Przyrządzenie tego dania nie wymaga specjalnych umiejętności, ani technik kulinarnych. Jest również odpowiednie dla zapracowanych gospodyń domowych. Proste, szybkie, pożywne i bardzo smaczne. Małe pierożki z nadzieniem zapiekane pod gęstym, pomidorowym sosem, obficie obsypane moim ulubionym parmezanem. Oczywiście zachęcam Was do zrobienia tortellini własnoręcznie. Danie z pewnością będzie smaczniejsze. W szybkiej wersji świetnie sprawdzają się gotowe pierożki.
Porcje: 4
Składniki
Sos
- 250 g pomidorów pelati z puszki
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ szklanki wody
- ½ łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz czarny
- sól
Pozostałe składniki
- 500 g tortellini ze szpinakiem i ricottą *
- 100 g parmezanu
- sól
Przygotowanie
Sos
- Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na średnim ogniu, aż cebulka lekko się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i jeszcze chwile podsmażamy. Dodajemy pomidory pelati, koncentrat pomidorowy i wodę. Całość doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy do momentu, aż sos wyraźnie zgęstnieje, a pomidory rozpadną się. Trwa to około 25-35 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku przyprawami.
- Tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Ugotowane pierożki przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem pomidorowym i posypujemy obficie startym parmezanem. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekamy około 20 minut.
Odnośniki
- * użyłam świeżych pierożków tortellini, nie suszonych
Uwagi dodatkowe
Do tego dania świetnie sprawdzi się lekkie, mało kwaskowe wino czerwone np. Merlot lub sycylijskie wino Nero d’Avola.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Wygląda bardzo smacznie🙂
Bardzo lubię torellini, więc ten przepis mnie przekonuje, zwłaszcza to wino na końcu.
Może nie jesteśmy jakimiś wielkimi fankami tortellini ale zapiekane muszą smakować wybitnie 😉
O Rakuski, danie wygląda świetnie i pewnie wspaniałe smakuje. Chętnie wypróbuję.
Tortellini ze szpinakiem i serem to moje ulubione 🙂 Zapiekane z sosem pomidorowym i parmezanem musi być przepyszne, na pewno wypróbuję! 🙂
Uwielbiam wszystko co włoskie czyli kluski w każdej postaci z pysznymi sosami. Czyli już wiem co dziś na obiad:)
Nie wiem ile musiałbym ich zjeść, ale zapewne byłoby to pozytywne kulinarne przeżycie.
Bardzo lubię pierożki i pierogi, chociaż sama to nie robię…
Wyglądają przepysznie! Lubię włoską kuchnię pod każdą postacią 🙂
mniam mniam aż ślinka cieknie
Takie dania lubię najbardziej 🙂 jak kupię wszystkie składniki od razu będę pichcić
Sprawdzę czy mam tortellini, jak mam to zrobię dziś taki obiad 🙂
Jak ja dawno nie jadłam takich dobroci:) Tortellini zrobione własnoręcznie w połączeniu z sosem pomidorowym to naprawdę dobre i syte danie, zwłaszcza po pracowitej pierwszej części dnia. Taki lunch to skarb.
Takie danie uwielbiam 🙂 Na pewno chętnie spróbuję.
Jak zawsze znajduję u ciebie super inspiracje na smakowite obiadki
Wyglada smacznie lubimy pomidory w takiej odsłonie.
Bardzo prosty przepis jak nas pousci jelitówka na pewno upichcimy
O mniam! 😀 Uwielbiam pomidory i makarony, więc każdą waruiacją z tymi składnikami jestem zainteresowana 🙂
wygląda wyjątkowo apetycznie 🙂 już wiem, co jem w weekend 🙂
coś dla mnie 🙂 pychotka! 🙂
Wyglądają bardzo smakowicie! Muszę wypróbować ten przepis:)
Przepisy brzmi smacznie . Warty wypróbowania.
Znów mi tu wszystko przepysznie brzmi – uzależnię się od tego bloga w końcu! 🙂
Mhm wydaje się być pyszne. Muszę chyba niedługo spróbować
Mój ulubione blog kulinarny 🙂
Dodałem do zakładek. Muszę urozmaicić sobie menu 🙂
Włoska kuchnia jest genialna. Uwielbiam makarony z sosem pomidorowym. Dodałabym d tego liście świeżej bazylii 😉
Wygląda przepysznie! Zapisuję sobie przepis !
Uwielbiam tortellini i sos pomidorowy. Do tego wydaje mi się, że pasowałby też szpinakowy lub brokułowy.