Makaron, ach makaron! Czasem myślę, że powinnam była urodzić się we Włoszech, bowiem uwielbiam go pod każdą postacią. Makaron jest niezwykle uniwersalnym produktem i daje nieograniczone możliwości w kuchni. Dziś w roli głównej zgrabne pierożki tortellini w towarzystwie aromatycznych pieczarek, świeżego szpinaku i karmelizowanej cebuli. A wszystko to w pysznym, kremowym sosie na bazie śmietanki. Kluczowym składnikiem tej potrawy zdecydowanie jest karmelizowana cebula, która nadaje daniu wyjątkowy smak. To naprawdę niesamowite, że z kilku podstawowych składników, można zrobić tak fantastyczne danie. Proste, ale jakże zaskakująco pyszne!
Porcje: 4
Składniki
- 500 g świeżych tortellini ze szpinakiem i ricottą
- 350 g pieczarek brązowych
- 300 g szpinaku świeżego
- 300 ml śmietany *
- 2 duże cebule białe
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej **
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego
- sól
Przygotowanie
- Tortellini gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.Cebulę obieramy i cienko kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy przez 10 minut na średnim ogniu, mieszając. Należy uważać, aby cebula się nie spaliła. Zmniejszamy ogień i podsmażamy cebulę, od czasu do czasu mieszając. Cebulę delikatnie doprawiamy solą i podsmażamy jeszcze kolejne 10 minut, aby była ładnie zrumieniona. Aby cebula ładnie się skarmelizowała, powinna smażyć się długo, ale na małym ogniu. U mnie smażenie trwało 30 minut. Gotową cebulę przekładamy na talerz.
- Na tej samej patelni rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy pieczarki, pokrojone w półplasterki. Podsmażamy do momentu, aż pieczarki będą rumiane. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek i krótko podsmażamy, mieszając. Do pieczarek dodajemy karmelizowaną cebulę oraz śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy liście szpinaku oraz tortellini. Mieszając, gotujemy całość przez 3-4 minuty, aż szpinak ''zwiędnie'', a pierożki dobrze się podgrzeją. Danie serwujemy od razu, posypując grubo mielonym pieprzem
Odnośniki
- * użyłam śmietany single. Jest to 18% śmietana, ale słodka. Nie wiem, czy w Polsce jest taka dostępna, więc odpowiednikiem będzie po prostu kremówka**opcjonalnie, jeśli lubicie gęste sosy
Uwagi dodatkowe
- najlepsze do tego dania będą oczywiście domowe pierożki tortellini. Jeśli jednak nie macie czasu na ich zrobienie, to najlepiej wybrać na sklepowej półce te świeże, a nie suszone
- do tego dania można użyć również makaronu rigatoni, conchiglie czy ravioli
- do tego dania świetnie się sprawdzi lampka wina Sauvignon blanc
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Proste i smaczne, bardzo lubię tortellini w każdym wydaniu.
Dobrze przyrządzony makaron w połączeniu z pieczarkami …. – bajka:) Karmelizowana cebulka???? – hmmmm …. jeszcze nie próbowałam takiej opcji.
Koniecznie spróbuj, smakuje świetnie 🙂
Kocham takie tortellini! Do tego białe schłodzone winko…
Muszę sprawdzić ten przepis. Czuję w kościach, że będzie mi smakować ☺️.
Przepis genialny, smakowicie to wygląda, składniki mi pasują.
Wszystko, co ze szpinakiem, pochłaniam w dużych ilościach 🙂
Takie danie sobie dzisiaj zrobię.
Tak, też tak czuję. Ten przepis do mnie przemawia:)
Mogłam nie wchodzić, zaraz tu ślinotoku dostanę. Pyszna propozycja a do tego szybka do zrobienia 🙂
Lubię tortellini takie domowe , z lekkim sosem i ziołami. Szpinak też jest smacznym dodatkiem.
Idealne danie na lato! Muszę spróbować 🙂
Bardzi fajna propozycja na poczęstunek.
Wygląda fantastycznie! Na pewno spróbuję, bo makaron i pieczarki to połączenie idealne! 🙂
Wyglada smakowicie! Mniam, zjadlabym 🙂
Jakże to tortellini wygląda apetycznie. Kradnę na rodzinną stołówke.
Ah, zjadłabym chętnie!!!
Bardzo fajne danie, nie jadłam jeszcze tortellini ze szpinakiem.
Może spróbuje to zrobić we wtorek
A jaką śmietanę polecasz do tego?
W przepisie na dole opisałam śmietanę, jakiej użyłam 🙂
Za grzybami nie bardzo przepadam, ale przepis wygląda na dobry 😉
Pyszne , takie danie to z przyjemnością bym zjadła, kocham makaron i lubię go w różnej postaci…
Coś czuję, że by mi posmakowało. 🙂 Wygląda pysznie!
Moje ulubione smaki ! przepis zapisuję i będę działać 😉
Uwielbiałam tortellini…w kazdej postaci. Tu wyglada obłędnie. Szkoda że nie miałam przepisu wcześniej, bo jeszacze dziś bym zrobiła 🙂 a szczerze to już mi sie dzos nie chce, bo rocznicowa kkolację już zrobiłam 😁😂🙈 ale zrobie jutro. Zaraz screeny zrobiw zeby i mi nie ucieklo.
Nic straconego, to danie pasuje na każdą okazję 🙂
Mam wrazenie, ze to dosc prosty przepis a rezultat jest bardzo smaczny. Zapisuje sobie, na pewno wyprobuje. Dziekuje i pozdrawiam serdecznie!
Tak, przepis jest prosty, więc polecam 🙂
Ja Was oficjalnie kocham! Jesteście chyba jednym z niewielu blogów, które oferują coś mniam i prostego! ❤️ Uwielbiam! I oczywiście to też wypróbuje, bo również chyba powinnam urodzić się we Włoszech 💚
Bardzo się cieszę, że mój blog i przepisy dostarczają Ci mnóstwo smaku. Pozdrawiam 🙂
Brzmi i wygląda przepysznie,na pewno wyprobuje:)
Prezentuje się smakowicie 🙂
Często robię coś podobnego, zresztą tortellini samo w sobie jest przepyszne!
Aż mi ślinka pociekła na widok takiego dania. 😀
Całkiem fjnie to wygląda, wypróbuję przepis 🙂
Polecam 🙂
Tortellini chętnie zjemy pod różną postacią 😀 To nasz ulubiony makaron.
Moje smaki , karmelizowana cebula to coś co uwielbiam w każdym daniu
Musimy spróbować kiedyś takich świeżych tortellini, bo jadłyśmy kiedyś takie do ugotowania jak makaron i nie były zbyt dobre 🙂
Wygląda apetycznie, skorzysta z przepisu.
Mmmm brzmi super!
Uwielbiam pieczarki w śmietanie 🙂
Wszystko co jest polane sosem pieczarkowym zwyczajnie pochłaniam 🙂
Bardzo apetycznie danie. Lubię sosy grzybowe – poza kurkami. To jedyne grzyby które mi nie podchodzą przez wzgląd na specyficzny smak.
Rodzice uwielbiają grzybki i chętnie zaserwują im to danie.