Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Drób, Obiady, Przepisy  /  30 lipca, 2019

Tortille z kurczakiem cajun i sosem ranczerskim

Wędrówki po kuchni
Tortilla (wym.torˈtiʎa) to jedno z typowych dań kuchni meksykańskiej – placek z mąki kukurydzianej lub pszennej jest niezwykle prosty do przyrządzenia! I choć dostępne są niemalże w każdym sklepie, to warto przygotować je w domu. Zapewniam Was, że jak raz spróbujecie domowej tortilli, z pewnością nigdy więcej nie skusicie się na gotową. Tortillę można podawać na wiele sposobów, z różnymi dodatkami – a wszystko zależy od Waszej wyobraźni i smaku. Ja przygotowałam dziś proste, ale jakże smaczne tortille po brzegi wypełnione świeżymi, kolorowymi i chrupiącymi warzywami oraz soczystym i aromatycznym kurczakiem cajun. Świetnym uzupełnieniem tego dania jest prosty i niezwykle smaczny sos ranczerski. To niezwykle smaczne i kolorowe danie. Prostota zamknięta w niebywałym smaku!
Przygotowanie30 min., min.
Gotowanie10 min., min.
Czas całkowity40 min., min.
Drukuj
Porcje: 8
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Ciasto na tortille

  • 350 g mąki pszennej
  • 160 ml gorącej wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy

Nadzienie

  • 2 filety z kurczaka
  • 150 g pomidorków cherry
  • 8 liści sałaty rzymskiej
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki przyprawy Cajun
  • 3 łyżki oleju

Sos ranczerski

  • ⅓ szklanki maślanki
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany *
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • pieprz biały
  • sól

Przygotowanie

    Tortille

    • Mąkę mieszamy z solą i oliwą. Dodajemy gorącą wodę i mieszamy. Ciasto wyrabiamy przez około 4 minuty. Jeśli podczas zagniatania ciasto klei się do dłoni, można podsypać odrobinę mąką. Tak przygotowane ciasto dzielimy na osiem równych części. Każdą część ciasta wałkujemy na stolnicy na bardzo cienki placek, podsypując mąką. Przy pomocy talerza o średnicy patelni, na której będziemy smażyć placki, wycinamy z ciasta koło. Resztki ciasta również wykorzystujemy do zrobienia placków.
    • Gotowe placki smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni. Jeśli na placku pojawią się bąble, należy odwrócić go na drugą stronę. Po obróceniu smażymy kilka sekund i zdejmujemy z patelni.
    • Usmażone placki układamy na talerzu jeden na drugim i przykrywamy wilgotną ściereczką. To bardzo ważny element przygotowania tortilli. Dzięki temu tortille będę elastyczne i nie będą suche.

    Nadzienie

    • Filety kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą cajun i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka. Zdejmujemy mięso z patelni na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
    • Papryki oczyszczamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.

    Sos ranczerski

    • Do maślanki dodajemy majonez, śmietanę, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy posiekane zioła i mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy do smaku przyprawami.
    • Na suchej i rozgrzanej patelni podgrzewamy placki tortilli. Na każdym placku układamy liść sałaty, wykładamy porcję warzyw i kurczaka. Polewamy przygotowanym wcześniej sosem i zwijamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.
      Smacznego!

    Odnośniki

    • * można zastąpić jogurtem greckim

    Uwagi dodatkowe

    • gotowe tortille można przechowywać przez 2-3 dni
    5 1 głos
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Awokado
    • Drób

    Nawigacja wpisu

    Cuilcagh Boardwalk Trial
    Ryby w puszce dają susa za ocean!

    Podobne wpisy

    Kurczak w sosie barbecue pieczony w folii
    Drób, Grill, Obiady, Okazje, Przepisy, Szybkie dania, Zdrowo i Fit  /  16 września, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 45

    Kurczak w sosie barbecue pieczony w folii

    Kurczak Vindaloo
    Dania z ryżem, Drób, Kuchnia indyjska, Obiady, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  12 marca, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

    Kurczak Vindaloo

    Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego
    Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy, Sałatki, Wielkanoc, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  28 marca, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

    Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    46 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Mostekwkuchni.pl
    Mostekwkuchni.pl
    5 lata temu

    Uwielbiam tortille! Głownie dlatego, że to fajna opcja na pyszny, zdrowy obiad do pracy 🙂

    0
    Odpowiedz
    Monika Kilijańska
    Monika Kilijańska
    6 lata temu

    Akurat jutro mam mieć tortille na obiad więc przepis na nieco inna ich odsłonę jak znalazł.

    0
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    6 lata temu

    Uwielbiamy tortille w każdej postaci. Zachowam przepis w szczególności ze względu na sos. Przyznaję, że nigdy takiego nie robiłam, mimo iż kombinowałam dużo.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Kasia

    Polecam sos, jest pyszny 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ania
    Ania
    6 lata temu

    Robię takie placki do domowego kebabu, ale ja je znam jako lavash (tak mówiły panie z tv), a teraz z ciekawości wpisałam w Google i np. w zbiorach Kujawskiego lavash ma jeszcze pierdyliard innych składników 😀 No nie ważne, bo i tak najbardziej interesuje mnie coś innego… Gosia, próbowałaś robić takich tortilli na zapas? Ja zawsze zużywam na bieżąco, bo nie wiem, czy by dobrze zniosły magazynowanie, ale może jednak niepotrzebnie panikuję?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Ania

    Niestety na zapas nie robiłam. Sądzę jednak, że spokojnie kilka dni wytrzymają. Dłużej jednak chyba nie wytrzymają, tylko wyschną – w końcu nie mają w sobie E 😀

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    6 lata temu

    Lubię przygotowywać tortille i eksperymentować ze składnikami, także wpis idealny dla mnie.

    0
    Odpowiedz
    BlondeKitsune
    BlondeKitsune
    6 lata temu

    Uwielbiam tortille, szczególnie domowe <3 Ale z takim sosem ich nie jadłam, chętnie spróbuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    ania
    ania
    6 lata temu

    tortille uwielbiam w każdej postaci, taką musze koniecznie zrobić, wygląda smakowicie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ania
    Ania
    6 lata temu

    Domowa najlepsza, można poszaleć z dodatkami 🙂

    0
    Odpowiedz
    Lidka
    Lidka
    6 lata temu

    Bardzo smakowita. Ten sos ranczerski posmakował mi po samym składzie 😀

    0
    Odpowiedz
    Edi i Marco
    Edi i Marco
    6 lata temu

    Nie przepadam za tortillą – jakoś sama w sobie mi nie smakuje, ale jak nie mam wyjścia to zjem.
    Z drugiej strony Twoja jest tak kolorowa i apetyczna, że nawet bym się na nią skusiła.
    serdeczności.

    0
    Odpowiedz
    Efkakonefka
    Efkakonefka
    6 lata temu

    W taki sposób jeszcze trotilli nie robiłam 🙂 Ten sos mnie zaciekawił. Fajna propozycja na lunch do pracy. Dzięki za inspiracje 🙂

    0
    Odpowiedz
    Myśli Potarganej
    Myśli Potarganej
    6 lata temu

    Extra, że wstawilas przepis na placki. Zawsze myślałam , że robi się je z mąki kukurydzianej. Na pewno wypróbuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Myśli Potarganej

    Z mąki kukurydzianej również można 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kosą po patelni
    Kosą po patelni
    6 lata temu

    Chyba nigdy nie używałem tego sosu – muszę wypróbować. Wyglądają bosko 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Kosą po patelni

    Dziękuję i oczywiście polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Świat Karinki
    Świat Karinki
    6 lata temu

    Uwielbiam jeść takie rzeczy

    0
    Odpowiedz
    Candy Pandas
    Candy Pandas
    6 lata temu

    Nigdy nie robiłyśmy tortilli ale coraz bardziej nas kusi aby się za nie zabrać 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aga
    Aga
    6 lata temu

    Wygląda naprawdę smacznie :)))

    0
    Odpowiedz
    Ania W
    Ania W
    6 lata temu

    akurat dziś cały dzień marzę o tortilli. Właśnie idę po zakupy i chyba się nie oprę pokusie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Ania W

    Skuś się skuś 🙂

    0
    Odpowiedz
    Joanna | Organiczni.eu
    Joanna | Organiczni.eu
    6 lata temu

    Jakiej mąki kukurydzianej używasz? Spróbowałabym zrobić czysto kukurydziane, bo nie jem glutenu.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Joanna | Organiczni.eu

    Te są z mąki pszennej 🙂

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    6 lata temu

    Nigdy nie robiłam tortilli, chętnie wypróbuję, ależ łatwy przepis…
    Chyba wałek mam ??
    Lubię takie placki, zawsze można do nich jako nadzienie wszystko dodać 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  krystynabozenna

    Tak, przepis prosty 🙂 A nadzienie to już tylko kwestia gustu 🙂

    0
    Odpowiedz
    MamPrzepis.pl
    MamPrzepis.pl
    6 lata temu

    Uwielbiam tortillę, niestety nigdy nie wychodzą mi placki 🙂

    0
    Odpowiedz
    Agnieszka Ciemińska
    Agnieszka Ciemińska
    6 lata temu

    Robiłam wczoraj i o dziwo z proporcjami z tego posta, naleśniki wyszły rewelacyjnie.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Agnieszka Ciemińska

    Świetnie 🙂 Jak smakowały?

    0
    Odpowiedz
    Klaudia
    Klaudia
    6 lata temu

    Oj, zjadłabym takich tortilli… Wyglądaja bardzo apetycznie 🙂 Narobiłaś apetytu 🙂

    0
    Odpowiedz
    Czerwonafilizanka
    Czerwonafilizanka
    6 lata temu

    Pierwszy raz spotykam sie z czymś takim jak sos ranczerski. Torrille kiedyś jadłam bardzo mi smakowała. Pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    Agnieszka
    Agnieszka
    6 lata temu

    Wygląda smakowicie, w wolnej chwili postaram się wykonać.

    0
    Odpowiedz
    Agnieszka Ciemińska
    Agnieszka Ciemińska
    6 lata temu

    Z wielką ciekawoscią tu zajrzałam, byłam pewna,że kupiłaś bazę, jako naleśniki, Mi się nie udają, wsad smaczny.

    0
    Odpowiedz
    Marlena H.
    Marlena H.
    6 lata temu

    Tortille uwielbiam ? z przyjemnością skorzystam z Twojego przepisu. Wygląda bardzo smacznie! Koniecznie musze kupić składniki i zrobić. ? Uwielbiam Twoje przepisy. ?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Marlena H.

    Dziękuję i polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ciekawska Magdalena
    Ciekawska Magdalena
    6 lata temu

    Nie ma nikogo kto by nie lubił tortili

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra Załęska
    Aleksandra Załęska
    6 lata temu

    Własnej tortilli jeszcze nie robiłam, zazwyczaj sięgam po te sklepowe. Ale nadzienie robię bardzo podobnie, przy czym kurczaka obtaczam w płatkach kukurydzianych 🙂

    0
    Odpowiedz
    Patrycja Czubak
    Patrycja Czubak
    6 lata temu

    To musi być naprawdę dobre! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Koralina
    Koralina
    6 lata temu

    ten sos jest bardzo interesujący! na pewno pasuje nie tylko do tortilli 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Koralina

    Tak, jest bardzo uniwersalny i pasuje do wielu dań 🙂

    0
    Odpowiedz
    Koralina
    Koralina
    6 lata temu

    uwielbiam tortille, w każdym wydaniu 🙂

    0
    Odpowiedz
    Karolina / Nasze Bąbelkowo
    Karolina / Nasze Bąbelkowo
    6 lata temu

    A ten sos chyba wykorzystam też do innych dań, bo wydaje się bardzo ciekawy. Do czego jeszcze Twoim zdaniem będzie pasował?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Karolina / Nasze Bąbelkowo

    Myślę, że sos może mieć bardzo szerokie zastosowanie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Gocha
    Gocha
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Karolina / Nasze Bąbelkowo

    Muszę wypróbować przepis wygladaja pysznie.

    0
    Odpowiedz
    Karolina / Nasze Bąbelkowo
    Karolina / Nasze Bąbelkowo
    6 lata temu

    Kocham tortille we wszelkich możliwych kombinacjach 🙂 Im więcej warzywnych dodatków i różnorodnych składników, tym dla mnie lepiej 🙂

    0
    Odpowiedz
    Inga
    Inga
    6 lata temu

    Lubię czasem sobie wciąnąć domowa tortillę 😉 nawet ostatnio robiłam z indykiem

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    46
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz