Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Torty, Wypieki  /  18 lutego, 2017

Tort urodzinowy Kitty

Wędrówki po kuchni
Kot, truskawki i truskawki - to było życzenie solenizantki. Tak powstał uroczy, słodki, urodzinowy upominek dla wielkiej miłośniczki kotów. Delikatny w smaku, mocno owocowy, podwójnie truskawkowy. Wykończony futerkiem z kremu na bazie bezy szwajcarskiej.
Przygotowanie2 hours godz.
Gotowanie45 min., min.
Czas całkowity2 hours godz. 45 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 24
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Biszkopt

  • 7 jajek
  • 127 g mąki tortowej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 203 g cukru
  • szczypta soli

Krem truskawkowy

  • 350 g truskawek
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 350 g sera mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremowej 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Mus truskawkowy

  • 250 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 galaretki truskawkowej

Krem maślany na bezie szwajcarskiej

  • 460 g masła
  • 360 g drobnego cukru
  • 6 białek
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • szczypta soli

Nasączenie

  • 200 ml niegazowanej wody
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 5 łyżek soku z cytryny

Dodatkowo

  • masa cukrowa biała
  • masa cukrowa różowa
  • masa cukrowa czarna

Przygotowanie

    Biszkopt

    • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
    • Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

    Krem truskawkowy

    • Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotujemy przez 2-3 minuty i zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do gorących truskawek. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Chłodzimy w lodówce do momentu, aż truskawki będą miały konsystencję gęstego kisielu.
    • Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i łączymy delikatnie z ubitą śmietaną oraz truskawkami.

    Mus truskawkowy

    • Truskawki blendujemy na gładki mus, dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy do momentu, aż cukier sie rozpuści. Mus powinien być lekko kwaskowy, przez co nada świeżości tortowi. Do musu dodajemy żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody i mieszamy. Mus chłodzimy w lodówce do momentu, aż będzie miał konsystencję gęstego dżemu.

    Krem maślany na bezie szwajcarskiej

    • Masło o temperaturze pokojowej kroimy w kostkę. Białka przekładamy do metalowej miski. Dodajemy szczyptę soli i cukier. Miskę ustawiamy nad kąpielą wodną i cały czas podgrzewając mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
    • Miskę zdejmujemy z palnika i ubijamy białka na najwyższych obrotach miksera, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Trwa to około 10 minut. Stopniowo dodajemy masło, nie przerywając ucierania. Po pewnym czasie zauważymy, że masa robi się rzadsza i wyglądem przypomina zważony krem. Ale nie panikujmy, tak ma być. Dalej miksujemy, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Gotowa masa charakterystycznie "mlaska". Pod koniec miksowania dodajemy pastę waniliową.

    Nasączenie

    • Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny.

    Przełożenie

    • Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze i zakładamy obręcz cukierniczą, nasączamy i wykładamy połowę musu truskawkowego. Następnie wykładamy porcję kremu truskawkowego i przykrywamy drugim blatem. Tak postępujemy z kolejną warstwą. Ostatni biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc.
    • Zdejmujemy obręcz. Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą kremu na bazie bezy szwajcarskiej. Pozostałym kremem przy pomocy tylki Wilton 233 dekorujemy cały tort. Przyklejamy wszystkie dekoracje i chłodzimy tort w lodówce przez kilka godzin.

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    5 2 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Torty
    • Truskawki

    Nawigacja wpisu

    Rogaliki świętokrzyskie
    Tort jeżynowy w stylu Drip Cake

    Podobne wpisy

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 120

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

    Tort waniliowo-malinowy
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  21 sierpnia, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

    Tort waniliowo-malinowy

    Tort czekoladowo – pomarańczowy
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  18 lutego, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 82

    Tort czekoladowo – pomarańczowy

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    26 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Martyna
    Martyna
    4 lata temu

    5 stars
    Super przepis! Córka zachwycona 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Martyna

    Bardzo się cieszę 🙂 Jeśli ma pani zdjęcie, to proszę o dodanie

    0
    Odpowiedz
    kobietastylowa
    kobietastylowa
    5 lata temu

    Ale by się zjadło taki pyszny tort. piękny kotek 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kura Domowa
    Kura Domowa
    5 lata temu

    5 stars
    Wow, moja córka na pewno by się ucieszyła z takiego torcika, na pewno był pyszny.

    0
    Odpowiedz
    blogierka
    blogierka
    5 lata temu

    Absolutnie podziwiam za talent kulinarny! <3

    0
    Odpowiedz
    Ewelina
    Ewelina
    5 lata temu

    Aż ślinka cieknie na widok tego tortu. Jeszcze do tego to moje smaki. 🙂 Kocham wszystko co zwiera w sobie truskawki. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bielecki.es
    Bielecki.es
    5 lata temu

    Zapewne to wielkie wyzwanie przygotować tort wymagający tylu dekoracyjnych szczegółów, ale mina solenizanta oraz uśmiech gości przy jego próbowaniu chyba wynagradza tród pracy włożony w jego przygotowanie 😉

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Bielecki.es

    Trochę pracy jest, ale chyba warto zrobić komuś odrobinę przyjemności

    0
    Odpowiedz
    Roksana www.kopanina.pl
    Roksana www.kopanina.pl
    5 lata temu

    Przepis brzmi tak pysznie, że dla samej siebie upiekę go w sezonie truskawkowym!

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    5 lata temu

    Przecudny! Aż szkoda jeść takiego kocura 😀

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    6 lata temu

    Prześlicznie się prezentuje, spełnia życzenia, z pewnością też wyśmienicie smakuje. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Bookendorfina

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Ola
    Ola
    6 lata temu

    bardzo ciekawe wykonanie. póki co moja córka ma niecałe 2 latka ale myślę, że taka głowa kotka by jej się spodobała 🙂

    0
    Odpowiedz
    Rozkminy Tiny
    Rozkminy Tiny
    7 lata temu

    Wygląda dość skomplikowanie, ale do jasnej anielki, jaki efekt! <3

    0
    Odpowiedz
    Marta Flak
    Marta Flak
    7 lata temu

    Ale piękny kotek! Jestem kociarą, ten przepis mi się przyda – chociaż przyznam, ja zdolności manualnych nie mam w ogóle, więc jak wyjdzie mi chomik to będę zadowolona 😀

    0
    Odpowiedz
    Zołza z kitką
    Zołza z kitką
    7 lata temu

    Podziwiam talent! Tort wyszedł rewelacyjnie!

    0
    Odpowiedz
    Justyna
    Justyna
    7 lata temu

    Wow… ja się nie podejmuję… mogę upiec, ale dekorację zostawiam innym! Świetnie Ci się to udało 🙂

    0
    Odpowiedz
    Agnieszka Wi
    Agnieszka Wi
    7 lata temu

    Skomplikowany, szczegolowy przepis – np. 203 g. Jednakze dzielo zasluguje na takie poswiecenie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Pokularna
    Pokularna
    7 lata temu

    Wygląd zdecydowanie wygrywa! Jest uroczy <3 Zakochałam się 🙂

    0
    Odpowiedz
    Smakołyki Asi
    Smakołyki Asi
    8 lata temu

    Piękny torcik ❤

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 lata temu
    Odpowiedź do  Smakołyki Asi

    Dziękuję Asiu

    0
    Odpowiedz
    Ola z Muzycznej Listy
    Ola z Muzycznej Listy
    8 lata temu

    Mniam, wygląda przepysznie. I do tego jest bardzo uroczy <3

    0
    Odpowiedz
    Marta
    Marta
    8 lata temu

    Taki tort, to i ja chętnie bym zjadła. Piękny i pyszny 🙂

    0
    Odpowiedz
    Agnieszka Dec | Dekozdrowia
    Agnieszka Dec | Dekozdrowia
    8 lata temu

    Ależ przepiękny kotek! Gdybym ja umiała tworzyć takie cuda… Przyznam, że nigdy nie wiedziałam tak uroczego tortu jak ten. Jubilatka jest prawdziwą szczęściarą. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Sara Korzeniec
    Sara Korzeniec
    8 lata temu

    Piękny ten tort! Solenizantka musiała się ucieszyć. 🙂 Naprawdę zdolniacha z Ciebie. 🙂

    0
    Odpowiedz
    MamaKarolina
    MamaKarolina
    8 lata temu

    Wygląda rewelacyjnie i pewnie smakuje jeszcze lepiej!! A najbardziej zachęca ten krem no i oczywiście truskawki

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    26
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz