka
    Bozenka
    8 miesiące temu

    Przepiękny tort, a nawet bym powiedziała, że arcydzieło…

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 miesiące temu
    Odpowiedź do  Bozenka

    Bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂

    0
    Odpowiedz
    Proste przepisy
    Proste przepisy
    8 miesiące temu

    Aż czuję smak tego tortu 🙂 Widać, że wkładasz w każdy przepis nie tylko swoje umiejętności, ale też serce. To muszą być naprawdę niezapomniane słodkie arcydzieła!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 miesiące temu
    Odpowiedź do  Proste przepisy

    Dziękuję.l Staram się jak mogę, aby sprostać wymaganiom klientów i wywołać radość usolenizanta 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    8 miesiące temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    Tort na pewno sprawi mu wiele radosci, smaczny i pieknie wykonany 🙂

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    8 miesiące temu

    Tort jest naprawdę przepiękny! Efekt wow!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 miesiące temu
    Odpowiedź do  Miye

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    8 miesiące temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    Tworzysz prawdziwe cuda!

    0
    Odpowiedz
    Maria K
    Maria K
    8 miesiące temu

    5 stars
    Prezentuje się pięknie 🙂 , a pomysł z różnymi teksturami wewnątrz na prawdę świetny.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 miesiące temu
    Odpowiedź do  Maria K

    Dziękuję ślicznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    20
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz