Tort komunijny jest nieodłącznym elementem tak podniosłej uroczystości jaką jest I Komunia Święta. Jest wspaniałym dopełnieniem tego ważnego dnia. Na długo zapadnie w pamięci gości jeśli zadbamy nie tylko o jego wygląd, ale i smak. Wśród tortów komunijnych największą popularnością cieszą się torty w kształcie otwartej księgi i o taki się pokusiłam. Tort wykończyłam masą cukrową, pod którą kryje się delikatny biszkopt, przełożony puszystym kremem waniliowym. Dodatkowo gęsta, owocowa frużelina truskawkowa, która świetnie komponuje się z waniliowym kremem.
Porcje: 46
Składniki
Biszkopt
- 10 jajek
- 320 g cukru
- 200 g mąki tortowej
- 97 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem waniliowy
- 800 ml śmietany kremówki
- 800 g mascarpone
- 220 g cukru pudru
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
Frużelina truskawkowa
- 600 g truskawek *
- 160 g cukru
- 3 ½ łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
Krem maślany (Swiss meringue buttercream)
- 460 g masła
- 360 g drobnego cukru
- 6 białek
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Nasączenie
- 300 ml wody mineralnej niegazowanej
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki cukru
Dodatkowo
- 1 kg masy cukrowej białej
- 200 g masy cukrowej granatowej
- 100 g masy cukrowej zielonej
- 100 g masy cukrowej brązowej
- brokat złoty w sprayu
- klej spożywczy
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
- Dno blachy o wymiarach 36x 24 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.
Krem waniliowy
- Do schłodzonej śmietany dodajemy schłodzone mascarpone i ubijamy do momentu, aż krem będzie sztywny. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt z wanilii.
Frużelina truskawkowa
- Truskawki kroimy w plasterki, dodajemy do nich cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy truskawki puszczą sok, dodajemy cytrynę i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do jeszcze gorących truskawek i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotową masę studzimy, aż zgęstnieje.
Krem maślany (Swiss meringue buttercream)
- Masło o temperaturze pokojowej kroimy w kostkę. Białka przekładamy do metalowej miski. Dodajemy szczyptę soli i cukier. Miskę ustawiamy nad kąpielą wodną i cały czas podgrzewając mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
- Miskę zdejmujemy z palnika i ubijamy białka na najwyższych obrotach miksera, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Trwa to około 10 minut. Stopniowo dodajemy masło, nie przerywając ucierania. Po pewnym czasie zauważymy, że masa robi się rzadsza i wyglądem przypomina zważony krem. Ale nie panikujmy, tak ma być. Dalej miksujemy, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Gotowa masa charakterystycznie "mlaska". Pod koniec miksowania dodajemy ekstrakt z wanilii.
Nasączenie
- Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok.
Przełożenie
- Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Z jednego blatu wykrawamy cztery równe pasy o szerokości około 8 cm. Dwa paski delikatnie nasączamy i smarujemy kremem. Przykrywamy każdy pozostałymi pasami z biszkoptu i odkładamy na bok.
- Pierwszy blat układamy na podkładzie i zakładamy obręcz cukierniczą. Nasączamy biszkopt, wykładamy porcję kremu waniliowego równomiernie rozprowadzając go po biszkopcie. Na krem wykładamy porcję frużeliny truskawkowej i przykrywamy drugim biszkoptem. Biszkopt nasączamy i tak jak wcześniej wykładamy krem i frużelinę. Na wierzchu zaznaczmy środek przez całą długość tortu. W odstępie około 5 - 6 cm od środka układamy wycięte wcześniej paski biszkoptu po lewej i prawej stronie tortu. Całość przykrywamy trzecim biszkoptem, formując kształt książki. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia zdejmujemy obręcz cukierniczą. Wierzch i boki tortu tynkujemy kremem maślanym i dobrze chłodzimy. Teraz pozostaje nam zabawa z masą cukrową. Powodzenia.
Odnośniki
- * można użyć mrożonych truskawek
Uwagi dodatkowe
- waga tortu: 5,250g
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Bardzo estetyczny i do tego fajne smaki.
Rewelacyjny tort.
Bardzo pomysłowy.
Lubię takie.
Przepiękny tort! Aż żal byłoby go pokroić 🙂
Wow, coś niesamowitego.
To już wyższa szkoła jazdy 🙂 Ja jeszcze pozostaję przy prostszych wersjach 🙂
Dużo pracy ale efekt wizualnie bardzo pozytywnie zaskakujący. 😉
Wygląd pierwsza klasa. Widać rękę mistrza. Z chęcią spróbowałbym. 😀
Jestem pod ogromnym wrażeniem i gratuluję efektu końcowego!
Wow. Jestem zachwycona.
Pieknie wyglada ten tort i widze po skladnikach ze bardzo smaczny 😀
super wygląda 🙂
Pracochłonne ale imponujące.
Wow tego tortu nie widziałam , ależ piękny 🙂
A może masz jakiś pomysł na tort bez mleka, białek i cukru? 😀
Takiego jeszcze nie robiłam 🙂
Jak Ci przyjdzie do głowy jakiś pomysł, to daj znać 😀
Forse, sono d’accordo con il tuo parere
Cute tiny teenie brunette enjoys a good fucking outdoor
cudo!
niepojęte jest dla mnie jak można umieć robić takie rzeczy 😛
Piękny jest ten tort! A jak zrobiłaś te literki? 🙂
Literki są z formy
Piękny! nie wiem czy podołałabym z masą cukrową aby tort był tak idealny jak Twój 🙂
Zazdroszczę takiego talentu! Mi ledwo zwykły biszkopt wychodzi 😀
Też miałam tort komunijny w takim kształcie 😉
Wygląda pięknie <3
Sama robisz takie cuda? Wow podziwiam 🙂
Wygląda przepysznie ?
Piękny tort, dopracowany do ostatniego szczegółu.
Za trzy tygodnie moja kolej. Mam nadzieję, że będzie tak piękny jak Twój. ???
Zapewne zrobisz piękny i smaczny tort. Pozdrawiam
Wygląda pysznie, pewnie też tak smakuje