Przyrządzenie tego dania nie wymaga specjalnych umiejętności, ani technik kulinarnych. Jest również odpowiednie dla zapracowanych gospodyń domowych. Proste, szybkie, pożywne i bardzo smaczne. Małe pierożki z nadzieniem zapiekane pod gęstym, pomidorowym sosem, obficie obsypane moim ulubionym parmezanem. Oczywiście zachęcam Was do zrobienia tortellini własnoręcznie. Danie z pewnością będzie smaczniejsze. W szybkiej wersji świetnie sprawdzają się gotowe pierożki.
Porcje: 4
Składniki
Sos
- 250 g pomidorów pelati z puszki
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ szklanki wody
- ½ łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz czarny
- sól
Pozostałe składniki
- 500 g tortellini ze szpinakiem i ricottą
- 100 g parmezanu
- sól
Przygotowanie
Sos
- Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na średnim ogniu, aż cebulka lekko się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i jeszcze chwile podsmażamy. Dodajemy pomidory pelati, koncentrat pomidorowy i wodę. Całość doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy do momentu, aż sos wyraźnie zgęstnieje, a pomidory rozpadną się. Trwa to około 25-35 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku przyprawami.
- Tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Ugotowane pierożki przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem pomidorowym i posypujemy obficie startym parmezanem. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekamy około 20 minut.
Uwagi dodatkowe
Do tego dania świetnie sprawdzi się lekkie, mało kwaskowe wino czerwone np. Merlot lub sycylijskie wino Nero d’Avola.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również Ravioli w sosie pomidorowym z chorizo
Wygląda bardzo smacznie🙂
Bardzo lubię torellini, więc ten przepis mnie przekonuje, zwłaszcza to wino na końcu.
Może nie jesteśmy jakimiś wielkimi fankami tortellini ale zapiekane muszą smakować wybitnie 😉
O Rakuski, danie wygląda świetnie i pewnie wspaniałe smakuje. Chętnie wypróbuję.
Tortellini ze szpinakiem i serem to moje ulubione 🙂 Zapiekane z sosem pomidorowym i parmezanem musi być przepyszne, na pewno wypróbuję! 🙂
Uwielbiam wszystko co włoskie czyli kluski w każdej postaci z pysznymi sosami. Czyli już wiem co dziś na obiad:)
Nie wiem ile musiałbym ich zjeść, ale zapewne byłoby to pozytywne kulinarne przeżycie.
Bardzo lubię pierożki i pierogi, chociaż sama to nie robię…
Wyglądają przepysznie! Lubię włoską kuchnię pod każdą postacią 🙂
mniam mniam aż ślinka cieknie
Takie dania lubię najbardziej 🙂 jak kupię wszystkie składniki od razu będę pichcić
Sprawdzę czy mam tortellini, jak mam to zrobię dziś taki obiad 🙂
Jak ja dawno nie jadłam takich dobroci:) Tortellini zrobione własnoręcznie w połączeniu z sosem pomidorowym to naprawdę dobre i syte danie, zwłaszcza po pracowitej pierwszej części dnia. Taki lunch to skarb.
Takie danie uwielbiam 🙂 Na pewno chętnie spróbuję.
Jak zawsze znajduję u ciebie super inspiracje na smakowite obiadki
Wyglada smacznie lubimy pomidory w takiej odsłonie.
Bardzo prosty przepis jak nas pousci jelitówka na pewno upichcimy
O mniam! 😀 Uwielbiam pomidory i makarony, więc każdą waruiacją z tymi składnikami jestem zainteresowana 🙂
wygląda wyjątkowo apetycznie 🙂 już wiem, co jem w weekend 🙂
coś dla mnie 🙂 pychotka! 🙂
Wyglądają bardzo smakowicie! Muszę wypróbować ten przepis:)
Przepisy brzmi smacznie . Warty wypróbowania.
Znów mi tu wszystko przepysznie brzmi – uzależnię się od tego bloga w końcu! 🙂
Mhm wydaje się być pyszne. Muszę chyba niedługo spróbować
Mój ulubione blog kulinarny 🙂
Dodałem do zakładek. Muszę urozmaicić sobie menu 🙂
Włoska kuchnia jest genialna. Uwielbiam makarony z sosem pomidorowym. Dodałabym d tego liście świeżej bazylii 😉
Wygląda przepysznie! Zapisuję sobie przepis !
Uwielbiam tortellini i sos pomidorowy. Do tego wydaje mi się, że pasowałby też szpinakowy lub brokułowy.