Urodziny dziecka to niezaprzeczalnie wyjątkowa okazja. Dla dziecka jest to może dzień (prawie) jak każdy inny, ale dla rodziców i najbliższej rodziny to czas wielu wzruszeń i wspomnień. I nie ważne które obchodzi urodziny - pierwsze czy piętnaste. Dla mnie jest to wyjątkowy czas, który przypomina mi, że ten jeden dość ciepły, listopadowy dzień zmienił moje życie na dobre. To, co dotąd było najważniejsze, zeszło na dalszy plan. Dostałam najważniejszą w życiu rolę - w dodatku bez scenariusza. Na początku musiałam pozbyłam się egoizmu. Nie jednokrotnie zapominałam nawet o swoim własnym istnieniu. Pojawiła się bezwarunkowa miłość i poczucie ogromnej odpowiedzialności za drugiego człowieka. Dziś właśnie mija 15 lat odkąd zaczęłam grać tę rolę i z dumą mogę powiedzieć, że bycie mamą jest najcudowniejszym zawodem świata. Być Mamą to coś więcej niż być człowiekiem. Bo czy człowiek byłby w stanie udźwignąć taką miłość? Wracając do tematu: tort był dla mnie dużym wyzwaniem, gdyż po raz pierwszy miałam do czynienia z masą cukrową. Praca nad samą dekoracją trwała ponad sześć godzin, ale i nad smakiem długo pracowałam. Delikatny biszkopt przełożyłam kremem z białej czekolady i frużeliną truskawkową. Smaki wspaniale ze sobą współgrały, a tort smakował bajecznie. Szczególne podziękowania należą się dla mojej drugiej połowy, za zaangażowanie i bezcenną pomoc w ogarnianiu chaos, jaki towarzyszył mojej pracy.
Porcje: 22
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek
- 160 g cukru
- 100 g mąki tortowej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem z białej czekolady
- 400 g białej czekolady
- 500 ml śmietany kremówki 36%
Frużelina truskawkowa
- 500 g truskawek
- 3 łyżeczki żelatyny
- 150 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Nasączenie
- 200 ml wody
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo
- 800 g masy cukrowej białej
- 500 g masy cukrowej czarnej
- 400 g masy cukrowej niebieskiej
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera.
- Dno tortownicy o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180’C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.
Krem z białej czekolady
- W garnku podgrzewamy śmietanę. Pamiętajmy, że nie wolno jej zagotować. Zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do momentu, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Śmietanka powinna być gładka. Po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.
Frużelina truskawkowa
- Truskawki kroimy w plasterki, dodajemy do nich cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy truskawki puszczą sok, dodajemy cytrynę i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do jeszcze gorących truskawek i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotową masę studzimy, aż zgęstnieje.
Nasączenie
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
- Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze i nasączamy. Wykładamy część kremu z białej czekolady, a na krem frużelinę truskawkową. Przykrywamy drugim blatem i postępujemy tak z każdym kolejnym. Pozostałym kremem smarujemy wierzch tortu i boki. Teraz pozostaje nam dekoracja z masy cukrowej. Powodzenia.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Podziwiam takie małe arcydzieła. Ja muszę coś pomyśleć na 5 urodziny synka, chcę zrobić sama.
No tort jest boski! I widać taki jak lubię. Mokry, pełen smaku. MNIAM! Masz talent!
Świetny pomysl na dekorację. Nastolatkowie mają duże wymagania
Świetny! Myślę, że nawet najbardziej zbuntowany nastolatek bylby nim zachwycony 😉
Lukier kupujesz gotowy?
Tak
Torcik rewelacyjny. Ja bym tylko zmieniła niebieski na jakiś inny kolor. Już od dzieciństwa mówiłam, że nie ma niebieskiego jedzenia 😉
Niebieski, to ulubiony kolor mojego syna, więc jakże mógłby być inny 😉
Niesamowity, cudowny tort i do tego na pewno smaczny 🙂 Ależ ty masz talent 🙂
Ten tort wygląda świetnie! Ja, mimo że w kuchni czas spędzać lubię, to w ogóle nie mam zdolności i cierpliwości do takich pięknych rzeczy – zaraz się cała uświnię i zdenerwuje 😀 A tutaj pierwsza klasa!
Tort jest wprost zachwycający! Smaki też pasują mi idealnie! Ale narobiłaś mi ochoty na takie ciacho?!