• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Torty  /  12 maja, 2017

Tort komunijny – Księga

Wędrówki po kuchni
Tort komunijny jest nieodłącznym elementem tak podniosłej uroczystości jaką jest I Komunia Święta. Jest wspaniałym dopełnieniem tego ważnego dnia. Na długo zapadnie w pamięci gości jeśli zadbamy nie tylko o jego wygląd, ale i smak. Wśród tortów komunijnych największą popularnością cieszą się torty w kształcie otwartej księgi i o taki się pokusiłam. Tort wykończyłam masą cukrową, pod którą kryje się delikatny biszkopt, przełożony puszystym kremem waniliowym. Dodatkowo gęsta, owocowa frużelina truskawkowa, która świetnie komponuje się z waniliowym kremem.
Przygotowanie5 godz.
Gotowanie40 min.
Czas całkowity5 godz. 40 min.
Drukuj
Porcje: 40
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Biszkopt

    • 10 jajek
    • 320 g cukru
    • 200 g mąki tortowej
    • 97 g mąki ziemniaczanej
    • szczypta soli

    Krem waniliowy

    • 800 ml śmietany kremówki
    • 800 g mascarpone
    • 220 g cukru pudru
    • 2 łyżki ekstraktu z wanilii

    Frużelina truskawkowa

    • 600 g truskawek *
    • 160 g cukru
    • 3 ½ łyżeczki żelatyny
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

    Krem maślany (Swiss meringue buttercream)

    • 460 g masła
    • 360 g drobnego cukru
    • 6 białek
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • szczypta soli

    Nasączenie

    • 300 ml wody mineralnej niegazowanej
    • 3-4 łyżki soku z cytryny
    • 2-3 łyżki cukru

    Dodatkowo

    • 1 kg masy cukrowej białej
    • 200 g masy cukrowej granatowej
    • 100 g masy cukrowej zielonej
    • 100 g masy cukrowej brązowej
    • brokat złoty w sprayu
    • klej spożywczy

    Przygotowanie

      Biszkopt

      • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
      • Dno blachy o wymiarach 36x 24 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

      Krem waniliowy

      • Do schłodzonej śmietany dodajemy schłodzone mascarpone i ubijamy do momentu, aż krem będzie sztywny. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt z wanilii.

      Frużelina truskawkowa

      • Truskawki kroimy w plasterki, dodajemy do nich cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy truskawki puszczą sok, dodajemy cytrynę i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do jeszcze gorących truskawek i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotową masę studzimy, aż zgęstnieje.

      Krem maślany (Swiss meringue buttercream)

      • Masło o temperaturze pokojowej kroimy w kostkę. Białka przekładamy do metalowej miski. Dodajemy szczyptę soli i cukier. Miskę ustawiamy nad kąpielą wodną i cały czas podgrzewając mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
      • Miskę zdejmujemy z palnika i ubijamy białka na najwyższych obrotach miksera, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Trwa to około 10 minut. Stopniowo dodajemy masło, nie przerywając ucierania. Po pewnym czasie zauważymy, że masa robi się rzadsza i wyglądem przypomina zważony krem. Ale nie panikujmy, tak ma być. Dalej miksujemy, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Gotowa masa charakterystycznie "mlaska". Pod koniec miksowania dodajemy ekstrakt z wanilii.

      Nasączenie

      • Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok.

      Przełożenie

      • Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Z jednego blatu wykrawamy cztery równe pasy o szerokości około 8 cm. Dwa paski delikatnie nasączamy i smarujemy kremem. Przykrywamy każdy pozostałymi pasami z biszkoptu i odkładamy na bok.
      • Pierwszy blat układamy na podkładzie i zakładamy obręcz cukierniczą. Nasączamy biszkopt, wykładamy porcję kremu waniliowego równomiernie rozprowadzając go po biszkopcie. Na krem wykładamy porcję frużeliny truskawkowej i przykrywamy drugim biszkoptem. Biszkopt nasączamy i tak jak wcześniej wykładamy krem i frużelinę. Na wierzchu zaznaczmy środek przez całą długość tortu. W odstępie około 5 - 6 cm od środka układamy wycięte wcześniej paski biszkoptu po lewej i prawej stronie tortu. Całość przykrywamy trzecim biszkoptem, formując kształt książki. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc.
      • Następnego dnia zdejmujemy obręcz cukierniczą. Wierzch i boki tortu tynkujemy kremem maślanym i dobrze chłodzimy. Teraz pozostaje nam zabawa z masą cukrową. Powodzenia.

      Odnośniki

      • * można użyć mrożonych truskawek

      Uwagi dodatkowe

      • waga tortu: 5,250g

      Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

      0 0 vote
      Article Rating

      Tagi

      • Torty
      • Truskawki

      Zobacz wpisy

      Tort komunijny II
      Olfaktoryczne wspomnienia

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

      Tort Rafaello

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      28 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Sylwia
      Sylwia
      1 rok temu

      Bardzo estetyczny i do tego fajne smaki.

      0
      Odpowiedz
      Ewa www.inaisewa.blogspot.com
      Ewa www.inaisewa.blogspot.com
      1 rok temu

      Rewelacyjny tort.
      Bardzo pomysłowy.
      Lubię takie.

      0
      Odpowiedz
      ew
      ew
      1 rok temu

      Przepiękny tort! Aż żal byłoby go pokroić 🙂

      0
      Odpowiedz
      Świat Toli
      Świat Toli
      1 rok temu

      Wow, coś niesamowitego.

      0
      Odpowiedz
      Natunaturally
      Natunaturally
      1 rok temu

      To już wyższa szkoła jazdy 🙂 Ja jeszcze pozostaję przy prostszych wersjach 🙂

      0
      Odpowiedz
      Bielecki.es
      Bielecki.es
      2 lat temu

      Dużo pracy ale efekt wizualnie bardzo pozytywnie zaskakujący. 😉

      0
      Odpowiedz
      Olek/Dźwięki Wnęki
      Olek/Dźwięki Wnęki
      2 lat temu

      Wygląd pierwsza klasa. Widać rękę mistrza. Z chęcią spróbowałbym. 😀

      0
      Odpowiedz
      Michał
      Michał
      2 lat temu

      Jestem pod ogromnym wrażeniem i gratuluję efektu końcowego!

      0
      Odpowiedz
      Pat
      Pat
      2 lat temu

      Wow. Jestem zachwycona.

      0
      Odpowiedz
      Monika
      Monika
      2 lat temu

      Pieknie wyglada ten tort i widze po skladnikach ze bardzo smaczny 😀

      0
      Odpowiedz
      Anna
      Anna
      2 lat temu

      super wygląda 🙂

      0
      Odpowiedz
      Holly
      Holly
      2 lat temu

      Pracochłonne ale imponujące.

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      2 lat temu

      Wow tego tortu nie widziałam , ależ piękny 🙂

      0
      Odpowiedz
      momandlilgirl.pl
      momandlilgirl.pl
      3 lat temu

      A może masz jakiś pomysł na tort bez mleka, białek i cukru? 😀

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  momandlilgirl.pl

      Takiego jeszcze nie robiłam 🙂

      0
      Odpowiedz
      momandlilgirl.pl
      momandlilgirl.pl
      3 lat temu
      Reply to  admin

      Jak Ci przyjdzie do głowy jakiś pomysł, to daj znać 😀

      0
      Odpowiedz
      magicMt
      magicMt
      3 lat temu

      Forse, sono d’accordo con il tuo parere
      Cute tiny teenie brunette enjoys a good fucking outdoor

      0
      Odpowiedz
      tortowa
      tortowa
      3 lat temu

      cudo!

      0
      Odpowiedz
      miki
      miki
      3 lat temu

      niepojęte jest dla mnie jak można umieć robić takie rzeczy 😛

      0
      Odpowiedz
      Sara Korzeniec
      Sara Korzeniec
      3 lat temu

      Piękny jest ten tort! A jak zrobiłaś te literki? 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  Sara Korzeniec

      Literki są z formy

      0
      Odpowiedz
      Smakołyki Asi
      Smakołyki Asi
      3 lat temu

      Piękny! nie wiem czy podołałabym z masą cukrową aby tort był tak idealny jak Twój 🙂

      0
      Odpowiedz
      guiltfree
      guiltfree
      3 lat temu

      Zazdroszczę takiego talentu! Mi ledwo zwykły biszkopt wychodzi 😀

      0
      Odpowiedz
      Pokularna
      Pokularna
      3 lat temu

      Też miałam tort komunijny w takim kształcie 😉
      Wygląda pięknie <3

      0
      Odpowiedz
      NaturalnieAndzia
      NaturalnieAndzia
      3 lat temu

      Sama robisz takie cuda? Wow podziwiam 🙂
      Wygląda przepysznie ?

      0
      Odpowiedz
      EsmeraldaZeSmakiem
      EsmeraldaZeSmakiem
      3 lat temu

      Piękny tort, dopracowany do ostatniego szczegółu.
      Za trzy tygodnie moja kolej. Mam nadzieję, że będzie tak piękny jak Twój. ???

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  EsmeraldaZeSmakiem

      Zapewne zrobisz piękny i smaczny tort. Pozdrawiam

      0
      Odpowiedz
      Ola z Muzycznej Listy
      Ola z Muzycznej Listy
      3 lat temu

      Wygląda pysznie, pewnie też tak smakuje

      0
      Odpowiedz

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
      Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
      Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
      Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Tagi

      • Babki
      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      wpDiscuz
      28
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply