Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Torty, Wypieki  /  12 maja, 2017

Tort komunijny – Księga

Wędrówki po kuchni
Tort komunijny jest nieodłącznym elementem tak podniosłej uroczystości jaką jest I Komunia Święta. Jest wspaniałym dopełnieniem tego ważnego dnia. Na długo zapadnie w pamięci gości jeśli zadbamy nie tylko o jego wygląd, ale i smak. Wśród tortów komunijnych największą popularnością cieszą się torty w kształcie otwartej księgi i o taki się pokusiłam. Tort wykończyłam masą cukrową, pod którą kryje się delikatny biszkopt, przełożony puszystym kremem waniliowym. Dodatkowo gęsta, owocowa frużelina truskawkowa, która świetnie komponuje się z waniliowym kremem.
Przygotowanie5 hours godz.
Gotowanie40 min., min.
Czas całkowity5 hours godz. 40 min., min.
Drukuj
Porcje: 46
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Biszkopt

  • 10 jajek
  • 320 g cukru
  • 200 g mąki tortowej
  • 97 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem waniliowy

  • 800 ml śmietany kremówki
  • 800 g mascarpone
  • 220 g cukru pudru
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii

Frużelina truskawkowa

  • 600 g truskawek *
  • 160 g cukru
  • 3 ½ łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

Krem maślany (Swiss meringue buttercream)

  • 460 g masła
  • 360 g drobnego cukru
  • 6 białek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Nasączenie

  • 300 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki cukru

Dodatkowo

  • 1 kg masy cukrowej białej
  • 200 g masy cukrowej granatowej
  • 100 g masy cukrowej zielonej
  • 100 g masy cukrowej brązowej
  • brokat złoty w sprayu
  • klej spożywczy

Przygotowanie

    Biszkopt

    • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
    • Dno blachy o wymiarach 36x 24 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

    Krem waniliowy

    • Do schłodzonej śmietany dodajemy schłodzone mascarpone i ubijamy do momentu, aż krem będzie sztywny. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt z wanilii.

    Frużelina truskawkowa

    • Truskawki kroimy w plasterki, dodajemy do nich cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy truskawki puszczą sok, dodajemy cytrynę i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do jeszcze gorących truskawek i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotową masę studzimy, aż zgęstnieje.

    Krem maślany (Swiss meringue buttercream)

    • Masło o temperaturze pokojowej kroimy w kostkę. Białka przekładamy do metalowej miski. Dodajemy szczyptę soli i cukier. Miskę ustawiamy nad kąpielą wodną i cały czas podgrzewając mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
    • Miskę zdejmujemy z palnika i ubijamy białka na najwyższych obrotach miksera, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Trwa to około 10 minut. Stopniowo dodajemy masło, nie przerywając ucierania. Po pewnym czasie zauważymy, że masa robi się rzadsza i wyglądem przypomina zważony krem. Ale nie panikujmy, tak ma być. Dalej miksujemy, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Gotowa masa charakterystycznie "mlaska". Pod koniec miksowania dodajemy ekstrakt z wanilii.

    Nasączenie

    • Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok.

    Przełożenie

    • Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Z jednego blatu wykrawamy cztery równe pasy o szerokości około 8 cm. Dwa paski delikatnie nasączamy i smarujemy kremem. Przykrywamy każdy pozostałymi pasami z biszkoptu i odkładamy na bok.
    • Pierwszy blat układamy na podkładzie i zakładamy obręcz cukierniczą. Nasączamy biszkopt, wykładamy porcję kremu waniliowego równomiernie rozprowadzając go po biszkopcie. Na krem wykładamy porcję frużeliny truskawkowej i przykrywamy drugim biszkoptem. Biszkopt nasączamy i tak jak wcześniej wykładamy krem i frużelinę. Na wierzchu zaznaczmy środek przez całą długość tortu. W odstępie około 5 - 6 cm od środka układamy wycięte wcześniej paski biszkoptu po lewej i prawej stronie tortu. Całość przykrywamy trzecim biszkoptem, formując kształt książki. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc.
    • Następnego dnia zdejmujemy obręcz cukierniczą. Wierzch i boki tortu tynkujemy kremem maślanym i dobrze chłodzimy. Teraz pozostaje nam zabawa z masą cukrową. Powodzenia.

    Odnośniki

    • * można użyć mrożonych truskawek

    Uwagi dodatkowe

    • waga tortu: 5,250g

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    0 0 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Torty
    • Truskawki

    Nawigacja wpisu

    Tort komunijny II
    Olfaktoryczne wspomnienia

    Podobne wpisy

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 120

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

    Tort waniliowo-malinowy
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  21 sierpnia, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

    Tort waniliowo-malinowy

    Tort czekoladowo – pomarańczowy
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  18 lutego, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 82

    Tort czekoladowo – pomarańczowy

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    28 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Sylwia
    Sylwia
    6 lata temu

    Bardzo estetyczny i do tego fajne smaki.

    0
    Odpowiedz
    Ewa www.inaisewa.blogspot.com
    Ewa www.inaisewa.blogspot.com
    6 lata temu

    Rewelacyjny tort.
    Bardzo pomysłowy.
    Lubię takie.

    0
    Odpowiedz
    ew
    ew
    6 lata temu

    Przepiękny tort! Aż żal byłoby go pokroić 🙂

    0
    Odpowiedz
    Świat Toli
    Świat Toli
    6 lata temu

    Wow, coś niesamowitego.

    0
    Odpowiedz
    Natunaturally
    Natunaturally
    6 lata temu

    To już wyższa szkoła jazdy 🙂 Ja jeszcze pozostaję przy prostszych wersjach 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bielecki.es
    Bielecki.es
    7 lata temu

    Dużo pracy ale efekt wizualnie bardzo pozytywnie zaskakujący. 😉

    0
    Odpowiedz
    Olek/Dźwięki Wnęki
    Olek/Dźwięki Wnęki
    7 lata temu

    Wygląd pierwsza klasa. Widać rękę mistrza. Z chęcią spróbowałbym. 😀

    0
    Odpowiedz
    Michał
    Michał
    7 lata temu

    Jestem pod ogromnym wrażeniem i gratuluję efektu końcowego!

    0
    Odpowiedz
    Pat
    Pat
    7 lata temu

    Wow. Jestem zachwycona.

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    7 lata temu

    Pieknie wyglada ten tort i widze po skladnikach ze bardzo smaczny 😀

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    7 lata temu

    super wygląda 🙂

    0
    Odpowiedz
    Holly
    Holly
    7 lata temu

    Pracochłonne ale imponujące.

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    7 lata temu

    Wow tego tortu nie widziałam , ależ piękny 🙂

    0
    Odpowiedz
    momandlilgirl.pl
    momandlilgirl.pl
    8 lata temu

    A może masz jakiś pomysł na tort bez mleka, białek i cukru? 😀

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 lata temu
    Odpowiedź do  momandlilgirl.pl

    Takiego jeszcze nie robiłam 🙂

    0
    Odpowiedz
    momandlilgirl.pl
    momandlilgirl.pl
    8 lata temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    Jak Ci przyjdzie do głowy jakiś pomysł, to daj znać 😀

    0
    Odpowiedz
    magicMt
    magicMt
    8 lata temu

    Forse, sono d’accordo con il tuo parere
    Cute tiny teenie brunette enjoys a good fucking outdoor

    0
    Odpowiedz
    tortowa
    tortowa
    8 lata temu

    cudo!

    0
    Odpowiedz
    miki
    miki
    8 lata temu

    niepojęte jest dla mnie jak można umieć robić takie rzeczy 😛

    0
    Odpowiedz
    Sara Korzeniec
    Sara Korzeniec
    8 lata temu

    Piękny jest ten tort! A jak zrobiłaś te literki? 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 lata temu
    Odpowiedź do  Sara Korzeniec

    Literki są z formy

    0
    Odpowiedz
    Smakołyki Asi
    Smakołyki Asi
    8 lata temu

    Piękny! nie wiem czy podołałabym z masą cukrową aby tort był tak idealny jak Twój 🙂

    0
    Odpowiedz
    guiltfree
    guiltfree
    8 lata temu

    Zazdroszczę takiego talentu! Mi ledwo zwykły biszkopt wychodzi 😀

    0
    Odpowiedz
    Pokularna
    Pokularna
    8 lata temu

    Też miałam tort komunijny w takim kształcie 😉
    Wygląda pięknie <3

    0
    Odpowiedz
    NaturalnieAndzia
    NaturalnieAndzia
    8 lata temu

    Sama robisz takie cuda? Wow podziwiam 🙂
    Wygląda przepysznie ?

    0
    Odpowiedz
    EsmeraldaZeSmakiem
    EsmeraldaZeSmakiem
    8 lata temu

    Piękny tort, dopracowany do ostatniego szczegółu.
    Za trzy tygodnie moja kolej. Mam nadzieję, że będzie tak piękny jak Twój. ???

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 lata temu
    Odpowiedź do  EsmeraldaZeSmakiem

    Zapewne zrobisz piękny i smaczny tort. Pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    Ola z Muzycznej Listy
    Ola z Muzycznej Listy
    8 lata temu

    Wygląda pysznie, pewnie też tak smakuje

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    28
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz