Składniki
Biszkopt
- 7 jajek
- 127 g mąki tortowej
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 203 g cukru
- szczypta soli
Krem orzechowy
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki *
- 150 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej
- 5 łyżek cukru pudru
Krem kokosowy
- 200 ml mleka kokosowego
- 100 ml śmietany kremówki *
- 350 g mascarpone
- 40 g wiórków kokosowych
- 100 g białej czekolady
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego **
Frużelina malinowa
- 250 g malin ***
- 75 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1½ łyżeczki żelatyny
Nasączenie
- 200 ml wody mineralnej niegazowanej
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek wódki
Krem do tynkowania tortu
- 400 g masła 82%
- 200 g czekolady białej
Ganache
- 100 g czekolady gorzkiej
- 120 ml śmietany kremówki *
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
- Rant cukierniczy ustawiamy na 22 cm, kładziemy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.
Krem orzechowy
- Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascaropne przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy orzechy.
Krem kokosowy
- Do mleka kokosowego dodajemy wiórki kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż wiórki wchłoną mleko kokosowe, a masa zgęstnieje.Trwa to około 30 minut. Podczas gotowania od czasu do czasu warto zamieszać, aby wiórki się nie przypaliły. Masę kokosową zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do wystudzenia. Masę chłodzimy w lodówce kilka godzin, aby stężała.
- Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Do śmietany dodajemy mascarpone, masę kokosową oraz ekstrakt kokosowy. Mieszamy do połączenia się składników.
Frużelina malinowa
- Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Maliny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Otrzymany mus malinowy ponownie podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do malin. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała.
Nasączenie
- Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny oraz alkohol. Mieszamy i odstawiamy na bok.
Krem do tynkowania tortu
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Bardzo miękkie masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy powoli wystudzoną, ale wciąż płynną czekoladę. Mieszamy krótko do połączenia się składników.
Przełożenie
- Tort składamy w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie, nasączamy ponczem. Wykładamy połowę kremu orzechowego. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, który również nasączamy. Na biszkopt wykładamy frużelinę malinową oraz krem kokosowy i przykrywamy trzecim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączamy, wykładamy resztę kremu orzechowego i przykrywamy czwartym blatem biszkoptu. Każdą warstwę kremu należy równomiernie rozprowadzić po biszkopcie. Tort w rancie chłodzimy kilkanaście godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
- Z dobrze schłodzonego tortu zdejmujemy rant cukierniczy. Tynkujemy równo i dokładnie przygotowanym kremem maślanym. Tort ponownie chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Ganache
- Czekoladę dzielimy na małe kawałki równej wielkości. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy i jeszcze płynną wylewamy na dobrze schłodzony tort. Tort dekorujemy słodyczami.
Odnośniki
- * użyłam śmietany 48%
- ** użyłam takiego likieru https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/polecane-produkty/beau-concentrated-food-flavourings/. Można użyć malibu
- *** użyłam mrożonych malin
Uwagi dodatkowe
- biszkopt jest dość wysoki i z pewnością nie zmieści się w klasycznej tortownicy. Jeśli nie posiadacie wysokiego rantu cukierniczego należy upiec biszkopty w tortownicy o wymiarach 22 cm tak, aby uzyskać 4 blaty.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
🙂
Mój tort z tego przepisu wyglądał tak:
https://www.instagram.com/p/CKJuSVzHEJOjKgoXBmd8GGo6xtrN3Mq8hP3cjM0/?igshid=v1m4051p1r9k
Niestety konto jest prywatne i nie widzę 🙁 Proszę o dodanie zdjęcia w komentarzu 🙂
Super przepis.
Ale fajny tort , ja teraz będę robić swój tort na 31 latek .
Aż ślinka cieknie, wygląda fenomenalnie <3
Dziękuję ślicznie 🙂
Wspaniały torcik, moje smaki. Do tego cudowny wygląd, widać że dopracowany w każdym szczególe.
Dziękuję
Ciasta bardzo mnie kuszą, taka ich różnorodność, ale torty jeszcze bardziej, zwłaszcza, kiedy pyszny smak kryje się za wyjątkową oprawą. 🙂
Coś pięknego zachwycił mnie
Piekne te Twoje torty. Napatrzeć się nie mogę 🙂
ten tort wygląda imponująco! Ja mam niedługo urodziny może pokaże żonie, żeby mi taki zrobiła, też ma talent, myślę, że da sobie radę 🙂
Dziękuję. Myślę, że żona sobie z pewnością poradzi 🙂 Powodzenia
Ten tort wygląda – OBŁĘDNIE.!!
Mężowi by się spodobał 🙂
Obłędny smak!
Tort zachwyca przede wszystkim wyglądem. Gdybym taki tort zrobiła mojemu mężowi to chyba by mnie wzniósł pod same niebiosa. Niestety nie mam takich umiejętności kulinarnych. Podkradnę przepis dla mojej mamy. Myślę, że jako jedyna osoba z mojej rodziny będzie wstanie go zrobić.
Chciałabym umieć robić takie torty 🙂 Jeszcze sporo pracy przede mną, a na razie wracam do świątecznych wypieków.
Prawdziwe arcydzieło! Śliczny! Niesamowity1
Ten tort to jest jakieś dzieło sztuki! Podziwiam, w życiu bym nie zrobiła :))
Dziękuję
Wygląda genialnie!
wygląda bosko! <3 muszę wycierać ślinę z klawiatury 😉
Słodkości to nie jest moja bajka, ale estetycznie trafia w mój gust!
Musi być pyszny
Wow to dopiero coś, wygląda obłędnie !;)
Przydałby mi się taki na tę sobotę na urodziny córki….pięknie się prezentuje 🙂 Podziwiam :*
Dziękuję 🙂
Jest niezwykle szykowny. Szkoda zjeść.
Dziękuję
M I A Z G A !! Co tutaj wiecej dodac! A ozdobienie tego tortu – po prostu poezja!
Dziękuję 🙂
Witam, zastanawiam się nad zrobieniem tego tortu z połowy porcji. Co pani sądzi?
Należy też pamiętać, że torty w stylu drip ładnie wyglądają jak są wysokie. Uważam, że 4 blaty biszkoptu to minimum. Można zrobić mniejsze fi, ale warto zachować wysokość. Powodzenia
Ozdoba bardzo przyciąga wzrok 😀
ja już nie mogę z tymi słodkościami, bo kuszą. aż nadto!
Cudowny tort w Twoim wykonaniu jak zwykle przepiękny
i na pewno smaczny , pozazdroscić Twojemu synowi takiej Mamy 🙂
Wszytskiego njalepszego dlla syna, zdrowia i szczęścia w życiu jak najwięcej 🙂
Dziękuję a miłe słowa i życzenia 🙂
Wygląda przepięknie 🙂
Pozdrawiam,
Kto nie chciałby dostać takiego tortu? Chyba nie ma takiej osoby. Mnie na pewno nim kupiłaś. 🙂
Dziękuję
Jej, ale piękny… Naprawdę sama dekoracja jest niesamowita. A orzech i kokos to jedne z moich ulubionych smaków, wiec na pewno wyszedł genialny.
Ale wspaniały, aż trudno mi byłoby go rozkroić.
Piec nie potrafię ale jest owszem. Muszę poszukać kogoś kto mi taki zrobi
PRZE-PIĘ-KNY!
A mi nikt takiego nie zrobił…. 🙁
Wyglada OBŁĘDNIE ??? Na pewno wypróbuje przepis ❤️❤️❤️
Uwielbiamy takie bogactwo na górze tortów 😀 Wspaniale wygląda 🙂
O jaaaaaaa hahaha idę robić i jeść SAMAAAA 😀
Na sam widok cieknie ślinka ?
frużelina! brzmi pysznie
Nie potrafię w ogóle nic piec, kompletnie , null, jajo…. no poza chlebami. Ale jeść torty potrafię 🙂 a ten wygląda rewelacyjnie
Ostatnio orzechy strasznie za mną chodzą. Zaczynam nawet się zastanawiać, czy nie brakuje mi jakiegoś składnika zawartego w orzechach i organizm chce mi to powiedzieć. Tort wygląda słodko.
Tort jest przepiękny. Gratuluję. Ciekawa jestem frużeliny malinowej. Jaką ma ona konsystencję po wyjęciu z lodówki? Nie będzie zbyt zwarta? Da się rozsmarować bez problemu?
Dziękuję. Frużelina bez problemu da się wyłożyć na tort, ale godzinę przed wyłożeniem jej na tort wyjmuję ją z lodówki
Cudowny! Zapiera dech w piersiach 😉
Dziękuję
Jak coś jest z kokosami i malinami musi być przepyszne ? tort wygląda obłędnie ?
Dziękuję. Ja bardzo lubię to połączenie 🙂
Jestem bardzo ciekawa jak wygląda po przekrojeniu 🙂
Tort obłedny! Z chęcią bym taki zjadła, gdyby nie było w nim orzechów 🙁
Właśnie zjadłam marcinki, więc tort wygląda dla mnie zbyt słodko – tak, można się zasłodzić. Ale poza tym jest przepiękny i na pewno cudownie smakuje! <3
WOW! Ale tort, ekstra! Ja to jestem średnią kucharką i cukiernikiem, chyba bym nie podołała :).
Och zachwyca wyglądem, a smakuje na pewno wspaniale!
Ojej! Wygląda obłędnie! Zjadłabym!