Urodziny dziecka to bardzo szczególna data w życiu każdego rodzica, a zwłaszcza rodziców dzieci już dorosłych. Przypomina wszystko to, co po drodze wydarzyło się w życiu dojrzałego już człowieka, ukształtowało go i uczyniło tym, kim jest dziś i teraz. Czas mija nieubłaganie, mój prywatny ósmy cud świata kończy dziś 20 lat! Każdego roku ten dzień jest wyjątkowy, pełen ciepłych wspomnień i wzruszeń. Z tej okazji przygotowałam dla solenizanta słodki upominek w postaci pysznego tortu. Pomiędzy delikatnymi blatami biszkoptu kryją się wspaniałe smaki: soczysta malina, czekoladowa słodycz białego Toblerone z prażonymi migdałami oraz egzotyczne mango-marakuja z żelką mango, które okazało się niezwykłą, smakową petardą! Dekoracja typowa dla fana motoryzacji w ulubionej kolorystyce solenizanta, z motywem jego własnego auta i ręcznie malowanymi kołami.
Porcje: 30
Składniki
Biszkopt
- 7 jajek
- 127 g mąki tortowej
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 203 g cukru
- szczypta soli
Krem Toblerone białe
- 300 g czekolady białej Toblerone
- 300 śmietany kremówki
- 250 mascarpone
- 100 g płatków migdałowych
Krem malinowy
- 200 ml śmietany kremówki
- 150 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 300 g malin *
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
Krem mango-marakuja
- 300 g pulpy z mango**
- 200 g pulpy z marakui ***
- 200 ml śmietany kremówki
- 150 g mascarpone
- 100 g cukru
- 10 g syropu z kwiatu pomarańczy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 60 ml gorącej wody
- 20 g żelatyny spożywczej
Żelka z mango
- 300 g pulpy z mango
- 2 łyżki cukru ****
- 2½ łyżeczki żelatyny spożywczej
Nasączenie
- 200 ml wody mineralnej niegazowanej
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki cukru
Krem maślany
- 400 g miękkiego masła 82%
- 340 g mleka skondensowanego zagęszczonego, słodzonego
- barwnik spożywczy niebieski w żelu
Dodatkowo
- masa cukrowa czarna
- farba jadalna srebrna
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
- Rant cukierniczy o wymiarach 22 cm układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.
Krem Toblerone
- Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamane czekoladki Toblerone. Podgrzewamy, cały czas mieszając do momentu, aż czekoladki rozpuszczą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec miksowania dodajemy schłodzone mascarpone i uprażone płatki migdałów. Mieszamy dokładnie, aby składniki połączyły się.
Krem malinowy
- Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do malin. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała.
- Schłodzoną śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem na sztywną masę. Dodajemy frużelinę malinową i miksujemy do połączenia się składników. Gotowy krem chłodzimy w lodówce.
Krem mango-marakuja
- Pulpę z mango łączymy z pulpą z marakui. Dodajemy syrop z kwiatu pomarańczy i sok z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do masy owocowej i odstawiamy na chwilę do lodówki, aby troszkę stężała.
- Schłodzoną śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem na sztywną masę. Dodajemy partiami mus owocowy i mieszamy do połączenia się składników. Gotowy krem chłodzimy w lodówce.
Żelka mango
- Pulpę z mango przekładamy do rondelka i dodajemy cukier. Podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści i zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy do momentu, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy do pulpy z mango i mieszamy.
- Okrągłą formę o wymiarach 20 cm ( celowo powinna być 2 cm mniejsza od rantu, w którym pieczony był biszkopt) wykładamy folią spożywczą. Przekładamy przygotowany wcześniej mus mango i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
Nasączenie
- Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok.
Przełożenie
- Pierwszy biszkopt układamy na podkładzie, zakładamy rant cukierniczy (tort ma wysokość 14 cm, więc zwykła obręcz od tortownicy z pewnością nie wystarczy). Biszkopt nasączamy i równomiernie wykładamy krem Toblerone. Przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy. Biszkopt smarujemy bardzo cieniutką warstwą kremu mango-marakuja i wykładamy na środek żelkę z mango (cienka warstwa kremu jest potrzebna, aby żelka miała do czego się przykleić). Na żelkę równomiernie wykładamy krem mango-marakuja i przykrywamy trzecim biszkoptem, który nasączamy ponczem. Na biszkopt równomiernie wykładamy krem malinowy i przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączając go. Wierzch tortu przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
- Przy pomocy długiego, wąskiego i ostrego noża oddzielamy delikatnie tort od rantu i zdejmujemy ostrożnie rant cukierniczy. Kremem maślanym tynkujemy dokładnie cały tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Tak przygotowany tort możemy już dekorować.
Krem maślany
- Masło ucieramy przez 10 minut na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ucierania, dodajemy powoli (najlepiej partiami) mleko skondensowane. Całość miksujemy przez kolejne 5 minut. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera, aby odpowietrzyć krem. Dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy dokładnie, aby składniki połączyły się.Smacznego!
Odnośniki
- * mogą być świeże, jak i mrożone. Wystarczy 200 g malin, mnie jednak zależało, aby krem był bardzo malinowy
- ** najlepiej bez dodatku cukru
- *** z pestkami również się nadaje
- **** ilość cukru zależy od tego, jak słodkie były owoce mango użyte do pulpy
Uwagi dodatkowe
- jak widać na zdjęciu, tort nie jest jednolitego koloru, jest cieniowany. Aby uzyskać taki efekt, należy przed zabarwieniem odłożyć porcję kremu i zabarwić go na różne odcienie niebieskiego.
- warto zadbać o dobrej jakości pulpę, naturalną, bez dodatku cukru. Tort z pewnością odwdzięczy się smakiem.
- preferuję mniej słodkie torty, dlatego nie sugerujcie się podaną ilością cukru w przepisie na kremy. Podczas przygotowywania kremów warto spróbować, czy ten stopień słodkości Wam odpowiada i jeśli zachodzi taka potrzeba można dosłodzić
- używam śmietany double cream 48%
- zarówno śmietana, jak i serek mascarpone powinny być schłodzone
- biszkopt piekę w rancie cukierniczym, więc jest na tyle wysoki, że mogę go z powodzeniem przekroić na 4 blaty. Zwykła tortownica jest zbyt niska, aby biszkopt urósł tak wysoki, by otrzymać tyle blatów. Jeśli więc używacie do pieczenia tortownicy, należy upiec dwa biszkopty
- Waga tortu: 4.3 kg
- Wysokość tortu: 14 cm (bez dekoracji)
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Chyba potrafisz spełniać tortowe marzenia każdego bez względu na wiek 😉
Staram się 🙂
Pani Małgosiu jaką ilość śmietanki, serka mascarpone i cukru do kremu mango-marakuja?
To już będzie mój 4 tort z Pani przepisów, są cudownie pyszne. A przepisy idealnie przygotowane, wszystko wychodzi ☺
Witam. Do przepisu wkradł się błąd, więc dziękuję za czujność. Przepis poprawiony, więc już może pani zerknąć 🙂 Dziękuję za tak miłe słowa i życzę smacznego!
wygląda bardzo fajnie, na pewno każdy miłośnik motoryzacji będzie zachwycony 🙂
Ciekawy, dla fanów marki będzie idealny 🙂
O Boże ile składników! a gdzie jakieś zdjęcie po przekrojeniu?
Zdjęcie w przekroju robiłam już na imprezie, bowiem nie rozkroję tortu wcześniej 😀 Zainteresowanym oczywiście zdjęcie wyślę
Muszę przyznać, że wygląda REWELACYJNIE. Każdy fan motoryzacji (i marki Honda) byłby zachwycony. 🙂
Szkoda, że nie ma zdjęcia z przekroju, ale jak najbardziej rozumiem – przecież tort musi trafić do solenizanta w całości 😉 A pisze o tym przekroju, bo tyle kolorowych kremów, że taki ukrojony kawałek musiał wyglądać obłędnie!
Oj tak, wyglądał cudownie. Dla zainteresowanych mam zdjęcie jak wyglądał w przekroju na talerzu 🙂
Wyjątkowo nie czytałam składników bo tort, jego wykonanie mnie oczarował. Cała kompozycja, no bomba! Jesteś dla mnie artystką Małgosiu – wielką tortową artystką. Dlaczego tylko mieszkasz tak daleko?? Oh zjadłabym taki tort wykonany Twoją magiczną ręką!
Dziękuję za tak wspaniałe słowa! Artystka to może zbyt wiele powiedziane. Stara się jak mogę, całym serduchem <3
To jest po prostu arcydzieło! <3 Chylę czoła przed talentem i precyzją 🙂 W dodatku, jest tutaj wszystko, co kocham – maliny, biała czekolada Toblerone, niebieski kolor i oczywiście Honda. Czego chcieć więcej? 😉
Dziękuję ślicznie za miłe słowa 🙂
Widziałam już wcześniej na insta! Piękny,a ż szkoda jeść 🙂
Chyba zrobię mojemu chłopakowi bo to też dziecko hi
Zamówienia na takie torty mam dla dorosłych mężczyzn, więc czemu nie
Kupiłaś mnie malinami, białym Toblerone i migdałami 😀 Genialne wykonanie, świetny pomysł 🙂
Dziękuję 🙂
o ja śliczności dla mnie jako poasjonata czterech kółek idealny – bardzo dobrze opisujesz przepis – normalnie zazdroszcze ja nie mam tyle cierpliwości do tych opisów i stosuje często skróty myslowe
Hyhy, widzę toblerone, to już wiem, kto będzie robił synowi następny tort urodzinowy 😛 Mój mąż uwielbia <3
Wracając do samego tortu – kobieto, jaka ty zdolna jesteś :O Poważnie rozważę twój przepis w przyszłym roku, nawet z taką odsłoną jak u ciebie 😉
Oj rozważ, bo warto 🙂
Toblerone białe – i już wiem, że to jest przepyszne hahah 😀
Chociaż zwalczyłam uzależnienie czekoladowe na rzecz gorzkiej czekolady 😀
Ja pierdziu! Genialny tort! Gratuluję talentu i samozaparcia do tworzenia takich cudów. 🙂
Raz w życiu zrobiłam tort z niebieskim lukrem. Ja byłam niebieska, kuchnia była niebieska, ściana była niebieska, dziecko było niebieskie. także szacun;-)
U mnie w kuchni też zrobiło się ciut niebiesko 😀
Jejku jaki skomplikowany i piękny ten tort! I jakie niesamowite składniki w środku! JAkoś przywykłam, że torto to mrożone maliny truskawki i dżemy, ostatecznie czekolada i bita śmietana, a tu mango maracuja i Bóg wie co jeszcze. Podziwiam
I ja ostatnio robiłam tort urodzinowy – mój był w wersji Snickers! 🙂
Też pysznie 🙂
Tort prezentuje się rewelacyjnie. Jeden z ładniejszych jakie widziałam. Twoje przepisy inspirują. 🙂
Dziękuję 🙂
Ten torcik jest niesamowity! Masz wielki talent. 🙂
Niesamowity ten tort, niesamowity
i w moim kolorze 🙂
I jeszcze mango i marakuja, akurat te 2 owoce bardzo lubię 🙂
Gratuluję syna!
a tort! geniuszu! ja zmęczyłam się od samego czytania 🙂 ZACHWYCAJĄCY ?
Dziękuję ślicznie 🙂
bardzo fajny i oryginalny pomysł, zbliża się okazja przy której będę mogła wypróbować przepis 🙂
Jestem pod ogromnym wrażeniem, że człowiek potrafi wykonać takie cudo 🙂
Też jestem pod wrażeniem. 🙂 Ja nie mam takiego talentu, a szkoda bo wygląda naprawdę super!
O wow schrupałbym. Świetnie to wygląda i jeszcze dla miłośników!
Dużo pracy jest z takim tortem, że aż szkoda go potem jeść. Wygląda świetnie 😀
Dziękuję 🙂 Czego się nie robi dla dziecka 😉
Wiesz, jaki jestem antytalent do pieczenia.
Podziwiam Twoją kreatywność i cierpliwość i pracowitość.
Pięknie to wygląda!
Cudowny prezent urodzinowy, bo taki tort to prezent.
Marnujesz się dziewczyno, do telewizji programy kulinarne prowadzić!!!
Pozdrawiam-)))
Dziękuję ślicznie! Telewizja nie dla mnie, wolę domowe zacisze 🙂
Wow! To istne arcydzieło cukiernicze – brawo! 🙂
Dziękuję
Wygląda i brzmi smacznie, ale zastanawiam się czy można by nasączać blaty białym winem albo może prosecco <3 oczywiście w wersji nie dla dzieci 🙂
Myślę, że z pewnością można spróbować 🙂
Podziwiam zdolności <3 Mnie nawet biszkopt nie chce wyjść 😉
Wygląda na to, że ciasto nie jest bardzo słodkie – to dobrze, bo obecnie w tylu produktach niepotrzebnie dodawany jest cukier.
Tak, nie jest za słodkie, jest idealne jak dla mnie 🙂
Cieniowania bardzo mi się podoba muszę spróbować.
To byłby prawdziwy hit dla naszych dzieci.