11 listopada jest bardzo szczególną i wyjątkowo bliską mojemu sercu datą, bowiem w tym dniu zostałam Mamą. Jak dziś pamiętam jego pierwsze spojrzenie, pierwszy uśmiech i pierwsze urodziny. Upłynęło 19 lat od tego najważniejszego w moim życiu wydarzenia, ale przyznam Wam szczerze, że każdego roku ten dzień jest dla mnie wyjątkowy, pełen ciepłych wspomnień i wzruszeń. Mój syn to mój prywatny ósmy cud świata i najważniejszy mężczyzna w moim życiu. Przygotowałam dla niego słodki upominek w postaci pysznego tortu. Delikatny biszkopt mocno nasączony ponczem, przełożony kremem orzechowym, który zdecydowanie tu dominuje. Całość przełamana warstwą cudownie kokosowego kremu z gęstą frużeliną malinową.
Porcje: 30
Składniki
Biszkopt
- 7 jajek
- 127 g mąki tortowej
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 203 g cukru
- szczypta soli
Krem orzechowy
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki *
- 150 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej
- 5 łyżek cukru pudru
Krem kokosowy
- 200 ml mleka kokosowego
- 100 ml śmietany kremówki *
- 350 g mascarpone
- 40 g wiórków kokosowych
- 100 g białej czekolady
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego **
Frużelina malinowa
- 250 g malin ***
- 75 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1½ łyżeczki żelatyny
Nasączenie
- 200 ml wody mineralnej niegazowanej
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek wódki
Krem do tynkowania tortu
- 400 g masła 82%
- 200 g czekolady białej
Ganache
- 100 g czekolady gorzkiej
- 120 ml śmietany kremówki *
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
- Rant cukierniczy ustawiamy na 22 cm, kładziemy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.
Krem orzechowy
- Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascaropne przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy orzechy.
Krem kokosowy
- Do mleka kokosowego dodajemy wiórki kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż wiórki wchłoną mleko kokosowe, a masa zgęstnieje.Trwa to około 30 minut. Podczas gotowania od czasu do czasu warto zamieszać, aby wiórki się nie przypaliły. Masę kokosową zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do wystudzenia. Masę chłodzimy w lodówce kilka godzin, aby stężała.
- Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Do śmietany dodajemy mascarpone, masę kokosową oraz ekstrakt kokosowy. Mieszamy do połączenia się składników.
Frużelina malinowa
- Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Maliny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Otrzymany mus malinowy ponownie podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do malin. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała.
Nasączenie
- Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny oraz alkohol. Mieszamy i odstawiamy na bok.
Krem do tynkowania tortu
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Bardzo miękkie masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy powoli wystudzoną, ale wciąż płynną czekoladę. Mieszamy krótko do połączenia się składników.
Przełożenie
- Tort składamy w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie, nasączamy ponczem. Wykładamy połowę kremu orzechowego. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, który również nasączamy. Na biszkopt wykładamy frużelinę malinową oraz krem kokosowy i przykrywamy trzecim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączamy, wykładamy resztę kremu orzechowego i przykrywamy czwartym blatem biszkoptu. Każdą warstwę kremu należy równomiernie rozprowadzić po biszkopcie. Tort w rancie chłodzimy kilkanaście godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
- Z dobrze schłodzonego tortu zdejmujemy rant cukierniczy. Tynkujemy równo i dokładnie przygotowanym kremem maślanym. Tort ponownie chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Ganache
- Czekoladę dzielimy na małe kawałki równej wielkości. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy i jeszcze płynną wylewamy na dobrze schłodzony tort. Tort dekorujemy słodyczami.
Odnośniki
- * użyłam śmietany 48%
- ** użyłam takiego likieru https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/polecane-produkty/beau-concentrated-food-flavourings/. Można użyć malibu
- *** użyłam mrożonych malin
Uwagi dodatkowe
- biszkopt piekę w rancie cukierniczym, więc jest na tyle wysoki, że mogę go z powodzeniem przekroić na 4 blaty. Zwykła tortownica jest zbyt niska, aby biszkopt urósł tak wysoki, by otrzymać tyle blatów. Jeśli więc używacie do pieczenia tortownicy, należy upiec dwa biszkopty
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Można wiedzieć, gdzie nauczyła się Pani robić takie cuda?
Sama w domu 🙂
Tort z tego przepisu pieczony kilka razy. Połączenie smaków idealne wszystkim bardzo smakował tylko cukru trochę mniej dodaje bo w oryginalnej wersji za słodki. No i z tą czekoladową polewą trochę problem ale to kwestia wprawy. Dziękuję za przepis. Wszystkim którzy się zastanawiają czy upiec taki tort gorąco polecam. Roboty jest trochę ale smak wynagradza trud.
Dziękuję bardzo za komentarz. Cieszę się, że tort smakował. Pozdrawiam
Świetna robota! Treść jest wnikliwa, dobrze zbadana i zorganizowana. Widać, że dobrze orientujesz się w temacie. Dziękuję za podzielenie się swoją wiedzą!
Chciałem tylko wpaść i powiedzieć, że Twój post jest świetny! Jest jasny, zwięzły i pełen praktycznych wskazówek. Dziękuję za dostarczenie tak wartościowych treści!
Chciałem wyrazić moje uznanie dla Twojej wyjątkowej pracy. Ten post był niezwykle pomocny i zyskałem dzięki niemu wiele wiedzy. Dziękuję za zaangażowanie w tworzenie wysokiej jakości treści!
Dziękuję za komentarz i cieszę się, że mój post był pomocny 🙂 Pozdrawiam
Wow, to jest świetna strona! Układ jest przyjazny dla użytkownika i atrakcyjny wizualnie. Twój post okazał się bardzo pomocny, dziękuję za podzielenie się tak cennymi informacjami!”
Dziękuję i bardzo się cieszę, że strona podoba się 🙂
Dziękuję za podzielenie się swoją wiedzą w tym poście. Było to niezwykle korzystne i poszerzyło moją wiedzę na ten temat. Twój wysiłek włożony w stworzenie tak pomocnego zasobu jest godny pochwały!
Dziękuję za ten pomocny post! Twoje wskazówki i spostrzeżenia miały pozytywny wpływ na moje zrozumienie tematu. Tak trzymać!
Cieszę się, że mogłam pomóc. Pozdrawiam 🙂
Chciałem wyrazić moje uznanie dla tego wpisu. Jest on zwięzły, a jednocześnie pouczający, a po jego przeczytaniu zyskałem cenne spostrzeżenia. Dziękuję za podzielenie się z nami swoją wiedzą!
Dziękuję za miły komentarz, pozdrawiam 🙂
dzien dobry jakiej konsystencji ma być mleko kokosowe tak jak np mleko skondensowane czy raczej jak zwyczajn mleko?
Zwykłae mleczko kokosowe z puszki 🙂
Przeszukalam komentarze I nie znalazlam nic nt. tynku. Zawsze mam z nim problem czy latwo sie z nim pracuje? Czy bez problemu wychodzi gladki jak na zdjeciu?
Wystarczy raz otynkowac czy 2 razy?
Z tym tynkiem pracuje się bardzo dobrze. Trzeba go odpowieterzyć i jest gładki 🙂 To ile razy tzreba otynkować zależy już od wprawy osoby robicej tort 🙂
Rant u Pani ma ile, 20 cm?
Tak jak pisze, rant ustawiony jest na 22 cm
Dzień dobry. Tort na jaki rozmiar tortownicy?
Tak jak pisze – 22 cm
Przepis rewelacja. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem i pierwszy tort w życiu wyszedł pyszny 🙂
Dziękuje ślicznie za zdjęcie. Tort wyszedł mega ładny, gratulacje!
Na taki tort skuszę się z przyjemnością, a okazji nie brakuje.
Mi wyszedł taki, czekolada mi się nie zbyt dobrze rozlała i zastanawiam się jak Pani to wyszło że czekolada rozlewa się idealnie 🤔
Tort wyszedł piękny. Z dripem trzeba trochę nauczyć się pracować, należy go wylać w odpowiednim momencie 🙂
Dziękuję 😊Mój drip był chyba jednak trochę za gęsty, następnym razem może wyjdzie lepiej 😊 dziękuję za przepis
Z pewnością, za każdym razem będzie lepiej 🙂
Czym można zastąpić ekstrakt kokosowy i likier kokosowy w masie ?
Niestety ciężko jest go zastąpić czymś innym. Bez niego również trudno zrobić krem
Poprostu brak mi słów a tort wyszedł przepiękny gratuluję talentu pewnie jest pyszny 😋
Dziękuję ślicznie 🙂
Wyszedł cudowny, jeden z najlepszych! Dziękuję za przepis, na pewno jeszcze wykorzystam 🤗
Dziękuję za zdjęcie. Bardzo cieszę się, że smakował. Pozdrawiam
Dzień dobry, czy zamiast orzechów włoskich mogę wykorzystać laskowe?
Myślę, że tak 🙂
Jaki jest mniej więcej koszt takiego cuda?
Nie mieszkam w PL, więc zamówienie tortu niestety nie jest mozliwe 🙂
a koszt samych składników? Oczywiście +/-?
Nie znam niestety cen w PL, więc ciężko mi przeliczyć na złotówki
Dziękuję za przepis, krok po kroku i udał się 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 Mam nadzieję, że podzielisz się zdjęciem 🙂
A skąd wziasc śmietanę 48%?
W Pl raczej takiej nie ma. Jedynie chyba pojawiła się z Piątnicy 42%
Witam. Mi wyszedł taki:
Brawo!
piękny
Zaproponuję komuś ten przepis do wypróbowania.
Jak wysoki ma Pani rant cukierniczy?
Mój rant ma wysokość 14 cm
Czy na czwartym blacie biszkoptu należy wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć czymś ciasto a dopiero później nasączać tą warstwę, czy można od razu nasączyć i nie obciążać go?
Tak, warto lekko obciążyć. Nasączyć należy później, kiedy z tortu będziemy już zdejmować rant
🙂
Mój tort z tego przepisu wyglądał tak:
https://www.instagram.com/p/CKJuSVzHEJOjKgoXBmd8GGo6xtrN3Mq8hP3cjM0/?igshid=v1m4051p1r9k
Niestety konto jest prywatne i nie widzę 🙁 Proszę o dodanie zdjęcia w komentarzu 🙂
Super przepis.
Ale fajny tort , ja teraz będę robić swój tort na 31 latek .
Aż ślinka cieknie, wygląda fenomenalnie <3
Dziękuję ślicznie 🙂
Wspaniały torcik, moje smaki. Do tego cudowny wygląd, widać że dopracowany w każdym szczególe.
Dziękuję
Ciasta bardzo mnie kuszą, taka ich różnorodność, ale torty jeszcze bardziej, zwłaszcza, kiedy pyszny smak kryje się za wyjątkową oprawą. 🙂
Coś pięknego zachwycił mnie
Piekne te Twoje torty. Napatrzeć się nie mogę 🙂
ten tort wygląda imponująco! Ja mam niedługo urodziny może pokaże żonie, żeby mi taki zrobiła, też ma talent, myślę, że da sobie radę 🙂
Dziękuję. Myślę, że żona sobie z pewnością poradzi 🙂 Powodzenia
Ten tort wygląda – OBŁĘDNIE.!!
Mężowi by się spodobał 🙂
Obłędny smak!
Tort zachwyca przede wszystkim wyglądem. Gdybym taki tort zrobiła mojemu mężowi to chyba by mnie wzniósł pod same niebiosa. Niestety nie mam takich umiejętności kulinarnych. Podkradnę przepis dla mojej mamy. Myślę, że jako jedyna osoba z mojej rodziny będzie wstanie go zrobić.
Chciałabym umieć robić takie torty 🙂 Jeszcze sporo pracy przede mną, a na razie wracam do świątecznych wypieków.
Prawdziwe arcydzieło! Śliczny! Niesamowity1
Ten tort to jest jakieś dzieło sztuki! Podziwiam, w życiu bym nie zrobiła :))
Dziękuję
Wygląda genialnie!
wygląda bosko! <3 muszę wycierać ślinę z klawiatury 😉
Słodkości to nie jest moja bajka, ale estetycznie trafia w mój gust!
Musi być pyszny
Wow to dopiero coś, wygląda obłędnie !;)
Przydałby mi się taki na tę sobotę na urodziny córki….pięknie się prezentuje 🙂 Podziwiam :*
Dziękuję 🙂
Jest niezwykle szykowny. Szkoda zjeść.
Dziękuję