• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Torty  /  7 grudnia, 2020

Tort League of Legends piernikowo-malinowy

Wędrówki po kuchni
Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny!
Przygotowanie5 godz.
Gotowanie1 godz.
Czas całkowity6 godz.
Drukuj
5 from 6 votes
Porcje: 32
Autor: Wędrówki po kuchni

Składniki

    Biszkopt

    • 7 jajek
    • 127 g mąki tortowej
    • 45 g mąki ziemniaczanej
    • 203 g cukru
    • szczypta soli

    Krem malinowy

    • 280 g malin *
    • 200 ml śmietany kremówki **
    • 100 g serka mascarpone
    • 3-4 łyżki cukru pudru***

    Żelka malinowa

    • 460 g malin*
    • 4-5 łyżek cukru***
    • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
    • 30 ml wody

    Krem piernikowy

    • 400 g śmietany kremówki **
    • 280 g serka mascaropne
    • 350 g kremu Speculaas

    Nasączenie

    • 200 ml wody mineralnej niegazowanej
    • 2-3 łyżki soku z cytryny
    • 5 łyżek wódki
    • 2 łyżki cukru

    Krem maślany do tynkowania tortu

    • 400 g miękkiego masła 82%
    • 340 g mleka skondensowanego zagęszczonego, słodzonego
    • czarny barwnik spożywczy

    Dodatkowo

    • masa cukrowa czarna
    • masa cukrowa biała
    • wydruk jadalny

    Biszkopt

    • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
    • Rant cukierniczy o wymiarach 23 cm układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180’C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.

    Żelka malinowa

    • Maliny przekładamy do rondelka i dodajemy cukier. Podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści i zdejmujemy z palnika. Maliny przecieramy przez sito. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do przetartych malin. Mieszamy do połączenia się składników.
    • Okrągłą formę o wymiarach 20 cm (celowo powinna być 2 cm mniejsza od rantu, w którym pieczony był biszkopt) wykładamy folią spożywczą. Do formy przekładamy maliny i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

    Krem malinowy

    • Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do malin i mieszamy. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała.
    • Schłodzoną śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem na sztywną masę. Dodajemy frużelinę malinową i miksujemy do połączenia się składników.

    Krem piernikowy

    • Schłodzoną śmietanę ubijamy razem z mascarpone na sztywną masę. Dodajemy krem speculaas i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

    Nasączenie

    • Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny oraz alkohol. Mieszamy i odstawiamy na bok.

    Krem maślany do tynkowania tortu

    • Masło ucieramy przez 10-15 minut na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ucierania, dodajemy powoli (najlepiej partiami) mleko skondensowane. Całość miksujemy przez kolejne 5 minut. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera, aby odpowietrzyć krem. Dodajemy odrobinę barwnika spożywczego i mieszamy dokładnie, aby składniki połączyły się.

    Przełożenie

    • Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Pierwszy biszkopt układamy na podkładzie, zakładamy rant cukierniczy (tort ma wysokość 14 cm, więc zwykła obręcz od tortownicy z pewnością nie wystarczy). Biszkopt nasączamy i wykładamy ½ ½ część kremu piernikowego. Przykrywamy drugim biszkoptem i nasączamy go. Lekko smarujemy kremem malinowym, następnie układamy na środku żelkę malinową i wykładamy resztę kremu malinowego, równomiernie rozprowadzając go po powierzchni.
    • Przykrywamy trzecim biszkoptem, nasączamy i wykładamy resztę kremu piernikowego. Na wierzh układamy ostatni blat biszkoptu. Przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy (np. kostką masła). Tort wstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie zdejmujemy delikatnie obręcz, usuwamy papier i nasączamy wierzch biszkoptu.
    • Kremem maślanym tynkujemy dokładnie cały tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Tak przygotowany tort możemy już dekorować.

    Odnośniki

    • * mogą być mrożone
      ** używam śmietany whipping cream
      *** ilość cukru zależy od tego, jak słodkie są owoce

    Uwagi dodatkowe

    • zarówno śmietana, jak i serek mascarpone powinny być schłodzone
    • preferuję mniej słodkie torty, dlatego nie sugerujcie się podaną ilością cukru w przepisie na kremy. Podczas przygotowywania kremów warto spróbować, czy ten stopień słodkości Wam odpowiada i jeśli zachodzi taka potrzeba można dosłodzić
    • krem malinowy nie powinien być zbyt słodki, naturalność malin jest tu bardzo wskazana, bowiem lekko kwaskowe smak świetnie przełamują słodycz tortu
    • biszkopt piekę w rancie cukierniczym, więc jest na tyle wysoki, że mogę go z powodzeniem przekroić na 4 blaty. Zwykła tortownica jest zbyt niska, aby biszkopt urósł tak wysoki, by otrzymać tyle blatów. Jeśli więc używacie do pieczenia tortownicy, należy upiec dwa biszkopty
    Waga tortu: 4.3 kg
    Wysokość tortu: 14 cm (bez dekoracji)

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4.7 3 votes
    Article Rating

    Tagi

    • Maliny
    • Torty

    Nawigacja wpisu

    Miód – tradycyjny, pyszny, zdrowy
    Indyk – jak wykorzystać kulinarny potencjał każdej części mięsa

    Podobne wpisy

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
    Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

    Tort waniliowo-malinowy
    Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

    Tort waniliowo-malinowy

    Tort Rafaello
    Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 73

    Tort Rafaello

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    46 komentarzy
    najnowszy
    najstarszy oceniany
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Aneta
    Aneta
    5 miesięcy temu

    Przykrywamy trzecim biszkoptem, nasączamy i wykładamy resztę kremu piernikowego. Biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy (np. kostką masła). Tort wstawiamy do lodówki na całą noc

    GDZIE JEST 4 BLAT?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 miesięcy temu
    Reply to  Aneta

    ”Biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia” – to jest 4 blat biszkoptu, ale już poprawiłam, aby było bardziej zrozumiałe 🙂

    0
    Odpowiedz
    Iza
    Iza
    1 rok temu

    Syn jest ich fanem. Zafunduję mu taki tort na najbliższe urodziny.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Reply to  Iza

    Super

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    1 rok temu

    Rozumiem, że w przyszłym roku zamiast LoLa będzie Wild Rift? 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Reply to  Miye

    A to się zobaczy co będzie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Viola z My British Journey
    Viola z My British Journey
    1 rok temu

    5 stars
    Masz prawdziwy talent cukiernika bo jednak wyczarować takie dekoracje to naprawdę mistrzostwo świata. Brawo I mysle,ze nie tylko jubilat ale i wszyscy domownicy byli zachwyceni.
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Reply to  Viola z My British Journey

    Dziękuję ślicznie, starałam się jak mogłam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra
    Aleksandra
    1 rok temu

    No wygląda profeska, a opis brzmi zachęcająco. Myślę, że poradziłyby sobie z jego zrobieniem moje córy, które uwielbiają spędzać czas w kuchni i naprawdę dobrze im wychodzą ich eksperymenty. Mają 9 i 13 lat.

    0
    Odpowiedz
    Justyna Borucka
    Justyna Borucka
    1 rok temu

    Talent masz wielki 🙂 tort bajeczny, dopracowany w każdym calu 🙂 kremy mnie bardzo interesują, chętnie wykorzystam, choć tak pięknego nie zrobię 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Reply to  Justyna Borucka

    Dziękuję ślicznie. Myślę, że Twój tort będzie też piękny

    0
    Odpowiedz
    Felicja
    Felicja
    1 rok temu

    Wow!!! Tort jest nieziemski i wcale się nie dziwię, że wzbudził zachwyt i uśmiech. 😀 Ja tortów nie jadam i nie lubię, mam traumę z dzieciństwa. Robić też za bardzo nie umiem, ale na jakąś okazję – czyli dla dzieci – zainspiruję się i zrobię. Na pewno nie tak idealny, ale będzie. No i bez alkoholu.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Reply to  Felicja

    Dziękuję. Z pewnością sobie poradzisz 🙂

    0
    Odpowiedz
    Sabina
    Sabina
    1 rok temu

    O kurczę, ale pomysłowo 🙂 Spróbuję taki zrobić.

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    1 rok temu

    Wygląda bardzo ciekawie, choć to nie moje klimaty dekoracyjne. Szkoda, że nie widać środka. Gratuluję zdolności cukierniczych.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Reply to  Anna

    Dziękuję. Dekoracje z reguły wykonuje się pod zainteresowania solenizanta 🙂

    0
    Odpowiedz
    Po prostu MAMA
    Po prostu MAMA
    1 rok temu

    Świetnie wyszedł i na pewno smakował wyśmienicie!

    0
    Odpowiedz
    Anna z Wychowanie to przygoda
    Anna z Wychowanie to przygoda
    1 rok temu

    Bardzo kunsztowne wykonanie :). Jestem ciekawa jego malinowego smaku. Pozdrawiam !

    0
    Odpowiedz
    Ania
    Ania
    1 rok temu

    Gratuluję umiejętności 🙂 jesteś niesamowicie zdolna. Tort wygląda zjawiskowo a solenizant był zapewne bardzo zadowolony 🙂

    0
    Odpowiedz
    Magdalena
    Magdalena
    1 rok temu

    Pernikowo-mailnowy. To musi być majstersztyk! Piernik w połączeniu z maliną. Ciekawe jak to smakuje…. Czuję, że kiedyś zrobię coś podobnego.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Reply to  Magdalena

    Jak dla mnie smakuje bajecznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Papierowa Łowczyni
    Papierowa Łowczyni
    1 rok temu

    Ja torta nie umiem zrobić, niestety, ale Ty kochana masz talent. Bardzo mi się podoba i połączenie smakowe, jak i sam jego wygląd. Super

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Reply to  Papierowa Łowczyni

    Dziękuje ślicznie, pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    Pieprzyć z Fantazją
    Pieprzyć z Fantazją
    1 rok temu

    Ja już gdzieś to Ci wspominałam, że poproszę taki tort dla mojej córki na 11 grudnia 😀 Też jest fanką lola <3 Byłaby szczęśliwa 🙂 Tort jest cudny, przepiękny!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Reply to  Pieprzyć z Fantazją

    Dziękuje kochana.

    0
    Odpowiedz
    Irena -Hooltaye w podróży
    Irena -Hooltaye w podróży
    1 rok temu

    5 stars
    Cudo, dobrze, że to nie tort ze śledzi, bo pieprzyć z fantazją niedługo zrobi jajecznicę ze śledzi. Ja dla syna chyba bym padła śledziem, ale taki tort bym mu zrobiła.
    Super!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Reply to  Irena -Hooltaye w podróży

    Dziękuję. Tak, koleżanka została okrzyknięta przeze mnie królową śledzi 🙂

    0
    Odpowiedz
    Iwona
    Iwona
    1 rok temu

    Zupełnie nie rozumiem, po co ten przepis? Przecież zwykły człowiek taki jak ja, nie da rady zrobić takiego cuda ! A na poważnie od wczoraj podziwiam. Niesamowity!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Reply to  Iwona

    Dziękuję ślicznie. Może jednak ktoś się skusi i zrobi 🙂

    0
    Odpowiedz
    Spirulina
    Spirulina
    1 rok temu

    5 stars
    Ale super 🙂 naprawdę świetny i coś wydaje mi się, że może smakować 😉

    0
    Odpowiedz
    AKADEMIA NIEMANUDKA
    AKADEMIA NIEMANUDKA
    1 rok temu

    To takie małe dzieło sztuki. Ja nigdy nie miałam ręki do dekorowania tortów i ciast.

    0
    Odpowiedz
    Pieprzyć z Fantazją
    Pieprzyć z Fantazją
    1 rok temu

    Jesteś mistrzynią w robieniu tortów, szkoda, że daleko mieszkasz, to zaraz bym Ci robotę znalazła na mojej córki urodziny 😀 Dzieło sztuki Małgoś <3

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    1 rok temu

    jak miałam z 15 lat to piekłam genialne biszkopty i robiłam co tydzień torty 🙂 szkoda że nie przekułam tego w pasję 🙂 Twoje są piękne

    0
    Odpowiedz
    Aga
    Aga
    1 rok temu

    Podziwiam kunszt wykonania, piękna rzecz. Tort na pewno jest też smaczny, ale wygląd… obłędny!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Reply to  Aga

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Dana
    Dana
    1 rok temu

    Łoo, podziwiam za umiejętności! W życiu bym nie zrobiła tak pięknie zdobionego tortu. A przyznać też trzeba, że tematyka nietypowa, jeszcze nie widziałam „gejmingowego” tortu 🙂

    PS czy w tytule nie ma literówki? W słowie „piernikowo” brakuje R 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Reply to  Dana

    Dziękuje pięknie 🙂 Tak literówka się wkradła, dzięki

    0
    Odpowiedz
    Szlak Za Szlakiem
    Szlak Za Szlakiem
    1 rok temu

    5 stars
    Brawo. Podziwiam Cię za takie umiejętności. Nie dość, że pysznie to jeszcze tak pięknie.

    0
    Odpowiedz
    Radosna - Książki jak narkotyk
    Radosna - Książki jak narkotyk
    1 rok temu

    Tort wygląda świetnie i pewnie tak też smakuje.

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    1 rok temu

    Pięknie udekorowany, chciałabym spróbowac, ale psuć taką kompozycję? 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ciekawska Magdalena
    Ciekawska Magdalena
    1 rok temu

    Ha idealny tort dla mojego brata i chłopaka bo masdybw to gra

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    1 rok temu

    Ten tort nie tylko wygląda, ale zapewne też smakuje obłędnie! A to jeden z tych przepisów, o których wiem z góry, że się nie podejmę bo polegnę już na starcie 😉

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Reply to  Anna

    Bardzo dziękuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Koralina
    Koralina
    1 rok temu

    pamiętam jak mój mąż szalał za tą grą, stare dobre czasy, na pewno z chęcią zjadłby taki tort 🙂

    0
    Odpowiedz
    pojedztam.pl
    pojedztam.pl
    1 rok temu

    5 stars
    Bardzo lubimy takie nie za słodkie torty, więc ten byłby dla nas w sam raz. Mniam.

    0
    Odpowiedz
    Paulina
    Paulina
    1 rok temu

    5 stars
    Przepięknie wygląda i pewnie też tam samo świetnie smakował. Pycha.

    0
    Odpowiedz

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Chorizo
    • Ciasta biszkoptowe
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki na zimno
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy

    Facebook

    wedrowkipokuchni

    wedrowkipokuchni
    W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy. Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój. Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!  Kluski leniwe.  przepis w 1 komentarzu
#obiad #kluski #kuchniapolska #pysznie #delicious
    Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, że dziś Bank Holiday i mam wolne odpaliłam domową piekarnię ❤️ I tak powstał wspaniały chlebek pszrnny na żytnim zakwasie. Niesamowity zapach rozniósł się po domu... #chleb #breadmaking #homemadebread #domowapiekarnia
    Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny pod Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny podwieczorek? Te placuszki smakują wyjątkowo o każdej porze dnia. Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze prze-py-szne! Placuszki są jak małe chmurki o cudownym serowym smaku z lekko wyczuwalną cytrynową nutą. Chrupiące i jednocześnie bardzo kremowe. Warto się skusić od czasu do czasu na taką poranną, kulinarną rozpustę, prawda? Cytrynowe placuszki z ricotty

#placuszki #ricotta #jestpysznie #ricottaecioccolato #śniadaniemistrzów #podwieczorek  Link do przepisu w pierwszym komentarzu👇
    Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek i makaronu! Prostą i niezwykle smaczną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil! Jest kompozycją kilku niewyszukanych i ogólnodostępnych składników. W towarzystwie pożywnego makaronu znajdziecie delikatne mięso tuńczyka, chrupiący seler naciowy i kilka pysznych dodatków. Sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na lunch czy kolację. Jest idealna na każdą okazję!  #tuna #sałatki #makaron #tuńczyk Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Link do przepisu w 1 komentarzu
    Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

    Archiwum

    • Lifestyle
    • ABC kuchni
    • Podróże
    • Autorka
    • Współpraca
    • Kontakt
    • Polityka prywatności i cookies
    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    46
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x
    | Reply