Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Torty, Wypieki  /  8 maja, 2016

Tort motocyklisty

Wędrówki po kuchni
Urodziny to specjalny czas na świętowanie. Jest to pierwszy dzień kolejnych 365 dni podróży. Obchody urodzin to tradycja, którą obserwuje się niemal we wszystkich kulturach świata. Tort stanowi ważny element tej uroczystości, może być również oryginalnym pomysłem na prezent. Ostatnio bardzo popularne stały się torty w stylu angielskim, obłożone w 100% jadalną i bardzo słodką masą cukrową. Głównym jej zadaniem jest jednak sama dekoracja. O wyjątkowości tortów angielskich świadczy przede wszystkim ich pracochłonne przygotowanie. Potrzeba wielu godzin, by je wyprodukować, a co dopiero stworzyć z nich dzieło sztuki. By wyśniona struktura tortu angielskiego była realistycznie udekorowana, należy dopracować każdy detal i element. Nad dekoracją tego tortu pracowałam ponad sześć godzin. O smaku również nie zapomniałam, gdyż jest to bardzo ważny element każdego tortu. Pod mnóstwem czekolady, wafelków, orzechów i delikatnego serka mascarpone kryje się wspaniały, nieziemski smak.
Przygotowanie6 hours godz.
Gotowanie1 hour godz. 20 min., min.
Czas całkowity7 hours godz. 20 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 25
Author: Małgorzata Hert

Biszkopt jasny

  • 7 jajek
  • 127 g mąki tortowej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 203 g cukru
  • szczypta soli

Biszkopt ciemny

  • 7 jajek
  • 120 g mąki tortowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 203 g cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • szczypta soli

Krem ferrero rocher

  • 500 g masła
  • 500 g mascarpone
  • 400 g czekolady gorzkiej
  • 350 g nutelli
  • 250 g mielonych orzechów laskowych
  • 220 g wafelków orzechowych bez polewy

Nasączenie

  • 350 ml zaparzonej mocnej herbaty
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki spirytusu

Dodatkowo

  • 1250 g masy cukrowej czarnej
  • 250 g masy cukrowej pomarańczowej
  • 250 g masy cukrowej żółtej
  • klej spożywczy

Biszkopt jasny

  • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
  • Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy na 3 równe blaty.

Biszkopt ciemny

  • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i kakao łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
  • Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy na 3 równe blaty.

Krem

  • Wafelki blendujemy na proszek i odstawiamy. Będą nam potrzebne do przełożenia tortu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy. Nie przerywając ucierania dodajemy powoli czekoladę oraz nutellę. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nadal miksując dodajemy stopniowo po jednej łyżce serka mascarpone. Na koniec dodajemy orzechu i mieszamy do połączenia się składników.

Nasączenie

  • Do zaparzonej herbaty dodajemy cukier, sok z cytryny i spirytus. Mieszamy i odstawiamy na bok.
  • Na paterze lub podkładce układamy jasny blat biszkoptu. Nasączamy i wykładamy porcje kremu równomiernie rozprowadzając go po powierzchni. Wierzch posypujemy obficie pokruszonymi wafelkami. Przykrywamy ciemnym blatem biszkoptu, nasączamy i wykładamy porcje kremu równomiernie rozprowadzając go po powierzchni. Wierzch posypujemy obficie pokruszonymi wafelkami. Tak postępujemy z każdym blatem biszkoptu. Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą kremu. Wstawiamy do lodówki, aby tort przed dekorowaniem był dobrze schłodzony i stabilny. Na chwilę przed dekorowaniem należy go wyjąć z lodówki, aby krem lekko zmiękł. Masa cukrowa będzie lepiej przylegała do tortu. Teraz pozostaje nam zabawa z masą cukrową. Powodzenia.

Uwagi dodatkowe

- tort przed podaniem należy przez godzinę przechowywać w temperaturze pokojowej
- wszystkie składniki kremu powinny mieć temperaturę pokojową

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

3.5 2 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Torty

Nawigacja wpisu

Chleb orkiszowy
Caldo Verde

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 120

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty, Wypieki  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

Tort waniliowo-malinowy

Tort czekoladowo – pomarańczowy
Przepisy, Torty, Wypieki  /  18 lutego, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 82

Tort czekoladowo – pomarańczowy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
22 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Daria
Daria
4 lata temu

5 stars
Zrobiony 🙈

20201028_143925.jpg
0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Daria

Wow, wygląda bajecznie 🙂 Bardzo mi się podoba. Pozdrawiam i dziękuję za zdjęcie

0
Odpowiedz
Daria
Daria
4 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Dziękuję bardzo 😊

0
Odpowiedz
Daria
Daria
4 lata temu

Mam pytanie jaki wysoki wychodzi tort?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Daria

Szczerze, to nie mierzyłam go, ale sądzę, że ma około 10-12 cm

0
Odpowiedz
Daria
Daria
4 lata temu

Czy tort przed położeniem masy cukrowej może być cała noc w lodówce?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Daria

Oczywiście, że tak. Jednak przed położeniem masy należy go wyjąć wcześniej, aby złapał temperaturę pokojową

0
Odpowiedz
Tomasz
Tomasz
7 lata temu

Ja najchętniej zjadłbym ten motocykl… jest jadalny?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Tomasz

Motocykl akurat nie 😉

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
7 lata temu

Wow cudo 🙂
Jak zobaczyamz zdjęcie to od razu zajrzałam, za sam wygląd powinnaś dostać jakaś nagrodę najwżzszą 🙂
I pewnie jest smaczny ech…

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  krystynabozenna

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
7 lata temu

Jak ja bym chciala tak pięknie piec..na razie moj poziom to zrobienie muffinek ? ale chyba w końcu się odważę próbować. Dekorowalas go 6 godzin ? podziwiam za cierpliwość!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Karolina

Dekorowanie masą cukrową niestety jest pracochłonne, ale efekty są świetne.

0
Odpowiedz
kociel
kociel
7 lata temu

Pięknie to wygląda 😉

0
Odpowiedz
Agnieszka
Agnieszka
7 lata temu

Nie wiem czy moje zdolności kulinarne doprowadzą do takiego samego efektu, ale synek byłby wniebowzięty!

0
Odpowiedz
Black Dahlia
Black Dahlia
7 lata temu

Aż szkoda zjeść!

0
Odpowiedz
1journey1life2people
1journey1life2people
7 lata temu

Przyznaję, że tort wyglada obłędnie!! Dużo pracy, ale wizualnie „petarda”, a w smaku na pewno też niebo w gębie!

0
Odpowiedz
Jull Krajewska
Jull Krajewska
7 lata temu

Wygląda przewspaniale! Naprawdę piękna robota 🙂

0
Odpowiedz
Lidia
Lidia
7 lata temu

Przepiękny! Mi taki na pewno by się nie udał, pomimo starań 😛

0
Odpowiedz
Apetyt na Smaka
Apetyt na Smaka
9 lata temu

Piękny tort, na pewno zrobił niemałe wrażenie! 😀

0
Odpowiedz
Kobiecemysli
Kobiecemysli
9 lata temu

Masz talent! Tort wygląda fenomenalnie i na pewno każdy motocyklista chciałby mieć taki tort 🙂

pozdrawiam

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 lata temu
Odpowiedź do  Kobiecemysli

Dziękuję ślicznie 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
22
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz