• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Szybkie dania
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018

Tort Rafaello

Wędrówki po kuchni
Kolejny rok za nami! Kilka dni temu obchodziliśmy 12-tą rocznicę ślubu. Dla Nas to bardzo ważne wydarzenie, jak chyba dla każdej pary. Dzień był na prawdę wyjątkowy. Świętowanie rozpoczęliśmy wspaniałym obiadem w restauracji u samego Marco Pierre White. Potem był spacer i bezcenne chwile, spędzone razem. Doniosłość tego dnia podkreślił wspaniały tort. Delikatny i subtelny. Lekki jak piórko i wcale nie za słodki. Kokosowa lekkość połączona z orzeźwiającą nutą malin i puszystym biszkoptem. Nie spodziewałam się, że ten duet tak fantastycznie ze sobą zagra.
Przygotowanie2 godz.
Gotowanie45 min.
Czas całkowity2 godz. 45 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 18
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Biszkopt

    • 7 jajek
    • 127 g mąki tortowej
    • 45 g mąki ziemniaczanej
    • 203 g cukru
    • szczypta soli

    Krem kokosowy

    • 400 ml mleka kokosowego
    • 200 ml śmietany kremówki *
    • 750 g mascarpone
    • 80 g wiórków kokosowych
    • 200 g białej czekolady
    • 120 g cukru pudru
    • 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego **

    Frużelina malinowa z truskawkami

    • 500 g malin ***
    • 100 g truskawek
    • 150 g cukru
    • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • 3 łyżeczki żelatyny

    Nasączenie

    • 200 ml wody mineralnej niegazowanej
    • 2 łyżki cukru
    • 5 łyżek wódki
    • ½ łyżeczki likieru kokosowego

    Krem do tynkowania tortu

    • 250 ml śmietany kremówki
    • 150 g mascarpone
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Polewa drip

    • 110 g białej czekolady
    • 50 ml śmietany kremówki
    • różowy barwnik

    Przygotowanie

      Biszkopt

      • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
      • Rant cukierniczy ustawiamy na 22 cm, kładziemy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.

      Krem kokosowy

      • Do mleka kokosowego dodajemy wiórki kokosowe, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż wiórki wchłoną mleko kokosowe. Trwa to około 30 minut. Podczas gotowania od czasu do czasu warto zamieszać, aby wiórki się nie przypaliły. Masę kokosową zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kostki czekoladę oraz ekstrakt kokosowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masę chłodzimy w lodówce.
      • Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Do śmietany dodajemy mascarpone, masę kokosową oraz ekstrakt kokosowy. Mieszamy do połączenia się składników.

      Frużelina malinowa

      • Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Maliny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Otrzymany mus malinowy ponownie podgrzewamy. Dodajemy do musu pokrojone w plasterki truskawki i chwilę podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do malin. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała.

      Nasączenie

      • Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok.

      Krem do tynkowania tortu

      • Do schłodzonej śmietany dodajemy schłodzone mascarpone i ubijamy do momentu, aż krem będzie sztywny. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt z wanilii.

      Przełożenie

      • Tort składamy w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie, nasączamy ponczem. Wykładamy 1/3 frużeliny oraz 1/3 kremu kokosowego. Przykrywamy drugim biszkoptem. Postępujemy tak z każdą warstwą biszkoptu. Wierzch przykrywamy czwartym biszkoptem, który również nasączamy. Tort w rancie chłodzimy kilkanaście godzin w lodówce, a najlepiej całą noc.
      • Z dobrze schłodzonego tortu zdejmujemy rant. Tynkujemy równo i dokładnie kremem waniliowym. Tort ponownie chłodzimy w lodówce.

      Polewa drip

      • Czekoladę dzielimy na małe kawałki równej wielkości. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. W kilku kroplach wódki rozpuszczamy barwnik i dodajemy do polewy. Mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Polewę studzimy i jeszcze płynną wylewamy na dobrze schłodzony tort. Tort dekorujemy kwiatami. Pamiętajmy o tym, aby kwiaty w miejscu cięcia zabezpieczyć np. czekoladą.

      Odnośniki

      • * użyłam śmietany 48%
      • ** użyłam takiego ekstraktu https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/polecane-produkty/beau-concentrated-food-flavourings/. Można użyć malibu
      • *** użyłam mrożonych malin

      Uwagi dodatkowe

      • biszkopt jest dość wysoki i z pewnością nie zmieści się w klasycznej tortownicy. Jeśli nie posiadacie wysokiego rantu cukierniczego należy upiec biszkopty w tortownicy o wymiarach 22 cm tak, aby uzyskać 4 blaty.

      Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

      4.8 8 votes
      Article Rating

      Tagi

      • Kokos
      • Mleko kokosowe
      • Torty

      Zobacz wpisy

      Kawowy sernik nowojorski
      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 62

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Sałatka ziemniaczana z bobem i sosem jogurtowo-musztardowym
      Grill, Przepisy, Sałatki, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  20 maja, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 60

      Sałatka ziemniaczana z bobem i sosem jogurtowo-musztardowym

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      68 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Emilia
      Emilia
      2 dni temu

      Nie widze w przepisie ile dajesz likieru kokosowego do kremu kokosowego? Czy tort mozna zrobić ze śmietanki 36%? Bede robic tort w przyszłym tygodniu poraz pierwszy.

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      2 dni temu
      Reply to  Emilia

      Jest podane: 1 łyżeczka. Tort można zrobić ze śmietany 36%, jednak polecam użyć dobrej jakości śmietanę, bowiem większość śmietan niestety jest kiepskiej jakości, jak i mascarpone i krem potem staje się rzadki

      0
      Odpowiedz
      Spirulina
      Spirulina
      1 miesiąc temu

      Ale to musi smakowac. Gdybym umial robic takie dobroci 🙂

      Last edited 1 miesiąc temu by Spirulina
      0
      Odpowiedz
      Bozena
      Bozena
      3 miesięcy temu

      A gdzie przepis na ten tort?

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      3 miesięcy temu
      Reply to  Bozena

      Serio, nie widać przepisu??? Przecież jest napisany, więc nie rozumiem

      0
      Odpowiedz
      Pieprzyć z Fantazją
      Pieprzyć z Fantazją
      4 miesięcy temu

      Podziwiam Cię za talent do robienia tortów, ja mam dwie lewe ręce 😆 Cudny jest Twój tort ❤️

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      4 miesięcy temu
      Reply to  Pieprzyć z Fantazją

      Dziękuję

      0
      Odpowiedz
      Justyna
      Justyna
      6 miesięcy temu

      Czy do kremu kokosowego uzylas tylko gęstej części mleczka czy całości?

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      6 miesięcy temu
      Reply to  Justyna

      Użyłam całości, ale u mnie samego płynu było bardzo mało 🙂

      0
      Odpowiedz
      Justyna
      Justyna
      6 miesięcy temu
      Reply to  Wędrówki po kuchni

      Rozumiem. Jeszcze pytanie odnośnie kremu do tynkowania – robiłaś na świeżo tuż przed tynkowaniem czy dzień wcześniej?

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      6 miesięcy temu
      Reply to  Justyna

      Robię tuż przed tynkowaniem 🙂

      0
      Odpowiedz
      Karolina
      Karolina
      8 miesięcy temu

      Piękny tort! Jaka ma wysokość przy tej średnicy i 4 blatach biszkoptu? Zastanawiam się nad 3 blatami tylko nie wiem czy nie będzie zbyt niski przy średnicy 22cm.

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      8 miesięcy temu
      Reply to  Karolina

      Przy czterech biszkoptach wysokość około 12-14 cm. Torty z dripem wyglądają lepiej jak są wyższe. Pozdrawiam

      0
      Odpowiedz
      Koralina
      Koralina
      8 miesięcy temu

      5 stars
      nie wiem, czy nazwać go klasyką, czy innowacją, jedno jest pewno, jest obłędny!

      0
      Odpowiedz
      Joanna
      Joanna
      9 miesięcy temu

      5 stars
      Najlepszy tort jaki jadłam! Zrobiłam z Twojego przepisu na 40 rocznice ślubu rodziców i wszyscy byli zachwyceni, pochłonęli całego torta! Smak niebiański, idealny, połączenie smakowe fenomenalne! Jutro robie ten sam dla córki na urodziny, dziękuję bo znalazlam tort idealny♥️Polecam każdemu!!!!!

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      9 miesięcy temu
      Reply to  Joanna

      Dziękuję ślicznie i cieszę się, że smakował 🙂 Nastpępnym razem proszę o przesłanie zdjęcia na fan page, umieszczę w galerii. Pozdrawiam

      0
      Odpowiedz
      Agata
      Agata
      10 miesięcy temu

      Wykorzystałam krem kokosowy do tortu, jednak nie wiem co zrobiłam źle że masa była dość rzadka. Nie zastygla się prawie wcale

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      10 miesięcy temu
      Reply to  Agata

      Krem robiłam wielokrotnie i nigdy nie miałam z nim problemu. Możliwe, że wina śmietany bądź mascarpone, bo w PL niestety jakościowo nie są zbyt dobre i trzeba kupić dobrą śmietanę, które będzie sztywna po ubiciu

      0
      Odpowiedz
      Rozmyślania Yasminelli
      Rozmyślania Yasminelli
      1 rok temu

      Twoje torty wyglądają przepięknie, chyba żaden mój nie był tak śliczny.

      0
      Odpowiedz
      Martynka
      Martynka
      1 rok temu

      Podobny tort miałam na małym przyjęciu weselnym. Ne wyobrażałam sobie innego tortu niż o smaku rafaello. Uwielbiam ten smak.

      0
      Odpowiedz
      Aniaa
      Aniaa
      1 rok temu

      Powiedz mi, tak realnie, ile zajal Ci ten caly wypiek czasu? I ile kosztowal?
      A dzielo – arcydzielo!

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Aniaa

      Ciężko powiedzieć ile czasu w sumie, bo przygotowanie tortu jest rozłożone na 3 dni. Koszty – trudno powiedzieć, musiałabym przeliczyć z funtów na złotówki 🙂

      0
      Odpowiedz
      Justyna
      Justyna
      1 rok temu

      Wygląda przepysznie. Spodobałby się mojej córce 🙂

      0
      Odpowiedz
      Marzenka G.
      Marzenka G.
      2 lat temu

      Uwielbiam wszelkie produkty spożywcze o smaku rafaello. Kocham same białe kulki, uwielbiam ciasta na bazie rafaello a tort to już spełnienie moich marzeń. Za rok biorę ślub i jedyne czego jestem pewna na ten moment to to, że mój tort będzie właśnie w tym smaku.

      0
      Odpowiedz
      Grażyna
      Grażyna
      2 lat temu

      Kazdy Twoj tort to po prostu arcydzielo! Nie zal Ci ich kroic?:)
      Pozdrawiam i czekam na kolejne cuda!

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Grażyna

      Czas żal, no ale cóż – taki los tortu 🙂

      0
      Odpowiedz
      Olga
      Olga
      2 lat temu

      Wygląda obłędnie!

      0
      Odpowiedz
      Sylwia R
      Sylwia R
      2 lat temu

      Masz talent! Potrafisz mnie zaskakiwac:)

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Sylwia R

      Dziękuję

      0
      Odpowiedz
      magda
      magda
      2 lat temu

      Mój mąż byłby zachwycony! Zapisuję ten przepis 🙂

      0
      Odpowiedz
      Aneta
      Aneta
      2 lat temu

      My jeśli dla siebie to robimy sernik na zimno, ale torcik prezentuje się zacnie.

      0
      Odpowiedz
      Kasia
      Kasia
      2 lat temu

      Malgosiu ten tort jest niesamowity! krem kokosowy i mus owocowy. Rany, ależ to musi smakować.

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Kasia

      Dziękuję Kasiu, tort był niesamowity 🙂

      0
      Odpowiedz
      Renata
      Renata
      2 lat temu

      Wygląda cudnie!

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Renata

      Dziękuję

      0
      Odpowiedz
      Marta
      Marta
      2 lat temu

      Nie lubię kokosu, ale ten tort wyglada tak oblednie, ze zjadlabym chyba caly! Duzo milosci dla was na kolejne lata!

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Marta

      Dziękuję

      0
      Odpowiedz
      Living in Magnolias
      Living in Magnolias
      2 lat temu

      Prezentuje się wprost rewelacyjnie! I ta polewa

      0
      Odpowiedz
      Dalwi Szyje
      Dalwi Szyje
      2 lat temu

      Jaka pyszotka!! Nie mogę tego oglądać bo mam ochotę go zjeść.

      0
      Odpowiedz
      Karolina G.
      Karolina G.
      2 lat temu

      Wygląda apetycznie 🙂 Palce lizać!

      Pozdrawiam,

      0
      Odpowiedz
      Bea
      Bea
      2 lat temu

      Ten tort jest niesamowicie kuszący!

      0
      Odpowiedz
      Świat Toli
      Świat Toli
      2 lat temu

      Podziwiam za takie zdolności, a przede wszystkim za chęci. Piękny tort.

      0
      Odpowiedz
      Kreatywny Rodzic
      Kreatywny Rodzic
      2 lat temu

      uwielbiam takie słodkości, nawet bez okazji 🙂

      0
      Odpowiedz
      MangoMania
      MangoMania
      2 lat temu

      Gratuluję rocznicy:)

      0
      Odpowiedz
      Sylwia R
      Sylwia R
      2 lat temu

      Podbilas dzisiaj moje serce!!! Prze, prze piekny!:)

      0
      Odpowiedz
      Martynka
      Martynka
      2 lat temu

      Masz moze zdjęcie po przekrojeniu?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Martynka

      Niestety nie zdążyłam zrobić 🙁

      0
      Odpowiedz
      Ania W
      Ania W
      2 lat temu

      wow, wygląda niesamowicie 🙂 ale przy moich kulinarnych zdolnościach w tym wypadku nawet nie będę próbować 😉

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Ania W

      Dziękuję

      0
      Odpowiedz
      Paulina
      Paulina
      2 lat temu

      Gratulacje! Wszystkiego najlepszego dla was

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Paulina

      Dziękujemy 🙂

      0
      Odpowiedz
      Gusia
      Gusia
      2 lat temu

      Pyszności 🙂

      0
      Odpowiedz
      Marta
      Marta
      2 lat temu

      Gratuluję rocznicy 😉
      Tort naprawdę cudny i wyobrażam sobie jak bardzo się napracowalas 🙂 Napewno był pyszny 😉

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Marta

      Tak, był wyjątkowo pyszny 🙂

      0
      Odpowiedz
      Beata Herbata
      Beata Herbata
      2 lat temu

      Dla nas 12-sta jeszcze była ważna, a 17-sta zmieniła nieco oblicze hehe Ale tort piękny i gratuluję stażu 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Beata Herbata

      Dziękuj ę, dla nas każda rocznica jest wyjątkowa i bardzo ważna

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      2 lat temu

      Wszystkiego najlepszego z okazji tak pięknej rocznicy
      i wielu następnych rocznic Wam życzę 🙂
      Kocham Rafaello w każdej postaci,
      a tort czytając przepis to już widziałam w wyobraźni jaki musi być pyszny 🙂
      Piękny i smaczny 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  krystynabozenna

      Dziękuję licznie za życzenia 🙂 Tort był naprawdę pyszny

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  krystynabozenna

      Dziękuję

      0
      Odpowiedz
      Ciekawska Magdalena
      Ciekawska Magdalena
      2 lat temu

      Taki trocik bym zjadła

      0
      Odpowiedz
      Ami-chan
      Ami-chan
      2 lat temu

      Pychotka, poproszę o kawałeczek.

      0
      Odpowiedz
      Żaneta
      Żaneta
      2 lat temu

      Uwielbiam torty z nutą kokosa, ten wygląda super!

      0
      Odpowiedz
      Adam
      Adam
      2 lat temu

      wygląda tak apetycznie

      0
      Odpowiedz
      Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
      Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
      2 lat temu

      Podziwiam Cię, że potrafisz zrobić taki skomplikowany tort! Pozdrawiam 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

      Dziękuję 🙂

      0
      Odpowiedz
      Aleksandra Załęska
      Aleksandra Załęska
      2 lat temu

      Mniam… te tort musiał być przepyszny 🙂 Nie mam ręki do wypieku słodkości, a biszkopt to moja zmora

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Aleksandra Załęska

      Tak, był boski 🙂

      0
      Odpowiedz
      Holly
      Holly
      2 lat temu

      Wypiek wygląda jak z najlepszej cukierni.

      0
      Odpowiedz

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
      Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
      Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
      Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Tagi

      • Babki
      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      wpDiscuz
      68
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply