Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Torty, Wypieki  /  23 lutego, 2021

Tort Ruffles

Wędrówki po kuchni
Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność i ogólny urodzinowy weltschmerz. Jednak mimo to, czuję ekscytację na to wszystko, co się może jeszcze wydarzyć i głęboko wierzę w to, że sporo jeszcze przede mną. Ten urodzinowy czas spędziłam w gronie najbliższych mi osób, bliskich mojemu sercu. Nie mogło oczywiście zabraknąć najważniejszego elementu uroczystości, czyli tortu. Skromny, mały i kobiecy, ale za to jaki pyszny! Inspirowany smakiem moich ulubionych batoników. Pod delikatnym i puszystym biszkoptem, solidnie nasączony alkoholowym ponczem skrywają się wspaniałe smaki. Aksamitna słodycz czekolady, orzeźwiająca mięta oraz subtelna, kokosowa nuta. Fantastyczne trio smakowe, które smakuje wyjątkowo!
Przygotowanie2 hours godz.
Gotowanie1 hour godz.
1 hour godz.
Czas całkowity4 hours godz.
Drukuj
5 from 5 votes
Porcje: 24
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

Biszkopt

  • 7 jajek
  • 127 g mąki tortowej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 203 g cukru
  • szczypta soli

Krem kokosowy

  • 200 ml mleka kokosowego
  • 150 ml śmietany kremówki *
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 40 g wiórek kokosowych
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego **

Krem miętowy

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 150 g serka mascarpone
  • 100 g czekoladek miętowych ***
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu miętowego

Krem czekoladowy

  • 250 ml śmietany kremówki *
  • 150 g serka mascarpone
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Nasączenie

  • 200 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 6 łyżek wódki
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki cukru

Krem maślany do tynkowania tortu

  • 350 g masła 82%
  • 300 g mleka skondensowanego, słodzonego

Czekoladowe kule

  • 100 g czekolady białej

Dodatkowo

  • barnik w spray'u różowy, perłowy
  • barnik w spray'u srebrny, perłowy

Przygotowanie

    Biszkopt

    • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
      Rant cukierniczy o wymiarach 20 cm układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.

    Krem kokosowy

    • Do mleka kokosowego dodajemy wiórki kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż wiórki wchłoną mleko kokosowe, a masa zgęstnieje.Trwa to około 30 minut. Podczas gotowania od czasu do czasu warto zamieszać, aby wiórki się nie przypaliły. Masę kokosową zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do wystudzenia. Masę chłodzimy w lodówce kilka godzin, aby stężała.
      Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Do śmietany dodajemy mascarpone, masę kokosową oraz ekstrakt kokosowy. Mieszamy do połączenia się składników.

    Krem miętowy

    • Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy czekoladki miętowe. Podgrzewamy, cały czas mieszając do momentu, aż czekoladki całkowicie rozpuszczą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować! Śmietankę odstawiamy na bok do wystudzenia. Przykrywamy wierzch folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone oraz cukier puder. Mieszamy do połączenia się składników.

    Krem czekoladowy

    • Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

    Nasączenie

    • Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny oraz alkohol. Mieszamy i odstawiamy na bok.

    Czekoladowe kule

    • Silikonową foremkę chłodzimy w zamrażarce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przy pomocy pędzelka rozsmarowujemy ją na ściankach foremki. Formę wstawiamy do zamrażarki na 10 minut, aby czekolada zastygła. Formę wyjmujemy z zamrażarki, ponownie smarujemy czekoladą i chłodzimy. Powtarzając ten proces, będziemy mieć pewność, że czekoladowe skorupki się nie rozpadną. Czekoladową skorupkę ostrożnie wyjmujemy z formy, przykładamy brzeg do ciepłego talerzyka, aż czekolada w tym miejscu delikatnie się rozpuści i łączymy z drugą połówką, aby utworzyć czekoladową kulę. Tak przygotowane kule malujemy barwnikami w spray'u.

    Krem maślany do tynkowania tortu

    • Masło ucieramy przez 10 minut na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ucierania, dodajemy powoli (najlepiej partiami) mleko skondensowane. Całość miksujemy przez kolejne 5 minut. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera, aby odpowietrzyć krem. Dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy dokładnie, aby składniki połączyły się.

    Przełożenie

    • Tort składamy w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie, nasączamy ponczem. Wykładamy krem czekoladowy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, który również nasączamy. Na biszkopt wykładamy krem miętowy i przykrywamy trzecim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączamy, wykładamy krem kokosowy i przykrywamy czwartym blatem biszkoptu. Każdą warstwę kremu należy równomiernie rozprowadzić po biszkopcie. Tort w rancie chłodzimy kilkanaście godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
    • Z dobrze schłodzonego tortu zdejmujemy rant cukierniczy. Tynkujemy równo i dokładnie przygotowanym kremem maślanym. Tort ponownie chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Na koniec dekorujemy.

    Odnośniki

    • * użyłam śmietany double cream 48%
      ** użyłam takiego likieru https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/polecane-produkty/beau-concentrated-food-flavourings/
      *** użyłam czekoladek After Eight

    Uwagi dodatkowe

    • preferuję mniej słodkie torty, dlatego nie sugerujcie się podaną ilością cukru w przepisie na kremy. Podczas przygotowywania kremów warto spróbować, czy ten stopień słodkości Wam odpowiada i jeśli zachodzi taka potrzeba można dosłodzić
    • zarówno śmietana, jak i serek mascarpone powinny być schłodzone
    • biszkopt piekę w rancie cukierniczym, więc jest na tyle wysoki, że mogę go z powodzeniem przekroić na 4 blaty. Zwykła tortownica jest zbyt niska, aby biszkopt urósł tak wysoki, by otrzymać tyle blatów. Jeśli więc używacie do pieczenia tortownicy, należy upiec dwa biszkopty.

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4.3 6 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Kokos
    • Torty

    Nawigacja wpisu

    Indyk – jak wykorzystać kulinarny potencjał każdej części mięsa
    Wycieczka do Paryża? 7 dań, które koniecznie musisz spróbować!

    Podobne wpisy

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 120

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

    Tort waniliowo-malinowy
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  21 sierpnia, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

    Tort waniliowo-malinowy

    Tort czekoladowo – pomarańczowy
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  18 lutego, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 82

    Tort czekoladowo – pomarańczowy

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    41 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Dominika
    Dominika
    4 lata temu

    Wygląda obłędnie 😀

    0
    Odpowiedz
    Bartosz
    Bartosz
    4 lata temu

    Wow! Wygląda bardzo realistycznie – czy laik sobie z tym poradzi?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Bartosz

    Myślę, że tak 🙂

    0
    Odpowiedz
    Radosna - Książki jak narkotyk
    Radosna - Książki jak narkotyk
    4 lata temu

    Ten tort prezentuje się obłędnie. Mnie pewnie jego przygotowanie zajęłoby dwa razy tyle.

    0
    Odpowiedz
    Monika Kilijańska
    Monika Kilijańska
    4 lata temu

    Nie wiem czy podołam, ale być może spróbuję zrobić ten tort na zbliżające się 40te urodziny męża. Będzie zachwycony!

    0
    Odpowiedz
    Aga
    Aga
    4 lata temu

    Wygląda obłędnie. Uwielbiam tego typu torty, chociaż sama nigdy takiego nie dostałam ani nie zrobiłam. Na szczęście mój chłopak ma teraz niedługo okrągłe urodziny i przymierzam się do zakupienia mu takiego fajnego tortu.

    0
    Odpowiedz
    marcjanna
    marcjanna
    4 lata temu

    niestety nie mialam sposobnosci go robic, gdyz nie potrafie takich tortow piec. z pewnoscia osoby ktore maja takie umiejetnosci, spora wiedze wyniosa z tego. wizualnie bardzo ladny. pozdrawiam.

    0
    Odpowiedz
    blogierka
    blogierka
    4 lata temu

    Arcydzielo! <3
    I 100 lat 🙂

    0
    Odpowiedz
    Sowiswiatemi
    Sowiswiatemi
    4 lata temu

    Tort pyszny i życzę wszystkiego najlepszego.

    0
    Odpowiedz
    Karolina z Zapowiedz
    Karolina z Zapowiedz
    4 lata temu

    Piękny tort i na pewno bardzo pyszny, jak wszystko z Waszych przepisów ❤️

    0
    Odpowiedz
    Asia/ Lemur Podróżnik
    Asia/ Lemur Podróżnik
    4 lata temu

    Przepiękny! Szczególnie te czekoladowe kule:)

    0
    Odpowiedz
    Magda
    Magda
    4 lata temu

    Tort wygląda obłędnie! Postaram się upiec taki za miesiąc na moje urodziny:)

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Magda

    Dziękuję. Życzę powodzenia 🙂

    0
    Odpowiedz
    Pojedztam.pl
    Pojedztam.pl
    4 lata temu

    5 stars
    Uwielbiam wszelkiego rodzaju słodkości, tort na pewno był bardzo smaczny.

    0
    Odpowiedz
    Kasika
    Kasika
    4 lata temu

    Wygląda przednio, ale też wydaje się mocno skomplikowany. Mnie jeszcze nigdy nie wyszedł żaden biszkopt, czy to byłby dobry pomysł zaczynać od tego, czy może poszukać czegoś prostszego (w razie gdyby nie wyszedł? XD)

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Kasika

    Próbować trzeba 🙂 Polecam mój przepis na biszkopt 🙂

    0
    Odpowiedz
    Czarny
    Czarny
    4 lata temu

    Wszystkiego najlepszego w nowym roku urodzinowym!!!

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra Załęska
    Aleksandra Załęska
    4 lata temu

    Piękny tort miałaś! Z przepisu wnioskuję również, że był bardzo smaczny 🙂

    0
    Odpowiedz
    marcjanna
    marcjanna
    4 lata temu

    Wyglada obłednie…woow 🙂

    0
    Odpowiedz
    Agaman
    Agaman
    4 lata temu

    Jakos do mnie mięta nie przemawia, ale kokos juz jak najbardziej 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    4 lata temu

    Jedyne urodziny, które naszły mnie mocno refleksyjnie, to była pięćdziesiątka. Bardzo mocno poczułam, że duży fragment życia już za mną, że jeszcze intensywniej muszę wyciskać z codzienności to, na czym mi najbardziej zależy. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Karolina
    Karolina
    4 lata temu

    5 stars
    czyżby ktoś tu oglądał stand upy 😉 bardzo interesujące połączenie smakowe, nigdy czegoś takiego nie próbowałam, a sam tort wygląda naprawdę zacnie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Karolina

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    4 lata temu

    Urodziny są fajnym czasem, bo wtedy dopada mnie szereg pożytecznych refleksji i mam wiele radości z życzeń i rozmów z bliskimi i przyjaciółmi – jakże szkoda, że teraz tylko wirtualnymi.
    Tort to wspaniałe podkreślenie tego momentu. Ja zamawiam go w sprawdzonej pracowni albo zamawiają go dla mnie bliscy. Nigdy nie robiłam sama dla siebie tortu na urodziny.
    Twój wygląda bardzo lekko i młodzieżowo. Pozdrawiam z okazji urodzin.

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    4 lata temu

    Ładnie się prezentuje, zwłaszcza wielość warstw, w moich ulubionych smakach, szalenie mnie kusi. Przepis podchwytuję, będę działać, nawet bez szczególnej okazji. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Katarzyna
    Katarzyna
    4 lata temu

    Przemijanie…
    Wpisane w nasze życie człowiecze.
    Każdy rok niesie coś wyjątkowego, więc zawsze mam szeroko otwarte oczy 🙂
    Dziś także na widok pięknego tortu, a po przeczytaniu składników… mniam

    0
    Odpowiedz
    Paulina Kwiatkowska
    Paulina Kwiatkowska
    4 lata temu

    5 stars
    Uwielbiam takie torty. Smaki kremów bardzo trafiają w mój gust. Pycha!

    0
    Odpowiedz
    Małgorzata Kijowska|DayliCooking
    Małgorzata Kijowska|DayliCooking
    4 lata temu

    5 stars
    Małgosiu, Twoje torty są zawsze piękne i niebanalne. W takich chwilach bardzo żałuję, ze dzieli nas tyle kilometrów 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Małgorzata Kijowska|DayliCooking

    No bardzo szkoda, że nie mamy do siebie trochę bliżej …

    0
    Odpowiedz
    Marzena
    Marzena
    4 lata temu

    Przepiękny tort 😀 I taki jak lubię 🙂 Ja czasami robię właśnie taką masę do tortów 🙂 ale tak ładnie to nie potrafię zrobić

    0
    Odpowiedz
    Edyta
    Edyta
    4 lata temu

    Wygląda pięknie, aż żal jeść. Trochę pracy trzeba w niego włożyć, ale pewnie smak wynagradza wysiłek. Nie wiem czy się odważę na wykonanie, ale chętnie zjadłabym kawałek tego cuda 😋

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Edyta

    Ten akurat nie wymaga wielkiego nakładu pracy, gorsze bywały 🙂

    0
    Odpowiedz
    Irena -Hooltaye w podróży
    Irena -Hooltaye w podróży
    4 lata temu

    5 stars
    Gosiu, tort to petarda.
    Jeszcze takiego nie widziałam. Nie umiem piec, natomiast nadaję Ci tytuł królowej tortów.
    Urodzinowe życzenia raz jeszcze. Jakie to szczęście spędzać z bliskimi urodziny. Mi nie będzie to dane.
    Wracając do tortu to nie wiem, czy widziałam tak cudowny.
    Składniki to bajka 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Irena -Hooltaye w podróży

    Dziękuję kochana. Pozdrawiam

    1
    Odpowiedz
    Bernadeta
    Bernadeta
    4 lata temu

    Tort wygląda zjawiskowo. Kule jak prawdziwe baloniki, aż żal jeść. Świetna jest dekoracja i zastanawiam się czy ta dziewczyna to jest opłatek czy cos innego?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Bernadeta

    Dziękuję. Tak, to jest wydruk jadalny 🙂

    0
    Odpowiedz
    Papierowa Łowczyni
    Papierowa Łowczyni
    4 lata temu

    Ja to raczej jako konsument tortów, niż cukiernik. Nie potrafię zrobić takiego torta, ale jeść je lubię. Dlatego Twoja kompozycja smaków , jak najbardziej trafia w moje gusta smakowe jak i wizualne 🙂

    0
    Odpowiedz
    Iwona Banach
    Iwona Banach
    4 lata temu

    PRZEPIĘKNY, w życiu bym ręki na takie coś nie podniosła, w sensie, nie próbowałabym zrobić, bo efekty wizualne mogłyby kogoś zabić, kulinarne tym bardziej, szkoda, że nie mieszkasz obok, bo kupić takie cudo to bym kupiła 🙂 Choćby tylko po to, żeby z bliska zobaczyć 🙂 Bo aż oczy mi na wierzch wyłażą z zachwytu 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Iwona Banach

    Dziękuję ślicznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Miłość mamy
    Miłość mamy
    4 lata temu

    Ten tort to moje smaki. Szkoda tylko, że nie pokazałeś jak wygląda po przekrojeniu. Małe dzieło sztuki!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Miłość mamy

    Bardzo proszę

    152331195_330763331684199_3039539893521573915_n.jpg
    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    41
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz