Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania bezmięsne, Dania z makaronem, Kuchnia włoska, Obiady, Wędrówki kulinarne  /  1 sierpnia, 2020

Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą

Wędrówki po kuchni
Makaron, ach makaron! Czasem myślę, że powinnam była urodzić się we Włoszech, bowiem uwielbiam go pod każdą postacią. Makaron jest niezwykle uniwersalnym produktem i daje nieograniczone możliwości w kuchni. Dziś w roli głównej zgrabne pierożki tortellini w towarzystwie aromatycznych pieczarek, świeżego szpinaku i karmelizowanej cebuli. A wszystko to w pysznym, kremowym sosie na bazie śmietanki. Kluczowym składnikiem tej potrawy zdecydowanie jest karmelizowana cebula, która nadaje daniu wyjątkowy smak. To naprawdę niesamowite, że z kilku podstawowych składników, można zrobić tak fantastyczne danie. Proste, ale jakże zaskakująco pyszne!
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie50 min., min.
Czas całkowity1 hour godz.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 4
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 500 g świeżych tortellini ze szpinakiem i ricottą
  • 350 g pieczarek brązowych
  • 300 g szpinaku świeżego
  • 300 ml śmietany *
  • 2 duże cebule białe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej **
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego
  • sól

Przygotowanie

  • Tortellini gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.
    Cebulę obieramy i cienko kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy przez 10 minut na średnim ogniu, mieszając. Należy uważać, aby cebula się nie spaliła. Zmniejszamy ogień i podsmażamy cebulę, od czasu do czasu mieszając. Cebulę delikatnie doprawiamy solą i podsmażamy jeszcze kolejne 10 minut, aby była ładnie zrumieniona. Aby cebula ładnie się skarmelizowała, powinna smażyć się długo, ale na małym ogniu. U mnie smażenie trwało 30 minut. Gotową cebulę przekładamy na talerz.
  • Na tej samej patelni rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy pieczarki, pokrojone w półplasterki. Podsmażamy do momentu, aż pieczarki będą rumiane. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek i krótko podsmażamy, mieszając. Do pieczarek dodajemy karmelizowaną cebulę oraz śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy liście szpinaku oraz tortellini. Mieszając, gotujemy całość przez 3-4 minuty, aż szpinak ''zwiędnie'', a pierożki dobrze się podgrzeją.
    Danie serwujemy od razu, posypując grubo mielonym pieprzem

Odnośniki

  • * użyłam śmietany single. Jest to 18% śmietana, ale słodka. Nie wiem, czy w Polsce jest taka dostępna, więc odpowiednikiem będzie po prostu kremówka
    **opcjonalnie, jeśli lubicie gęste sosy

Uwagi dodatkowe

- najlepsze do tego dania będą oczywiście domowe pierożki tortellini. Jeśli jednak nie macie czasu na ich zrobienie, to najlepiej wybrać na sklepowej półce te świeże, a nie suszone
- do tego dania można użyć również makaronu rigatoni, conchiglie czy ravioli
- do tego dania świetnie się sprawdzi lampka wina Sauvignon blanc

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.6 7 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Makarony
  • Pieczarki
  • Szpinak

Nawigacja wpisu

Max Kuchnie – specjaliści od kuchni na wymiar
Czy olej CBD pomoże w leczeniu bólu?

Podobne wpisy

Sałatka z kaszą sorgo, pieczoną fetą i malinami
Przekąski i przystawki, Sałatki, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  3 czerwca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 63

Sałatka z kaszą sorgo, pieczoną fetą i malinami

Pieczone ravioli
Amerykańska, Na ciepło, Na zimno, Przekąski i przystawki, Wędrówki kulinarne  /  29 grudnia, 2021
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 53

Pieczone ravioli

Spaghetti alla Puttanesca
Dania z makaronem, Kuchnia włoska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  23 listopada, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 49

Spaghetti alla Puttanesca

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
52 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
4 lata temu

Proste i smaczne, bardzo lubię tortellini w każdym wydaniu.

0
Odpowiedz
English 4 work Magdalena Angielski Biznesowy
English 4 work Magdalena Angielski Biznesowy
5 lata temu

Dobrze przyrządzony makaron w połączeniu z pieczarkami …. – bajka:) Karmelizowana cebulka???? – hmmmm …. jeszcze nie próbowałam takiej opcji.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  English 4 work Magdalena Angielski Biznesowy

Koniecznie spróbuj, smakuje świetnie 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
5 lata temu

5 stars
Kocham takie tortellini! Do tego białe schłodzone winko…

0
Odpowiedz
Radosna - Książki jak narkotyk
Radosna - Książki jak narkotyk
5 lata temu

Muszę sprawdzić ten przepis. Czuję w kościach, że będzie mi smakować ☺️.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  Radosna - Książki jak narkotyk

Świetnie

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
5 lata temu

5 stars
Przepis genialny, smakowicie to wygląda, składniki mi pasują.
Wszystko, co ze szpinakiem, pochłaniam w dużych ilościach 🙂
Takie danie sobie dzisiaj zrobię.

1
Odpowiedz
English 4 work Magdalena Angielski Biznesowy
English 4 work Magdalena Angielski Biznesowy
5 lata temu
Odpowiedź do  Irena -Hooltaye w podróży

Tak, też tak czuję. Ten przepis do mnie przemawia:)

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
5 lata temu

Mogłam nie wchodzić, zaraz tu ślinotoku dostanę. Pyszna propozycja a do tego szybka do zrobienia 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  Słodko Słodka

🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 lata temu

Lubię tortellini takie domowe , z lekkim sosem i ziołami. Szpinak też jest smacznym dodatkiem.

0
Odpowiedz
Kira
Kira
5 lata temu

Idealne danie na lato! Muszę spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Wiola
Wiola
5 lata temu

Bardzi fajna propozycja na poczęstunek.

0
Odpowiedz
koza domowa
koza domowa
5 lata temu

Wygląda fantastycznie! Na pewno spróbuję, bo makaron i pieczarki to połączenie idealne! 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  koza domowa

Bardzo polecam

0
Odpowiedz
Agata
Agata
5 lata temu

Wyglada smakowicie! Mniam, zjadlabym 🙂

0
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
5 lata temu

Jakże to tortellini wygląda apetycznie. Kradnę na rodzinną stołówke.

0
Odpowiedz
Anna Piotrowicz
Anna Piotrowicz
5 lata temu

Ah, zjadłabym chętnie!!!

0
Odpowiedz
Kathleen
Kathleen
5 lata temu

Bardzo fajne danie, nie jadłam jeszcze tortellini ze szpinakiem.

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
5 lata temu

Może spróbuje to zrobić we wtorek

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
5 lata temu

A jaką śmietanę polecasz do tego?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  blogierka

W przepisie na dole opisałam śmietanę, jakiej użyłam 🙂

0
Odpowiedz
Dominika D.
Dominika D.
5 lata temu

Za grzybami nie bardzo przepadam, ale przepis wygląda na dobry 😉

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu

5 stars
Pyszne , takie danie to z przyjemnością bym zjadła, kocham makaron i lubię go w różnej postaci…

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  krystynabozenna

Tym bardziej polecam

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 lata temu

Coś czuję, że by mi posmakowało. 🙂 Wygląda pysznie!

0
Odpowiedz
alexxia_pe
alexxia_pe
5 lata temu

Moje ulubione smaki ! przepis zapisuję i będę działać 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  alexxia_pe

Fantastycznie 🙂

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
5 lata temu

Uwielbiałam tortellini…w kazdej postaci. Tu wyglada obłędnie. Szkoda że nie miałam przepisu wcześniej, bo jeszacze dziś bym zrobiła 🙂 a szczerze to już mi sie dzos nie chce, bo rocznicowa kkolację już zrobiłam 😁😂🙈 ale zrobie jutro. Zaraz screeny zrobiw zeby i mi nie ucieklo.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Kinga

Nic straconego, to danie pasuje na każdą okazję 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 lata temu

5 stars
Mam wrazenie, ze to dosc prosty przepis a rezultat jest bardzo smaczny. Zapisuje sobie, na pewno wyprobuje. Dziekuje i pozdrawiam serdecznie!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Anna

Tak, przepis jest prosty, więc polecam 🙂

0
Odpowiedz
Karolina z Zapowiedz
Karolina z Zapowiedz
5 lata temu

Ja Was oficjalnie kocham! Jesteście chyba jednym z niewielu blogów, które oferują coś mniam i prostego! ❤️ Uwielbiam! I oczywiście to też wypróbuje, bo również chyba powinnam urodzić się we Włoszech 💚

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Karolina z Zapowiedz

Bardzo się cieszę, że mój blog i przepisy dostarczają Ci mnóstwo smaku. Pozdrawiam 🙂

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
5 lata temu

Brzmi i wygląda przepysznie,na pewno wyprobuje:)

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
5 lata temu

Prezentuje się smakowicie 🙂

0
Odpowiedz
Vademecum Mamy
Vademecum Mamy
5 lata temu

Często robię coś podobnego, zresztą tortellini samo w sobie jest przepyszne!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  Vademecum Mamy

Potwierdzam 🙂

0
Odpowiedz
Wiewiórka w okularach
Wiewiórka w okularach
5 lata temu

Aż mi ślinka pociekła na widok takiego dania. 😀

0
Odpowiedz
Daria
Daria
5 lata temu

Całkiem fjnie to wygląda, wypróbuję przepis 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Daria

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
5 lata temu

5 stars
Tortellini chętnie zjemy pod różną postacią 😀 To nasz ulubiony makaron.

0
Odpowiedz
Irek Wis
Irek Wis
5 lata temu

Moje smaki , karmelizowana cebula to coś co uwielbiam w każdym daniu

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
5 lata temu

Musimy spróbować kiedyś takich świeżych tortellini, bo jadłyśmy kiedyś takie do ugotowania jak makaron i nie były zbyt dobre 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  Candy Pandas

Dobre tortellini to podstawa 🙂

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
5 lata temu

Wygląda apetycznie, skorzysta z przepisu.

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
5 lata temu

Mmmm brzmi super!

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lata temu

Uwielbiam pieczarki w śmietanie 🙂

0
Odpowiedz
toksyczna kosmetyczka
toksyczna kosmetyczka
5 lata temu

Wszystko co jest polane sosem pieczarkowym zwyczajnie pochłaniam 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  toksyczna kosmetyczka

🙂

0
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
5 lata temu

Bardzo apetycznie danie. Lubię sosy grzybowe – poza kurkami. To jedyne grzyby które mi nie podchodzą przez wzgląd na specyficzny smak.
Rodzice uwielbiają grzybki i chętnie zaserwują im to danie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
17 dni temu
Odpowiedź do  Sikorkowe Pasje

Ja kurki lubię, ale rozumiem, że nie każdy za nimi przepada 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
52
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz