Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Klasyczne, Kuchnia włoska, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  29 stycznia, 2015

Toskańska zupa fasolowa z jarmużem

Wędrówki po kuchni
Dziś zabieram Was do cudownej i słonecznej Toskanii, gdzie wszystko smakuje inaczej, lepiej, pełniej. To stolica ruchu slow food który zakłada, że jedzeniem należy się cieszyć. Toskańczycy delektują się więc każdym kęsem i nie opuszczają żadnego posiłku. I nic w tym dziwnego. Tutaj nawet zwykła grzanka smakuje po królewsku. U nas zima w pełni, więc zupa toskańska jest jak najbardziej odpowiednia na tę porę roku. Gęsta, sycąca i pyszna. Koniecznie podawana z opiekanym chlebem, który maczamy w zupie.
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie1 hour godz. 10 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 30 min., min.
Drukuj
Porcje: 6
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 200 g suchej fasoli cannellini
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 100 g jarmużu
  • 2 średnie pomidory
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 świeże gałązki rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 łyżki oliwy
  • ziarenka pieprzu
  • szczypta suszonego tymianku
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • chleb
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  • Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc. Następnego dnia fasolę odcedzamy i zalewamy świeżą, zimną wodą. Dodajemy rozmaryn, liście laurowe i obrane ząbki czosnku. Gotujemy pod przykryciem około 40 minut. Fasola powinna być miękka.
  • Marchew i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę a marchew na półplasterki. Łodygi selera oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę, selera i marchew. Podsmażamy na małym ogniu około 10 minut, mieszając. Zalewamy bulionem, dodajemy pomidory, zioła i przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż marchew będą miękka.
  • Połowę ugotowanej fasoli przekładamy do blendera, dodajemy kilka łyżek wywaru z warzyw i miksujemy na gładką masę. Dodajemy do gotującej się zupy. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony i umyty jarmuż i resztę fasoli. Wszystko gotujemy jeszcze około 2 minut na małym ogniu. Zupę podajemy z pieczywem i oliwą z oliwek.
    Buon appetito!!!

Uwagi dodatkowe

  • jeśli nie macie czasu na moczenie fasoli, można użyć fasoli z puszki
  • klasycznie zupę podaje się z włoską kapustą. Użyłam jarmużu, który nie wymaga długiego gotowania, przez co zachowuje wszystkie wartości odżywcze

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

Adapted from Kuchnia.it

5 1 głos
Ocena artykułu

Tagi

  • Kuchnia włoska
  • Zupy klasyczne

Nawigacja wpisu

Kopytka
Tort Minni Mouse

Podobne wpisy

Spaghetti alla Puttanesca
Dania z makaronem, Kuchnia włoska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  23 listopada, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 49

Spaghetti alla Puttanesca

Zupa lasagne
Klasyczne, Kuchnia włoska, Mięso mielone, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  25 maja, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Zupa lasagne

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem
Klasyczne, Kuchnia azjatycka, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  28 października, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 38

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
0 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
0
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz