Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kuchnia włoska, Mięso mielone, Obiady, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wołownina, Zapiekanki  /  8 czerwca, 2015

Toskańska zapiekanka z cukinią

Wędrówki po kuchni
Dziś podróżujemy do kraju gdzie zapach bazylii, tymianku i świeżych, skąpanych w słońcu pomidorów przeplata się z charakterystycznym smakiem parmezanu, fety i najlepszej oliwy. Od północy do południa Włoch, rozprzestrzeniają się zapachy wybornych potraw tej kuchni. W mojej kuchni jest zapach wspaniałej, toskańskiej zapiekanki w której znajdziecie mnóstwo smaku i włoskiego słońca.
Przygotowanie1 hour godz.
Gotowanie40 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 40 min., min.
Drukuj
Porcje: 6
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 700 g ziemniaków
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 2-3 cukinie
  • 200 g sera cheddar

Sos

  • 400 g mięsa wołowego mielonego
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 10 filetów anchois w oliwie
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 15-20 sztuk oliwek zielonych
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 50 ml czerwonego wina wytrawnego *
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz czarny
  • sól

Beszamel

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki parmezanu
  • 70 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz biały
  • sól

Przygotowanie

  • Ziemniaki myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Odcedzamy i odstawiamy na bok do wystudzenia. Dobrze jest ziemniaki przygotować dzień wcześniej. Tak przygotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Cukinię i pomidory dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce.

Sos

  • Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę drobno siekamy a czosnek przeciskamy przez praskę. Otwieramy puszkę z anchois. W garnku rozgrzewamy oliwę dodając również oliwę z anchois. Wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy mięso i mieszając podsmażamy, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i posiekane filety anchois. Następnie dodajemy posiekane oliwki rozmaryn, sos worcestershire, zioła prowansalskie, wino oraz pieprz i sól. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 30-40 minut, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy na bok do ostudzenia.

Beszamel

  • W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Energicznie mieszając dodajemy mleko i doprowadzamy sos do wrzenia, nie przerywając mieszania. Na sam koniec dodajemy parmezan i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy połowę beszamelu i rozprowadzamy go po powierzchni. Układamy warstwę ziemniaków, posypujemy połową sera żółtego. Teraz układamy warstwę cukinii, na to wykładamy połowę sosu mięsnego.
  • Następnie układamy warstwę ziemniaków, pomidorów. Na całość wykładamy sos mięsny, układamy warstwę ziemniaków, polewamy resztą beszamelu, układamy warstwę cukinii i posypujemy pozostałym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy około 30-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, aby zapiekanka odpoczęła. Podajemy gorącą, najlepiej z lampką czerwonego, wytrawnego wina.
    Buon appetito !

Odnośniki

  • * użyłam wina chardonnay

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 głos
Ocena artykułu

Tagi

  • Cukinia
  • Kuchnia włoska
  • Mięso mielone
  • Wołowina
  • Zapiekanki

Nawigacja wpisu

Czekoladowe ciasto z cukinią
Zielona, grillowa sałatka ziemniaczana

Podobne wpisy

Befsztyk tatarski
Na zimno, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  15 lipca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 48

Befsztyk tatarski

Spaghetti alla Puttanesca
Dania z makaronem, Kuchnia włoska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  23 listopada, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Spaghetti alla Puttanesca

Sos z cukinii i papryki na zimę
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  20 sierpnia, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Sos z cukinii i papryki na zimę

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
26 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
P. Kwiatkowska
P. Kwiatkowska
3 lata temu

Z cukinii bardzo lubię leczo, ale taka
zapiekanka też pewnie jest smaczna.

0
Odpowiedz
Krzysiek / idziemydalej.pl
Krzysiek / idziemydalej.pl
3 lata temu

Poczekam aż się ochłodzi. Teraz za gorąco żeby odpalać piekarnik w domu 🙁

0
Odpowiedz
Patrycja Reszko
Patrycja Reszko
4 lata temu

Wyborne danie

0
Odpowiedz
edyta
edyta
6 lata temu

Składniki mam, zostaje iść do garów a potem smakować te pyszności.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
6 lata temu

Przepis już sobie zapisałam, teraz tylko zrobić, zobaczymy czy mi wyjdzie. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Anna

Trzymam kciuki 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
6 lata temu

Świetne zdjęcia robisz,
a smak to tutaj aż wirualnie czuję, na pewno pycha 🙂

0
Odpowiedz
Sylwia
Sylwia
6 lata temu

Bardzo smakowita tarta uwielbiam wszystko co z cukinią więc pewnie skorzystam z przepisu tyle że pominę mięso.

0
Odpowiedz
Gosia blondynki
Gosia blondynki
6 lata temu

Mamy spor cukinii dziś robimy na obiad zapiekankę

0
Odpowiedz
Sylwia
Sylwia
6 lata temu

Wygląda zacnie. Kocham cukinię i na pewno taka tarta sprawdziłaby się u mnie. Dla mnie jednak wersja bez mięsna byłaby odpowiednia.

0
Odpowiedz
ania
ania
6 lata temu

wygląda przepysznie. musze zrobić

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
6 lata temu

Spadłaś mi z nieba z tym przepisem, moja siedmioletnia córka zabrała się tej wiosny za ogrodnictwo i mamy za na to cukinii.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Gosia

O proszę, taka swoja cukinia najlepsza 🙂

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
6 lata temu

Dostałam dwie ogromne cukinię i zastanawiam się, co z nich zrobić. Dzisiaj mam tartę z jej dodatkiem. Chyba zainspirowałaś mnie na kolejne danie. ?

0
Odpowiedz
Iwona Kmita
Iwona Kmita
7 lata temu

Wow, pyszności. Już czuję, jak to smakuje:)))

0
Odpowiedz
Iwona Kmita
Iwona Kmita
7 lata temu

Wow, muszę zrobić. Już czuję, jakie to pyszne:)

0
Odpowiedz
Aga
Aga
7 lata temu

Wygląda wyśmienicie!!! 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
7 lata temu

pycha! 🙂

0
Odpowiedz
Ola, Bassement
Ola, Bassement
7 lata temu

Te Twoje przepisy…. mistrzostwo! Muszę zrobić i to:)

0
Odpowiedz
girlintravel
girlintravel
7 lata temu

Wszystkie moje ulubione składniki. Na pewno zrobie. Wyglada smacznie ?

0
Odpowiedz
Mayka.ok
Mayka.ok
7 lata temu

Dawno nie jadłam zapiekanki… może już czas 😀

0
Odpowiedz
super dzieciaczki
super dzieciaczki
7 lata temu

Ale pyszności, dawno nie jadłam

0
Odpowiedz
Malwina
Malwina
7 lata temu

O jezunieńku już wiem co robię dziś na obiad, oby wyszło ?

0
Odpowiedz
dooseet
dooseet
8 lata temu

przepyszne, mam ostatnio ochotę na taką włoską rozpustę 🙂

0
Odpowiedz
Martynosia
Martynosia
8 lata temu

Bardzo ciekawy przepis, moze wyprobuje, bo moj facet nie przepada za cukinia, mowi ze jest bezsmakowa, ale moze w takim towarzystwie mu zasmakuje 🙂

0
Odpowiedz
Beata H
Beata H
8 lata temu

Przepisy z cukinią uwielbiam 🙂 Będę próbować bez sera, ale myślę, że też wyjdzie smacznie 🙂

PS. Fajnie, że można pobrać wersję do druku. Opcja super wygodna 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
26
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz