• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Drób, Przepisy  /  30 lipca, 2019

Tortille z kurczakiem cajun i sosem ranczerskim

Wędrówki po kuchni
Tortilla (wym.torˈtiʎa) to jedno z typowych dań kuchni meksykańskiej – placek z mąki kukurydzianej lub pszennej jest niezwykle prosty do przyrządzenia! I choć dostępne są niemalże w każdym sklepie, to warto przygotować je w domu. Zapewniam Was, że jak raz spróbujecie domowej tortilli, z pewnością nigdy więcej nie skusicie się na gotową. Tortillę można podawać na wiele sposobów, z różnymi dodatkami – a wszystko zależy od Waszej wyobraźni i smaku. Ja przygotowałam dziś proste, ale jakże smaczne tortille po brzegi wypełnione świeżymi, kolorowymi i chrupiącymi warzywami oraz soczystym i aromatycznym kurczakiem cajun. Świetnym uzupełnieniem tego dania jest prosty i niezwykle smaczny sos ranczerski. To niezwykle smaczne i kolorowe danie. Prostota zamknięta w niebywałym smaku!
Przygotowanie30 min.
Gotowanie10 min.
Czas całkowity40 min.
Drukuj
Porcje: 8
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Ciasto na tortille

    • 350 g mąki pszennej
    • 160 ml gorącej wody
    • ½ łyżeczki soli
    • 2 łyżki oliwy

    Nadzienie

    • 2 filety z kurczaka
    • 150 g pomidorków cherry
    • 8 liści sałaty rzymskiej
    • 2 dojrzałe awokado
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 papryka żółta
    • 1 papryka pomarańczowa
    • 1 cebula czerwona
    • 2 łyżki przyprawy Cajun
    • 3 łyżki oleju

    Sos ranczerski

    • ⅓ szklanki maślanki
    • 3 łyżki majonezu
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany *
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka szczypiorku
    • 1 łyżka koperku
    • 1 łyżka natki pietruszki
    • pieprz biały
    • sól

    Przygotowanie

      Tortille

      • Mąkę mieszamy z solą i oliwą. Dodajemy gorącą wodę i mieszamy. Ciasto wyrabiamy przez około 4 minuty. Jeśli podczas zagniatania ciasto klei się do dłoni, można podsypać odrobinę mąką. Tak przygotowane ciasto dzielimy na osiem równych części. Każdą część ciasta wałkujemy na stolnicy na bardzo cienki placek, podsypując mąką. Przy pomocy talerza o średnicy patelni, na której będziemy smażyć placki, wycinamy z ciasta koło. Resztki ciasta również wykorzystujemy do zrobienia placków.
      • Gotowe placki smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni. Jeśli na placku pojawią się bąble, należy odwrócić go na drugą stronę. Po obróceniu smażymy kilka sekund i zdejmujemy z patelni.
      • Usmażone placki układamy na talerzu jeden na drugim i przykrywamy wilgotną ściereczką. To bardzo ważny element przygotowania tortilli. Dzięki temu tortille będę elastyczne i nie będą suche.

      Nadzienie

      • Filety kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą cajun i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka. Zdejmujemy mięso z patelni na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
      • Papryki oczyszczamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.

      Sos ranczerski

      • Do maślanki dodajemy majonez, śmietanę, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy posiekane zioła i mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy do smaku przyprawami.
      • Na suchej i rozgrzanej patelni podgrzewamy placki tortilli. Na każdym placku układamy liść sałaty, wykładamy porcję warzyw i kurczaka. Polewamy przygotowanym wcześniej sosem i zwijamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.
        Smacznego!

      Odnośniki

      • * można zastąpić jogurtem greckim

      Uwagi dodatkowe

      • gotowe tortille można przechowywać przez 2-3 dni
      5 1 vote
      Article Rating

      Tagi

      • Awokado
      • Drób

      Zobacz wpisy

      Cuilcagh Boardwalk Trial
      Ryby w puszce dają susa za ocean!

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

      Tort Rafaello

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      46 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Mostekwkuchni.pl
      Mostekwkuchni.pl
      1 rok temu

      Uwielbiam tortille! Głownie dlatego, że to fajna opcja na pyszny, zdrowy obiad do pracy 🙂

      0
      Odpowiedz
      Monika Kilijańska
      Monika Kilijańska
      1 rok temu

      Akurat jutro mam mieć tortille na obiad więc przepis na nieco inna ich odsłonę jak znalazł.

      0
      Odpowiedz
      Kasia
      Kasia
      1 rok temu

      Uwielbiamy tortille w każdej postaci. Zachowam przepis w szczególności ze względu na sos. Przyznaję, że nigdy takiego nie robiłam, mimo iż kombinowałam dużo.

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Kasia

      Polecam sos, jest pyszny 🙂

      0
      Odpowiedz
      Ania
      Ania
      1 rok temu

      Robię takie placki do domowego kebabu, ale ja je znam jako lavash (tak mówiły panie z tv), a teraz z ciekawości wpisałam w Google i np. w zbiorach Kujawskiego lavash ma jeszcze pierdyliard innych składników 😀 No nie ważne, bo i tak najbardziej interesuje mnie coś innego… Gosia, próbowałaś robić takich tortilli na zapas? Ja zawsze zużywam na bieżąco, bo nie wiem, czy by dobrze zniosły magazynowanie, ale może jednak niepotrzebnie panikuję?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Ania

      Niestety na zapas nie robiłam. Sądzę jednak, że spokojnie kilka dni wytrzymają. Dłużej jednak chyba nie wytrzymają, tylko wyschną – w końcu nie mają w sobie E 😀

      0
      Odpowiedz
      Anna
      Anna
      1 rok temu

      Lubię przygotowywać tortille i eksperymentować ze składnikami, także wpis idealny dla mnie.

      0
      Odpowiedz
      BlondeKitsune
      BlondeKitsune
      1 rok temu

      Uwielbiam tortille, szczególnie domowe <3 Ale z takim sosem ich nie jadłam, chętnie spróbuję 🙂

      0
      Odpowiedz
      ania
      ania
      1 rok temu

      tortille uwielbiam w każdej postaci, taką musze koniecznie zrobić, wygląda smakowicie 🙂

      0
      Odpowiedz
      Ania
      Ania
      1 rok temu

      Domowa najlepsza, można poszaleć z dodatkami 🙂

      0
      Odpowiedz
      Lidka
      Lidka
      1 rok temu

      Bardzo smakowita. Ten sos ranczerski posmakował mi po samym składzie 😀

      0
      Odpowiedz
      Edi i Marco
      Edi i Marco
      1 rok temu

      Nie przepadam za tortillą – jakoś sama w sobie mi nie smakuje, ale jak nie mam wyjścia to zjem.
      Z drugiej strony Twoja jest tak kolorowa i apetyczna, że nawet bym się na nią skusiła.
      serdeczności.

      0
      Odpowiedz
      Efkakonefka
      Efkakonefka
      1 rok temu

      W taki sposób jeszcze trotilli nie robiłam 🙂 Ten sos mnie zaciekawił. Fajna propozycja na lunch do pracy. Dzięki za inspiracje 🙂

      0
      Odpowiedz
      Myśli Potarganej
      Myśli Potarganej
      1 rok temu

      Extra, że wstawilas przepis na placki. Zawsze myślałam , że robi się je z mąki kukurydzianej. Na pewno wypróbuję 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Myśli Potarganej

      Z mąki kukurydzianej również można 🙂

      0
      Odpowiedz
      Kosą po patelni
      Kosą po patelni
      1 rok temu

      Chyba nigdy nie używałem tego sosu – muszę wypróbować. Wyglądają bosko 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Kosą po patelni

      Dziękuję i oczywiście polecam 🙂

      0
      Odpowiedz
      Świat Karinki
      Świat Karinki
      1 rok temu

      Uwielbiam jeść takie rzeczy

      0
      Odpowiedz
      Candy Pandas
      Candy Pandas
      1 rok temu

      Nigdy nie robiłyśmy tortilli ale coraz bardziej nas kusi aby się za nie zabrać 🙂

      0
      Odpowiedz
      Aga
      Aga
      1 rok temu

      Wygląda naprawdę smacznie :)))

      0
      Odpowiedz
      Ania W
      Ania W
      1 rok temu

      akurat dziś cały dzień marzę o tortilli. Właśnie idę po zakupy i chyba się nie oprę pokusie 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Ania W

      Skuś się skuś 🙂

      0
      Odpowiedz
      Joanna | Organiczni.eu
      Joanna | Organiczni.eu
      1 rok temu

      Jakiej mąki kukurydzianej używasz? Spróbowałabym zrobić czysto kukurydziane, bo nie jem glutenu.

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Joanna | Organiczni.eu

      Te są z mąki pszennej 🙂

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      1 rok temu

      Nigdy nie robiłam tortilli, chętnie wypróbuję, ależ łatwy przepis…
      Chyba wałek mam ??
      Lubię takie placki, zawsze można do nich jako nadzienie wszystko dodać 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  krystynabozenna

      Tak, przepis prosty 🙂 A nadzienie to już tylko kwestia gustu 🙂

      0
      Odpowiedz
      MamPrzepis.pl
      MamPrzepis.pl
      1 rok temu

      Uwielbiam tortillę, niestety nigdy nie wychodzą mi placki 🙂

      0
      Odpowiedz
      Agnieszka Ciemińska
      Agnieszka Ciemińska
      1 rok temu

      Robiłam wczoraj i o dziwo z proporcjami z tego posta, naleśniki wyszły rewelacyjnie.

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Agnieszka Ciemińska

      Świetnie 🙂 Jak smakowały?

      0
      Odpowiedz
      Klaudia
      Klaudia
      1 rok temu

      Oj, zjadłabym takich tortilli… Wyglądaja bardzo apetycznie 🙂 Narobiłaś apetytu 🙂

      0
      Odpowiedz
      Czerwonafilizanka
      Czerwonafilizanka
      1 rok temu

      Pierwszy raz spotykam sie z czymś takim jak sos ranczerski. Torrille kiedyś jadłam bardzo mi smakowała. Pozdrawiam

      0
      Odpowiedz
      Agnieszka
      Agnieszka
      1 rok temu

      Wygląda smakowicie, w wolnej chwili postaram się wykonać.

      0
      Odpowiedz
      Agnieszka Ciemińska
      Agnieszka Ciemińska
      1 rok temu

      Z wielką ciekawoscią tu zajrzałam, byłam pewna,że kupiłaś bazę, jako naleśniki, Mi się nie udają, wsad smaczny.

      0
      Odpowiedz
      Marlena H.
      Marlena H.
      1 rok temu

      Tortille uwielbiam ? z przyjemnością skorzystam z Twojego przepisu. Wygląda bardzo smacznie! Koniecznie musze kupić składniki i zrobić. ? Uwielbiam Twoje przepisy. ?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Marlena H.

      Dziękuję i polecam 🙂

      0
      Odpowiedz
      Ciekawska Magdalena
      Ciekawska Magdalena
      1 rok temu

      Nie ma nikogo kto by nie lubił tortili

      0
      Odpowiedz
      Aleksandra Załęska
      Aleksandra Załęska
      1 rok temu

      Własnej tortilli jeszcze nie robiłam, zazwyczaj sięgam po te sklepowe. Ale nadzienie robię bardzo podobnie, przy czym kurczaka obtaczam w płatkach kukurydzianych 🙂

      0
      Odpowiedz
      Patrycja Czubak
      Patrycja Czubak
      1 rok temu

      To musi być naprawdę dobre! 🙂

      0
      Odpowiedz
      Koralina
      Koralina
      1 rok temu

      ten sos jest bardzo interesujący! na pewno pasuje nie tylko do tortilli 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Koralina

      Tak, jest bardzo uniwersalny i pasuje do wielu dań 🙂

      0
      Odpowiedz
      Koralina
      Koralina
      1 rok temu

      uwielbiam tortille, w każdym wydaniu 🙂

      0
      Odpowiedz
      Karolina / Nasze Bąbelkowo
      Karolina / Nasze Bąbelkowo
      1 rok temu

      A ten sos chyba wykorzystam też do innych dań, bo wydaje się bardzo ciekawy. Do czego jeszcze Twoim zdaniem będzie pasował?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Karolina / Nasze Bąbelkowo

      Myślę, że sos może mieć bardzo szerokie zastosowanie 🙂

      0
      Odpowiedz
      Gocha
      Gocha
      1 rok temu
      Reply to  Karolina / Nasze Bąbelkowo

      Muszę wypróbować przepis wygladaja pysznie.

      0
      Odpowiedz
      Karolina / Nasze Bąbelkowo
      Karolina / Nasze Bąbelkowo
      1 rok temu

      Kocham tortille we wszelkich możliwych kombinacjach 🙂 Im więcej warzywnych dodatków i różnorodnych składników, tym dla mnie lepiej 🙂

      0
      Odpowiedz
      Inga
      Inga
      1 rok temu

      Lubię czasem sobie wciąnąć domowa tortillę 😉 nawet ostatnio robiłam z indykiem

      0
      Odpowiedz

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elem Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy maggi, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie będziecie zmuszeni dodawać glutaminianu sodu i innej chemii. Rosół nie jest skomplikowaną potrawą, ale wymaga powolnego gotowania i trzymania się kilku ważnych zasad. Wtedy właśnie jest idealny, aromatyczny, klarowny i nie za tłusty.  A Wy używacie kostek rosołowych?
 Przepis znajdziecie na blogu 😍 https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/rosol/ #rosół #kuchniapolska
      Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
      Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
      Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Tagi

      • Babki
      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      wpDiscuz
      46
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply