• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Torty  /  12 listopada, 2019

Tort urodzinowy Honda

Wędrówki po kuchni
Urodziny dziecka to bardzo szczególna data w życiu każdego rodzica, a zwłaszcza rodziców dzieci już dorosłych. Przypomina wszystko to, co po drodze wydarzyło się w życiu dojrzałego już człowieka, ukształtowało go i uczyniło tym, kim jest dziś i teraz. Czas mija nieubłaganie, mój prywatny ósmy cud świata kończy dziś 20 lat! Każdego roku ten dzień jest wyjątkowy, pełen ciepłych wspomnień i wzruszeń. Z tej okazji przygotowałam dla solenizanta słodki upominek w postaci pysznego tortu. Pomiędzy delikatnymi blatami biszkoptu kryją się wspaniałe smaki: soczysta malina, czekoladowa słodycz białego Toblerone z prażonymi migdałami oraz egzotyczne mango-marakuja z żelką mango, które okazało się niezwykłą, smakową petardą! Dekoracja typowa dla fana motoryzacji w ulubionej kolorystyce solenizanta, z motywem jego własnego auta i ręcznie malowanymi kołami.
Przygotowanie3 godz.
Gotowanie20 min.
Czas całkowity3 godz. 20 min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 18
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Biszkopt

    • 7 jajek
    • 127 g mąki tortowej
    • 45 g mąki ziemniaczanej
    • 203 g cukru
    • szczypta soli

    Krem Toblerone białe

    • 300 g czekolady białej Toblerone
    • 300 śmietany kremówki
    • 250 mascarpone
    • 100 g płatków migdałowych

    Krem malinowy

    • 200 ml śmietany kremówki
    • 150 g mascarpone
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 300 g malin *
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej

    Krem mango-marakuja

    • 300 g pulpy z mango**
    • 200 g pulpy z marakui ***
    • 200 ml śmietany kremówki
    • 150 g mascarpone
    • 100 g cukru
    • 10 g syropu z kwiatu pomarańczy
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 60 ml gorącej wody
    • 20 g żelatyny spożywczej

    Żelka z mango

    • 300 g pulpy z mango
    • 2 łyżki cukru ****
    • 2½ łyżeczki żelatyny spożywczej

    Nasączenie

    • 200 ml wody mineralnej niegazowanej
    • 3-4 łyżki soku z cytryny
    • 2-3 łyżki cukru

    Krem maślany

    • 400 g miękkiego masła 82%
    • 340 g mleka skondensowanego zagęszczonego, słodzonego
    • barwnik spożywczy niebieski w żelu

    Dodatkowo

    • masa cukrowa czarna
    • farba jadalna srebrna

    Przygotowanie

      Biszkopt

      • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
      • Rant cukierniczy o wymiarach 22 cm układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.

      Krem Toblerone

      • Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamane czekoladki Toblerone. Podgrzewamy, cały czas mieszając do momentu, aż czekoladki rozpuszczą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec miksowania dodajemy schłodzone mascarpone i uprażone płatki migdałów. Mieszamy dokładnie, aby składniki połączyły się.

      Krem malinowy

      • Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do malin. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała.
      • Schłodzoną śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem na sztywną masę. Dodajemy frużelinę malinową i miksujemy do połączenia się składników. Gotowy krem chłodzimy w lodówce.

      Krem mango-marakuja

      • Pulpę z mango łączymy z pulpą z marakui. Dodajemy syrop z kwiatu pomarańczy i sok z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do masy owocowej i odstawiamy na chwilę do lodówki, aby troszkę stężała.
      • Schłodzoną śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem na sztywną masę. Dodajemy partiami mus owocowy i mieszamy do połączenia się składników. Gotowy krem chłodzimy w lodówce.

      Żelka mango

      • Pulpę z mango przekładamy do rondelka i dodajemy cukier. Podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści i zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy do momentu, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy do pulpy z mango i mieszamy.
      • Okrągłą formę o wymiarach 20 cm ( celowo powinna być 2 cm mniejsza od rantu, w którym pieczony był biszkopt) wykładamy folią spożywczą. Przekładamy przygotowany wcześniej mus mango i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

      Nasączenie

      • Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok.

      Przełożenie

      • Pierwszy biszkopt układamy na podkładzie, zakładamy rant cukierniczy (tort ma wysokość 14 cm, więc zwykła obręcz od tortownicy z pewnością nie wystarczy). Biszkopt nasączamy i równomiernie wykładamy krem Toblerone. Przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy. Biszkopt smarujemy bardzo cieniutką warstwą kremu mango-marakuja i wykładamy na środek żelkę z mango (cienka warstwa kremu jest potrzebna, aby żelka miała do czego się przykleić). Na żelkę równomiernie wykładamy krem mango-marakuja i przykrywamy trzecim biszkoptem, który nasączamy ponczem. Na biszkopt równomiernie wykładamy krem malinowy i przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączając go. Wierzch tortu przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
      • Przy pomocy długiego, wąskiego i ostrego noża oddzielamy delikatnie tort od rantu i zdejmujemy ostrożnie rant cukierniczy. Kremem maślanym tynkujemy dokładnie cały tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Tak przygotowany tort możemy już dekorować.

      Krem maślany

      • Masło ucieramy przez 10 minut na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ucierania, dodajemy powoli (najlepiej partiami) mleko skondensowane. Całość miksujemy przez kolejne 5 minut. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera, aby odpowietrzyć krem. Dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy dokładnie, aby składniki połączyły się.
        Smacznego!

      Odnośniki

      • * mogą być świeże, jak i mrożone. Wystarczy 200 g malin, mnie jednak zależało, aby krem był bardzo malinowy
      • ** najlepiej bez dodatku cukru
      • *** z pestkami również się nadaje
      • **** ilość cukru zależy od tego, jak słodkie były owoce mango użyte do pulpy

      Uwagi dodatkowe

      • jak widać na zdjęciu, tort nie jest jednolitego koloru, jest cieniowany. Aby uzyskać taki efekt, należy przed zabarwieniem odłożyć porcję kremu i zabarwić go na różne odcienie niebieskiego.
      • warto zadbać o dobrej jakości pulpę, naturalną, bez dodatku cukru. Tort z pewnością odwdzięczy się smakiem.
      • preferuję mniej słodkie torty, dlatego nie sugerujcie się podaną ilością cukru w przepisie na kremy. Podczas przygotowywania kremów warto spróbować, czy ten stopień słodkości Wam odpowiada i jeśli zachodzi taka potrzeba można dosłodzić
      • używam śmietany double cream 48%
      • zarówno śmietana, jak i serek mascarpone powinny być schłodzone
      • biszkopt jest dość wysoki i z pewnością nie zmieści się w klasycznej tortownicy. Jeśli nie posiadacie wysokiego rantu cukierniczego, należy upiec dwa osobne biszkopty w tortownicy o wymiarach 23 cm tak, aby uzyskać 4 blaty.
      • Waga tortu: 4.3 kg
      • Wysokość tortu: 14 cm (bez dekoracji)

      Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

      4.5 2 votes
      Article Rating

      Tagi

      • Maliny
      • Torty

      Zobacz wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Beau Concentrated Food Flavourings

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

      Tort Rafaello

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      54 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Bielecki.es
      Bielecki.es
      9 miesięcy temu

      Chyba potrafisz spełniać tortowe marzenia każdego bez względu na wiek 😉

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      9 miesięcy temu
      Reply to  Bielecki.es

      Staram się 🙂

      0
      Odpowiedz
      Anna
      Anna
      10 miesięcy temu

      5 stars
      Pani Małgosiu jaką ilość śmietanki, serka mascarpone i cukru do kremu mango-marakuja?
      To już będzie mój 4 tort z Pani przepisów, są cudownie pyszne. A przepisy idealnie przygotowane, wszystko wychodzi ☺

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      10 miesięcy temu
      Reply to  Anna

      Witam. Do przepisu wkradł się błąd, więc dziękuję za czujność. Przepis poprawiony, więc już może pani zerknąć 🙂 Dziękuję za tak miłe słowa i życzę smacznego!

      0
      Odpowiedz
      Karolina Kosek
      Karolina Kosek
      11 miesięcy temu

      wygląda bardzo fajnie, na pewno każdy miłośnik motoryzacji będzie zachwycony 🙂

      0
      Odpowiedz
      Marta
      Marta
      1 rok temu

      Ciekawy, dla fanów marki będzie idealny 🙂

      0
      Odpowiedz
      Beata
      Beata
      1 rok temu

      O Boże ile składników! a gdzie jakieś zdjęcie po przekrojeniu?

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      1 rok temu
      Reply to  Beata

      Zdjęcie w przekroju robiłam już na imprezie, bowiem nie rozkroję tortu wcześniej 😀 Zainteresowanym oczywiście zdjęcie wyślę

      0
      Odpowiedz
      Olka
      Olka
      1 rok temu

      Muszę przyznać, że wygląda REWELACYJNIE. Każdy fan motoryzacji (i marki Honda) byłby zachwycony. 🙂

      0
      Odpowiedz
      Ania
      Ania
      1 rok temu

      Szkoda, że nie ma zdjęcia z przekroju, ale jak najbardziej rozumiem – przecież tort musi trafić do solenizanta w całości 😉 A pisze o tym przekroju, bo tyle kolorowych kremów, że taki ukrojony kawałek musiał wyglądać obłędnie!

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Ania

      Oj tak, wyglądał cudownie. Dla zainteresowanych mam zdjęcie jak wyglądał w przekroju na talerzu 🙂

      0
      Odpowiedz
      Sikorkowe Pasje
      Sikorkowe Pasje
      1 rok temu

      Wyjątkowo nie czytałam składników bo tort, jego wykonanie mnie oczarował. Cała kompozycja, no bomba! Jesteś dla mnie artystką Małgosiu – wielką tortową artystką. Dlaczego tylko mieszkasz tak daleko?? Oh zjadłabym taki tort wykonany Twoją magiczną ręką!

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Sikorkowe Pasje

      Dziękuję za tak wspaniałe słowa! Artystka to może zbyt wiele powiedziane. Stara się jak mogę, całym serduchem <3

      0
      Odpowiedz
      Okiem Blondynki by McBlondi
      Okiem Blondynki by McBlondi
      1 rok temu

      To jest po prostu arcydzieło! <3 Chylę czoła przed talentem i precyzją 🙂 W dodatku, jest tutaj wszystko, co kocham – maliny, biała czekolada Toblerone, niebieski kolor i oczywiście Honda. Czego chcieć więcej? 😉

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Okiem Blondynki by McBlondi

      Dziękuję ślicznie za miłe słowa 🙂

      0
      Odpowiedz
      Olga
      Olga
      1 rok temu

      Widziałam już wcześniej na insta! Piękny,a ż szkoda jeść 🙂

      0
      Odpowiedz
      Ciekawska Magdalena
      Ciekawska Magdalena
      1 rok temu

      Chyba zrobię mojemu chłopakowi bo to też dziecko hi

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Ciekawska Magdalena

      Zamówienia na takie torty mam dla dorosłych mężczyzn, więc czemu nie

      0
      Odpowiedz
      Mostekwkuchni.pl
      Mostekwkuchni.pl
      1 rok temu

      Kupiłaś mnie malinami, białym Toblerone i migdałami 😀 Genialne wykonanie, świetny pomysł 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Mostekwkuchni.pl

      Dziękuję 🙂

      0
      Odpowiedz
      Kosą po patelni
      Kosą po patelni
      1 rok temu

      o ja śliczności dla mnie jako poasjonata czterech kółek idealny – bardzo dobrze opisujesz przepis – normalnie zazdroszcze ja nie mam tyle cierpliwości do tych opisów i stosuje często skróty myslowe

      0
      Odpowiedz
      Kasia Kowalska
      Kasia Kowalska
      1 rok temu

      Hyhy, widzę toblerone, to już wiem, kto będzie robił synowi następny tort urodzinowy 😛 Mój mąż uwielbia <3
      Wracając do samego tortu – kobieto, jaka ty zdolna jesteś :O Poważnie rozważę twój przepis w przyszłym roku, nawet z taką odsłoną jak u ciebie 😉

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Kasia Kowalska

      Oj rozważ, bo warto 🙂

      0
      Odpowiedz
      Milasoo.pl
      Milasoo.pl
      1 rok temu

      Toblerone białe – i już wiem, że to jest przepyszne hahah 😀
      Chociaż zwalczyłam uzależnienie czekoladowe na rzecz gorzkiej czekolady 😀

      0
      Odpowiedz
      Wiewiórka w okularach
      Wiewiórka w okularach
      1 rok temu

      Ja pierdziu! Genialny tort! Gratuluję talentu i samozaparcia do tworzenia takich cudów. 🙂

      0
      Odpowiedz
      minimili
      minimili
      1 rok temu

      Raz w życiu zrobiłam tort z niebieskim lukrem. Ja byłam niebieska, kuchnia była niebieska, ściana była niebieska, dziecko było niebieskie. także szacun;-)

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  minimili

      U mnie w kuchni też zrobiło się ciut niebiesko 😀

      0
      Odpowiedz
      Myśli Potarganej
      Myśli Potarganej
      1 rok temu

      Jejku jaki skomplikowany i piękny ten tort! I jakie niesamowite składniki w środku! JAkoś przywykłam, że torto to mrożone maliny truskawki i dżemy, ostatecznie czekolada i bita śmietana, a tu mango maracuja i Bóg wie co jeszcze. Podziwiam

      0
      Odpowiedz
      Zołza z kitką
      Zołza z kitką
      1 rok temu

      I ja ostatnio robiłam tort urodzinowy – mój był w wersji Snickers! 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Zołza z kitką

      Też pysznie 🙂

      0
      Odpowiedz
      Ewelina
      Ewelina
      1 rok temu

      Tort prezentuje się rewelacyjnie. Jeden z ładniejszych jakie widziałam. Twoje przepisy inspirują. 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Ewelina

      Dziękuję 🙂

      0
      Odpowiedz
      Annq
      Annq
      1 rok temu

      Ten torcik jest niesamowity! Masz wielki talent. 🙂

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      1 rok temu

      Niesamowity ten tort, niesamowity
      i w moim kolorze 🙂

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      1 rok temu
      Reply to  krystynabozenna

      I jeszcze mango i marakuja, akurat te 2 owoce bardzo lubię 🙂

      0
      Odpowiedz
      SAWKA
      SAWKA
      1 rok temu

      Gratuluję syna!
      a tort! geniuszu! ja zmęczyłam się od samego czytania 🙂 ZACHWYCAJĄCY ?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  SAWKA

      Dziękuję ślicznie 🙂

      0
      Odpowiedz
      Koralina
      Koralina
      1 rok temu

      bardzo fajny i oryginalny pomysł, zbliża się okazja przy której będę mogła wypróbować przepis 🙂

      0
      Odpowiedz
      alexanderkowopl
      alexanderkowopl
      1 rok temu

      Jestem pod ogromnym wrażeniem, że człowiek potrafi wykonać takie cudo 🙂

      0
      Odpowiedz
      Anna
      Anna
      1 rok temu
      Reply to  alexanderkowopl

      Też jestem pod wrażeniem. 🙂 Ja nie mam takiego talentu, a szkoda bo wygląda naprawdę super!

      0
      Odpowiedz
      Łukasz Jarych
      Łukasz Jarych
      1 rok temu

      O wow schrupałbym. Świetnie to wygląda i jeszcze dla miłośników!

      0
      Odpowiedz
      Aleksandra
      Aleksandra
      1 rok temu

      Dużo pracy jest z takim tortem, że aż szkoda go potem jeść. Wygląda świetnie 😀

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Aleksandra

      Dziękuję 🙂 Czego się nie robi dla dziecka 😉

      0
      Odpowiedz
      Irena-Holtaye w podróży
      Irena-Holtaye w podróży
      1 rok temu

      Wiesz, jaki jestem antytalent do pieczenia.
      Podziwiam Twoją kreatywność i cierpliwość i pracowitość.
      Pięknie to wygląda!
      Cudowny prezent urodzinowy, bo taki tort to prezent.
      Marnujesz się dziewczyno, do telewizji programy kulinarne prowadzić!!!
      Pozdrawiam-)))

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Irena-Holtaye w podróży

      Dziękuję ślicznie! Telewizja nie dla mnie, wolę domowe zacisze 🙂

      0
      Odpowiedz
      Patrycja Czubak
      Patrycja Czubak
      1 rok temu

      Wow! To istne arcydzieło cukiernicze – brawo! 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Patrycja Czubak

      Dziękuję

      0
      Odpowiedz
      AgataMan
      AgataMan
      1 rok temu

      Wygląda i brzmi smacznie, ale zastanawiam się czy można by nasączać blaty białym winem albo może prosecco <3 oczywiście w wersji nie dla dzieci 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  AgataMan

      Myślę, że z pewnością można spróbować 🙂

      0
      Odpowiedz
      Karolina Gierdziejewska
      Karolina Gierdziejewska
      1 rok temu

      Podziwiam zdolności <3 Mnie nawet biszkopt nie chce wyjść 😉

      0
      Odpowiedz
      Miejska Pustelniczka
      Miejska Pustelniczka
      1 rok temu

      Wygląda na to, że ciasto nie jest bardzo słodkie – to dobrze, bo obecnie w tylu produktach niepotrzebnie dodawany jest cukier.

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Miejska Pustelniczka

      Tak, nie jest za słodkie, jest idealne jak dla mnie 🙂

      0
      Odpowiedz
      Gosia
      Gosia
      1 rok temu

      Cieniowania bardzo mi się podoba muszę spróbować.

      0
      Odpowiedz
      Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
      Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
      1 rok temu
      Reply to  Gosia

      To byłby prawdziwy hit dla naszych dzieci.

      0
      Odpowiedz

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elem Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy maggi, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie będziecie zmuszeni dodawać glutaminianu sodu i innej chemii. Rosół nie jest skomplikowaną potrawą, ale wymaga powolnego gotowania i trzymania się kilku ważnych zasad. Wtedy właśnie jest idealny, aromatyczny, klarowny i nie za tłusty.  A Wy używacie kostek rosołowych?
 Przepis znajdziecie na blogu 😍 https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/rosol/ #rosół #kuchniapolska
      Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
      Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
      Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Tagi

      • Babki
      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      wpDiscuz
      54
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply