Kolejny rok za nami! Kilka dni temu obchodziliśmy 12-tą rocznicę ślubu. Dla Nas to bardzo ważne wydarzenie, jak chyba dla każdej pary. Dzień był na prawdę wyjątkowy. Świętowanie rozpoczęliśmy wspaniałym obiadem w restauracji u samego Marco Pierre White. Potem był spacer i bezcenne chwile, spędzone razem. Doniosłość tego dnia podkreślił wspaniały tort. Delikatny i subtelny. Lekki jak piórko i wcale nie za słodki. Kokosowa lekkość połączona z orzeźwiającą nutą malin i puszystym biszkoptem. Nie spodziewałam się, że ten duet tak fantastycznie ze sobą zagra.
Porcje: 26
Składniki
Biszkopt
- 7 jajek
- 127 g mąki tortowej
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 203 g cukru
- szczypta soli
Krem kokosowy
- 400 ml mleka kokosowego
- 200 ml śmietany kremówki *
- 750 g mascarpone
- 80 g wiórków kokosowych
- 200 g białej czekolady
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego **
Frużelina malinowa z truskawkami
- 500 g malin ***
- 100 g truskawek
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki żelatyny
Nasączenie
- 200 ml wody mineralnej niegazowanej
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek wódki
- ½ łyżeczki likieru kokosowego
Krem do tynkowania tortu
- 250 ml śmietany kremówki
- 150 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa drip
- 110 g białej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki
- różowy barwnik
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
- Rant cukierniczy ustawiamy na 22 cm, kładziemy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.
Krem kokosowy
- Do mleka kokosowego dodajemy wiórki kokosowe, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż wiórki wchłoną mleko kokosowe. Trwa to około 30 minut. Podczas gotowania od czasu do czasu warto zamieszać, aby wiórki się nie przypaliły. Masę kokosową zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kostki czekoladę oraz ekstrakt kokosowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masę chłodzimy w lodówce.
- Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Do śmietany dodajemy mascarpone, masę kokosową oraz ekstrakt kokosowy. Mieszamy do połączenia się składników.
Frużelina malinowa
- Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Maliny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Otrzymany mus malinowy ponownie podgrzewamy. Dodajemy do musu pokrojone w plasterki truskawki i chwilę podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do malin. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała.
Nasączenie
- Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok.
Krem do tynkowania tortu
- Do schłodzonej śmietany dodajemy schłodzone mascarpone i ubijamy do momentu, aż krem będzie sztywny. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt z wanilii.
Przełożenie
- Tort składamy w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie, nasączamy ponczem. Wykładamy 1/3 frużeliny oraz 1/3 kremu kokosowego. Przykrywamy drugim biszkoptem. Postępujemy tak z każdą warstwą biszkoptu. Wierzch przykrywamy czwartym biszkoptem, który również nasączamy. Tort w rancie chłodzimy kilkanaście godzin w lodówce, a najlepiej całą noc.
- Z dobrze schłodzonego tortu zdejmujemy rant. Tynkujemy równo i dokładnie kremem waniliowym. Tort ponownie chłodzimy w lodówce.
Polewa drip
- Czekoladę dzielimy na małe kawałki równej wielkości. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. W kilku kroplach wódki rozpuszczamy barwnik i dodajemy do polewy. Mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Polewę studzimy i jeszcze płynną wylewamy na dobrze schłodzony tort. Tort dekorujemy kwiatami. Pamiętajmy o tym, aby kwiaty w miejscu cięcia zabezpieczyć np. czekoladą.
Odnośniki
- * użyłam śmietany 48%
- ** użyłam takiego ekstraktu https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/polecane-produkty/beau-concentrated-food-flavourings/. Można użyć malibu
- *** użyłam mrożonych malin
Uwagi dodatkowe
- biszkopt piekę w rancie cukierniczym, więc jest na tyle wysoki, że mogę go z powodzeniem przekroić na 4 blaty. Zwykła tortownica jest zbyt niska, aby biszkopt urósł tak wysoki, by otrzymać tyle blatów. Jeśli więc używacie do pieczenia tortownicy, należy upiec dwa biszkopty
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Thank you very much for sharing, I learned a lot from your article. Very cool. Thanks.
Witam, to już kolejny tort który robiłam z Pani przepisu tylko ten trochę zmodyfikowałam, kremy i biszkopt z przepisu, tynk zrobiłam z innego przepisu, a czy będzie smakował gościom to się okaże 😉
Tort wyszedł piękny, dziękuję za zdjęcie 🙂
Dziękuję 😊 był pyszny połączenie kremu i frużeliny rewelacja 😊
tort wygląda jak z jakieś kresówki, mega 😀
Jedyne czego mi brakuje, to zdjęcia kawałka tortu po przekrojeniu, tak dla zintensyfikowania wyobraźni smakowej. 😉
Witam, przepis super! Zrobiłam torcik na walentynki i mężowi bardzo smakował. Nie mógł się nachwalic. Dziękuję za pyszny przepis 😊
Bardzo się cieszę, że smakował. Pozdrawiam serdecznie
Nie widze w przepisie ile dajesz likieru kokosowego do kremu kokosowego? Czy tort mozna zrobić ze śmietanki 36%? Bede robic tort w przyszłym tygodniu poraz pierwszy.
Jest podane: 1 łyżeczka. Tort można zrobić ze śmietany 36%, jednak polecam użyć dobrej jakości śmietanę, bowiem większość śmietan niestety jest kiepskiej jakości, jak i mascarpone i krem potem staje się rzadki
Dziękuję za odpowiedź dam znać czy wyszedł. Pozdrawiam
Trzymam kciuki i czekam na zdjęcie 🙂
Ale to musi smakowac. Gdybym umial robic takie dobroci 🙂
A gdzie przepis na ten tort?
Serio, nie widać przepisu??? Przecież jest napisany, więc nie rozumiem
Podziwiam Cię za talent do robienia tortów, ja mam dwie lewe ręce 😆 Cudny jest Twój tort ❤️
Dziękuję
Czy do kremu kokosowego uzylas tylko gęstej części mleczka czy całości?
Użyłam całości, ale u mnie samego płynu było bardzo mało 🙂
Rozumiem. Jeszcze pytanie odnośnie kremu do tynkowania – robiłaś na świeżo tuż przed tynkowaniem czy dzień wcześniej?
Robię tuż przed tynkowaniem 🙂
Piękny tort! Jaka ma wysokość przy tej średnicy i 4 blatach biszkoptu? Zastanawiam się nad 3 blatami tylko nie wiem czy nie będzie zbyt niski przy średnicy 22cm.
Przy czterech biszkoptach wysokość około 12-14 cm. Torty z dripem wyglądają lepiej jak są wyższe. Pozdrawiam
nie wiem, czy nazwać go klasyką, czy innowacją, jedno jest pewno, jest obłędny!
Najlepszy tort jaki jadłam! Zrobiłam z Twojego przepisu na 40 rocznice ślubu rodziców i wszyscy byli zachwyceni, pochłonęli całego torta! Smak niebiański, idealny, połączenie smakowe fenomenalne! Jutro robie ten sam dla córki na urodziny, dziękuję bo znalazlam tort idealny♥️Polecam każdemu!!!!!
Dziękuję ślicznie i cieszę się, że smakował 🙂 Nastpępnym razem proszę o przesłanie zdjęcia na fan page, umieszczę w galerii. Pozdrawiam
Wykorzystałam krem kokosowy do tortu, jednak nie wiem co zrobiłam źle że masa była dość rzadka. Nie zastygla się prawie wcale
Krem robiłam wielokrotnie i nigdy nie miałam z nim problemu. Możliwe, że wina śmietany bądź mascarpone, bo w PL niestety jakościowo nie są zbyt dobre i trzeba kupić dobrą śmietanę, które będzie sztywna po ubiciu
Twoje torty wyglądają przepięknie, chyba żaden mój nie był tak śliczny.
Podobny tort miałam na małym przyjęciu weselnym. Ne wyobrażałam sobie innego tortu niż o smaku rafaello. Uwielbiam ten smak.
Powiedz mi, tak realnie, ile zajal Ci ten caly wypiek czasu? I ile kosztowal?
A dzielo – arcydzielo!
Ciężko powiedzieć ile czasu w sumie, bo przygotowanie tortu jest rozłożone na 3 dni. Koszty – trudno powiedzieć, musiałabym przeliczyć z funtów na złotówki 🙂
Wygląda przepysznie. Spodobałby się mojej córce 🙂
Uwielbiam wszelkie produkty spożywcze o smaku rafaello. Kocham same białe kulki, uwielbiam ciasta na bazie rafaello a tort to już spełnienie moich marzeń. Za rok biorę ślub i jedyne czego jestem pewna na ten moment to to, że mój tort będzie właśnie w tym smaku.
Kazdy Twoj tort to po prostu arcydzielo! Nie zal Ci ich kroic?:)
Pozdrawiam i czekam na kolejne cuda!
Czas żal, no ale cóż – taki los tortu 🙂
Wygląda obłędnie!
Masz talent! Potrafisz mnie zaskakiwac:)
Dziękuję
Mój mąż byłby zachwycony! Zapisuję ten przepis 🙂
My jeśli dla siebie to robimy sernik na zimno, ale torcik prezentuje się zacnie.
Malgosiu ten tort jest niesamowity! krem kokosowy i mus owocowy. Rany, ależ to musi smakować.
Dziękuję Kasiu, tort był niesamowity 🙂
Wygląda cudnie!
Dziękuję
Nie lubię kokosu, ale ten tort wyglada tak oblednie, ze zjadlabym chyba caly! Duzo milosci dla was na kolejne lata!
Dziękuję
Prezentuje się wprost rewelacyjnie! I ta polewa
Jaka pyszotka!! Nie mogę tego oglądać bo mam ochotę go zjeść.
Wygląda apetycznie 🙂 Palce lizać!
Pozdrawiam,
Ten tort jest niesamowicie kuszący!
Podziwiam za takie zdolności, a przede wszystkim za chęci. Piękny tort.
uwielbiam takie słodkości, nawet bez okazji 🙂
Gratuluję rocznicy:)
Podbilas dzisiaj moje serce!!! Prze, prze piekny!:)
Masz moze zdjęcie po przekrojeniu?
Niestety nie zdążyłam zrobić 🙁
wow, wygląda niesamowicie 🙂 ale przy moich kulinarnych zdolnościach w tym wypadku nawet nie będę próbować 😉
Dziękuję
Gratulacje! Wszystkiego najlepszego dla was
Dziękujemy 🙂
Pyszności 🙂
Gratuluję rocznicy 😉
Tort naprawdę cudny i wyobrażam sobie jak bardzo się napracowalas 🙂 Napewno był pyszny 😉
Tak, był wyjątkowo pyszny 🙂
Dla nas 12-sta jeszcze była ważna, a 17-sta zmieniła nieco oblicze hehe Ale tort piękny i gratuluję stażu 🙂
Dziękuj ę, dla nas każda rocznica jest wyjątkowa i bardzo ważna
Wszystkiego najlepszego z okazji tak pięknej rocznicy
i wielu następnych rocznic Wam życzę 🙂
Kocham Rafaello w każdej postaci,
a tort czytając przepis to już widziałam w wyobraźni jaki musi być pyszny 🙂
Piękny i smaczny 🙂
Dziękuję licznie za życzenia 🙂 Tort był naprawdę pyszny
Dziękuję
Taki trocik bym zjadła
Pychotka, poproszę o kawałeczek.
Uwielbiam torty z nutą kokosa, ten wygląda super!
wygląda tak apetycznie
Podziwiam Cię, że potrafisz zrobić taki skomplikowany tort! Pozdrawiam 🙂
Dziękuję 🙂
Mniam… te tort musiał być przepyszny 🙂 Nie mam ręki do wypieku słodkości, a biszkopt to moja zmora
Tak, był boski 🙂
Wypiek wygląda jak z najlepszej cukierni.