Dziś zabieram Was do cudownej i słonecznej Toskanii, gdzie wszystko smakuje inaczej, lepiej, pełniej. Skromna, prosta, tradycyjna, naturalna i wyrafinowana – tak w skrócie mówi się o toskańskiej kuchni. I właśnie ten dżem taki jest. Niesamowicie prosty w przygotowaniu, smaczny, no i ten kolor - zimową porą zapewne Was rozgrzeje.
Składniki
- 2 kg marchewki *
- 600 g cukru
- 3 cytryny
Przygotowanie
- Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Zalewamy wodą tak, aby marchew była przykryta i gotujemy do miękkości. Ugotowaną marchew odcedzamy, zachowując 150 ml wody. Marchewkę przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy wodę z gotowania i miksujemy blenderem. Ja osobiście bardzo lubię niewielkie kawałeczki w dżemie, więc nie miksuję całkiem na gładki mus.
- Marchew zasypujemy cukrem. Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy. Z dwóch cytryn wyciskamy sok, a z trzeciej ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Sok i skórkę cytrynową dodajemy do marchewki. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 30-40 minut. Gotowy dżem przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 7-8 minut.Buon appetito!!!
Odnośniki
- * waga po obraniu
Uwagi dodatkowe
- porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Magiczny kociołek
Dżem rzeczywiście pyszny😁
Do gotowania wykorzystałam nieco więcej wywaru z gotowania marchwi.
Dziękuję i polecam potencjalnym chętnym😁
Dziękuję za opinię 🙂 Bardzo się cieszę, ze smakuje. Pozdrawiam 🙂
takiego dżemu jeszcze nie jadłam, ciekawa jestem smaku
Ciekawa jestem bardzo jak smakuje. Może się skuszę i zrobię taki. 🙂
Co jak co, ale dzemu zmarchewki to w zy iu nie jadłam, nawet bym nie wpadła na pomysł, żeby taki zrobić 🙂 dzemy kojarzą mi się z owocami 🙂
Z marchewki jeszcze nigdy nie próbowałam. Myślisz, że ten cukier dałoby się czymś zastąpić?
Myślę, że tak 🙂
Uwielbiam marchewki 😀 Nie wiedziałam, że są dżemy marchewkowe i będę musiała go wypróbować.
Warto go spróbować 🙂
Widziałam na Facebooku i z ciekawości zagladnełam też tutaj. Zapowiada się pysznie! 🙂
Wyjątkow prosty przepis…
Grzech nie wypróbować 🙂
Nie wiedziałam, że można zrobić dżem z marchewki;P ciekawy przepis.
Nigdy nie słyszałam o dżemie z marchewki 🙂 Jak go jeść? Standardowo na pieczywie?
Tak jak każdy dżem 🙂
Na pewno wypróbuje, polubiłam się z marchewkami pod różną postacią
Nigdy nie jadłam, aż mnie korci wypróbować.
wow, brzmi kusząco. Smak musi być wyjątkowo ciekawy 🙂
Z marchewki jeszcze nigdy nie robiłam 😉
Ale cudnie wygląda, tak słonecznie! Chyba zrobię go trochę, tylko na początek z połowy porcji, tak na spróbowanie bo brzmi kusząco.
Ciekawa jestem jak smakuje, chyba wypróbuje przepis.
Jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować.
Już widzimy ten szok w rodzinie kiedy podajemy im taki dżem z marchewki 😀
Bardzo intrygujący przepis ciekawe jak smakuje :-),
Uwielbiam wszelkiego rodzaju dżemy! W wolnej chwili wypróbuję ten przepis, mam nadzieję, że dżem marchewkowy mi zasmakuje 🙂
O dżemie z marchewki nie słyszałam, ale musi być fantastyczny 🙂 ja właśnie przymierzam się do dyniowego
Jakie zdjęcie!!! Nie robię przetworów, wolę marchewkę z kopca, ale to zdjęcia tak mnie zachęciło…. Świetne!
Dziękuję
Za tydzien będę kopac marchewke wpróbuje przepis.
Nigdy nie jadałam, ale już sama nazwa toskański mnie rozczula 😉
Dżem z marchewki? WOW! Jeszcze takiego nie jadłam?
Uwielbiam dżemy warzywne, a takiego marchewkowego JESZCZE nie kosztowałam! Zapisuję przepis 🙂