Rocznica ślubu dla wielu osób jest najważniejszym wydarzeniem w całym życiu, które przypomina nam o jednym z najpiękniejszych dni w ich życiu. Może pierwsze lata małżeństwa są inaczej postrzegane, bo cóż to znaczy rok, dwa, czy trzy. Mówi się, że jest to czas, kiedy dwoje ludzi uczy się żyć ze sobą. Dopasowuje się, poznaje siebie nawzajem. Zaczynamy je jednak doceniać, kiedy mija 10, 15 czy 30 lat. I rzeczywiście u nas po 10 latach wszystko wygląda zupełnie inaczej. Jesteśmy inni, bardziej dojrzali, po przejściach, spokojniejsi, pewniejsi siebie nawzajem. Nasze małżeństwo dzisiaj to wolność, do której oboje musieliśmy dojrzeć. To wolność wyborów, decyzji, podejmowania wyzwań, realizowania celów, spełniania się w swoich pasjach. To miłość dojrzała, oparta na kompromisach, czasem wyrzeczeniach, to całkowita znajomość swoich potrzeb i pewna harmonia w związku, w którym jest zrozumienie. Bo przecież najpiękniejszym prezentem w życiu, jaki możemy dostać jest człowiek, który jest. Który daje swoją obecność. Który odbiera telefon. Który dotrzymuje słowa. Który nie podcina skrzydeł. Każda miłość zaczyna się od obecności i do obecności się sprowadza. Gdybym mogła cofnąć czas... ponownie powiedziałabym TAK! A teraz przepis na tort, który towarzyszył Nam w tym pięknym dniu.
Porcje: 32
Składniki
Biszkopt
- 7 jajek
- 127 g mąki tortowej
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 203 g cukru
- szczypta soli
Krem ajerkoniakowy
- 250 ml ajerkoniaku *
- 500 g serka mascarpone
- 350 ml mleka
- 6 żółtek
- 40 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki żelatyny **
Krem maślany
- 230 g masła
- 120 g cukru pudru
- ½ łyżeczki pasty waniliowej
Nasączenie
- 200 ml mocnej herbaty
- 2 łyżki cukru
- ½ soku z cytryny
Dekoracja
- 800 g masy cukrowej kremowej
- 200 g masy cukrowe różowej
- 200 g masy cukrowej fioletowej
- klej spożywczy
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
- Dno tortownicy o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy na 4 równe blaty.
Krem
- Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy oba rodzaje mąki i mieszamy do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ajerkoniak i odstawiamy na bok. Do mleka dodajemy masę jajeczną i mieszamy, aby składniki się połączyły. Ja połączyłam masę przy pomocy miksera, krótko mieszając na wolnych obrotach.
- Masę ponownie podgrzewamy na średnim ogniu. Nie przerywając mieszania doprowadzamy do wrzenia. Masa zacznie gęstnieć i powstanie gęsty budyń. Do mieszania użyłam trzepaczki. Wolnymi ruchami mieszałam masę, co zapobiegło powstawaniu grudek. Tak przygotowany budyń odstawiamy do wystudzenia, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
- Do miski przekładamy mascarpone i ucieramy. Nie przerywając miksowania dodajemy po łyżka po łyżce budyń. Mieszamy do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.
Krem maślany
- Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i pastą waniliową do uzyskania gładkiej masy.
Nasączenie
- Do gorącej herbaty dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru i odstawiamy do wystudzenia.
Przełożenie tortu
- Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu, nasączamy i wykładamy porcję kremu. Równo rozprowadzamy krem i przykrywamy drugim biszkoptem. Czynność powtarzamy. Przełożony tort chłodzimy w lodówce. Wierzch i boki tortu tynkujemy kremem maślanym tak, aby powierzchnia tortu była gładka. Ponownie wstawiamy do lodówki. Teraz pozostaje tylko zabawa z masą cukrową, powodzenia.
Odnośniki
- * użyłam domowego ajerkoniaku** krem bez żelatyny jest stabilny, gotowy do przełożenia tortu. Jeśli chcecie uzyskać bardziej stabilny, lekki i puszysty krem można dodać żelatynę. Należy ją rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku, ostudzić i jeszcze płynną dodać powoli do kremu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Tort wygląda bardzo smacznie. Nie wiem czyja to rocznica slubu, ale na pewno będzie zainteresowanym smakował.
Wygląda smakowicie? Można zamówić u Pani? 🙂
Mieszkam w Irlandii Półn. 🙂
Piękny ten torcik. Niestety ja nie mam talentu kulinarnego i zawsze na ważne uroczystości zamawiam tort 🙁
Pozdrawiam 🙂
Ładny tort, szkoda że przepis dość rozbudowany, ale jak się nie spróbuję to się nie zje 🙂
Piękny tort 🙂
Dziękuję
Im thankful for the blog.Much thanks again. Really Great.
Śliczny 🙂
wygląda wspaniale!
róże z masy cukrowej – mistrzostwo!
pozdrawiam serdecznie. 🙂
Torty są bardzo wymagające, ale gdy po godzinach pracy widać taki efekt to wiadomo, że było warto! Wygląda przepięknie! I musiał smakować wyśmienicie 🙂
Tort wygląda bajecznie!! A Wam życzę kolejnych pięknych lat !
Dziękuję 🙂
Piękny tort i wspaniała okazja 🙂 Wszystkiego dobrego na kolejne lata razem 😉
Cudne różyczki i cała dekoracja, zazdroszczę taki zwinnych paluszków, ja niestety jestem dekoracyjną nogą :/ brakuje mi zdolności manualnych
Tort wygląda niesamowicie 🙂 Wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy ślubu 🙂
Dziękuję ślicznie 🙂
Piękny! Nie mogę oderwać oczu 🙂
No i chętnie bym się poczęstowała. 🙂
Najserdeczniejsze życzenia z Okazji Rocznicy Ślubu.
Wiele miłości i dalszych wspólnych szczęśliwych lat. 🙂
Bardzo dziękuję 🙂