• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Wędrówki po kuchni
11 listopada jest bardzo szczególną i wyjątkowo bliską mojemu sercu datą, bowiem w tym dniu zostałam Mamą. Jak dziś pamiętam jego pierwsze spojrzenie, pierwszy uśmiech i pierwsze urodziny. Upłynęło 19 lat od tego najważniejszego w moim życiu wydarzenia, ale przyznam Wam szczerze, że każdego roku ten dzień jest dla mnie wyjątkowy, pełen ciepłych wspomnień i wzruszeń. Mój syn to mój prywatny ósmy cud świata i najważniejszy mężczyzna w moim życiu. Przygotowałam dla niego słodki upominek w postaci pysznego tortu. Delikatny biszkopt mocno nasączony ponczem, przełożony kremem orzechowym, który zdecydowanie tu dominuje. Całość przełamana warstwą cudownie kokosowego kremu z gęstą frużeliną malinową.
Przygotowanie2 godz.
Gotowanie45 min.
Czas całkowity2 godz. 45 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 18
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Biszkopt

    • 7 jajek
    • 127 g mąki tortowej
    • 45 g mąki ziemniaczanej
    • 203 g cukru
    • szczypta soli

    Krem orzechowy

    • 500 g serka mascarpone
    • 500 ml śmietany kremówki *
    • 150 g posiekanych orzechów włoskich
    • 100 g gorzkiej czekolady
    • 100 g mlecznej
    • 5 łyżek cukru pudru

    Krem kokosowy

    • 200 ml mleka kokosowego
    • 100 ml śmietany kremówki *
    • 350 g mascarpone
    • 40 g wiórków kokosowych
    • 100 g białej czekolady
    • 60 g cukru pudru
    • 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego **

    Frużelina malinowa

    • 250 g malin ***
    • 75 g cukru
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 1½ łyżeczki żelatyny

    Nasączenie

    • 200 ml wody mineralnej niegazowanej
    • 2-3 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżki cukru
    • 5 łyżek wódki

    Krem do tynkowania tortu

    • 400 g masła 82%
    • 200 g czekolady białej

    Ganache

    • 100 g czekolady gorzkiej
    • 120 ml śmietany kremówki *

    Przygotowanie

      Biszkopt

      • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
      • Rant cukierniczy ustawiamy na 22 cm, kładziemy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.

      Krem orzechowy

      • Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascaropne przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy orzechy.

      Krem kokosowy

      • Do mleka kokosowego dodajemy wiórki kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż wiórki wchłoną mleko kokosowe, a masa zgęstnieje.Trwa to około 30 minut. Podczas gotowania od czasu do czasu warto zamieszać, aby wiórki się nie przypaliły. Masę kokosową zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do wystudzenia. Masę chłodzimy w lodówce kilka godzin, aby stężała.
      • Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Do śmietany dodajemy mascarpone, masę kokosową oraz ekstrakt kokosowy. Mieszamy do połączenia się składników.

      Frużelina malinowa

      • Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Maliny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Otrzymany mus malinowy ponownie podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do malin. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała.

      Nasączenie

      • Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny oraz alkohol. Mieszamy i odstawiamy na bok.

      Krem do tynkowania tortu

      • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Bardzo miękkie masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy powoli wystudzoną, ale wciąż płynną czekoladę. Mieszamy krótko do połączenia się składników.

      Przełożenie

      • Tort składamy w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie, nasączamy ponczem. Wykładamy połowę kremu orzechowego. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, który również nasączamy. Na biszkopt wykładamy frużelinę malinową oraz krem kokosowy i przykrywamy trzecim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączamy, wykładamy resztę kremu orzechowego i przykrywamy czwartym blatem biszkoptu. Każdą warstwę kremu należy równomiernie rozprowadzić po biszkopcie. Tort w rancie chłodzimy kilkanaście godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
      • Z dobrze schłodzonego tortu zdejmujemy rant cukierniczy. Tynkujemy równo i dokładnie przygotowanym kremem maślanym. Tort ponownie chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

      Ganache

      • Czekoladę dzielimy na małe kawałki równej wielkości. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy i jeszcze płynną wylewamy na dobrze schłodzony tort. Tort dekorujemy słodyczami.

      Odnośniki

      • * użyłam śmietany 48%
      • ** użyłam takiego likieru https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/polecane-produkty/beau-concentrated-food-flavourings/. Można użyć malibu
      • *** użyłam mrożonych malin

      Uwagi dodatkowe

      • biszkopt jest dość wysoki i z pewnością nie zmieści się w klasycznej tortownicy. Jeśli nie posiadacie wysokiego rantu cukierniczego należy upiec biszkopty w tortownicy o wymiarach 22 cm tak, aby uzyskać 4 blaty.

      Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

      4 13 votes
      Article Rating

      Tagi

      • Kokos
      • Maliny
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Torty

      Zobacz wpisy

      Tort Rafaello
      Tort czekoladowo – pomarańczowy

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 72

      Tort Rafaello

      Sałatka ziemniaczana z bobem i sosem jogurtowo-musztardowym
      Grill, Przepisy, Sałatki, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  20 maja, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 60

      Sałatka ziemniaczana z bobem i sosem jogurtowo-musztardowym

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      66 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Monika
      Monika
      1 miesiąc temu

      🙂

      0
      Odpowiedz
      Monika
      Monika
      1 miesiąc temu

      Mój tort z tego przepisu wyglądał tak:
      https://www.instagram.com/p/CKJuSVzHEJOjKgoXBmd8GGo6xtrN3Mq8hP3cjM0/?igshid=v1m4051p1r9k

      Last edited 1 miesiąc temu by Monika
      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      1 miesiąc temu
      Reply to  Monika

      Niestety konto jest prywatne i nie widzę 🙁 Proszę o dodanie zdjęcia w komentarzu 🙂

      0
      Odpowiedz
      Monika
      Monika
      1 miesiąc temu

      5 stars
      Super przepis.

      0
      Odpowiedz
      Skucinskaart
      Skucinskaart
      7 miesięcy temu

      Ale fajny tort , ja teraz będę robić swój tort na 31 latek .

      0
      Odpowiedz
      be4ealthy
      be4ealthy
      7 miesięcy temu

      5 stars
      Aż ślinka cieknie, wygląda fenomenalnie <3

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      7 miesięcy temu
      Reply to  be4ealthy

      Dziękuję ślicznie 🙂

      0
      Odpowiedz
      Beata M.
      Beata M.
      9 miesięcy temu

      Wspaniały torcik, moje smaki. Do tego cudowny wygląd, widać że dopracowany w każdym szczególe.

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      9 miesięcy temu
      Reply to  Beata M.

      Dziękuję

      0
      Odpowiedz
      Bookendorfina
      Bookendorfina
      9 miesięcy temu

      Ciasta bardzo mnie kuszą, taka ich różnorodność, ale torty jeszcze bardziej, zwłaszcza, kiedy pyszny smak kryje się za wyjątkową oprawą. 🙂

      0
      Odpowiedz
      Ania
      Ania
      10 miesięcy temu

      Coś pięknego zachwycił mnie

      0
      Odpowiedz
      Efkakonefka
      Efkakonefka
      1 rok temu

      Piekne te Twoje torty. Napatrzeć się nie mogę 🙂

      0
      Odpowiedz
      Tomasz
      Tomasz
      1 rok temu

      ten tort wygląda imponująco! Ja mam niedługo urodziny może pokaże żonie, żeby mi taki zrobiła, też ma talent, myślę, że da sobie radę 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Tomasz

      Dziękuję. Myślę, że żona sobie z pewnością poradzi 🙂 Powodzenia

      0
      Odpowiedz
      Edi i Marco Voyager
      Edi i Marco Voyager
      1 rok temu

      Ten tort wygląda – OBŁĘDNIE.!!
      Mężowi by się spodobał 🙂

      0
      Odpowiedz
      weronika
      weronika
      2 lat temu

      Obłędny smak!

      0
      Odpowiedz
      Klaudynka
      Klaudynka
      2 lat temu

      Tort zachwyca przede wszystkim wyglądem. Gdybym taki tort zrobiła mojemu mężowi to chyba by mnie wzniósł pod same niebiosa. Niestety nie mam takich umiejętności kulinarnych. Podkradnę przepis dla mojej mamy. Myślę, że jako jedyna osoba z mojej rodziny będzie wstanie go zrobić.

      0
      Odpowiedz
      Aleksandra
      Aleksandra
      2 lat temu

      Chciałabym umieć robić takie torty 🙂 Jeszcze sporo pracy przede mną, a na razie wracam do świątecznych wypieków.

      0
      Odpowiedz
      http://techmigi.pl/
      http://techmigi.pl/
      2 lat temu

      Prawdziwe arcydzieło! Śliczny! Niesamowity1

      0
      Odpowiedz
      Beata Herbata
      Beata Herbata
      2 lat temu

      Ten tort to jest jakieś dzieło sztuki! Podziwiam, w życiu bym nie zrobiła :))

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Beata Herbata

      Dziękuję

      0
      Odpowiedz
      Magda
      Magda
      2 lat temu

      Wygląda genialnie!

      0
      Odpowiedz
      Ania W
      Ania W
      2 lat temu

      wygląda bosko! <3 muszę wycierać ślinę z klawiatury 😉

      0
      Odpowiedz
      Olga
      Olga
      2 lat temu

      Słodkości to nie jest moja bajka, ale estetycznie trafia w mój gust!

      0
      Odpowiedz
      Odjechanestudia
      Odjechanestudia
      2 lat temu

      Musi być pyszny

      0
      Odpowiedz
      Pat
      Pat
      2 lat temu

      Wow to dopiero coś, wygląda obłędnie !;)

      0
      Odpowiedz
      Pieprzyć z Fantazją
      Pieprzyć z Fantazją
      2 lat temu

      Przydałby mi się taki na tę sobotę na urodziny córki….pięknie się prezentuje 🙂 Podziwiam :*

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Pieprzyć z Fantazją

      Dziękuję 🙂

      0
      Odpowiedz
      Holly
      Holly
      2 lat temu

      Jest niezwykle szykowny. Szkoda zjeść.

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Holly

      Dziękuję

      0
      Odpowiedz
      Janinka
      Janinka
      2 lat temu

      M I A Z G A !! Co tutaj wiecej dodac! A ozdobienie tego tortu – po prostu poezja!

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Janinka

      Dziękuję 🙂

      0
      Odpowiedz
      Maria
      Maria
      2 lat temu

      Witam, zastanawiam się nad zrobieniem tego tortu z połowy porcji. Co pani sądzi?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Maria

      Należy też pamiętać, że torty w stylu drip ładnie wyglądają jak są wysokie. Uważam, że 4 blaty biszkoptu to minimum. Można zrobić mniejsze fi, ale warto zachować wysokość. Powodzenia

      0
      Odpowiedz
      ewa
      ewa
      2 lat temu

      Ozdoba bardzo przyciąga wzrok 😀

      0
      Odpowiedz
      Klaudia J
      Klaudia J
      2 lat temu

      ja już nie mogę z tymi słodkościami, bo kuszą. aż nadto!

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      2 lat temu

      Cudowny tort w Twoim wykonaniu jak zwykle przepiękny
      i na pewno smaczny , pozazdroscić Twojemu synowi takiej Mamy 🙂
      Wszytskiego njalepszego dlla syna, zdrowia i szczęścia w życiu jak najwięcej 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  krystynabozenna

      Dziękuję a miłe słowa i życzenia 🙂

      0
      Odpowiedz
      Karolina G.
      Karolina G.
      2 lat temu

      Wygląda przepięknie 🙂

      Pozdrawiam,

      0
      Odpowiedz
      Patrycja Czubak
      Patrycja Czubak
      2 lat temu

      Kto nie chciałby dostać takiego tortu? Chyba nie ma takiej osoby. Mnie na pewno nim kupiłaś. 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Patrycja Czubak

      Dziękuję

      0
      Odpowiedz
      Magda | Dobrze podróżować
      Magda | Dobrze podróżować
      2 lat temu

      Jej, ale piękny… Naprawdę sama dekoracja jest niesamowita. A orzech i kokos to jedne z moich ulubionych smaków, wiec na pewno wyszedł genialny.

      0
      Odpowiedz
      MangoMania
      MangoMania
      2 lat temu

      Ale wspaniały, aż trudno mi byłoby go rozkroić.

      0
      Odpowiedz
      Odjechanestudia
      Odjechanestudia
      2 lat temu

      Piec nie potrafię ale jest owszem. Muszę poszukać kogoś kto mi taki zrobi

      0
      Odpowiedz
      Bea
      Bea
      2 lat temu

      PRZE-PIĘ-KNY!
      A mi nikt takiego nie zrobił…. 🙁

      0
      Odpowiedz
      Karolina
      Karolina
      2 lat temu

      Wyglada OBŁĘDNIE ??? Na pewno wypróbuje przepis ❤️❤️❤️

      0
      Odpowiedz
      Candy Pandas
      Candy Pandas
      2 lat temu

      Uwielbiamy takie bogactwo na górze tortów 😀 Wspaniale wygląda 🙂

      0
      Odpowiedz
      ewa
      ewa
      2 lat temu

      O jaaaaaaa hahaha idę robić i jeść SAMAAAA 😀

      0
      Odpowiedz
      Gosia
      Gosia
      2 lat temu

      Na sam widok cieknie ślinka ?

      0
      Odpowiedz
      repetitio
      repetitio
      2 lat temu

      frużelina! brzmi pysznie

      0
      Odpowiedz
      Jaga
      Jaga
      2 lat temu

      Nie potrafię w ogóle nic piec, kompletnie , null, jajo…. no poza chlebami. Ale jeść torty potrafię 🙂 a ten wygląda rewelacyjnie

      0
      Odpowiedz
      Grafy w podróży
      Grafy w podróży
      2 lat temu

      Ostatnio orzechy strasznie za mną chodzą. Zaczynam nawet się zastanawiać, czy nie brakuje mi jakiegoś składnika zawartego w orzechach i organizm chce mi to powiedzieć. Tort wygląda słodko.

      0
      Odpowiedz
      Aleex
      Aleex
      2 lat temu

      Tort jest przepiękny. Gratuluję. Ciekawa jestem frużeliny malinowej. Jaką ma ona konsystencję po wyjęciu z lodówki? Nie będzie zbyt zwarta? Da się rozsmarować bez problemu?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Aleex

      Dziękuję. Frużelina bez problemu da się wyłożyć na tort, ale godzinę przed wyłożeniem jej na tort wyjmuję ją z lodówki

      0
      Odpowiedz
      Living in Magnolias
      Living in Magnolias
      2 lat temu

      Cudowny! Zapiera dech w piersiach 😉

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Living in Magnolias

      Dziękuję

      0
      Odpowiedz
      Aleksandra Załęska
      Aleksandra Załęska
      2 lat temu

      Jak coś jest z kokosami i malinami musi być przepyszne ? tort wygląda obłędnie ?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Aleksandra Załęska

      Dziękuję. Ja bardzo lubię to połączenie 🙂

      0
      Odpowiedz
      Paulina Wanowska
      Paulina Wanowska
      2 lat temu

      Jestem bardzo ciekawa jak wygląda po przekrojeniu 🙂

      0
      Odpowiedz
      Dagmara Rek
      Dagmara Rek
      2 lat temu

      Tort obłedny! Z chęcią bym taki zjadła, gdyby nie było w nim orzechów 🙁

      0
      Odpowiedz
      Paulina Chmielewska
      Paulina Chmielewska
      2 lat temu

      Właśnie zjadłam marcinki, więc tort wygląda dla mnie zbyt słodko – tak, można się zasłodzić. Ale poza tym jest przepiękny i na pewno cudownie smakuje! <3

      0
      Odpowiedz
      Świat Toli
      Świat Toli
      2 lat temu

      WOW! Ale tort, ekstra! Ja to jestem średnią kucharką i cukiernikiem, chyba bym nie podołała :).

      0
      Odpowiedz
      Inga
      Inga
      2 lat temu

      Och zachwyca wyglądem, a smakuje na pewno wspaniale!

      0
      Odpowiedz
      TosiMama
      TosiMama
      2 lat temu

      Ojej! Wygląda obłędnie! Zjadłabym!

      0
      Odpowiedz

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      "Byłaś moim ulubionym Dzień dobry i najtrudniej "Byłaś moim ulubionym Dzień dobry i najtrudniejszym Do widzenia" 💔
"You were my favorite Hello and my hardest Goodbye" 💔
      Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność i ogólny urodzinowy weltschmerz. Jednak mimo to, czuję ekscytację na to wszystko, co się może jeszcze wydarzyć i głęboko wierzę w to, że sporo jeszcze przede mną. Ten urodzinowy czas spędziłam w gronie najbliższych mi osób, bliskich mojemu sercu. Nie mogło oczywiście zabraknąć najważniejszego elementu uroczystości, czyli tortu. Skromny, mały i kobiecy, ale za to jaki pyszny! Inspirowany smakiem moich ulubionych batoników. Pod delikatnym i puszystym biszkoptem , solidnie nasączony alkoholowym ponczem skrywają się wspaniałe smaki. Aksamitna słodycz czekolady, orzeźwiająca mięta oraz subtelna, kokosowa nuta. Fantastyczne trio smakowe, które smakuje wyjątkowo!Tort Ruffles https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-ruffles/ #kokos #coconut
#czekolada #mint #ruffles #chocolate #mięta #birthdaycake #omnomnomnom
      Znajdą się tu fani pierogów ruskich? Ja je uwie Znajdą się tu fani pierogów ruskich? Ja je uwielbiam ❤️ Muszą jednak spełniać tylko dwa warunki: ciasto mysi być delikatne i cienkie, a farsz dobrze doprawiony!  https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/pierogi-ruskie/ #pierogi #kuchniapolska #jestpysznie #omnomnom #deluciouse #ser
      Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięs Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięso mielone, Przepisy, Wołownina  /  4 września, 2015

Chili con carne

WĘDRÓWKI PO KUCHNI

Przystanek: Meksyk ! Majańskie i azteckie miasta, skąpane w słońcu piramidy, kaktusy, wyśmienita tortilla, ostre papryczki i słynna czerwona fasola. Kuchnia meksykańska jest tak różnorodna jak przyroda i kultura tego kraju, przesycona intensywnymi barwami, bogactwem smaków i aromatów. U nas też jest dziś gorąco - gęste i rozgrzewające chili con carne, pełne smaku i aromatu. Jego pochodzenie budzi wiele sporów, gdyż spore grono osób twierdzi, że jest to typowe danie meksykańskie. Chili con carne zarejestrowane jest jako oficjalna potrawa stanu Teksas i stanowi tym samym jeden z elementów kuchni Tex-Mex. Oczywiście jego korzenie wywodzą się z Meksyku, gdyż należy pamiętać że Teksas był kiedyś jego częścią. Bez względu na swoje pochodzenie jest to wspaniałe danie, idealne na jesienno - zimowe wieczory.
Chili con carne

https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/chili-con-carne/ #chili #kuchnieświata #kuchniameksykańska #jestpysznie #deliciouse
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Tagi

      • Babki
      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      SAVE & ACCEPT
      wpDiscuz
      66
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply