Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Wędrówki po kuchni
11 listopada jest bardzo szczególną i wyjątkowo bliską mojemu sercu datą, bowiem w tym dniu zostałam Mamą. Jak dziś pamiętam jego pierwsze spojrzenie, pierwszy uśmiech i pierwsze urodziny. Upłynęło 19 lat od tego najważniejszego w moim życiu wydarzenia, ale przyznam Wam szczerze, że każdego roku ten dzień jest dla mnie wyjątkowy, pełen ciepłych wspomnień i wzruszeń. Mój syn to mój prywatny ósmy cud świata i najważniejszy mężczyzna w moim życiu. Przygotowałam dla niego słodki upominek w postaci pysznego tortu. Delikatny biszkopt mocno nasączony ponczem, przełożony kremem orzechowym, który zdecydowanie tu dominuje. Całość przełamana warstwą cudownie kokosowego kremu z gęstą frużeliną malinową.
Przygotowanie2 hours godz.
Gotowanie45 min., min.
Czas całkowity2 hours godz. 45 min., min.
Drukuj
5 from 9 votes
Porcje: 30
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Biszkopt

  • 7 jajek
  • 127 g mąki tortowej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 203 g cukru
  • szczypta soli

Krem orzechowy

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki *
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej
  • 5 łyżek cukru pudru

Krem kokosowy

  • 200 ml mleka kokosowego
  • 100 ml śmietany kremówki *
  • 350 g mascarpone
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 100 g białej czekolady
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego **

Frużelina malinowa

  • 250 g malin ***
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1½ łyżeczki żelatyny

Nasączenie

  • 200 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek wódki

Krem do tynkowania tortu

  • 400 g masła 82%
  • 200 g czekolady białej

Ganache

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 120 ml śmietany kremówki *

Przygotowanie

    Biszkopt

    • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
    • Rant cukierniczy ustawiamy na 22 cm, kładziemy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.

    Krem orzechowy

    • Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascaropne przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy orzechy.

    Krem kokosowy

    • Do mleka kokosowego dodajemy wiórki kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż wiórki wchłoną mleko kokosowe, a masa zgęstnieje.Trwa to około 30 minut. Podczas gotowania od czasu do czasu warto zamieszać, aby wiórki się nie przypaliły. Masę kokosową zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do wystudzenia. Masę chłodzimy w lodówce kilka godzin, aby stężała.
    • Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Do śmietany dodajemy mascarpone, masę kokosową oraz ekstrakt kokosowy. Mieszamy do połączenia się składników.

    Frużelina malinowa

    • Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Maliny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Otrzymany mus malinowy ponownie podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do malin. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała.

    Nasączenie

    • Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny oraz alkohol. Mieszamy i odstawiamy na bok.

    Krem do tynkowania tortu

    • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Bardzo miękkie masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy powoli wystudzoną, ale wciąż płynną czekoladę. Mieszamy krótko do połączenia się składników.

    Przełożenie

    • Tort składamy w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie, nasączamy ponczem. Wykładamy połowę kremu orzechowego. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, który również nasączamy. Na biszkopt wykładamy frużelinę malinową oraz krem kokosowy i przykrywamy trzecim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączamy, wykładamy resztę kremu orzechowego i przykrywamy czwartym blatem biszkoptu. Każdą warstwę kremu należy równomiernie rozprowadzić po biszkopcie. Tort w rancie chłodzimy kilkanaście godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
    • Z dobrze schłodzonego tortu zdejmujemy rant cukierniczy. Tynkujemy równo i dokładnie przygotowanym kremem maślanym. Tort ponownie chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

    Ganache

    • Czekoladę dzielimy na małe kawałki równej wielkości. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy i jeszcze płynną wylewamy na dobrze schłodzony tort. Tort dekorujemy słodyczami.

    Odnośniki

    • * użyłam śmietany 48%
    • ** użyłam takiego likieru https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/polecane-produkty/beau-concentrated-food-flavourings/. Można użyć malibu
    • *** użyłam mrożonych malin

    Uwagi dodatkowe

    • biszkopt piekę w rancie cukierniczym, więc jest na tyle wysoki, że mogę go z powodzeniem przekroić na 4 blaty. Zwykła tortownica jest zbyt niska, aby biszkopt urósł tak wysoki, by otrzymać tyle blatów. Jeśli więc używacie do pieczenia tortownicy, należy upiec dwa biszkopty

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4 58 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Kokos
    • Maliny
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Torty

    Nawigacja wpisu

    Tort Rafaello
    Tort czekoladowo – pomarańczowy

    Podobne wpisy

    Tort waniliowo-malinowy
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  21 sierpnia, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

    Tort waniliowo-malinowy

    Tort czekoladowo – pomarańczowy
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  18 lutego, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 82

    Tort czekoladowo – pomarańczowy

    Tort Rafaello
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  25 października, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

    Tort Rafaello

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    120 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    GrowKit
    GrowKit
    1 rok temu

    Można wiedzieć, gdzie nauczyła się Pani robić takie cuda?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  GrowKit

    Sama w domu 🙂

    0
    Odpowiedz
    Joanna
    Joanna
    1 rok temu

    5 stars
    Tort z tego przepisu pieczony kilka razy. Połączenie smaków idealne wszystkim bardzo smakował tylko cukru trochę mniej dodaje bo w oryginalnej wersji za słodki. No i z tą czekoladową polewą trochę problem ale to kwestia wprawy. Dziękuję za przepis. Wszystkim którzy się zastanawiają czy upiec taki tort gorąco polecam. Roboty jest trochę ale smak wynagradza trud.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Joanna

    Dziękuję bardzo za komentarz. Cieszę się, że tort smakował. Pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    Sklepy Www
    Sklepy Www
    1 rok temu

    Świetna robota! Treść jest wnikliwa, dobrze zbadana i zorganizowana. Widać, że dobrze orientujesz się w temacie. Dziękuję za podzielenie się swoją wiedzą!

    0
    Odpowiedz
    Dydaktyczny
    Dydaktyczny
    1 rok temu

    Chciałem tylko wpaść i powiedzieć, że Twój post jest świetny! Jest jasny, zwięzły i pełen praktycznych wskazówek. Dziękuję za dostarczenie tak wartościowych treści!

    0
    Odpowiedz
    Pranie Pufy
    Pranie Pufy
    1 rok temu

    Chciałem wyrazić moje uznanie dla Twojej wyjątkowej pracy. Ten post był niezwykle pomocny i zyskałem dzięki niemu wiele wiedzy. Dziękuję za zaangażowanie w tworzenie wysokiej jakości treści!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Pranie Pufy

    Dziękuję za komentarz i cieszę się, że mój post był pomocny 🙂 Pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    Wyciszenie samochodu
    Wyciszenie samochodu
    1 rok temu

    Wow, to jest świetna strona! Układ jest przyjazny dla użytkownika i atrakcyjny wizualnie. Twój post okazał się bardzo pomocny, dziękuję za podzielenie się tak cennymi informacjami!”

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Wyciszenie samochodu

    Dziękuję i bardzo się cieszę, że strona podoba się 🙂

    0
    Odpowiedz
    Gotowe Ciasto
    Gotowe Ciasto
    1 rok temu

    Dziękuję za podzielenie się swoją wiedzą w tym poście. Było to niezwykle korzystne i poszerzyło moją wiedzę na ten temat. Twój wysiłek włożony w stworzenie tak pomocnego zasobu jest godny pochwały!

    0
    Odpowiedz
    https://geek.justjoin.it/wordpress-jako-headless-cms/
    https://geek.justjoin.it/wordpress-jako-headless-cms/
    1 rok temu

    Dziękuję za ten pomocny post! Twoje wskazówki i spostrzeżenia miały pozytywny wpływ na moje zrozumienie tematu. Tak trzymać!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  https://geek.justjoin.it/wordpress-jako-headless-cms/

    Cieszę się, że mogłam pomóc. Pozdrawiam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Galeria Sztuki Warszawa
    Galeria Sztuki Warszawa
    1 rok temu

    Chciałem wyrazić moje uznanie dla tego wpisu. Jest on zwięzły, a jednocześnie pouczający, a po jego przeczytaniu zyskałem cenne spostrzeżenia. Dziękuję za podzielenie się z nami swoją wiedzą!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Galeria Sztuki Warszawa

    Dziękuję za miły komentarz, pozdrawiam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Amelia
    Amelia
    1 rok temu

    dzien dobry jakiej konsystencji ma być mleko kokosowe tak jak np mleko skondensowane czy raczej jak zwyczajn mleko?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Amelia

    Zwykłae mleczko kokosowe z puszki 🙂

    0
    Odpowiedz
    Gosia
    Gosia
    2 lata temu

    Przeszukalam komentarze I nie znalazlam nic nt. tynku. Zawsze mam z nim problem czy latwo sie z nim pracuje? Czy bez problemu wychodzi gladki jak na zdjeciu?
    Wystarczy raz otynkowac czy 2 razy?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Gosia

    Z tym tynkiem pracuje się bardzo dobrze. Trzeba go odpowieterzyć i jest gładki 🙂 To ile razy tzreba otynkować zależy już od wprawy osoby robicej tort 🙂

    0
    Odpowiedz
    daria
    daria
    2 lata temu

    Rant u Pani ma ile, 20 cm?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  daria

    Tak jak pisze, rant ustawiony jest na 22 cm

    0
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    2 lata temu

    Dzień dobry. Tort na jaki rozmiar tortownicy?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Kasia

    Tak jak pisze – 22 cm

    0
    Odpowiedz
    Agnieszka
    Agnieszka
    2 lata temu

    5 stars
    Przepis rewelacja. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem i pierwszy tort w życiu wyszedł pyszny 🙂

    6930333A-7132-4DD6-92D7-3BD86EE4F3A7.jpeg
    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Agnieszka

    Dziękuje ślicznie za zdjęcie. Tort wyszedł mega ładny, gratulacje!

    0
    Odpowiedz
    P. KWIATKOWSKA
    P. KWIATKOWSKA
    2 lata temu

    Na taki tort skuszę się z przyjemnością, a okazji nie brakuje.

    0
    Odpowiedz
    Karo
    Karo
    3 lata temu

    Mi wyszedł taki, czekolada mi się nie zbyt dobrze rozlała i zastanawiam się jak Pani to wyszło że czekolada rozlewa się idealnie 🤔

    IMG_20220617_221512.jpg
    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Karo

    Tort wyszedł piękny. Z dripem trzeba trochę nauczyć się pracować, należy go wylać w odpowiednim momencie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Karo
    Karo
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    Dziękuję 😊Mój drip był chyba jednak trochę za gęsty, następnym razem może wyjdzie lepiej 😊 dziękuję za przepis

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Karo

    Z pewnością, za każdym razem będzie lepiej 🙂

    0
    Odpowiedz
    HALINA
    HALINA
    3 lata temu

    Czym można zastąpić ekstrakt kokosowy i likier kokosowy w masie ?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  HALINA

    Niestety ciężko jest go zastąpić czymś innym. Bez niego również trudno zrobić krem

    0
    Odpowiedz
    Aga
    Aga
    3 lata temu

    Poprostu brak mi słów a tort wyszedł przepiękny gratuluję talentu pewnie jest pyszny 😋

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Aga

    Dziękuję ślicznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Alicja
    Alicja
    3 lata temu

    5 stars
    Wyszedł cudowny, jeden z najlepszych! Dziękuję za przepis, na pewno jeszcze wykorzystam 🤗

    IMG_20220313_115132.jpg
    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Alicja

    Dziękuję za zdjęcie. Bardzo cieszę się, że smakował. Pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    Piotr
    Piotr
    3 lata temu

    Dzień dobry, czy zamiast orzechów włoskich mogę wykorzystać laskowe?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Piotr

    Myślę, że tak 🙂

    0
    Odpowiedz
    prawnik rozwodowy katowice
    prawnik rozwodowy katowice
    3 lata temu

    Jaki jest mniej więcej koszt takiego cuda?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  prawnik rozwodowy katowice

    Nie mieszkam w PL, więc zamówienie tortu niestety nie jest mozliwe 🙂

    0
    Odpowiedz
    dofinansowania z PUP
    dofinansowania z PUP
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    a koszt samych składników? Oczywiście +/-?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  dofinansowania z PUP

    Nie znam niestety cen w PL, więc ciężko mi przeliczyć na złotówki

    0
    Odpowiedz
    Alina
    Alina
    3 lata temu

    5 stars
    Dziękuję za przepis, krok po kroku i udał się 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Alina

    Bardzo się cieszę 🙂 Mam nadzieję, że podzielisz się zdjęciem 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kinga
    Kinga
    3 lata temu

    5 stars
    A skąd wziasc śmietanę 48%?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Kinga

    W Pl raczej takiej nie ma. Jedynie chyba pojawiła się z Piątnicy 42%

    0
    Odpowiedz
    Aga
    Aga
    3 lata temu

    5 stars
    Witam. Mi wyszedł taki:

    received_1514877608846629.jpeg
    1
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Aga

    Brawo!

    0
    Odpowiedz
    Miķołaj
    Miķołaj
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    5 stars
    piękny

    0
    Odpowiedz
    toksyczna kosmetyczka
    toksyczna kosmetyczka
    3 lata temu

    Zaproponuję komuś ten przepis do wypróbowania.

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    3 lata temu

    Jak wysoki ma Pani rant cukierniczy?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Anna

    Mój rant ma wysokość 14 cm

    0
    Odpowiedz
    Iza
    Iza
    4 lata temu

    Czy na czwartym blacie biszkoptu należy wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć czymś ciasto a dopiero później nasączać tą warstwę, czy można od razu nasączyć i nie obciążać go?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Iza

    Tak, warto lekko obciążyć. Nasączyć należy później, kiedy z tortu będziemy już zdejmować rant

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    4 lata temu

    🙂

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    4 lata temu

    Mój tort z tego przepisu wyglądał tak:
    https://www.instagram.com/p/CKJuSVzHEJOjKgoXBmd8GGo6xtrN3Mq8hP3cjM0/?igshid=v1m4051p1r9k

    Ostatnio edytowano 4 lata temu przez Monika
    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Monika

    Niestety konto jest prywatne i nie widzę 🙁 Proszę o dodanie zdjęcia w komentarzu 🙂

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    4 lata temu

    5 stars
    Super przepis.

    0
    Odpowiedz
    Skucinskaart
    Skucinskaart
    4 lata temu

    Ale fajny tort , ja teraz będę robić swój tort na 31 latek .

    0
    Odpowiedz
    be4ealthy
    be4ealthy
    4 lata temu

    5 stars
    Aż ślinka cieknie, wygląda fenomenalnie <3

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  be4ealthy

    Dziękuję ślicznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Beata M.
    Beata M.
    5 lata temu

    Wspaniały torcik, moje smaki. Do tego cudowny wygląd, widać że dopracowany w każdym szczególe.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Beata M.

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    5 lata temu

    Ciasta bardzo mnie kuszą, taka ich różnorodność, ale torty jeszcze bardziej, zwłaszcza, kiedy pyszny smak kryje się za wyjątkową oprawą. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ania
    Ania
    5 lata temu

    Coś pięknego zachwycił mnie

    0
    Odpowiedz
    Efkakonefka
    Efkakonefka
    5 lata temu

    Piekne te Twoje torty. Napatrzeć się nie mogę 🙂

    0
    Odpowiedz
    Tomasz
    Tomasz
    6 lata temu

    ten tort wygląda imponująco! Ja mam niedługo urodziny może pokaże żonie, żeby mi taki zrobiła, też ma talent, myślę, że da sobie radę 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Tomasz

    Dziękuję. Myślę, że żona sobie z pewnością poradzi 🙂 Powodzenia

    0
    Odpowiedz
    Edi i Marco Voyager
    Edi i Marco Voyager
    6 lata temu

    Ten tort wygląda – OBŁĘDNIE.!!
    Mężowi by się spodobał 🙂

    0
    Odpowiedz
    weronika
    weronika
    6 lata temu

    Obłędny smak!

    0
    Odpowiedz
    Klaudynka
    Klaudynka
    6 lata temu

    Tort zachwyca przede wszystkim wyglądem. Gdybym taki tort zrobiła mojemu mężowi to chyba by mnie wzniósł pod same niebiosa. Niestety nie mam takich umiejętności kulinarnych. Podkradnę przepis dla mojej mamy. Myślę, że jako jedyna osoba z mojej rodziny będzie wstanie go zrobić.

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra
    Aleksandra
    6 lata temu

    Chciałabym umieć robić takie torty 🙂 Jeszcze sporo pracy przede mną, a na razie wracam do świątecznych wypieków.

    0
    Odpowiedz
    http://techmigi.pl/
    http://techmigi.pl/
    6 lata temu

    Prawdziwe arcydzieło! Śliczny! Niesamowity1

    0
    Odpowiedz
    Beata Herbata
    Beata Herbata
    6 lata temu

    Ten tort to jest jakieś dzieło sztuki! Podziwiam, w życiu bym nie zrobiła :))

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Beata Herbata

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Magda
    Magda
    6 lata temu

    Wygląda genialnie!

    0
    Odpowiedz
    Ania W
    Ania W
    6 lata temu

    wygląda bosko! <3 muszę wycierać ślinę z klawiatury 😉

    1
    Odpowiedz
    Olga
    Olga
    6 lata temu

    Słodkości to nie jest moja bajka, ale estetycznie trafia w mój gust!

    0
    Odpowiedz
    Odjechanestudia
    Odjechanestudia
    6 lata temu

    Musi być pyszny

    0
    Odpowiedz
    Pat
    Pat
    6 lata temu

    Wow to dopiero coś, wygląda obłędnie !;)

    0
    Odpowiedz
    Pieprzyć z Fantazją
    Pieprzyć z Fantazją
    6 lata temu

    Przydałby mi się taki na tę sobotę na urodziny córki….pięknie się prezentuje 🙂 Podziwiam :*

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Pieprzyć z Fantazją

    Dziękuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Holly
    Holly
    6 lata temu

    Jest niezwykle szykowny. Szkoda zjeść.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Holly

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    120
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz