Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny!
Porcje: 32
Składniki
Biszkopt
- 7 jajek
- 127 g mąki tortowej
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 203 g cukru
- szczypta soli
Krem malinowy
- 280 g malin *
- 200 ml śmietany kremówki **
- 100 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru***
Żelka malinowa
- 460 g malin*
- 4-5 łyżek cukru***
- 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 30 ml wody
Krem piernikowy
- 400 g śmietany kremówki **
- 280 g serka mascaropne
- 350 g kremu Speculaas
Nasączenie
- 200 ml wody mineralnej niegazowanej
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek wódki
- 2 łyżki cukru
Krem maślany do tynkowania tortu
- 400 g miękkiego masła 82%
- 340 g mleka skondensowanego zagęszczonego, słodzonego
- czarny barwnik spożywczy
Dodatkowo
- masa cukrowa czarna
- masa cukrowa biała
- wydruk jadalny
Biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
- Rant cukierniczy o wymiarach 23 cm układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180’C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.
Żelka malinowa
- Maliny przekładamy do rondelka i dodajemy cukier. Podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści i zdejmujemy z palnika. Maliny przecieramy przez sito. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do przetartych malin. Mieszamy do połączenia się składników.
- Okrągłą formę o wymiarach 20 cm (celowo powinna być 2 cm mniejsza od rantu, w którym pieczony był biszkopt) wykładamy folią spożywczą. Do formy przekładamy maliny i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
Krem malinowy
- Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do malin i mieszamy. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała.
- Schłodzoną śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem na sztywną masę. Dodajemy frużelinę malinową i miksujemy do połączenia się składników.
Krem piernikowy
- Schłodzoną śmietanę ubijamy razem z mascarpone na sztywną masę. Dodajemy krem speculaas i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Nasączenie
- Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny oraz alkohol. Mieszamy i odstawiamy na bok.
Krem maślany do tynkowania tortu
- Masło ucieramy przez 10-15 minut na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ucierania, dodajemy powoli (najlepiej partiami) mleko skondensowane. Całość miksujemy przez kolejne 5 minut. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera, aby odpowietrzyć krem. Dodajemy odrobinę barwnika spożywczego i mieszamy dokładnie, aby składniki połączyły się.
Przełożenie
- Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Pierwszy biszkopt układamy na podkładzie, zakładamy rant cukierniczy (tort ma wysokość 14 cm, więc zwykła obręcz od tortownicy z pewnością nie wystarczy). Biszkopt nasączamy i wykładamy ½ ½ część kremu piernikowego. Przykrywamy drugim biszkoptem i nasączamy go. Lekko smarujemy kremem malinowym, następnie układamy na środku żelkę malinową i wykładamy resztę kremu malinowego, równomiernie rozprowadzając go po powierzchni.
- Przykrywamy trzecim biszkoptem, nasączamy i wykładamy resztę kremu piernikowego. Na wierzh układamy ostatni blat biszkoptu. Przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy (np. kostką masła). Tort wstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie zdejmujemy delikatnie obręcz, usuwamy papier i nasączamy wierzch biszkoptu.
- Kremem maślanym tynkujemy dokładnie cały tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Tak przygotowany tort możemy już dekorować.
Odnośniki
- * mogą być mrożone** używam śmietany whipping cream *** ilość cukru zależy od tego, jak słodkie są owoce
Uwagi dodatkowe
- zarówno śmietana, jak i serek mascarpone powinny być schłodzone
- preferuję mniej słodkie torty, dlatego nie sugerujcie się podaną ilością cukru w przepisie na kremy. Podczas przygotowywania kremów warto spróbować, czy ten stopień słodkości Wam odpowiada i jeśli zachodzi taka potrzeba można dosłodzić
- krem malinowy nie powinien być zbyt słodki, naturalność malin jest tu bardzo wskazana, bowiem lekko kwaskowe smak świetnie przełamują słodycz tortu
- biszkopt piekę w rancie cukierniczym, więc jest na tyle wysoki, że mogę go z powodzeniem przekroić na 4 blaty. Zwykła tortownica jest zbyt niska, aby biszkopt urósł tak wysoki, by otrzymać tyle blatów. Jeśli więc używacie do pieczenia tortownicy, należy upiec dwa biszkopty
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Przykrywamy trzecim biszkoptem, nasączamy i wykładamy resztę kremu piernikowego. Biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy (np. kostką masła). Tort wstawiamy do lodówki na całą noc
GDZIE JEST 4 BLAT?
”Biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia” – to jest 4 blat biszkoptu, ale już poprawiłam, aby było bardziej zrozumiałe 🙂
Syn jest ich fanem. Zafunduję mu taki tort na najbliższe urodziny.
Super
Rozumiem, że w przyszłym roku zamiast LoLa będzie Wild Rift? 🙂
A to się zobaczy co będzie 🙂
Masz prawdziwy talent cukiernika bo jednak wyczarować takie dekoracje to naprawdę mistrzostwo świata. Brawo I mysle,ze nie tylko jubilat ale i wszyscy domownicy byli zachwyceni.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dziękuję ślicznie, starałam się jak mogłam 🙂
No wygląda profeska, a opis brzmi zachęcająco. Myślę, że poradziłyby sobie z jego zrobieniem moje córy, które uwielbiają spędzać czas w kuchni i naprawdę dobrze im wychodzą ich eksperymenty. Mają 9 i 13 lat.
Talent masz wielki 🙂 tort bajeczny, dopracowany w każdym calu 🙂 kremy mnie bardzo interesują, chętnie wykorzystam, choć tak pięknego nie zrobię 🙂
Dziękuję ślicznie. Myślę, że Twój tort będzie też piękny
Wow!!! Tort jest nieziemski i wcale się nie dziwię, że wzbudził zachwyt i uśmiech. 😀 Ja tortów nie jadam i nie lubię, mam traumę z dzieciństwa. Robić też za bardzo nie umiem, ale na jakąś okazję – czyli dla dzieci – zainspiruję się i zrobię. Na pewno nie tak idealny, ale będzie. No i bez alkoholu.
Dziękuję. Z pewnością sobie poradzisz 🙂
O kurczę, ale pomysłowo 🙂 Spróbuję taki zrobić.
Wygląda bardzo ciekawie, choć to nie moje klimaty dekoracyjne. Szkoda, że nie widać środka. Gratuluję zdolności cukierniczych.
Dziękuję. Dekoracje z reguły wykonuje się pod zainteresowania solenizanta 🙂
Świetnie wyszedł i na pewno smakował wyśmienicie!
Bardzo kunsztowne wykonanie :). Jestem ciekawa jego malinowego smaku. Pozdrawiam !
Gratuluję umiejętności 🙂 jesteś niesamowicie zdolna. Tort wygląda zjawiskowo a solenizant był zapewne bardzo zadowolony 🙂
Pernikowo-mailnowy. To musi być majstersztyk! Piernik w połączeniu z maliną. Ciekawe jak to smakuje…. Czuję, że kiedyś zrobię coś podobnego.
Jak dla mnie smakuje bajecznie 🙂
Ja torta nie umiem zrobić, niestety, ale Ty kochana masz talent. Bardzo mi się podoba i połączenie smakowe, jak i sam jego wygląd. Super
Dziękuje ślicznie, pozdrawiam
Ja już gdzieś to Ci wspominałam, że poproszę taki tort dla mojej córki na 11 grudnia 😀 Też jest fanką lola <3 Byłaby szczęśliwa 🙂 Tort jest cudny, przepiękny!
Dziękuje kochana.
Cudo, dobrze, że to nie tort ze śledzi, bo pieprzyć z fantazją niedługo zrobi jajecznicę ze śledzi. Ja dla syna chyba bym padła śledziem, ale taki tort bym mu zrobiła.
Super!
Dziękuję. Tak, koleżanka została okrzyknięta przeze mnie królową śledzi 🙂
Zupełnie nie rozumiem, po co ten przepis? Przecież zwykły człowiek taki jak ja, nie da rady zrobić takiego cuda ! A na poważnie od wczoraj podziwiam. Niesamowity!
Dziękuję ślicznie. Może jednak ktoś się skusi i zrobi 🙂
Ale super 🙂 naprawdę świetny i coś wydaje mi się, że może smakować 😉
To takie małe dzieło sztuki. Ja nigdy nie miałam ręki do dekorowania tortów i ciast.
Jesteś mistrzynią w robieniu tortów, szkoda, że daleko mieszkasz, to zaraz bym Ci robotę znalazła na mojej córki urodziny 😀 Dzieło sztuki Małgoś <3
jak miałam z 15 lat to piekłam genialne biszkopty i robiłam co tydzień torty 🙂 szkoda że nie przekułam tego w pasję 🙂 Twoje są piękne
Podziwiam kunszt wykonania, piękna rzecz. Tort na pewno jest też smaczny, ale wygląd… obłędny!
Dziękuję
Łoo, podziwiam za umiejętności! W życiu bym nie zrobiła tak pięknie zdobionego tortu. A przyznać też trzeba, że tematyka nietypowa, jeszcze nie widziałam „gejmingowego” tortu 🙂
PS czy w tytule nie ma literówki? W słowie „piernikowo” brakuje R 🙂
Dziękuje pięknie 🙂 Tak literówka się wkradła, dzięki
Brawo. Podziwiam Cię za takie umiejętności. Nie dość, że pysznie to jeszcze tak pięknie.
Tort wygląda świetnie i pewnie tak też smakuje.
Pięknie udekorowany, chciałabym spróbowac, ale psuć taką kompozycję? 🙂
Ha idealny tort dla mojego brata i chłopaka bo masdybw to gra
Ten tort nie tylko wygląda, ale zapewne też smakuje obłędnie! A to jeden z tych przepisów, o których wiem z góry, że się nie podejmę bo polegnę już na starcie 😉
Bardzo dziękuję 🙂
pamiętam jak mój mąż szalał za tą grą, stare dobre czasy, na pewno z chęcią zjadłby taki tort 🙂
Bardzo lubimy takie nie za słodkie torty, więc ten byłby dla nas w sam raz. Mniam.
Przepięknie wygląda i pewnie też tam samo świetnie smakował. Pycha.