Kot, truskawki i truskawki - to było życzenie solenizantki. Tak powstał uroczy, słodki, urodzinowy upominek dla wielkiej miłośniczki kotów. Delikatny w smaku, mocno owocowy, podwójnie truskawkowy. Wykończony futerkiem z kremu na bazie bezy szwajcarskiej.
Porcje: 24
Składniki
Biszkopt
- 7 jajek
- 127 g mąki tortowej
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 203 g cukru
- szczypta soli
Krem truskawkowy
- 350 g truskawek
- 4 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 350 g sera mascarpone
- 300 ml śmietanki kremowej 36%
- 3-4 łyżki cukru pudru
Mus truskawkowy
- 250 g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 1/2 galaretki truskawkowej
Krem maślany na bezie szwajcarskiej
- 460 g masła
- 360 g drobnego cukru
- 6 białek
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- szczypta soli
Nasączenie
- 200 ml niegazowanej wody
- 2-3 łyżeczki cukru
- 5 łyżek soku z cytryny
Dodatkowo
- masa cukrowa biała
- masa cukrowa różowa
- masa cukrowa czarna
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
- Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.
Krem truskawkowy
- Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotujemy przez 2-3 minuty i zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do gorących truskawek. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Chłodzimy w lodówce do momentu, aż truskawki będą miały konsystencję gęstego kisielu.
- Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i łączymy delikatnie z ubitą śmietaną oraz truskawkami.
Mus truskawkowy
- Truskawki blendujemy na gładki mus, dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy do momentu, aż cukier sie rozpuści. Mus powinien być lekko kwaskowy, przez co nada świeżości tortowi. Do musu dodajemy żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody i mieszamy. Mus chłodzimy w lodówce do momentu, aż będzie miał konsystencję gęstego dżemu.
Krem maślany na bezie szwajcarskiej
- Masło o temperaturze pokojowej kroimy w kostkę. Białka przekładamy do metalowej miski. Dodajemy szczyptę soli i cukier. Miskę ustawiamy nad kąpielą wodną i cały czas podgrzewając mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
- Miskę zdejmujemy z palnika i ubijamy białka na najwyższych obrotach miksera, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Trwa to około 10 minut. Stopniowo dodajemy masło, nie przerywając ucierania. Po pewnym czasie zauważymy, że masa robi się rzadsza i wyglądem przypomina zważony krem. Ale nie panikujmy, tak ma być. Dalej miksujemy, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Gotowa masa charakterystycznie "mlaska". Pod koniec miksowania dodajemy pastę waniliową.
Nasączenie
- Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny.
Przełożenie
- Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze i zakładamy obręcz cukierniczą, nasączamy i wykładamy połowę musu truskawkowego. Następnie wykładamy porcję kremu truskawkowego i przykrywamy drugim blatem. Tak postępujemy z kolejną warstwą. Ostatni biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc.
- Zdejmujemy obręcz. Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą kremu na bazie bezy szwajcarskiej. Pozostałym kremem przy pomocy tylki Wilton 233 dekorujemy cały tort. Przyklejamy wszystkie dekoracje i chłodzimy tort w lodówce przez kilka godzin.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Super przepis! Córka zachwycona 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 Jeśli ma pani zdjęcie, to proszę o dodanie
Ale by się zjadło taki pyszny tort. piękny kotek 🙂
Wow, moja córka na pewno by się ucieszyła z takiego torcika, na pewno był pyszny.
Absolutnie podziwiam za talent kulinarny! <3
Aż ślinka cieknie na widok tego tortu. Jeszcze do tego to moje smaki. 🙂 Kocham wszystko co zwiera w sobie truskawki. 🙂
Zapewne to wielkie wyzwanie przygotować tort wymagający tylu dekoracyjnych szczegółów, ale mina solenizanta oraz uśmiech gości przy jego próbowaniu chyba wynagradza tród pracy włożony w jego przygotowanie 😉
Trochę pracy jest, ale chyba warto zrobić komuś odrobinę przyjemności
Przepis brzmi tak pysznie, że dla samej siebie upiekę go w sezonie truskawkowym!
Przecudny! Aż szkoda jeść takiego kocura 😀
Prześlicznie się prezentuje, spełnia życzenia, z pewnością też wyśmienicie smakuje. 🙂
Dziękuję
bardzo ciekawe wykonanie. póki co moja córka ma niecałe 2 latka ale myślę, że taka głowa kotka by jej się spodobała 🙂
Wygląda dość skomplikowanie, ale do jasnej anielki, jaki efekt! <3
Ale piękny kotek! Jestem kociarą, ten przepis mi się przyda – chociaż przyznam, ja zdolności manualnych nie mam w ogóle, więc jak wyjdzie mi chomik to będę zadowolona 😀
Podziwiam talent! Tort wyszedł rewelacyjnie!
Wow… ja się nie podejmuję… mogę upiec, ale dekorację zostawiam innym! Świetnie Ci się to udało 🙂
Skomplikowany, szczegolowy przepis – np. 203 g. Jednakze dzielo zasluguje na takie poswiecenie 🙂
Wygląd zdecydowanie wygrywa! Jest uroczy <3 Zakochałam się 🙂
Piękny torcik ❤
Dziękuję Asiu
Mniam, wygląda przepysznie. I do tego jest bardzo uroczy <3
Taki tort, to i ja chętnie bym zjadła. Piękny i pyszny 🙂
Ależ przepiękny kotek! Gdybym ja umiała tworzyć takie cuda… Przyznam, że nigdy nie wiedziałam tak uroczego tortu jak ten. Jubilatka jest prawdziwą szczęściarą. 🙂
Piękny ten tort! Solenizantka musiała się ucieszyć. 🙂 Naprawdę zdolniacha z Ciebie. 🙂
Wygląda rewelacyjnie i pewnie smakuje jeszcze lepiej!! A najbardziej zachęca ten krem no i oczywiście truskawki