Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania z kaszą, Klasyczne, Kuchnia polska, Ponadczasowe przepisy, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  15 września, 2015

Tradycyjny krupnik staropolski

Wędrówki po kuchni
Jedna z najstarszych i unikalnych zup polskich czyli tradycyjny krupnik. Choć przez wieki przeszedł rozmaite przeobrażenia i pamięta ponure czasy PRL to uważam, że wciąż jest jedną z najlepszych, polskich zup. Przygotowywany jest na wiele sposobów, bo istnieje sporo modyfikacji tego przepisu. Tradycyjny krupnik przygotowujemy na bazie esencjonalnego, aromatycznego rosołu, do którego dodajemy kaszę, ziemniaki i marchewkę. Sekretem krupniku jest kleistość, którą zawdzięcza gotowanej w nim kaszy. Zapraszam na miseczkę rozgrzewającego krupniku!
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie50 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 5 min., min.
Drukuj
Porcje: 6
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 300 g żeberek wieprzowych
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • ⅓ pora
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • 2 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie

  • Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Kiedy wywar się zagotuje przy pomocy sitka usuwamy zebrane na wierzchu szumowiny. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy obrane i umyte warzywa . Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości.
  • W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę. Mięso i warzywa wyjmujemy na talerz. Do wywaru dodajemy ziemniaki i kaszę. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż kasza napęcznieje, a ziemniaki będą miękkie. Ugotowaną marchew kroimy w plasterki i dodajemy do gotującej się zupy. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i solą. Na samym końcu dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki.

Uwagi dodatkowe

  • zupę można ugotować również na udkach z kurczaka
  • mięso z ugotowanych żeberek można dodać do zupy

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.2 11 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Kuchnia polska
  • Zupy klasyczne

Nawigacja wpisu

Marynowane brokuły
Kawior z bakłażana

Podobne wpisy

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  15 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 64

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Zupa lasagne
Klasyczne, Kuchnia włoska, Mięso mielone, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  25 maja, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Zupa lasagne

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem
Klasyczne, Kuchnia azjatycka, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  28 października, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 38

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
28 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Zosia
Zosia
4 lata temu

Ja marchew, selera i pietruszke scieram na grubych oczkach, cebulę kroje w kostkę i podsmażam na łyżce masła. Takie podsmazone warzywa nadają zupie niesamowity smak i aromat.

3
Odpowiedz
kasia
kasia
5 lata temu

Kocham lato, słońce i ciepło i jedyną rzeczą za którą tęsknię latem jest właśnie krupnik. Gęsty z kaszą jęczmienną i pęczakiem. Z dużą ilością warzyw korzennych i zieloną natką. Ciepła i sycąca. Idealna, obok żuru i kapuśniaku, zupa która pozwoli mi dotrwać do ciepłych, długich, słonecznych dni. Właśnie nastawiłam garnek ♥

2
Odpowiedz
kkl
kkl
6 lata temu

Narobiłaś mi smaku…

0
Odpowiedz
Rękodzieło u Edyty Coś więcej niż hobby
Rękodzieło u Edyty Coś więcej niż hobby
6 lata temu

Uwielbiam zupę krupnik i często gotuję na żeberkach wieprzowych lub na kości wędzonej tez ma dobry smak i dodaję dużo natki pietruszki i warzywa .Jest pyszna

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
6 lata temu

Zupa, której jako dziecko unikałam 😀 Teraz od casu do czasu jestem nawet skłonna jej spróbować 😀

1
Odpowiedz
Ania W
Ania W
6 lata temu

oj akurat ta zupa to mój mały koszmarek… ale prawda jest taka, że od dziecka też jej nie próbowałam… Może się przekonam 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Ania W

Każdy z nas chyba ma taką potrawę z dzieciństwa, która jest wciąż dla nas koszmarem 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
6 lata temu

Ja akurat nie jem mięsa, zresztą zupna też do końca nie jestem, ale krupnik akurat lubię, tylko w wersji bezmięsnej.

0
Odpowiedz
Danka
Danka
6 lata temu

Zrobiłaś mi apetyt, co prawda dzisiaj gotuje barszcz ukraiński ale w przyszlym tyg. będzie krupnik.

1
Odpowiedz
Irena-Hooltayewpodrozy
Irena-Hooltayewpodrozy
6 lata temu

Och,jaka się głodna zrobiłam!
Kocham krupnik, uwielbiam i mogę jeśc i jeśc.
Skorzystam z Twojego przepisu,wygląda pysznie!
Pozdrawiam-)

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Irena-Hooltayewpodrozy

Dziękuję i polecam 🙂

0
Odpowiedz
Olga
Olga
6 lata temu

Dla mnie to jeden z koszmarów dzieciństwa (obok zupy pieczarkowej) 😛

-1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Olga

No proszę 🙂 Bywa i tak 🙂

0
Odpowiedz
Marta Flak
Marta Flak
6 lata temu

Pisałam już na fanpage, więc tu dopiszę tylko – że z przepisu skorzystam, bo wygląda dużo smaczniej od tego który znam! 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Marta Flak

Polecam. Daj znać jak smakuje 🙂

0
Odpowiedz
Martynosia
Martynosia
6 lata temu

Och, taki krupniczek jak u babci to bym zjadla 😉 Chyba musze zrobic, bo nie jadlam wieki cale : )

0
Odpowiedz
Sylwia
Sylwia
7 lata temu

Fajna wersja zupy która po dzisiaj przypomina mi dzieciństwo.

0
Odpowiedz
Places and Plants Blog
Places and Plants Blog
7 lata temu

Pamiętam że nienawidziłam tej zupy jako dziecko w wersji mięsnej, a za to w wegańskiej uwielbiam!

-1
Odpowiedz
Agata
Agata
6 lata temu
Odpowiedź do  Places and Plants Blog

Ja za dziecka nawet lubiłam, a w wersji wegańskiej jeszcze nie jadłam.

0
Odpowiedz
Ka Ewa
Ka Ewa
7 lata temu

Och, miałabym ochotę dziś właśnie na krupnik

0
Odpowiedz
kalablizejcelu
kalablizejcelu
7 lata temu

Bardzo smakowicie wygląda i brzmi, uwielbiam go mimo że robię nie co inaczej. Skodrzystam z tego przepisu. Pozdrawiam.

0
Odpowiedz
daughterofholygod
daughterofholygod
7 lata temu

śliczne zdjęcie, i proszę nie usuwać moich komentarzy twierdząc, że ich nie było…

0
Odpowiedz
Sylwia z Młoda mama pisze
Sylwia z Młoda mama pisze
7 lata temu

Dawno nie robilam krupniku. Przypomnialas mi o nim wiec chyba wpisze go sobie na liste obiadow w przyszlym tygodniu

0
Odpowiedz
Zosia
Zosia
7 lata temu

świetny przepis i jakie smakowite zdjęcia!

0
Odpowiedz
Monika
Monika
7 lata temu

Właśnie leżę w szpitalu i narzekam na jedzenie, a tu tak pysznie wyglądający krupnik.
Pozdrawiam cieplutko

0
Odpowiedz
Superdzieciaczki
Superdzieciaczki
7 lata temu

To jedna z niewielu zup, których nigdy nie lubiłam.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
7 lata temu

Ja często dodaje posiekane listki lubczyku

0
Odpowiedz
zuzia
zuzia
8 lata temu

Kuchnia polska należy do moich ulubionych, tradycyjne proste dania. Krupnik uwielbiam i bardzo często robię 🙂 pozdrawiam

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
28
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz