• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Torty  /  13 listopada, 2014

Tort nastolatka

Wędrówki po kuchni

 

Urodziny dziecka to niezaprzeczalnie wyjątkowa okazja. Dla dziecka jest to może dzień (prawie) jak każdy inny, ale dla rodziców i najbliższej rodziny to czas wielu wzruszeń i wspomnień. I nie ważne które obchodzi urodziny - pierwsze czy piętnaste. Dla mnie jest to wyjątkowy czas, który przypomina mi, że ten jeden dość ciepły, listopadowy dzień zmienił moje życie na dobre. To, co dotąd było najważniejsze, zeszło na dalszy plan. Dostałam najważniejszą w życiu rolę - w dodatku bez scenariusza. Na początku musiałam pozbyłam się egoizmu. Nie jednokrotnie zapominałam nawet o swoim własnym istnieniu. Pojawiła się bezwarunkowa miłość i poczucie ogromnej odpowiedzialności za drugiego człowieka. Dziś właśnie mija 15 lat odkąd zaczęłam grać tę rolę i z dumą mogę powiedzieć, że bycie mamą jest najcudowniejszym zawodem świata. Być Mamą to coś więcej niż być człowiekiem. Bo czy człowiek byłby w stanie udźwignąć taką miłość? Wracając do tematu: tort był dla mnie dużym wyzwaniem, gdyż po raz pierwszy miałam do czynienia z masą cukrową. Praca nad samą dekoracją trwała ponad sześć godzin, ale i nad smakiem długo pracowałam. Delikatny biszkopt przełożyłam kremem z białej czekolady i frużeliną truskawkową. Smaki wspaniale ze sobą współgrały, a tort smakował bajecznie. Szczególne podziękowania należą się dla mojej drugiej połowy, za zaangażowanie i bezcenną pomoc w ogarnianiu chaos, jaki towarzyszył mojej pracy.
Przygotowanie1 godz.
Gotowanie40 min.
Czas całkowity1 godz. 40 min.
Drukuj
Porcje: 22
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Biszkopt

    • 5 jajek
    • 160 g cukru
    • 100 g mąki tortowej
    • 35 g mąki ziemniaczanej
    • szczypta soli

    Krem z białej czekolady

    • 400 g białej czekolady
    • 500 ml śmietany kremówki 36%

    Frużelina truskawkowa

    • 500 g truskawek
    • 3 łyżeczki żelatyny
    • 150 g cukru
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    Nasączenie

    • 200 ml wody
    • 1 łyżka cukru
    • 3 łyżki soku z cytryny

    Dodatkowo

    • 800 g masy cukrowej białej
    • 500 g masy cukrowej czarnej
    • 400 g masy cukrowej niebieskiej

    Przygotowanie

      Biszkopt

      • Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera.
      • Dno tortownicy o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180’C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

      Krem z białej czekolady

      • W garnku podgrzewamy śmietanę. Pamiętajmy, że nie wolno jej zagotować. Zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do momentu, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Śmietanka powinna być gładka. Po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.

      Frużelina truskawkowa

      • Truskawki kroimy w plasterki, dodajemy do nich cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy truskawki puszczą sok, dodajemy cytrynę i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do jeszcze gorących truskawek i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotową masę studzimy, aż zgęstnieje.

      Nasączenie

      • Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
      • Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze i nasączamy. Wykładamy część kremu z białej czekolady, a na krem frużelinę truskawkową. Przykrywamy drugim blatem i postępujemy tak z każdym kolejnym. Pozostałym kremem smarujemy wierzch tortu i boki. Teraz pozostaje nam dekoracja z masy cukrowej. Powodzenia.

      Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Tort motocyklisty

      0 0 vote
      Article Rating

      Tagi

      • Torty

      Zobacz wpisy

      Pocałunek Drakuli
      Torcik Cappucino

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 72

      Tort Rafaello

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      11 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Małgorzata Ostrowska
      Małgorzata Ostrowska
      3 lat temu

      Podziwiam takie małe arcydzieła. Ja muszę coś pomyśleć na 5 urodziny synka, chcę zrobić sama.

      0
      Odpowiedz
      Kinga
      Kinga
      3 lat temu

      No tort jest boski! I widać taki jak lubię. Mokry, pełen smaku. MNIAM! Masz talent!

      0
      Odpowiedz
      Instytut Designu
      Instytut Designu
      3 lat temu

      Świetny pomysl na dekorację. Nastolatkowie mają duże wymagania

      0
      Odpowiedz
      Karolina / Nasze Bąbelkowo
      Karolina / Nasze Bąbelkowo
      3 lat temu

      Świetny! Myślę, że nawet najbardziej zbuntowany nastolatek bylby nim zachwycony 😉

      0
      Odpowiedz
      Monika Kilijańska
      Monika Kilijańska
      3 lat temu

      Lukier kupujesz gotowy?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  Monika Kilijańska

      Tak

      0
      Odpowiedz
      Monika
      Monika
      3 lat temu

      Torcik rewelacyjny. Ja bym tylko zmieniła niebieski na jakiś inny kolor. Już od dzieciństwa mówiłam, że nie ma niebieskiego jedzenia 😉

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  Monika

      Niebieski, to ulubiony kolor mojego syna, więc jakże mógłby być inny 😉

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      3 lat temu

      Niesamowity, cudowny tort i do tego na pewno smaczny 🙂 Ależ ty masz talent 🙂

      0
      Odpowiedz
      Marta Flak
      Marta Flak
      3 lat temu

      Ten tort wygląda świetnie! Ja, mimo że w kuchni czas spędzać lubię, to w ogóle nie mam zdolności i cierpliwości do takich pięknych rzeczy – zaraz się cała uświnię i zdenerwuje 😀 A tutaj pierwsza klasa!

      0
      Odpowiedz
      Ola Bassement
      Ola Bassement
      3 lat temu

      Tort jest wprost zachwycający! Smaki też pasują mi idealnie! Ale narobiłaś mi ochoty na takie ciacho?!

      0
      Odpowiedz

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      "Byłaś moim ulubionym Dzień dobry i najtrudniej "Byłaś moim ulubionym Dzień dobry i najtrudniejszym Do widzenia" 💔
"You were my favorite Hello and my hardest Goodbye" 💔
      Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność i ogólny urodzinowy weltschmerz. Jednak mimo to, czuję ekscytację na to wszystko, co się może jeszcze wydarzyć i głęboko wierzę w to, że sporo jeszcze przede mną. Ten urodzinowy czas spędziłam w gronie najbliższych mi osób, bliskich mojemu sercu. Nie mogło oczywiście zabraknąć najważniejszego elementu uroczystości, czyli tortu. Skromny, mały i kobiecy, ale za to jaki pyszny! Inspirowany smakiem moich ulubionych batoników. Pod delikatnym i puszystym biszkoptem , solidnie nasączony alkoholowym ponczem skrywają się wspaniałe smaki. Aksamitna słodycz czekolady, orzeźwiająca mięta oraz subtelna, kokosowa nuta. Fantastyczne trio smakowe, które smakuje wyjątkowo!Tort Ruffles https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-ruffles/ #kokos #coconut
#czekolada #mint #ruffles #chocolate #mięta #birthdaycake #omnomnomnom
      Znajdą się tu fani pierogów ruskich? Ja je uwie Znajdą się tu fani pierogów ruskich? Ja je uwielbiam ❤️ Muszą jednak spełniać tylko dwa warunki: ciasto mysi być delikatne i cienkie, a farsz dobrze doprawiony!  https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/pierogi-ruskie/ #pierogi #kuchniapolska #jestpysznie #omnomnom #deluciouse #ser
      Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięs Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięso mielone, Przepisy, Wołownina  /  4 września, 2015

Chili con carne

WĘDRÓWKI PO KUCHNI

Przystanek: Meksyk ! Majańskie i azteckie miasta, skąpane w słońcu piramidy, kaktusy, wyśmienita tortilla, ostre papryczki i słynna czerwona fasola. Kuchnia meksykańska jest tak różnorodna jak przyroda i kultura tego kraju, przesycona intensywnymi barwami, bogactwem smaków i aromatów. U nas też jest dziś gorąco - gęste i rozgrzewające chili con carne, pełne smaku i aromatu. Jego pochodzenie budzi wiele sporów, gdyż spore grono osób twierdzi, że jest to typowe danie meksykańskie. Chili con carne zarejestrowane jest jako oficjalna potrawa stanu Teksas i stanowi tym samym jeden z elementów kuchni Tex-Mex. Oczywiście jego korzenie wywodzą się z Meksyku, gdyż należy pamiętać że Teksas był kiedyś jego częścią. Bez względu na swoje pochodzenie jest to wspaniałe danie, idealne na jesienno - zimowe wieczory.
Chili con carne

https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/chili-con-carne/ #chili #kuchnieświata #kuchniameksykańska #jestpysznie #deliciouse
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Tagi

      • Babki
      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      SAVE & ACCEPT
      wpDiscuz
      11
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply