• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania bezmięsne, Dania z makaronem, Przepisy, Szybkie dania  /  14 sierpnia, 2015

Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym

Wędrówki po kuchni
Przyrządzenie tego dania nie wymaga specjalnych umiejętności, ani technik kulinarnych. Jest również odpowiednie dla zapracowanych gospodyń domowych. Proste, szybkie, pożywne i bardzo smaczne. Małe pierożki z nadzieniem zapiekane pod gęstym, pomidorowym sosem, obficie obsypane moim ulubionym parmezanem. Oczywiście zachęcam Was do zrobienia tortellini własnoręcznie. Danie z pewnością będzie smaczniejsze. W szybkiej wersji świetnie sprawdzają się gotowe pierożki.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie20 min.
Czas całkowity35 min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Sos

    • 250 g pomidorów pelati z puszki
    • 20 g koncentratu pomidorowego
    • 1 średnia cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • ½ pęczka natki pietruszki
    • ½ szklanki wody
    • ½ łyżeczki cukru
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • pieprz czarny
    • sól

    Pozostałe składniki

    • 500 g tortellini ze szpinakiem i ricottą
    • 100 g parmezanu
    • sól

    Przygotowanie

      Sos

      • Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na średnim ogniu, aż cebulka lekko się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i jeszcze chwile podsmażamy. Dodajemy pomidory pelati, koncentrat pomidorowy i wodę. Całość doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy do momentu, aż sos wyraźnie zgęstnieje, a pomidory rozpadną się. Trwa to około 25-35 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku przyprawami.
      • Tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Ugotowane pierożki przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem pomidorowym i posypujemy obficie startym parmezanem. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekamy około 20 minut.

      Uwagi dodatkowe

      Do tego dania świetnie sprawdzi się lekkie, mało kwaskowe wino czerwone np. Merlot lub sycylijskie wino Nero d’Avola.

      Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również Ravioli w sosie pomidorowym z chorizo

      5 1 vote
      Article Rating

      Tagi

      • Dania bezmięsne
      • Makarony

      Zobacz wpisy

      Fasolka po bretońsku
      Ucierane ciasto ze śliwkami

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 72

      Tort Rafaello

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      29 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      neliada
      neliada
      22 dni temu

      Wygląda bardzo smacznie🙂

      0
      Odpowiedz
      Akacja
      Akacja
      22 dni temu

      Bardzo lubię torellini, więc ten przepis mnie przekonuje, zwłaszcza to wino na końcu.

      0
      Odpowiedz
      Candy Pandas
      Candy Pandas
      23 dni temu

      Może nie jesteśmy jakimiś wielkimi fankami tortellini ale zapiekane muszą smakować wybitnie 😉

      0
      Odpowiedz
      Marlena H.
      Marlena H.
      24 dni temu

      5 stars
      O Rakuski, danie wygląda świetnie i pewnie wspaniałe smakuje. Chętnie wypróbuję.

      0
      Odpowiedz
      Joanna
      Joanna
      24 dni temu

      Tortellini ze szpinakiem i serem to moje ulubione 🙂 Zapiekane z sosem pomidorowym i parmezanem musi być przepyszne, na pewno wypróbuję! 🙂

      0
      Odpowiedz
      Magda
      Magda
      24 dni temu

      Uwielbiam wszystko co włoskie czyli kluski w każdej postaci z pysznymi sosami. Czyli już wiem co dziś na obiad:)

      0
      Odpowiedz
      Bielecki.es
      Bielecki.es
      1 rok temu

      Nie wiem ile musiałbym ich zjeść, ale zapewne byłoby to pozytywne kulinarne przeżycie.

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      1 rok temu

      5 stars
      Bardzo lubię pierożki i pierogi, chociaż sama to nie robię…

      0
      Odpowiedz
      Zołza z kitką
      Zołza z kitką
      1 rok temu

      Wyglądają przepysznie! Lubię włoską kuchnię pod każdą postacią 🙂

      0
      Odpowiedz
      Klaudia
      Klaudia
      1 rok temu

      mniam mniam aż ślinka cieknie

      0
      Odpowiedz
      Donna
      Donna
      1 rok temu

      Takie dania lubię najbardziej 🙂 jak kupię wszystkie składniki od razu będę pichcić

      0
      Odpowiedz
      Marta
      Marta
      1 rok temu

      Sprawdzę czy mam tortellini, jak mam to zrobię dziś taki obiad 🙂

      0
      Odpowiedz
      English 4 work Magdalena
      English 4 work Magdalena
      1 rok temu

      Jak ja dawno nie jadłam takich dobroci:) Tortellini zrobione własnoręcznie w połączeniu z sosem pomidorowym to naprawdę dobre i syte danie, zwłaszcza po pracowitej pierwszej części dnia. Taki lunch to skarb.

      0
      Odpowiedz
      Aleksandra
      Aleksandra
      1 rok temu

      5 stars
      Takie danie uwielbiam 🙂 Na pewno chętnie spróbuję.

      0
      Odpowiedz
      Ania
      Ania
      1 rok temu

      Jak zawsze znajduję u ciebie super inspiracje na smakowite obiadki

      0
      Odpowiedz
      Małgorzata Bud
      Małgorzata Bud
      2 lat temu

      Wyglada smacznie lubimy pomidory w takiej odsłonie.

      0
      Odpowiedz
      Gocha
      Gocha
      2 lat temu

      Bardzo prosty przepis jak nas pousci jelitówka na pewno upichcimy

      0
      Odpowiedz
      Monika Sobieraj
      Monika Sobieraj
      2 lat temu

      O mniam! 😀 Uwielbiam pomidory i makarony, więc każdą waruiacją z tymi składnikami jestem zainteresowana 🙂

      0
      Odpowiedz
      Ania W
      Ania W
      2 lat temu

      wygląda wyjątkowo apetycznie 🙂 już wiem, co jem w weekend 🙂

      0
      Odpowiedz
      Anna
      Anna
      2 lat temu

      coś dla mnie 🙂 pychotka! 🙂

      0
      Odpowiedz
      Lemur Podróżnik
      Lemur Podróżnik
      2 lat temu

      Wyglądają bardzo smakowicie! Muszę wypróbować ten przepis:)

      0
      Odpowiedz
      Wioletta Gaweł
      Wioletta Gaweł
      2 lat temu

      Przepisy brzmi smacznie . Warty wypróbowania.

      0
      Odpowiedz
      Marta Flak
      Marta Flak
      2 lat temu

      Znów mi tu wszystko przepysznie brzmi – uzależnię się od tego bloga w końcu! 🙂

      0
      Odpowiedz
      MamaKarolina
      MamaKarolina
      3 lat temu

      Mhm wydaje się być pyszne. Muszę chyba niedługo spróbować

      0
      Odpowiedz
      momandlilgirl.pl
      momandlilgirl.pl
      3 lat temu

      Mój ulubione blog kulinarny 🙂

      0
      Odpowiedz
      august
      august
      3 lat temu

      Dodałem do zakładek. Muszę urozmaicić sobie menu 🙂

      0
      Odpowiedz
      Młodzi na Dorobku
      Młodzi na Dorobku
      3 lat temu

      Włoska kuchnia jest genialna. Uwielbiam makarony z sosem pomidorowym. Dodałabym d tego liście świeżej bazylii 😉

      0
      Odpowiedz
      Olga
      Olga
      3 lat temu

      Wygląda przepysznie! Zapisuję sobie przepis !

      0
      Odpowiedz
      Antypatycznie
      Antypatycznie
      3 lat temu

      Uwielbiam tortellini i sos pomidorowy. Do tego wydaje mi się, że pasowałby też szpinakowy lub brokułowy.

      0
      Odpowiedz

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      "Byłaś moim ulubionym Dzień dobry i najtrudniej "Byłaś moim ulubionym Dzień dobry i najtrudniejszym Do widzenia" 💔
"You were my favorite Hello and my hardest Goodbye" 💔
      Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność i ogólny urodzinowy weltschmerz. Jednak mimo to, czuję ekscytację na to wszystko, co się może jeszcze wydarzyć i głęboko wierzę w to, że sporo jeszcze przede mną. Ten urodzinowy czas spędziłam w gronie najbliższych mi osób, bliskich mojemu sercu. Nie mogło oczywiście zabraknąć najważniejszego elementu uroczystości, czyli tortu. Skromny, mały i kobiecy, ale za to jaki pyszny! Inspirowany smakiem moich ulubionych batoników. Pod delikatnym i puszystym biszkoptem , solidnie nasączony alkoholowym ponczem skrywają się wspaniałe smaki. Aksamitna słodycz czekolady, orzeźwiająca mięta oraz subtelna, kokosowa nuta. Fantastyczne trio smakowe, które smakuje wyjątkowo!Tort Ruffles https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-ruffles/ #kokos #coconut
#czekolada #mint #ruffles #chocolate #mięta #birthdaycake #omnomnomnom
      Znajdą się tu fani pierogów ruskich? Ja je uwie Znajdą się tu fani pierogów ruskich? Ja je uwielbiam ❤️ Muszą jednak spełniać tylko dwa warunki: ciasto mysi być delikatne i cienkie, a farsz dobrze doprawiony!  https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/pierogi-ruskie/ #pierogi #kuchniapolska #jestpysznie #omnomnom #deluciouse #ser
      Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięs Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięso mielone, Przepisy, Wołownina  /  4 września, 2015

Chili con carne

WĘDRÓWKI PO KUCHNI

Przystanek: Meksyk ! Majańskie i azteckie miasta, skąpane w słońcu piramidy, kaktusy, wyśmienita tortilla, ostre papryczki i słynna czerwona fasola. Kuchnia meksykańska jest tak różnorodna jak przyroda i kultura tego kraju, przesycona intensywnymi barwami, bogactwem smaków i aromatów. U nas też jest dziś gorąco - gęste i rozgrzewające chili con carne, pełne smaku i aromatu. Jego pochodzenie budzi wiele sporów, gdyż spore grono osób twierdzi, że jest to typowe danie meksykańskie. Chili con carne zarejestrowane jest jako oficjalna potrawa stanu Teksas i stanowi tym samym jeden z elementów kuchni Tex-Mex. Oczywiście jego korzenie wywodzą się z Meksyku, gdyż należy pamiętać że Teksas był kiedyś jego częścią. Bez względu na swoje pochodzenie jest to wspaniałe danie, idealne na jesienno - zimowe wieczory.
Chili con carne

https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/chili-con-carne/ #chili #kuchnieświata #kuchniameksykańska #jestpysznie #deliciouse
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Tagi

      • Babki
      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      SAVE & ACCEPT
      wpDiscuz
      29
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply