Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Torty, Wypieki  /  13 listopada, 2014

Tort nastolatka

Wędrówki po kuchni
Urodziny dziecka to niezaprzeczalnie wyjątkowa okazja. Dla dziecka jest to może dzień (prawie) jak każdy inny, ale dla rodziców i najbliższej rodziny to czas wielu wzruszeń i wspomnień. I nie ważne które obchodzi urodziny - pierwsze czy piętnaste. Dla mnie jest to wyjątkowy czas, który przypomina mi, że ten jeden dość ciepły, listopadowy dzień zmienił moje życie na dobre. To, co dotąd było najważniejsze, zeszło na dalszy plan. Dostałam najważniejszą w życiu rolę - w dodatku bez scenariusza. Na początku musiałam pozbyłam się egoizmu. Nie jednokrotnie zapominałam nawet o swoim własnym istnieniu. Pojawiła się bezwarunkowa miłość i poczucie ogromnej odpowiedzialności za drugiego człowieka. Dziś właśnie mija 15 lat odkąd zaczęłam grać tę rolę i z dumą mogę powiedzieć, że bycie mamą jest najcudowniejszym zawodem świata. Być Mamą to coś więcej niż być człowiekiem. Bo czy człowiek byłby w stanie udźwignąć taką miłość? Wracając do tematu: tort był dla mnie dużym wyzwaniem, gdyż po raz pierwszy miałam do czynienia z masą cukrową. Praca nad samą dekoracją trwała ponad sześć godzin, ale i nad smakiem długo pracowałam. Delikatny biszkopt przełożyłam kremem z białej czekolady i frużeliną truskawkową. Smaki wspaniale ze sobą współgrały, a tort smakował bajecznie. Szczególne podziękowania należą się dla mojej drugiej połowy, za zaangażowanie i bezcenną pomoc w ogarnianiu chaos, jaki towarzyszył mojej pracy.
Przygotowanie1 hour godz.
Gotowanie40 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 40 min., min.
Drukuj
Porcje: 22
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 160 g cukru
  • 100 g mąki tortowej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem z białej czekolady

  • 400 g białej czekolady
  • 500 ml śmietany kremówki 36%

Frużelina truskawkowa

  • 500 g truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Nasączenie

  • 200 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo

  • 800 g masy cukrowej białej
  • 500 g masy cukrowej czarnej
  • 400 g masy cukrowej niebieskiej

Przygotowanie

    Biszkopt

    • Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera.
    • Dno tortownicy o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180’C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

    Krem z białej czekolady

    • W garnku podgrzewamy śmietanę. Pamiętajmy, że nie wolno jej zagotować. Zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do momentu, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Śmietanka powinna być gładka. Po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.

    Frużelina truskawkowa

    • Truskawki kroimy w plasterki, dodajemy do nich cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy truskawki puszczą sok, dodajemy cytrynę i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do jeszcze gorących truskawek i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotową masę studzimy, aż zgęstnieje.

    Nasączenie

    • Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
    • Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze i nasączamy. Wykładamy część kremu z białej czekolady, a na krem frużelinę truskawkową. Przykrywamy drugim blatem i postępujemy tak z każdym kolejnym. Pozostałym kremem smarujemy wierzch tortu i boki. Teraz pozostaje nam dekoracja z masy cukrowej. Powodzenia.

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    0 0 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Torty

    Nawigacja wpisu

    Pocałunek Drakuli
    Torcik Cappucino

    Podobne wpisy

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 120

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

    Tort waniliowo-malinowy
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  21 sierpnia, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

    Tort waniliowo-malinowy

    Tort czekoladowo – pomarańczowy
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  18 lutego, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 82

    Tort czekoladowo – pomarańczowy

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    11 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Małgorzata Ostrowska
    Małgorzata Ostrowska
    7 lata temu

    Podziwiam takie małe arcydzieła. Ja muszę coś pomyśleć na 5 urodziny synka, chcę zrobić sama.

    0
    Odpowiedz
    Kinga
    Kinga
    7 lata temu

    No tort jest boski! I widać taki jak lubię. Mokry, pełen smaku. MNIAM! Masz talent!

    0
    Odpowiedz
    Instytut Designu
    Instytut Designu
    7 lata temu

    Świetny pomysl na dekorację. Nastolatkowie mają duże wymagania

    0
    Odpowiedz
    Karolina / Nasze Bąbelkowo
    Karolina / Nasze Bąbelkowo
    7 lata temu

    Świetny! Myślę, że nawet najbardziej zbuntowany nastolatek bylby nim zachwycony 😉

    0
    Odpowiedz
    Monika Kilijańska
    Monika Kilijańska
    7 lata temu

    Lukier kupujesz gotowy?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Monika Kilijańska

    Tak

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    7 lata temu

    Torcik rewelacyjny. Ja bym tylko zmieniła niebieski na jakiś inny kolor. Już od dzieciństwa mówiłam, że nie ma niebieskiego jedzenia 😉

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Monika

    Niebieski, to ulubiony kolor mojego syna, więc jakże mógłby być inny 😉

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    7 lata temu

    Niesamowity, cudowny tort i do tego na pewno smaczny 🙂 Ależ ty masz talent 🙂

    0
    Odpowiedz
    Marta Flak
    Marta Flak
    7 lata temu

    Ten tort wygląda świetnie! Ja, mimo że w kuchni czas spędzać lubię, to w ogóle nie mam zdolności i cierpliwości do takich pięknych rzeczy – zaraz się cała uświnię i zdenerwuje 😀 A tutaj pierwsza klasa!

    0
    Odpowiedz
    Ola Bassement
    Ola Bassement
    7 lata temu

    Tort jest wprost zachwycający! Smaki też pasują mi idealnie! Ale narobiłaś mi ochoty na takie ciacho?!

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    11
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz