Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Torty, Wypieki  /  2 lipca, 2021

Tort komunijny

Wędrówki po kuchni
Pierwsza Komunia Święta to niezwykle ważna uroczystość w życiu każdego dziecka, jak i rodziców. Ta wyjątkowa chwila z pewnością zasługuje na specjalną oprawę. Tort niezaprzeczalnie idealnie wpisuje się w tę uroczystość. Jest takim dopełnieniem i słodkim epilogiem tego uroczystego dnia. Dla małego gentelmana powstał subtelny i delikatny tort w bieli z elementami złota, udekorowany żywymi kwiatami. W środku delikatne biszkopty, przełożone lekkim kremem z mlecznej czekolady, orzeźwiającym krem malinowy z żelką malinową, która wspaniale kontrastuje ze słodyczą chałwy. Myślę, że tort uczciwie zapracował na miano zwieńczenia tak szczególnej uroczystości.
Przygotowanie4 hours godz.
Gotowanie1 hour godz. 20 min., min.
Składanie1 hour godz.
Czas całkowity6 hours godz. 20 min., min.
Drukuj
4.84 from 6 votes
Porcje: 32
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

Biszkopt

  • 7 jajek
  • 127 g mąki tortowej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 203 g cukru
  • szczypta soli

Krem chałwowy

  • 350 ml śmietany kremówki *
  • 200 g mascarpone
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 200 g chałwy waniliowej

Krem malinowy

  • 250 ml śmietany kremówki *
  • 150 g serka mascarpone
  • 200 g malin **
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej

Żelka malinowa

  • 480 g malin**
  • 4-5 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 30 ml wody

Krem czekoladowy

  • 350 ml śmietany kremówki *
  • 200 g mascarpone
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Nasączenie

  • 140 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 4-5 łyżek soku z cytryny
  • 2-3 łyżki cukru

Krem maślany do tynkowania tortu

  • 380 g masła 82%
  • 320 g mleka skondensowanego, słodzonego

Biszkopt

  • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
  • Rant cukierniczy o wymiarach 24 cm układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.

Krem chałwowy

  • Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy, cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec miksowania dodajemy schłodzone mascarpone i pokruszoną chałwę. Mieszamy, aby składniki się połączyły.

Krem malinowy

  • Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Maliny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Otrzymany mus malinowy ponownie podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do malin. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała.
    Schłodzoną śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem na sztywną masę. Dodajemy frużelinę malinową i miksujemy do połączenia się składników.

Żelka malinowa

  • Maliny przekładamy do rondelka i dodajemy cukier. Podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści i zdejmujemy z palnika. Maliny przecieramy przez sito. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do przetartych malin. Mieszamy do połączenia się składników.
  • Okrągłą formę o wymiarach 22 cm (celowo powinna być 2 cm mniejsza od rantu, w którym pieczony był biszkopt) wykładamy folią spożywczą. Do formy przekładamy maliny i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

Krem czekoladowy

  • Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

Nasączenie

  • Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy na bok.

Krem maślany do tynkowania tortu

  • Masło ucieramy przez 10 minut na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ucierania, dodajemy powoli (najlepiej partiami) mleko skondensowane. Całość miksujemy przez kolejne 5 minut. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera, aby odpowietrzyć krem.

Przełożenie

  • Tort składamy w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie, nasączamy ponczem. Wykładamy krem czekoladowy i równomiernie rozprowadzam. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, który również nasączamy. Biszkopt smarujemy bardzo cienką warstwą kremu malinowego i wykładamy na środek żelkę malinową. W ten sposób żelka będzie stabilnie trzymała się biszkoptu. Na żelkę wykładamy krem malinowy i przykrywamy trzecim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączamy i wykładamy krem chałwowy. Przykrywamy czwartym blatem biszkoptu. Każdą warstwę kremu należy równomiernie rozprowadzić po biszkopcie. Tort w rancie chłodzimy kilkanaście godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
  • Z dobrze schłodzonego tortu zdejmujemy rant cukierniczy. Tynkujemy równo i dokładnie przygotowanym kremem maślanym. Tort ponownie chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Na koniec dekorujemy.

Odnośniki

  • * użyłam śmietany double cream 48%
    ** można użyć świeżych jak i mrożonych

Uwagi dodatkowe

  • preferuję mniej słodkie torty, dlatego nie sugerujcie się podaną ilością cukru w przepisie na kremy. Podczas przygotowywania kremów warto spróbować, czy ten stopień słodkości Wam odpowiada i jeśli zachodzi taka potrzeba można dosłodzić
  • zarówno śmietana, jak i serek mascarpone powinny być schłodzone
  • biszkopt piekę w rancie cukierniczym, więc jest na tyle wysoki, że mogę go z powodzeniem przekroić na 4 blaty. Zwykła tortownica jest zbyt niska, aby biszkopt urósł tak wysoki, by otrzymać tyle blatów. Jeśli więc używacie do pieczenia tortownicy, należy upiec dwa biszkopty
  • waga tortu: 5,8 kg
  • wysokość: 14,5 cm

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.2 36 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Maliny
  • Torty

Nawigacja wpisu

Czekolada dla koneserów – co warto o niej wiedzieć?
Jakie dania jeść latem?

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 120

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty, Wypieki  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

Tort waniliowo-malinowy

Tort czekoladowo – pomarańczowy
Przepisy, Torty, Wypieki  /  18 lutego, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 82

Tort czekoladowo – pomarańczowy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
45 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Emi
Emi
1 rok temu

Jaka średnica rantu była użyta na tą ilość porcji?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Emi

Jest napisane w przepisie, rant 24 cm

0
Odpowiedz
Magda
Magda
1 rok temu

5 stars
Wspaniały przepis. Robię ten tort już drugi raz. Wcześniej na komunię córki. Wszyscy goście byli zachwyceni. Dziękuję i pozdrawiam.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Magda

Bardzo się cieszę, że smakował. Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Maria
Maria
2 lata temu

Czy jak użyję śmietany 30% to wyjdzie?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Maria

Polecam dobrej jakości śmietanę 36%

0
Odpowiedz
Martyna
Martyna
2 lata temu

Witam mam pytanie o rant na jaką średnicę na tyle osób 30cm będzie ok? Pozdrawiam serdecznie

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Martyna

Ale na ile osób potrzebujesz tort?

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
2 lata temu

5 stars
Chciałabym zrobić ten tort dla 30 osób, trochę się martwię czy nie zabraknie? Widziałam w opisie 32 porcje, ale jak grube kawałki?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Paulina

Wszystko zależy od sposobu krojenia tortu

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
3 lata temu

Mam pytanie. Jak udało się osiągnąć biały kolor masy do pokrycia tortu? Masło jest lekko żółte, mleko skondensowane też. Czy używa Pani barwnika?

-1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Aneta

Jeśli bardzo długo ubijamy masło, robi się białe 🙂

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
3 lata temu

Czy krem do tynkowania musi schłodzić się w lodówce czy można bezpośrednio tynkować tort ?

1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Paulina

Można od razu tynkować, nawet trzeba 🙂

0
Odpowiedz
Barbara
Barbara
3 lata temu

4 stars
Dzień dobry
Tort piękny ale intryguje mnie po co czarny barwnik do masy?

1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Barbara

To pomyłka, już poprawione 🙂

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
3 lata temu

Witam może mi Pani napisać jaki to ma być rant ? W sensie jak bardzo wysoki

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Paulina

Ja używam rantu o wysokości 14-16 cm

0
Odpowiedz
Parabloguje
Parabloguje
3 lata temu

Piękny tort , widzę że masz talent do robienia tortów . Ja nie mam , mi zawsze coś mie wyjdzie .

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
3 lata temu

Uwielbiam domowe wypieki, co tydzień coś u nas gości, jest w czym wybierać.

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
3 lata temu

Wymieniłabym krem chalwowy na jakis inny , bo srednio lubie,alenpoza tym to to na pewno pyszny rownie bardzo jak piekny 🙂

0
Odpowiedz
Bogusia G.
Bogusia G.
3 lata temu

A jak wygląda w środku? Marzy mi się zobaczyć, jak wygląda po przekrojeniu 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Bogusia G.

Niestety zdjęcia nie mam, bo tort pojechał do klientki 🙂

0
Odpowiedz
Martyna i Paulina
Martyna i Paulina
3 lata temu

Myślę, że gdyby skusić na inne dodatki może być też na inne uroczystości. Na pewno podbije serca gości.

0
Odpowiedz
Paula
Paula
3 lata temu

Połączenie malin z takim pysznym biszkoptem na pewno znalazło swoich odbiorców.

0
Odpowiedz
Czarny
Czarny
3 lata temu

Wszystko pięknie dobrane. Wygląda niemal jak suknia komunijna dla dziewczynki.

0
Odpowiedz
Irek
Irek
3 lata temu

Robienie tortów to już jest dla mnie alchemia. Szacunek że, potrafisz

0
Odpowiedz
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
3 lata temu

Prezentuje się rewelacyjnie, podziwiam staranność wykonania i zazdroszczę cierpliwości

0
Odpowiedz
Martyna i Paulina
Martyna i Paulina
3 lata temu

Tort wygląda świetnie. Taki domowy wypiek jest na pewno smaczniejszy niż z cukierni.

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
3 lata temu

5 stars
prostota i elegancja to coś, co zawsze sprawdza, no i wiadomo, niepowtarzalny smak 😉

0
Odpowiedz
Agata
Agata
3 lata temu

Brzmi pysznie a wygląda jeszcze lepiej! Brawa dla Ciebie!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Agata

Dziękuję bardzo 🙂

0
Odpowiedz
toksyczna kosmetyczka
toksyczna kosmetyczka
3 lata temu

Jaki piękny. Z pewnością także pyszny 🙂

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
3 lata temu

5 stars
Ja się za torty nie biorę. Jest za wiele miejsc w przepisach, tym także, które mogę wykonać źle. A komunia raz w roku – wolę, by ktoś mnie wyręczył. Ale wygląda obłędnie!

0
Odpowiedz
www.odkesudosensu.com
www.odkesudosensu.com
3 lata temu

Musze przyznać, że bardzo przemawia do mnie także taka prosta, czysta dekoracja. Brawo

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  www.odkesudosensu.com

Dziękuję

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lata temu
Odpowiedź do  www.odkesudosensu.com

U mnie też takie właśnie dekoracje zdobywają uznanie, choć często i te bardzo bogate pięknie się prezentują. 🙂

0
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
3 lata temu

Z przyjemnością podsunę przepis mamie, może trochę go zmodyfikujemy na inną uroczystość.

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
3 lata temu

5 stars
Wczoraj na przyjęciu miałam okazję skosztować innej malinowej tortowej propozycji, więc jestem ciekawa też tej.

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
3 lata temu

Sama bardzo lubię piec torty! Eksperymentuję z kolorami, smakami, dodatkami – i nieskromnie się pochwalę, że jak na razie wszystkie wyszły rewelacyjnie!

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lata temu
Odpowiedź do  Zołza z kitką

Mnóstwo satysfakcji przynosi mi przygotowanie tortu dla solenizanta, dlatego chętnie podejmuję się takich słodkich wyzwań. 🙂

0
Odpowiedz
Lifetimelovebooks
Lifetimelovebooks
3 lata temu

Wow, piękny tort. Ostatnio robiłam podobną masę jak chałwowa tyle, że z samą białą czekoladą- też pycha 🙂

0
Odpowiedz
www.odkesudosensu.com
www.odkesudosensu.com
3 lata temu

Mam nadzieję, że zdarzy mi się prędko jakaś okazja, żeby przetestować Twój przepis, oczywiście z odkęsowymi modyfikacjami. Może się uda 🙂 Wyglada obłędnie i jestem pewna, ze jest pyszny <3

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lata temu

Szkoda, że przepis nie wpadł mi w ręce dwa miesiące wcześniej, wykorzystałabym go podczas przygotowań do komunijnej uroczystości.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lata temu
Odpowiedź do  Bookendorfina

Ale nic straconego, przepis zapisuję, inna dekoracja i będzie na inną okazję. 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
45
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz