Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Torty, Wypieki  /  7 grudnia, 2020

Tort League of Legends piernikowo-malinowy

Wędrówki po kuchni
Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny!
Przygotowanie5 hours godz.
Gotowanie1 hour godz.
Czas całkowity6 hours godz.
Drukuj
5 from 6 votes
Porcje: 32
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

Biszkopt

  • 7 jajek
  • 127 g mąki tortowej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 203 g cukru
  • szczypta soli

Krem malinowy

  • 280 g malin *
  • 200 ml śmietany kremówki **
  • 100 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru***

Żelka malinowa

  • 460 g malin*
  • 4-5 łyżek cukru***
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 30 ml wody

Krem piernikowy

  • 400 g śmietany kremówki **
  • 280 g serka mascaropne
  • 350 g kremu Speculaas

Nasączenie

  • 200 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek wódki
  • 2 łyżki cukru

Krem maślany do tynkowania tortu

  • 400 g miękkiego masła 82%
  • 340 g mleka skondensowanego zagęszczonego, słodzonego
  • czarny barwnik spożywczy

Dodatkowo

  • masa cukrowa czarna
  • masa cukrowa biała
  • wydruk jadalny

Biszkopt

  • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
  • Rant cukierniczy o wymiarach 23 cm układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180’C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.

Żelka malinowa

  • Maliny przekładamy do rondelka i dodajemy cukier. Podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści i zdejmujemy z palnika. Maliny przecieramy przez sito. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do przetartych malin. Mieszamy do połączenia się składników.
  • Okrągłą formę o wymiarach 20 cm (celowo powinna być 2 cm mniejsza od rantu, w którym pieczony był biszkopt) wykładamy folią spożywczą. Do formy przekładamy maliny i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

Krem malinowy

  • Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do malin i mieszamy. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała.
  • Schłodzoną śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem na sztywną masę. Dodajemy frużelinę malinową i miksujemy do połączenia się składników.

Krem piernikowy

  • Schłodzoną śmietanę ubijamy razem z mascarpone na sztywną masę. Dodajemy krem speculaas i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

Nasączenie

  • Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny oraz alkohol. Mieszamy i odstawiamy na bok.

Krem maślany do tynkowania tortu

  • Masło ucieramy przez 10-15 minut na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ucierania, dodajemy powoli (najlepiej partiami) mleko skondensowane. Całość miksujemy przez kolejne 5 minut. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera, aby odpowietrzyć krem. Dodajemy odrobinę barwnika spożywczego i mieszamy dokładnie, aby składniki połączyły się.

Przełożenie

  • Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Pierwszy biszkopt układamy na podkładzie, zakładamy rant cukierniczy (tort ma wysokość 14 cm, więc zwykła obręcz od tortownicy z pewnością nie wystarczy). Biszkopt nasączamy i wykładamy ½ ½ część kremu piernikowego. Przykrywamy drugim biszkoptem i nasączamy go. Lekko smarujemy kremem malinowym, następnie układamy na środku żelkę malinową i wykładamy resztę kremu malinowego, równomiernie rozprowadzając go po powierzchni.
  • Przykrywamy trzecim biszkoptem, nasączamy i wykładamy resztę kremu piernikowego. Na wierzh układamy ostatni blat biszkoptu. Przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy (np. kostką masła). Tort wstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie zdejmujemy delikatnie obręcz, usuwamy papier i nasączamy wierzch biszkoptu.
  • Kremem maślanym tynkujemy dokładnie cały tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Tak przygotowany tort możemy już dekorować.

Odnośniki

  • * mogą być mrożone
    ** używam śmietany whipping cream
    *** ilość cukru zależy od tego, jak słodkie są owoce

Uwagi dodatkowe

  • zarówno śmietana, jak i serek mascarpone powinny być schłodzone
  • preferuję mniej słodkie torty, dlatego nie sugerujcie się podaną ilością cukru w przepisie na kremy. Podczas przygotowywania kremów warto spróbować, czy ten stopień słodkości Wam odpowiada i jeśli zachodzi taka potrzeba można dosłodzić
  • krem malinowy nie powinien być zbyt słodki, naturalność malin jest tu bardzo wskazana, bowiem lekko kwaskowe smak świetnie przełamują słodycz tortu
  • biszkopt piekę w rancie cukierniczym, więc jest na tyle wysoki, że mogę go z powodzeniem przekroić na 4 blaty. Zwykła tortownica jest zbyt niska, aby biszkopt urósł tak wysoki, by otrzymać tyle blatów. Jeśli więc używacie do pieczenia tortownicy, należy upiec dwa biszkopty
Waga tortu: 4.3 kg
Wysokość tortu: 14 cm (bez dekoracji)

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.7 3 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Maliny
  • Torty

Nawigacja wpisu

Miód – tradycyjny, pyszny, zdrowy
Indyk – jak wykorzystać kulinarny potencjał każdej części mięsa

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 120

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty, Wypieki  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

Tort waniliowo-malinowy

Tort czekoladowo – pomarańczowy
Przepisy, Torty, Wypieki  /  18 lutego, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 82

Tort czekoladowo – pomarańczowy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
46 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Aneta
Aneta
3 lata temu

Przykrywamy trzecim biszkoptem, nasączamy i wykładamy resztę kremu piernikowego. Biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy (np. kostką masła). Tort wstawiamy do lodówki na całą noc

GDZIE JEST 4 BLAT?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Aneta

”Biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia” – to jest 4 blat biszkoptu, ale już poprawiłam, aby było bardziej zrozumiałe 🙂

0
Odpowiedz
Iza
Iza
4 lata temu

Syn jest ich fanem. Zafunduję mu taki tort na najbliższe urodziny.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Iza

Super

0
Odpowiedz
Miye
Miye
4 lata temu

Rozumiem, że w przyszłym roku zamiast LoLa będzie Wild Rift? 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Miye

A to się zobaczy co będzie 🙂

0
Odpowiedz
Viola z My British Journey
Viola z My British Journey
4 lata temu

5 stars
Masz prawdziwy talent cukiernika bo jednak wyczarować takie dekoracje to naprawdę mistrzostwo świata. Brawo I mysle,ze nie tylko jubilat ale i wszyscy domownicy byli zachwyceni.
Pozdrawiam serdecznie 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Viola z My British Journey

Dziękuję ślicznie, starałam się jak mogłam 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
4 lata temu

No wygląda profeska, a opis brzmi zachęcająco. Myślę, że poradziłyby sobie z jego zrobieniem moje córy, które uwielbiają spędzać czas w kuchni i naprawdę dobrze im wychodzą ich eksperymenty. Mają 9 i 13 lat.

0
Odpowiedz
Justyna Borucka
Justyna Borucka
4 lata temu

Talent masz wielki 🙂 tort bajeczny, dopracowany w każdym calu 🙂 kremy mnie bardzo interesują, chętnie wykorzystam, choć tak pięknego nie zrobię 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Justyna Borucka

Dziękuję ślicznie. Myślę, że Twój tort będzie też piękny

0
Odpowiedz
Felicja
Felicja
4 lata temu

Wow!!! Tort jest nieziemski i wcale się nie dziwię, że wzbudził zachwyt i uśmiech. 😀 Ja tortów nie jadam i nie lubię, mam traumę z dzieciństwa. Robić też za bardzo nie umiem, ale na jakąś okazję – czyli dla dzieci – zainspiruję się i zrobię. Na pewno nie tak idealny, ale będzie. No i bez alkoholu.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Felicja

Dziękuję. Z pewnością sobie poradzisz 🙂

0
Odpowiedz
Sabina
Sabina
4 lata temu

O kurczę, ale pomysłowo 🙂 Spróbuję taki zrobić.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

Wygląda bardzo ciekawie, choć to nie moje klimaty dekoracyjne. Szkoda, że nie widać środka. Gratuluję zdolności cukierniczych.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Anna

Dziękuję. Dekoracje z reguły wykonuje się pod zainteresowania solenizanta 🙂

0
Odpowiedz
Po prostu MAMA
Po prostu MAMA
4 lata temu

Świetnie wyszedł i na pewno smakował wyśmienicie!

0
Odpowiedz
Anna z Wychowanie to przygoda
Anna z Wychowanie to przygoda
4 lata temu

Bardzo kunsztowne wykonanie :). Jestem ciekawa jego malinowego smaku. Pozdrawiam !

0
Odpowiedz
Ania
Ania
4 lata temu

Gratuluję umiejętności 🙂 jesteś niesamowicie zdolna. Tort wygląda zjawiskowo a solenizant był zapewne bardzo zadowolony 🙂

0
Odpowiedz
Magdalena
Magdalena
4 lata temu

Pernikowo-mailnowy. To musi być majstersztyk! Piernik w połączeniu z maliną. Ciekawe jak to smakuje…. Czuję, że kiedyś zrobię coś podobnego.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Magdalena

Jak dla mnie smakuje bajecznie 🙂

0
Odpowiedz
Papierowa Łowczyni
Papierowa Łowczyni
4 lata temu

Ja torta nie umiem zrobić, niestety, ale Ty kochana masz talent. Bardzo mi się podoba i połączenie smakowe, jak i sam jego wygląd. Super

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Papierowa Łowczyni

Dziękuje ślicznie, pozdrawiam

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
4 lata temu

Ja już gdzieś to Ci wspominałam, że poproszę taki tort dla mojej córki na 11 grudnia 😀 Też jest fanką lola <3 Byłaby szczęśliwa 🙂 Tort jest cudny, przepiękny!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Pieprzyć z Fantazją

Dziękuje kochana.

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
4 lata temu

5 stars
Cudo, dobrze, że to nie tort ze śledzi, bo pieprzyć z fantazją niedługo zrobi jajecznicę ze śledzi. Ja dla syna chyba bym padła śledziem, ale taki tort bym mu zrobiła.
Super!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Irena -Hooltaye w podróży

Dziękuję. Tak, koleżanka została okrzyknięta przeze mnie królową śledzi 🙂

0
Odpowiedz
Iwona
Iwona
4 lata temu

Zupełnie nie rozumiem, po co ten przepis? Przecież zwykły człowiek taki jak ja, nie da rady zrobić takiego cuda ! A na poważnie od wczoraj podziwiam. Niesamowity!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Iwona

Dziękuję ślicznie. Może jednak ktoś się skusi i zrobi 🙂

0
Odpowiedz
Spirulina
Spirulina
4 lata temu

5 stars
Ale super 🙂 naprawdę świetny i coś wydaje mi się, że może smakować 😉

0
Odpowiedz
AKADEMIA NIEMANUDKA
AKADEMIA NIEMANUDKA
4 lata temu

To takie małe dzieło sztuki. Ja nigdy nie miałam ręki do dekorowania tortów i ciast.

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
4 lata temu

Jesteś mistrzynią w robieniu tortów, szkoda, że daleko mieszkasz, to zaraz bym Ci robotę znalazła na mojej córki urodziny 😀 Dzieło sztuki Małgoś <3

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

jak miałam z 15 lat to piekłam genialne biszkopty i robiłam co tydzień torty 🙂 szkoda że nie przekułam tego w pasję 🙂 Twoje są piękne

0
Odpowiedz
Aga
Aga
4 lata temu

Podziwiam kunszt wykonania, piękna rzecz. Tort na pewno jest też smaczny, ale wygląd… obłędny!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Aga

Dziękuję

0
Odpowiedz
Dana
Dana
4 lata temu

Łoo, podziwiam za umiejętności! W życiu bym nie zrobiła tak pięknie zdobionego tortu. A przyznać też trzeba, że tematyka nietypowa, jeszcze nie widziałam „gejmingowego” tortu 🙂

PS czy w tytule nie ma literówki? W słowie „piernikowo” brakuje R 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Dana

Dziękuje pięknie 🙂 Tak literówka się wkradła, dzięki

0
Odpowiedz
Szlak Za Szlakiem
Szlak Za Szlakiem
4 lata temu

5 stars
Brawo. Podziwiam Cię za takie umiejętności. Nie dość, że pysznie to jeszcze tak pięknie.

0
Odpowiedz
Radosna - Książki jak narkotyk
Radosna - Książki jak narkotyk
4 lata temu

Tort wygląda świetnie i pewnie tak też smakuje.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Pięknie udekorowany, chciałabym spróbowac, ale psuć taką kompozycję? 🙂

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
4 lata temu

Ha idealny tort dla mojego brata i chłopaka bo masdybw to gra

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lata temu

Ten tort nie tylko wygląda, ale zapewne też smakuje obłędnie! A to jeden z tych przepisów, o których wiem z góry, że się nie podejmę bo polegnę już na starcie 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Anna

Bardzo dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
4 lata temu

pamiętam jak mój mąż szalał za tą grą, stare dobre czasy, na pewno z chęcią zjadłby taki tort 🙂

0
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
4 lata temu

5 stars
Bardzo lubimy takie nie za słodkie torty, więc ten byłby dla nas w sam raz. Mniam.

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
4 lata temu

5 stars
Przepięknie wygląda i pewnie też tam samo świetnie smakował. Pycha.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
46
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz