Składniki
Biszkopt
- 7 jajek
- 127 g mąki tortowej
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 203 g cukru
- szczypta soli
Krem malinowy
- 280 g malin *
- 200 ml śmietany kremówki **
- 100 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru***
Żelka malinowa
- 460 g malin*
- 4-5 łyżek cukru***
- 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 30 ml wody
Krem piernikowy
- 400 g śmietany kremówki **
- 280 g serka mascaropne
- 350 g kremu Speculaas
Nasączenie
- 200 ml wody mineralnej niegazowanej
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek wódki
- 2 łyżki cukru
Krem maślany do tynkowania tortu
- 400 g miękkiego masła 82%
- 340 g mleka skondensowanego zagęszczonego, słodzonego
- czarny barwnik spożywczy
Dodatkowo
- masa cukrowa czarna
- masa cukrowa biała
- wydruk jadalny
Biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
- Rant cukierniczy o wymiarach 23 cm układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180’C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.
Żelka malinowa
- Maliny przekładamy do rondelka i dodajemy cukier. Podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści i zdejmujemy z palnika. Maliny przecieramy przez sito. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do przetartych malin. Mieszamy do połączenia się składników.
- Okrągłą formę o wymiarach 20 cm (celowo powinna być 2 cm mniejsza od rantu, w którym pieczony był biszkopt) wykładamy folią spożywczą. Do formy przekładamy maliny i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
Krem malinowy
- Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do malin i mieszamy. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała.
- Schłodzoną śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem na sztywną masę. Dodajemy frużelinę malinową i miksujemy do połączenia się składników.
Krem piernikowy
- Schłodzoną śmietanę ubijamy razem z mascarpone na sztywną masę. Dodajemy krem speculaas i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Nasączenie
- Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny oraz alkohol. Mieszamy i odstawiamy na bok.
Krem maślany do tynkowania tortu
- Masło ucieramy przez 10-15 minut na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ucierania, dodajemy powoli (najlepiej partiami) mleko skondensowane. Całość miksujemy przez kolejne 5 minut. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera, aby odpowietrzyć krem. Dodajemy odrobinę barwnika spożywczego i mieszamy dokładnie, aby składniki połączyły się.
Przełożenie
- Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Pierwszy biszkopt układamy na podkładzie, zakładamy rant cukierniczy (tort ma wysokość 14 cm, więc zwykła obręcz od tortownicy z pewnością nie wystarczy). Biszkopt nasączamy i wykładamy ½ ½ część kremu piernikowego. Przykrywamy drugim biszkoptem i nasączamy go. Lekko smarujemy kremem malinowym, następnie układamy na środku żelkę malinową i wykładamy resztę kremu malinowego, równomiernie rozprowadzając go po powierzchni.
- Przykrywamy trzecim biszkoptem, nasączamy i wykładamy resztę kremu piernikowego. Biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy (np. kostką masła). Tort wstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie zdejmujemy delikatnie obręcz, usuwamy papier i nasączamy wierzch biszkoptu.
- Kremem maślanym tynkujemy dokładnie cały tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Tak przygotowany tort możemy już dekorować.
Odnośniki
- * mogą być mrożone** używam śmietany whipping cream *** ilość cukru zależy od tego, jak słodkie są owoce
Uwagi dodatkowe
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Syn jest ich fanem. Zafunduję mu taki tort na najbliższe urodziny.
Super
Rozumiem, że w przyszłym roku zamiast LoLa będzie Wild Rift? 🙂
A to się zobaczy co będzie 🙂
Masz prawdziwy talent cukiernika bo jednak wyczarować takie dekoracje to naprawdę mistrzostwo świata. Brawo I mysle,ze nie tylko jubilat ale i wszyscy domownicy byli zachwyceni.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dziękuję ślicznie, starałam się jak mogłam 🙂
No wygląda profeska, a opis brzmi zachęcająco. Myślę, że poradziłyby sobie z jego zrobieniem moje córy, które uwielbiają spędzać czas w kuchni i naprawdę dobrze im wychodzą ich eksperymenty. Mają 9 i 13 lat.
Talent masz wielki 🙂 tort bajeczny, dopracowany w każdym calu 🙂 kremy mnie bardzo interesują, chętnie wykorzystam, choć tak pięknego nie zrobię 🙂
Dziękuję ślicznie. Myślę, że Twój tort będzie też piękny
Wow!!! Tort jest nieziemski i wcale się nie dziwię, że wzbudził zachwyt i uśmiech. 😀 Ja tortów nie jadam i nie lubię, mam traumę z dzieciństwa. Robić też za bardzo nie umiem, ale na jakąś okazję – czyli dla dzieci – zainspiruję się i zrobię. Na pewno nie tak idealny, ale będzie. No i bez alkoholu.
Dziękuję. Z pewnością sobie poradzisz 🙂
O kurczę, ale pomysłowo 🙂 Spróbuję taki zrobić.
Wygląda bardzo ciekawie, choć to nie moje klimaty dekoracyjne. Szkoda, że nie widać środka. Gratuluję zdolności cukierniczych.
Dziękuję. Dekoracje z reguły wykonuje się pod zainteresowania solenizanta 🙂
Świetnie wyszedł i na pewno smakował wyśmienicie!
Bardzo kunsztowne wykonanie :). Jestem ciekawa jego malinowego smaku. Pozdrawiam !
Gratuluję umiejętności 🙂 jesteś niesamowicie zdolna. Tort wygląda zjawiskowo a solenizant był zapewne bardzo zadowolony 🙂
Pernikowo-mailnowy. To musi być majstersztyk! Piernik w połączeniu z maliną. Ciekawe jak to smakuje…. Czuję, że kiedyś zrobię coś podobnego.
Jak dla mnie smakuje bajecznie 🙂
Ja torta nie umiem zrobić, niestety, ale Ty kochana masz talent. Bardzo mi się podoba i połączenie smakowe, jak i sam jego wygląd. Super
Dziękuje ślicznie, pozdrawiam
Ja już gdzieś to Ci wspominałam, że poproszę taki tort dla mojej córki na 11 grudnia 😀 Też jest fanką lola <3 Byłaby szczęśliwa 🙂 Tort jest cudny, przepiękny!
Dziękuje kochana.
Cudo, dobrze, że to nie tort ze śledzi, bo pieprzyć z fantazją niedługo zrobi jajecznicę ze śledzi. Ja dla syna chyba bym padła śledziem, ale taki tort bym mu zrobiła.
Super!
Dziękuję. Tak, koleżanka została okrzyknięta przeze mnie królową śledzi 🙂
Zupełnie nie rozumiem, po co ten przepis? Przecież zwykły człowiek taki jak ja, nie da rady zrobić takiego cuda ! A na poważnie od wczoraj podziwiam. Niesamowity!
Dziękuję ślicznie. Może jednak ktoś się skusi i zrobi 🙂
Ale super 🙂 naprawdę świetny i coś wydaje mi się, że może smakować 😉
To takie małe dzieło sztuki. Ja nigdy nie miałam ręki do dekorowania tortów i ciast.
Jesteś mistrzynią w robieniu tortów, szkoda, że daleko mieszkasz, to zaraz bym Ci robotę znalazła na mojej córki urodziny 😀 Dzieło sztuki Małgoś <3
jak miałam z 15 lat to piekłam genialne biszkopty i robiłam co tydzień torty 🙂 szkoda że nie przekułam tego w pasję 🙂 Twoje są piękne
Podziwiam kunszt wykonania, piękna rzecz. Tort na pewno jest też smaczny, ale wygląd… obłędny!
Dziękuję
Łoo, podziwiam za umiejętności! W życiu bym nie zrobiła tak pięknie zdobionego tortu. A przyznać też trzeba, że tematyka nietypowa, jeszcze nie widziałam “gejmingowego” tortu 🙂
PS czy w tytule nie ma literówki? W słowie “piernikowo” brakuje R 🙂
Dziękuje pięknie 🙂 Tak literówka się wkradła, dzięki
Brawo. Podziwiam Cię za takie umiejętności. Nie dość, że pysznie to jeszcze tak pięknie.
Tort wygląda świetnie i pewnie tak też smakuje.
Pięknie udekorowany, chciałabym spróbowac, ale psuć taką kompozycję? 🙂
Ha idealny tort dla mojego brata i chłopaka bo masdybw to gra
Ten tort nie tylko wygląda, ale zapewne też smakuje obłędnie! A to jeden z tych przepisów, o których wiem z góry, że się nie podejmę bo polegnę już na starcie 😉
Bardzo dziękuję 🙂
pamiętam jak mój mąż szalał za tą grą, stare dobre czasy, na pewno z chęcią zjadłby taki tort 🙂
Bardzo lubimy takie nie za słodkie torty, więc ten byłby dla nas w sam raz. Mniam.
Przepięknie wygląda i pewnie też tam samo świetnie smakował. Pycha.