• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Przetwory z owoców  /  9 września, 2021

Tradycyjne powidła śliwkowe

Wędrówki po kuchni
Śliwki to jeden z symboli polskiej jesieni i do tego jaki pyszny! We wspomnieniach mam duże drzewo węgierki rosnące w ogrodzie mojego rodzinnego domu. O tej porze roku jego gałęzie uginały się pod ciężarem fioletowych, słodkich i soczystych owoców. Nie nadążaliśmy ich jeść, a mama nie nadążała smażyć powideł, najlepszych na świecie! Zachwycały smakiem i zachwycają do dziś. I powiem Wam szczerze, że nie wyobrażam sobie zimy bez powideł. Świątecznego piernika bez powideł, czy maślanej bułki. Powidła obowiązkowo muszą znaleźć się mojej spiżarni. Przygotowuję je zgodnie ze starą recepturą, z najbardziej dojrzałych śliwek, tych pomarszczonych przy ogonkach. Mają mnóstwo naturalnej słodyczy, więc nie trzeba dodawać do nich cukru i to jest ich ogromna zaleta. No, ale mają jeszcze jedną zaletę. Do ich przygotowania potrzebujemy śliwek i tylko śliwek. No, może jeszcze trochę cierpliwości, ale myślę, że są tego warte. Zimową porą otwierając słoik z powidłami, można w pełni poczuć wyjątkowe smaki lata przeplatane aromatem jesieni. Kwintesencja smaku w każdym słoiczku!
Przygotowanie30 min.
Smażenie3 d
Czas całkowity3 d 30 min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 5 słoików
Autor: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 3 kg dojrzałych śliwek węgierek
  • 6- 8 łyżek wody *

Przygotowanie

    Pierwszy dzień

    • Śliwki dokładnie myjemy, każdą przecinamy na pół i usuwamy pestki. Tak przygotowane śliwki przekładamy do dużego i szerokiego gara z grubym dnem. Jeżeli owoce są mało soczyste dodajemy wodę, garnek przykrywamy pokrywka i dusimy do momentu, aż wszystkie owoce puszczą sok. Trwa to około 40-60 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i rozpoczynamy smażenie. Zmniejszamy moc palnika na najmniejszy i smażymy przez 3-4 godziny. Co jakiś mieszamy drewnianą łyżką. Po tym czasie, kiedy śliwki już są nieco rozgotowane, zdejmujemy z palnika i pozostawiamy na całą noc bez przykrycia.

    Drugi dzień

    • Ponownie podgrzewamy owoce i smażymy przez kolejne 3-4 godziny, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na tym etapie nasze powidła wymagają większej kontroli i częstszego mieszania, aby uniknąć przypalenia. Po tym czasie zdejmujemy garnek z palnika i pozostawiamy na całą noc bez przykrycia.

    Trzeci dzień

    • Trzeciego dnia ponownie podgrzewamy owoce, pamiętając o bardzo częstym mieszaniu i kontrolowaniu zawartości garnka! Na tym etapie bowiem łatwo o przypalenie śliwek. Jeśli jednak zdarzyłoby się, że powidła przywarły, należy je przełożyć do innego garnka, uważając, aby nie zebrać przypalonej warstwy. Powidła smażymy do momentu, aż masa będzie na tyle gęsta, że nabrane na łyżkę powidła nie będą spływały, tylko spadały płatami do garnka.
    • Gorące powidła przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i przekręcamy słoiki do góry dnem. W tej pozycji pozostawiamy do wystudzenia

    Odnośniki

    • * opcjonalnie, jeżeli owoce mają mało soku

    Uwagi dodatkowe

    • najlepsze śliwki na powidła to te, które zaczynają się marszczyć przy ogonkach. Mają w sobie naturalną słodycz i nie ma potrzeby ich dosładzać. Jeśli jednak śliwki są mało słodkie, można dodać cukier. Na 1 kg śliwek dodajemy nie więcej niż 150 g cukru
    • w trakcie smażenia masy śliwkowej znacznie ubywa, dlatego warto przygotować powidła z większej ilości śliwek
    • bardziej soczyste śliwki wymagają jeszcze dłuższego smażenia
    • smak tradycyjnych powideł, można wzbogacić dodając laskę cynamonu lub po 1-2 goździki na każdy kilogram śliwek
    • z podanej ilości składników otrzymujemy 5 słoików o pojemności 0,3l
    • na blogu znajdziecie również poradnik odnośnie prawidłowego przygotowywania przetworów - zapraszam

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    5 1 vote
    Article Rating

    Tagi

    • Przetwory z owoców
    • Śliwki

    Nawigacja wpisu

    Sałatka z grillowaną brzoskwinią, prosciutto, kozim serem i dressingiem brzoskwiniowym
    Marynowane opieńki

    Podobne wpisy

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
    Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

    Tort waniliowo-malinowy
    Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

    Tort waniliowo-malinowy

    Tort Rafaello
    Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 73

    Tort Rafaello

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    24 komentarzy
    najnowszy
    najstarszy oceniany
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Candy Pandas
    Candy Pandas
    7 miesięcy temu

    Nie ma to jak domowe powidła <3 Kupnych nie jadam, bo już się nasłuchałam co tam w środku się znajduje od osób, które pracują w takich wytwórniach xD

    0
    Odpowiedz
    Aneta
    Aneta
    8 miesięcy temu

    To prawda, że powidła i inne przetwory zamknięte w słoiczkach zimą są jak prawdziwe skarby wyjmowane ze spiżarni. Uwielbiam. 🧡

    0
    Odpowiedz
    Bielecki.es
    Bielecki.es
    8 miesięcy temu

    Aż przypomniało mi się to, w jaki sposób takie powidła robiła moja babcia 😉

    0
    Odpowiedz
    Martyna
    Martyna
    8 miesięcy temu

    Nie jestem wielką miłośniczką powideł, ale siostra za nimi przepada.

    0
    Odpowiedz
    Toksyczna
    Toksyczna
    8 miesięcy temu

    Oj dawno nie widziałam tak smakowitego przepisu. Robię w tym tygodniu!

    0
    Odpowiedz
    Paula
    Paula
    8 miesięcy temu

    Zajadam się nimi na bieżąco i na zimę zamykam dodatkowo w słoikach.

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    8 miesięcy temu
    Reply to  Paula

    Dokładnie, radość na bieżąco, ale i zachowanie smaku i zapachu śliwek na zimowe dni. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    8 miesięcy temu

    W tym roku zrobię tylko kilka słoiczków z powidłami sliwkowymi, po urlopie akurat mam wenę na ich przygotowanie. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Joanna
    Joanna
    8 miesięcy temu

    Powidła jak dla mnie to tylko z piekarnika, ale kto ma czas niech smaży.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 miesięcy temu
    Reply to  Joanna

    Ja jednak wolę te tradycyjne, zresztą tak też smażyły nasze babcie. Są o niebo lepsze o tych z piekarnika

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    8 miesięcy temu

    Uwielbiam. Ja przygotowuję śliwkowe powidła w piekarniku. Tak robiła moja babcia.

    0
    Odpowiedz
    Paulina Kwiatkowska
    Paulina Kwiatkowska
    8 miesięcy temu

    W tym roku ponownie zajadam się tymi powidłami, uwielbiam je jeść.

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    8 miesięcy temu

    Moje powidła smażą się na blasze kaflowego pieca. Bajka.

    0
    Odpowiedz
    Irek
    Irek
    8 miesięcy temu

    Pamiętam czasy jak sie w kotle na ogrodzie nad ogniskiem powidło robiło. Ale już nie ma babci, nie ma ogrodu jedyne co zostało gdzieś we wspomnieniach to zapach. Dziś powidła kupuje

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 miesięcy temu
    Reply to  Irek

    Piękne wspomnienia…

    0
    Odpowiedz
    Parabloguje
    Parabloguje
    8 miesięcy temu

    Uwielbiam śliwkowe powidła , również sami robiłam.

    0
    Odpowiedz
    Pojedztam.pl
    Pojedztam.pl
    8 miesięcy temu

    Chętnie sięgam po powidła śliwkowe i są naprawdę świetne. Uwielbiam je.

    0
    Odpowiedz
    Angela
    Angela
    8 miesięcy temu

    Muszę spróbować zrobić te powidła. Przyznam szczerze, że jeszcze nigdy nie jadłam powideł śliwkowych.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 miesięcy temu
    Reply to  Angela

    Bardzo polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Koralina
    Koralina
    8 miesięcy temu

    5 stars
    faktycznie, potrzeba sporo cierpliwości, ale jak widać warto 🙂

    0
    Odpowiedz
    kulinarny blog samanthy
    kulinarny blog samanthy
    8 miesięcy temu

    Rzeczywiscie domowe powidła sliwkowe, to cudowny smak lata. Tylko po co smażyć tyle dni i dlaczego bez cukru ? Pozdrawiam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 miesięcy temu
    Reply to  kulinarny blog samanthy

    Cukier jest zbędny jeśli ma się odpowiednio dojrzałe owoce. A smażenie tyle trwa, ponieważ sok musi powoli odparować, aby powidła były gęste

    0
    Odpowiedz
    kulinarny blog samanthy
    kulinarny blog samanthy
    8 miesięcy temu
    Reply to  Wędrówki po kuchni

    Powidła po staropolsku, dziękuje za odpowiedz. 😀

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 miesięcy temu
    Reply to  kulinarny blog samanthy

    Tak dokładnie. Tak właśnie smażyła moja babcia 🙂

    0
    Odpowiedz

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Chorizo
    • Ciasta biszkoptowe
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki na zimno
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy

    Facebook

    wedrowkipokuchni

    wedrowkipokuchni
    W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy. Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój. Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!  Kluski leniwe.  przepis w 1 komentarzu
#obiad #kluski #kuchniapolska #pysznie #delicious
    Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, że dziś Bank Holiday i mam wolne odpaliłam domową piekarnię ❤️ I tak powstał wspaniały chlebek pszrnny na żytnim zakwasie. Niesamowity zapach rozniósł się po domu... #chleb #breadmaking #homemadebread #domowapiekarnia
    Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny pod Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny podwieczorek? Te placuszki smakują wyjątkowo o każdej porze dnia. Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze prze-py-szne! Placuszki są jak małe chmurki o cudownym serowym smaku z lekko wyczuwalną cytrynową nutą. Chrupiące i jednocześnie bardzo kremowe. Warto się skusić od czasu do czasu na taką poranną, kulinarną rozpustę, prawda? Cytrynowe placuszki z ricotty

#placuszki #ricotta #jestpysznie #ricottaecioccolato #śniadaniemistrzów #podwieczorek  Link do przepisu w pierwszym komentarzu👇
    Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek i makaronu! Prostą i niezwykle smaczną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil! Jest kompozycją kilku niewyszukanych i ogólnodostępnych składników. W towarzystwie pożywnego makaronu znajdziecie delikatne mięso tuńczyka, chrupiący seler naciowy i kilka pysznych dodatków. Sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na lunch czy kolację. Jest idealna na każdą okazję!  #tuna #sałatki #makaron #tuńczyk Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Link do przepisu w 1 komentarzu
    Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

    Archiwum

    • Lifestyle
    • ABC kuchni
    • Podróże
    • Autorka
    • Współpraca
    • Kontakt
    • Polityka prywatności i cookies
    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    24
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x
    | Reply