Urodziny to ważny dzień w życiu każdego człowieka. W tym dniu nie może zabraknąć tortu, który jest nieodłącznym elementem urodzin! Jest smaczną atrakcją i słodkim dopełnieniem całej uroczystości. Ten elegancki tort to połączenie delikatnego biszkoptu, kremu cudownie pachnącego wanilią i lekkiego kremu malinowego. Całość przełamana frużeliną malinową, która świetnie balansuje ze słodyczą tortu. Nie za słodki, idealny! W sam raz, by wziąć kawałek i delektować się każdym kęsem przy filiżance dobrej herbaty bądź kawy.
Porcje: 32
Składniki
Biszkopt
- 7 jajek
- 127 g mąki tortowej
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 203 g cukru
- szczypta soli
Krem waniliowy
- 500 ml śmietany kremówki
- 300 g sera mascaropne
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Krem malinowy
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g serka mascaropne
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g malin
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
Frużelina malinowa
- 500 g malin *
- 4-5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki żelatyny
Nasączenie
- 200 ml wody mineralnej niegazowanej
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek wódki
Krem waniliowy do tynkowania
- 350 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
- Rant cukierniczy o wymiarach 23 cm układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.
Krem waniliowy
- Do śmietany dodajemy schłodzone mascarpone i ubijamy do momentu, aż krem będzie sztywny. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt z wanilii.
Krem malinowy
- Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Maliny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Otrzymany mus malinowy ponownie podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do malin. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała.
- Schłodzoną śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem na sztywną masę. Dodajemy frużelinę malinową i miksujemy do połączenia się składników.
Frużelina malinowa
- Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Maliny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Otrzymany mus malinowy ponownie podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do malin. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała.
Nasączenie
- Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny oraz alkohol. Mieszamy i odstawiamy na bok.
Krem waniliowy do tynkowania
- Do śmietany dodajemy schłodzone mascarpone i ubijamy do momentu, aż krem będzie sztywny. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt z wanilii.
Przełożenie
- Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Pierwszy biszkopt układamy na podkładzie, zakładamy rant cukierniczy (tort ma wysokość 14 cm, więc zwykła obręcz od tortownicy z pewnością nie wystarczy). Biszkopt nasączamy i wykładamy ½ frużeliny malinowej i równamy. Na frużelinę wykładamy ½ kremy waniliowego. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy go i wykładamy krem malinowy. Przykrywamy trzecim biszkoptem, nasączamy i wykładamy resztę frużeliny malinowej oraz kremu waniliowego. Całość przykrywamy ostatnim biszkoptem. Biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy (np. kostką masła). Tort wstawiamy do lodówki na całą noc. Zdejmujemy papier i nasączamy wierzchni biszkopt.
- Kremem waniliowym tynkujemy dokładnie cały tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Tak przygotowany tort możemy już dekorować.Smacznego!
Odnośnik
- * można użyć zarówno świeżych jak i mrożonych
Uwagi dodatkowe
- preferuję mniej słodkie torty, dlatego nie sugerujcie się podaną ilością cukru w przepisie na kremy. Podczas przygotowywania kremów warto spróbować, czy ten stopień słodkości Wam odpowiada i jeśli zachodzi taka potrzeba można dosłodzić
- używam śmietany double cream 48%
- zarówno śmietana, jak i serek mascarpone powinny być schłodzone
- biszkopt piekę w rancie cukierniczym, więc jest na tyle wysoki, że mogę go z powodzeniem przekroić na 4 blaty. Zwykła tortownica jest zbyt niska, aby biszkopt urósł tak wysoki, by otrzymać tyle blatów. Jeśli więc używacie do pieczenia tortownicy, należy upiec dwa biszkopty
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Wygląda cudownie i za pewne tak samo smakuje. Będę musiała kiedyś go zrobić.
Tort przepyszny, wszystkim smakował 😊
Dziękuję za zdjęcie i komentarz. Tort przepiekny!
A czy można czymś zastąpić mascarpone?
Raczej ciężko będzie
Gdzie mogę kupić taka podwójna śmietankę
Nie mieszkam w PL, ale z tego co wiem, można tam już dostać śmietanę 42% z piątnicy
Pyszny! Robię już któryś raz i zawsze wszystkim smakuje 🙂
Dziękuję za zdjęcie.Bardzo się cieszę, że smakuje. Pozdrawiam „_
Czy ta porcja wystarczy na tort o średnicy 30 cm?
Tak jak jest uwzględnione w przepisie: składniki są na tort fi 23 🙂
Witam.A na 1l śmietanki i 250 g mascarpone dodać 4 łyżeczki eksraktu z wanilii?nie za dużo będzie?bo jeszcze nie używałam i nie wiem ile się dodaje:)
Dodaj 3 łyżeczki i spróbuj. Jeśli uznasz, że jest mało wyczuwalna, to dodaj jeszcze jedną 🙂 Pozdrawiam
Witam.A na 1 l śmietanki 30% i 250 g mascarpone ile dodać ekstraktu z wanilli?
Myślę, że 2 łyżeczki wystarcz, aczkolwiek można spróbować i jeśli będzie mało wyczuwalna wanilia, to dodać więcej 🙂
Ok dziękuje:)
Ale piękny tort zjadłabym go całego i się nie podzieliła haha
Ten tort wygląda tak cudownie, że az żal byłoby mi go zjeść.
Przerażająco dobry przepis! 🙂 Z pewnością go wykorzystam! Uwielbiam takie pomysły.
Witam spodobał mi się ten torcik i będę go właśnie robić na niedzielę dla córki na urodziny. Mam tylko takie jedno pytanko czy muszę dodawać mascarpone jeśli używam śmietanki cukierniczej?
Nie używam śmietany cukierniczej ze względu na jej kiepski i chemiczny skład, więc trudno mi powiedzieć. Mascarpone nadaje bardziej kremowy smak
Często robimy torty, więc może wypróbujemy też ten przepis.
Bardzo polecam 🙂
Witam, piękny tort! Po otynkowaniu tortu jak zrobić te „mazy” ? czy to ma jakąś nazwę?
Łyżeczką 🙂
Przy pomocy łyżeczki 🙂
Piękny torcik, wygląda pysznie. 🙂
Przepiękny tort. Wygląda na praco i czasochłonny. Natomiast smak z pewnością rekompensuje wszelkie trudy. Bardzo cieszylabym się z tak wspaniałego tortu. 🙂
Raz w roku robię tort urodzinowy dla córki. Ten prezentuje się bardzo, bardzo dobrze. Zachowam przepis 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Prezentuje się po prostu cudownie 😀
Przepiękny tort i pewnie bardzo pyszny. Chciałabym kiedyś choć raz zrobić coś co wygląda tak pieknie.
Takiego torta nikt nie odmowi
Wygląda obłędnie, musi smakować jeszcze lepiej 🙂
Wygląda pięknie, a do tego na pewno był pyszny. Spróbuję go zrobić na swoje urodziny, na wiosne jak znalazł 🙂
chciałabym go zobaczyć od środka albo najlepiej w środku mojego brzucha 😉
Jestem smakowo totalnie nie tortowa, ale wygląda super 🙂
Ja to bym jednak wymieniła maliny na inne owocki, za tymi nie przepadam. 😉
Wyglada jak taki letni, zwiewny kapelusz ❤️ Zjadłabym, albo nie, bo szkoda ?
Torty zawsze były moją słabą stroną. Nigdy nie wychodziły tak, jak powinny więc zaprzestałam ich robienia. Może kiedyś się przełamię i w końcu wyjdzie 🙂
Świetnie wygląda i zapewne jeszcze lepiej smakuje
Piękny ten tort! Jeszcze jak piszesz, że nie jest za słodki to tym bardziej mi się podoba! Ostatnio jestem w temacie malin, nawet w osiedlowym warzywniaku jeszcze trzymają przyzwoitą cenę i jakość, więc może warto spróbować? Tylko się boję tej frużeliny, bo mi ostatnio nie po drodze z żelatyną i mi nic nie tężeje tak, jak bym chciała, ale tu przecież chyba nie musi być na totalnie sztywno?
Dziękuję 🙂 Frużelina absolutnie nie jest sztywna, więc spokojnie. Jak coś służę pomocą 🙂
Jak ja bym chciala móc powiedzieć, że u mnie w domu takim tortem 18 osób obdzielę. Łasuchów i nas nie brakuje 😉
I chyba się skuszę, do tej pory z malinami robilam jedynie tort bezowy.
Arcydzieło. Zrobić zdjęcie i nie ruszać.
Cudowny, piękny tort i w dodatku na pewno smaczny.
Pozazdrościć talentu 🙂
Wygląda na prawdę niesamowicie. Już wiem jaki.tort będzie królował u mnie na urodzinach:) a te lada chwila! Piękne, arcydzieło to mało napisane:)
Dziękuję ślicznie i polecam
wygląda obłędnie! robisz piękne torty!
Piękny tort, wygląda obłędnie, na pewno jest pyszny, bardzo lubię torty i ciasta.
Wygląda bardzo smacznie. Dzięki za kolejne inspiracje
Torcik wygląda pysznie! Mam już inspirację na zbliżające się urodziny. ?
Raczej nie będę próbowała takiego robić, ale jest przepiękny i z pewnością pyszny 🙂
Planuję wkròtce zrobienie torta. Myślę, że skorzystam z Trojego przepisu. Wszystkie Twoje wypieki wyglądają przepysznie. Gratuluję talentu?
Dziękuję i polecam 🙂
Już wiem jaki.tort będzie królował u mnie na urodzinach:) a te lada chwila! Piękne, arcydzieło to mało napisane:)
Dziękuję 🙂
Jakie to musi być pyszne. A do tego wygląda cudnie.
Wygląda przepięknie a w środku pewnie jest lepiej 😀 Już nie mówiąc o smaku, bo nie ma szans aby komuś nie smakował <3
wygląda imponująco! Gratuluję talentu!<3
Istne cukiernicze dzieło sztuki! Najlepsi mistrzowie nie powstydziliby się takiego tortu 🙂
Dziękuję 🙂
Wygląda idealnie! Ja sobie taki zazycze na kolejne urodziny:). A te już nie długo:)
Jestem pod wrażeniem. Pięknie Ci wyszedł. Elegancko wygląda
Szkoda ,że koty nie jadają tortów,
ale za wyglą daję szóstkę z plusem 🙂
Szczerze mówiąc na takie pyszności nie trzeba mnie długo namawiać. Za przepis bardzo dziękuje. Wkrótce będą moje urodziny więc myślę, że może się przydać.
Mnie raczej też nie trzeba namawiać 🙂 Pozdrawiam
Pomimo, że tortów nie lubiny, ten wygląda tak smacznie że mhmmm ?
Dziękuję 🙂
Bomba! piękny ten tort. Za niedługo moje urodziny, szkoda że tak daleko mieszkasz i kto mi zrobi puzzlowy tort?
To by było wyzwanie 🙂
Na pewno. Ale jestem szczęśliwa, bo koleżanka z ławki z gimnazjum podjęła się tego wyzwania. Już nie mogę się doczekać co ona stworzy 🙂 – oby nie zawiodła.
Serdeczności.
Szykują nam się niebawem urodziny i chętnie skorzystam z tego przepisu 🙂
Fajnie, polecam 🙂
Połączenie tych smaków w torcie musi być super