• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kuchnia włoska, Mięso mielone, Przepisy, Wołownina, Zapiekanki  /  8 czerwca, 2015

Toskańska zapiekanka z cukinią

Wędrówki po kuchni
Dziś podróżujemy do kraju gdzie zapach bazylii, tymianku i świeżych, skąpanych w słońcu pomidorów przeplata się z charakterystycznym smakiem parmezanu, fety i najlepszej oliwy. Od północy do południa Włoch, rozprzestrzeniają się zapachy wybornych potraw tej kuchni. W mojej kuchni jest zapach wspaniałej, toskańskiej zapiekanki w której znajdziecie mnóstwo smaku i włoskiego słońca.
Przygotowanie1 godz.
Gotowanie40 min.
Czas całkowity1 godz. 40 min.
Drukuj
Porcje: 6
Calories:
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 700 g ziemniaków
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 2-3 cukinie
  • 200 g sera cheddar

Sos

  • 400 g mięsa wołowego mielonego
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 10 filetów anchois w oliwie
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 15-20 sztuk oliwek zielonych
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 50 ml czerwonego wina wytrawnego *
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz czarny

Beszamel

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki parmezanu
  • 70 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz biały
  • sól

Przygotowanie

  • Ziemniaki myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Odcedzamy i odstawiamy na bok do wystudzenia. Dobrze jest ziemniaki przygotować dzień wcześniej. Tak przygotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Cukinię i pomidory dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce.

Sos

  • Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę drobno siekamy a czosnek przeciskamy przez praskę. Otwieramy puszkę z anchois. W garnku rozgrzewamy oliwę dodając również oliwę z anchois. Wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy mięso i mieszając podsmażamy, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i posiekane filety anchois. Następnie dodajemy posiekane oliwki rozmaryn, sos worcestershire, zioła prowansalskie i wino. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 30-40 minut, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy na bok do ostudzenia.

Beszamel

  • W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Energicznie mieszając dodajemy mleko i doprowadzamy sos do wrzenia, nie przerywając mieszania. Na sam koniec dodajemy parmezan i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy połowę beszamelu i rozprowadzamy go po powierzchni. Układamy warstwę ziemniaków, posypujemy połową sera żółtego. Teraz układamy warstwę cukinii, na to wykładamy połowę sosu mięsnego.
  • Następnie układamy warstwę ziemniaków, pomidorów. Na całość wykładamy sos mięsny, układamy warstwę ziemniaków, polewamy resztą beszamelu, układamy warstwę cukinii i posypujemy pozostałym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy około 30-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, aby zapiekanka odpoczęła. Podajemy gorącą, najlepiej z lampką czerwonego, wytrawnego wina.
    Buon appetito !

Odnośniki

  • * użyłam wina chardonnay

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Cukinia
  • Kuchnia włoska
  • Mięso mielone
  • Wołowina
  • Zapiekanki

Zobacz wpisy

Czekoladowe ciasto z cukinią
Zielona, grillowa sałatka ziemniaczana

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 80

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 72

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
24 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja Reszko
Patrycja Reszko
9 miesięcy temu

Wyborne danie

0
Odpowiedz
edyta
edyta
1 rok temu

Składniki mam, zostaje iść do garów a potem smakować te pyszności.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu

Przepis już sobie zapisałam, teraz tylko zrobić, zobaczymy czy mi wyjdzie. 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Anna

Trzymam kciuki 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
1 rok temu

Świetne zdjęcia robisz,
a smak to tutaj aż wirualnie czuję, na pewno pycha 🙂

0
Odpowiedz
Sylwia
Sylwia
1 rok temu

Bardzo smakowita tarta uwielbiam wszystko co z cukinią więc pewnie skorzystam z przepisu tyle że pominę mięso.

0
Odpowiedz
Gosia blondynki
Gosia blondynki
1 rok temu

Mamy spor cukinii dziś robimy na obiad zapiekankę

0
Odpowiedz
Sylwia
Sylwia
1 rok temu

Wygląda zacnie. Kocham cukinię i na pewno taka tarta sprawdziłaby się u mnie. Dla mnie jednak wersja bez mięsna byłaby odpowiednia.

0
Odpowiedz
ania
ania
1 rok temu

wygląda przepysznie. musze zrobić

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
1 rok temu

Spadłaś mi z nieba z tym przepisem, moja siedmioletnia córka zabrała się tej wiosny za ogrodnictwo i mamy za na to cukinii.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Gosia

O proszę, taka swoja cukinia najlepsza 🙂

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
1 rok temu

Dostałam dwie ogromne cukinię i zastanawiam się, co z nich zrobić. Dzisiaj mam tartę z jej dodatkiem. Chyba zainspirowałaś mnie na kolejne danie. ?

0
Odpowiedz
Iwona Kmita
Iwona Kmita
2 lat temu

Wow, pyszności. Już czuję, jak to smakuje:)))

0
Odpowiedz
Iwona Kmita
Iwona Kmita
2 lat temu

Wow, muszę zrobić. Już czuję, jakie to pyszne:)

0
Odpowiedz
Aga
Aga
2 lat temu

Wygląda wyśmienicie!!! 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
2 lat temu

pycha! 🙂

0
Odpowiedz
Ola, Bassement
Ola, Bassement
3 lat temu

Te Twoje przepisy…. mistrzostwo! Muszę zrobić i to:)

0
Odpowiedz
girlintravel
girlintravel
3 lat temu

Wszystkie moje ulubione składniki. Na pewno zrobie. Wyglada smacznie ?

0
Odpowiedz
Mayka.ok
Mayka.ok
3 lat temu

Dawno nie jadłam zapiekanki… może już czas 😀

0
Odpowiedz
super dzieciaczki
super dzieciaczki
3 lat temu

Ale pyszności, dawno nie jadłam

0
Odpowiedz
Malwina
Malwina
3 lat temu

O jezunieńku już wiem co robię dziś na obiad, oby wyszło ?

0
Odpowiedz
dooseet
dooseet
4 lat temu

przepyszne, mam ostatnio ochotę na taką włoską rozpustę 🙂

0
Odpowiedz
Martynosia
Martynosia
4 lat temu

Bardzo ciekawy przepis, moze wyprobuje, bo moj facet nie przepada za cukinia, mowi ze jest bezsmakowa, ale moze w takim towarzystwie mu zasmakuje 🙂

0
Odpowiedz
Beata H
Beata H
4 lat temu

Przepisy z cukinią uwielbiam 🙂 Będę próbować bez sera, ale myślę, że też wyjdzie smacznie 🙂

PS. Fajnie, że można pobrać wersję do druku. Opcja super wygodna 🙂

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szparagi
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
#FB9072 Włochy to kraj, który kojarzy mi się z #FB9072 Włochy to kraj, który kojarzy mi się z hałasującymi cykadami, dobrym winem i wspaniałą kuchnią, która zachwyca różnorodnością smaków, dbałością o każdy składnik, a przede wszystkim prostotą. I właśnie tę prostotę uwielbiam. Dzisiejsze danie to kompozycja kilku prostych składników, z których powstało niebywale pyszne danie. Aromatyczny, maślany sos cytrynowy, solidnie doprawiony świeżo mielonym pieprzem, cudownie otula makaron, który w połączeniu z delikatnym mięsem łososia wynosi danie w inny wymiar pyszności. Dodatek świeżych liści czosnku niedźwiedziego nadaje daniu niezwykłej lekkości i świeżości. Zaskakujący smak, który z pewnością poczujecie w każdym kęsie! 
Makaron z łososiem w sosie cytrynowym z czosnkiem niedźwiedzim

Link w bio 😍 #salomon
#łosoś #wildgarlic #pasta #makaron #czosnekniedźwiedzi #lemonpasta #lemon #cytryna🍋 #omnomnom #jestpysznie #deliciouse
Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność stała się popularna, a z nią orkisz. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Jednak nie spotkałam w sklepach chleba wypiekanego w 100% z mąki orkiszowej. Przeważnie są to wypieki z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, ze znaczną przewagą mąki zwykłej pszennej. Dlatego warto w domu upiec prawdziwy, orkiszowy bochenek chleba - pięknie pachnący, z chrupiącą skórką i niesamowitą strukturą.  Chleb orkiszowy 
https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/chleb-orkiszowy/ #bread
#homemadebread #chleb #domowychleb #chleborkiszowy
Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkano Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkanocne nie istnieją! Są ozdobą wielkanocnego stołu i w różnych odsłonach goszczą w każdym polskim domu. Wraz z pierwszym tchnieniem wiosny w lasach pojawia się czosnek niedźwiedzi, zwany również czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. To roślina, której właściwości były już cenione w średniowieczu. Wierzono, że był on pierwszym posiłkiem niedźwiedzi budzących się ze snu zimowego - stąd nazwa rośliny. Drzemie w niej potężna moc lecznicza. Substancje zawarte w jej zielonych liściach posiadają fenomenalne korzyści zdrowotne. W Polsce roślina ta jest pod ochroną, można pozyskać czosnek jedynie z własnej hodowli. W Irlandii Północnej na szczęście można korzystać z tych dobrodziejstw do woli. O tej porze roku ogromne łany czosnku pokrywają niemalże całą powierzchnię ściółki leśnej. Spacerując po lesie unosi się delikatny zapach czosnku. Nasz ostatni spacer zaowocował właśnie pomysłem na tą przystawkę. Jeśli tylko uda Wam się zdobyć tą niebywale zdrową i smaczną roślinę - koniecznie spróbujcie. Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim

Link w bio #jajka #wildgarlic #czosnekniedzwiedzi #wielkanoc #easter #deliciouse
Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocn Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocne

Link do przepisu znajdziecie w bio  #bułeczki #jestpysznie #kuchniabrytyjska #wielkanoc #easter
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
24
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply