• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Torty  /  18 lutego, 2017

Tort urodzinowy Kitty

Wędrówki po kuchni
Kot, truskawki i truskawki - to było życzenie solenizantki. Tak powstał uroczy, słodki, urodzinowy upominek dla wielkiej miłośniczki kotów. Delikatny w smaku, mocno owocowy, podwójnie truskawkowy. Wykończony futerkiem z kremu na bazie bezy szwajcarskiej.
Przygotowanie2 godz.
Gotowanie45 min.
Czas całkowity2 godz. 45 min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 25
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Biszkopt

    • 7 jajek
    • 127 g mąki tortowej
    • 45 g mąki ziemniaczanej
    • 203 g cukru
    • szczypta soli

    Krem truskawkowy

    • 350 g truskawek
    • 4 łyżeczki żelatyny
    • 4 łyżki cukru
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 350 g sera mascarpone
    • 300 ml śmietanki kremowej 36%
    • 3-4 łyżki cukru pudru

    Mus truskawkowy

    • 250 g truskawek
    • 2 łyżki cukru
    • 1/2 galaretki truskawkowej

    Krem maślany na bezie szwajcarskiej

    • 460 g masła
    • 360 g drobnego cukru
    • 6 białek
    • 1 łyżeczka pasty z wanilii
    • szczypta soli

    Nasączenie

    • 200 ml niegazowanej wody
    • 2-3 łyżeczki cukru
    • 5 łyżek soku z cytryny

    Dodatkowo

    • masa cukrowa biała
    • masa cukrowa różowa
    • masa cukrowa czarna

    Przygotowanie

      Biszkopt

      • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
      • Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

      Krem truskawkowy

      • Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotujemy przez 2-3 minuty i zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do gorących truskawek. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Chłodzimy w lodówce do momentu, aż truskawki będą miały konsystencję gęstego kisielu.
      • Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i łączymy delikatnie z ubitą śmietaną oraz truskawkami.

      Mus truskawkowy

      • Truskawki blendujemy na gładki mus, dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy do momentu, aż cukier sie rozpuści. Mus powinien być lekko kwaskowy, przez co nada świeżości tortowi. Do musu dodajemy żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody i mieszamy. Mus chłodzimy w lodówce do momentu, aż będzie miał konsystencję gęstego dżemu.

      Krem maślany na bezie szwajcarskiej

      • Masło o temperaturze pokojowej kroimy w kostkę. Białka przekładamy do metalowej miski. Dodajemy szczyptę soli i cukier. Miskę ustawiamy nad kąpielą wodną i cały czas podgrzewając mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
      • Miskę zdejmujemy z palnika i ubijamy białka na najwyższych obrotach miksera, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Trwa to około 10 minut. Stopniowo dodajemy masło, nie przerywając ucierania. Po pewnym czasie zauważymy, że masa robi się rzadsza i wyglądem przypomina zważony krem. Ale nie panikujmy, tak ma być. Dalej miksujemy, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Gotowa masa charakterystycznie "mlaska". Pod koniec miksowania dodajemy pastę waniliową.

      Nasączenie

      • Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny.

      Przełożenie

      • Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze i zakładamy obręcz cukierniczą, nasączamy i wykładamy połowę musu truskawkowego. Następnie wykładamy porcję kremu truskawkowego i przykrywamy drugim blatem. Tak postępujemy z kolejną warstwą. Ostatni biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc.
      • Zdejmujemy obręcz. Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą kremu na bazie bezy szwajcarskiej. Pozostałym kremem przy pomocy tylki Wilton 233 dekorujemy cały tort. Przyklejamy wszystkie dekoracje i chłodzimy tort w lodówce przez kilka godzin.

      Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

      0 0 vote
      Article Rating

      Tagi

      • Torty
      • Truskawki

      Zobacz wpisy

      Rogaliki świętokrzyskie
      Tort jeżynowy w stylu Drip Cake

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

      Tort Rafaello

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      24 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      kobietastylowa
      kobietastylowa
      1 rok temu

      Ale by się zjadło taki pyszny tort. piękny kotek 🙂

      0
      Odpowiedz
      Kura Domowa
      Kura Domowa
      1 rok temu

      5 stars
      Wow, moja córka na pewno by się ucieszyła z takiego torcika, na pewno był pyszny.

      0
      Odpowiedz
      blogierka
      blogierka
      1 rok temu

      Absolutnie podziwiam za talent kulinarny! <3

      0
      Odpowiedz
      Ewelina
      Ewelina
      1 rok temu

      Aż ślinka cieknie na widok tego tortu. Jeszcze do tego to moje smaki. 🙂 Kocham wszystko co zwiera w sobie truskawki. 🙂

      0
      Odpowiedz
      Bielecki.es
      Bielecki.es
      1 rok temu

      Zapewne to wielkie wyzwanie przygotować tort wymagający tylu dekoracyjnych szczegółów, ale mina solenizanta oraz uśmiech gości przy jego próbowaniu chyba wynagradza tród pracy włożony w jego przygotowanie 😉

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      1 rok temu
      Reply to  Bielecki.es

      Trochę pracy jest, ale chyba warto zrobić komuś odrobinę przyjemności

      0
      Odpowiedz
      Roksana www.kopanina.pl
      Roksana www.kopanina.pl
      1 rok temu

      Przepis brzmi tak pysznie, że dla samej siebie upiekę go w sezonie truskawkowym!

      0
      Odpowiedz
      Anna
      Anna
      1 rok temu

      Przecudny! Aż szkoda jeść takiego kocura 😀

      0
      Odpowiedz
      Bookendorfina
      Bookendorfina
      1 rok temu

      Prześlicznie się prezentuje, spełnia życzenia, z pewnością też wyśmienicie smakuje. 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Bookendorfina

      Dziękuję

      0
      Odpowiedz
      Ola
      Ola
      1 rok temu

      bardzo ciekawe wykonanie. póki co moja córka ma niecałe 2 latka ale myślę, że taka głowa kotka by jej się spodobała 🙂

      0
      Odpowiedz
      Rozkminy Tiny
      Rozkminy Tiny
      2 lat temu

      Wygląda dość skomplikowanie, ale do jasnej anielki, jaki efekt! <3

      0
      Odpowiedz
      Marta Flak
      Marta Flak
      2 lat temu

      Ale piękny kotek! Jestem kociarą, ten przepis mi się przyda – chociaż przyznam, ja zdolności manualnych nie mam w ogóle, więc jak wyjdzie mi chomik to będę zadowolona 😀

      0
      Odpowiedz
      Zołza z kitką
      Zołza z kitką
      2 lat temu

      Podziwiam talent! Tort wyszedł rewelacyjnie!

      0
      Odpowiedz
      Justyna
      Justyna
      2 lat temu

      Wow… ja się nie podejmuję… mogę upiec, ale dekorację zostawiam innym! Świetnie Ci się to udało 🙂

      0
      Odpowiedz
      Agnieszka Wi
      Agnieszka Wi
      2 lat temu

      Skomplikowany, szczegolowy przepis – np. 203 g. Jednakze dzielo zasluguje na takie poswiecenie 🙂

      0
      Odpowiedz
      Pokularna
      Pokularna
      2 lat temu

      Wygląd zdecydowanie wygrywa! Jest uroczy <3 Zakochałam się 🙂

      0
      Odpowiedz
      Smakołyki Asi
      Smakołyki Asi
      3 lat temu

      Piękny torcik ❤

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  Smakołyki Asi

      Dziękuję Asiu

      0
      Odpowiedz
      Ola z Muzycznej Listy
      Ola z Muzycznej Listy
      3 lat temu

      Mniam, wygląda przepysznie. I do tego jest bardzo uroczy <3

      0
      Odpowiedz
      Marta
      Marta
      3 lat temu

      Taki tort, to i ja chętnie bym zjadła. Piękny i pyszny 🙂

      0
      Odpowiedz
      Agnieszka Dec | Dekozdrowia
      Agnieszka Dec | Dekozdrowia
      3 lat temu

      Ależ przepiękny kotek! Gdybym ja umiała tworzyć takie cuda… Przyznam, że nigdy nie wiedziałam tak uroczego tortu jak ten. Jubilatka jest prawdziwą szczęściarą. 🙂

      0
      Odpowiedz
      Sara Korzeniec
      Sara Korzeniec
      3 lat temu

      Piękny ten tort! Solenizantka musiała się ucieszyć. 🙂 Naprawdę zdolniacha z Ciebie. 🙂

      0
      Odpowiedz
      MamaKarolina
      MamaKarolina
      3 lat temu

      Wygląda rewelacyjnie i pewnie smakuje jeszcze lepiej!! A najbardziej zachęca ten krem no i oczywiście truskawki

      0
      Odpowiedz

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
      Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
      Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
      Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Tagi

      • Babki
      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      wpDiscuz
      24
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply