Dziś podróżujemy do kraju gdzie zapach bazylii, tymianku i świeżych, skąpanych w słońcu pomidorów przeplata się z charakterystycznym smakiem parmezanu, fety i najlepszej oliwy. Od północy do południa Włoch, rozprzestrzeniają się zapachy wybornych potraw tej kuchni. W mojej kuchni jest zapach wspaniałej, toskańskiej zapiekanki w której znajdziecie mnóstwo smaku i włoskiego słońca.
Porcje: 6
Składniki
- 700 g ziemniaków
- 2 duże pomidory malinowe
- 2-3 cukinie
- 200 g sera cheddar
Sos
- 400 g mięsa wołowego mielonego
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 10 filetów anchois w oliwie
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 15-20 sztuk oliwek zielonych
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 50 ml czerwonego wina wytrawnego *
- 2 łyżki oliwy
- pieprz czarny
- sól
Beszamel
- 500 ml mleka
- 2 łyżki parmezanu
- 70 g masła
- 60 g mąki pszennej
- gałka muszkatołowa
- pieprz biały
- sól
Przygotowanie
- Ziemniaki myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Odcedzamy i odstawiamy na bok do wystudzenia. Dobrze jest ziemniaki przygotować dzień wcześniej. Tak przygotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Cukinię i pomidory dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce.
Sos
- Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę drobno siekamy a czosnek przeciskamy przez praskę. Otwieramy puszkę z anchois. W garnku rozgrzewamy oliwę dodając również oliwę z anchois. Wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy mięso i mieszając podsmażamy, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i posiekane filety anchois. Następnie dodajemy posiekane oliwki rozmaryn, sos worcestershire, zioła prowansalskie, wino oraz pieprz i sól. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 30-40 minut, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy na bok do ostudzenia.
Beszamel
- W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Energicznie mieszając dodajemy mleko i doprowadzamy sos do wrzenia, nie przerywając mieszania. Na sam koniec dodajemy parmezan i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
- Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy połowę beszamelu i rozprowadzamy go po powierzchni. Układamy warstwę ziemniaków, posypujemy połową sera żółtego. Teraz układamy warstwę cukinii, na to wykładamy połowę sosu mięsnego.
- Następnie układamy warstwę ziemniaków, pomidorów. Na całość wykładamy sos mięsny, układamy warstwę ziemniaków, polewamy resztą beszamelu, układamy warstwę cukinii i posypujemy pozostałym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy około 30-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, aby zapiekanka odpoczęła. Podajemy gorącą, najlepiej z lampką czerwonego, wytrawnego wina.Buon appetito !
Odnośniki
- * użyłam wina chardonnay
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Z cukinii bardzo lubię leczo, ale taka
zapiekanka też pewnie jest smaczna.
Poczekam aż się ochłodzi. Teraz za gorąco żeby odpalać piekarnik w domu 🙁
Wyborne danie
Składniki mam, zostaje iść do garów a potem smakować te pyszności.
Przepis już sobie zapisałam, teraz tylko zrobić, zobaczymy czy mi wyjdzie. 🙂
Trzymam kciuki 🙂
Świetne zdjęcia robisz,
a smak to tutaj aż wirualnie czuję, na pewno pycha 🙂
Bardzo smakowita tarta uwielbiam wszystko co z cukinią więc pewnie skorzystam z przepisu tyle że pominę mięso.
Mamy spor cukinii dziś robimy na obiad zapiekankę
Wygląda zacnie. Kocham cukinię i na pewno taka tarta sprawdziłaby się u mnie. Dla mnie jednak wersja bez mięsna byłaby odpowiednia.
wygląda przepysznie. musze zrobić
Spadłaś mi z nieba z tym przepisem, moja siedmioletnia córka zabrała się tej wiosny za ogrodnictwo i mamy za na to cukinii.
O proszę, taka swoja cukinia najlepsza 🙂
Dostałam dwie ogromne cukinię i zastanawiam się, co z nich zrobić. Dzisiaj mam tartę z jej dodatkiem. Chyba zainspirowałaś mnie na kolejne danie. ?
Wow, pyszności. Już czuję, jak to smakuje:)))
Wow, muszę zrobić. Już czuję, jakie to pyszne:)
Wygląda wyśmienicie!!! 🙂
pycha! 🙂
Te Twoje przepisy…. mistrzostwo! Muszę zrobić i to:)
Wszystkie moje ulubione składniki. Na pewno zrobie. Wyglada smacznie ?
Dawno nie jadłam zapiekanki… może już czas 😀
Ale pyszności, dawno nie jadłam
O jezunieńku już wiem co robię dziś na obiad, oby wyszło ?
przepyszne, mam ostatnio ochotę na taką włoską rozpustę 🙂
Bardzo ciekawy przepis, moze wyprobuje, bo moj facet nie przepada za cukinia, mowi ze jest bezsmakowa, ale moze w takim towarzystwie mu zasmakuje 🙂
Przepisy z cukinią uwielbiam 🙂 Będę próbować bez sera, ale myślę, że też wyjdzie smacznie 🙂
PS. Fajnie, że można pobrać wersję do druku. Opcja super wygodna 🙂