• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania z kaszą, Klasyczne, Kuchnia polska, Przepisy  /  15 września, 2015

Tradycyjny krupnik staropolski

Wędrówki po kuchni
Jedna z najstarszych i unikalnych zup polskich czyli tradycyjny krupnik. Choć przez wieki przeszedł rozmaite przeobrażenia i pamięta ponure czasy PRL to uważam, że wciąż jest jedną z najlepszych, polskich zup. Przygotowywany jest na wiele sposobów, bo istnieje sporo modyfikacji tego przepisu. Tradycyjny krupnik przygotowujemy na bazie esencjonalnego, aromatycznego rosołu, do którego dodajemy kaszę, ziemniaki i marchewkę. Sekretem krupniku jest kleistość, którą zawdzięcza gotowanej w nim kaszy. Zapraszam na miseczkę rozgrzewającego krupniku!
Przygotowanie15 min.
Gotowanie50 min.
Czas całkowity1 godz. 5 min.
Drukuj
Porcje: 6
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 300 g żeberek wieprzowych
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • ⅓ pora
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • 2 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie

  • Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Kiedy wywar się zagotuje przy pomocy sitka usuwamy zebrane na wierzchu szumowiny. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy obrane i umyte warzywa . Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości.
  • W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę. Mięso i warzywa wyjmujemy na talerz. Do wywaru dodajemy ziemniaki i kaszę. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż kasza napęcznieje, a ziemniaki będą miękkie. Ugotowaną marchew kroimy w plasterki i dodajemy do gotującej się zupy. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i solą. Na samym końcu dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki.

Uwagi dodatkowe

  • zupę można ugotować również na udkach z kurczaka
  • mięso z ugotowanych żeberek można dodać do zupy

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Krupnik z kaszą kuskus

4.4 5 votes
Article Rating

Tagi

  • Kuchnia polska
  • Zupy klasyczne

Zobacz wpisy

Marynowane brokuły
Kawior z bakłażana

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
28 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zosia
Zosia
3 miesięcy temu

Ja marchew, selera i pietruszke scieram na grubych oczkach, cebulę kroje w kostkę i podsmażam na łyżce masła. Takie podsmazone warzywa nadają zupie niesamowity smak i aromat.

0
Odpowiedz
kasia
kasia
1 rok temu

Kocham lato, słońce i ciepło i jedyną rzeczą za którą tęsknię latem jest właśnie krupnik. Gęsty z kaszą jęczmienną i pęczakiem. Z dużą ilością warzyw korzennych i zieloną natką. Ciepła i sycąca. Idealna, obok żuru i kapuśniaku, zupa która pozwoli mi dotrwać do ciepłych, długich, słonecznych dni. Właśnie nastawiłam garnek ♥

0
Odpowiedz
kkl
kkl
2 lat temu

Narobiłaś mi smaku…

0
Odpowiedz
Rękodzieło u Edyty Coś więcej niż hobby
Rękodzieło u Edyty Coś więcej niż hobby
2 lat temu

Uwielbiam zupę krupnik i często gotuję na żeberkach wieprzowych lub na kości wędzonej tez ma dobry smak i dodaję dużo natki pietruszki i warzywa .Jest pyszna

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
2 lat temu

Zupa, której jako dziecko unikałam 😀 Teraz od casu do czasu jestem nawet skłonna jej spróbować 😀

0
Odpowiedz
Ania W
Ania W
2 lat temu

oj akurat ta zupa to mój mały koszmarek… ale prawda jest taka, że od dziecka też jej nie próbowałam… Może się przekonam 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Ania W

Każdy z nas chyba ma taką potrawę z dzieciństwa, która jest wciąż dla nas koszmarem 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
2 lat temu

Ja akurat nie jem mięsa, zresztą zupna też do końca nie jestem, ale krupnik akurat lubię, tylko w wersji bezmięsnej.

0
Odpowiedz
Danka
Danka
2 lat temu

Zrobiłaś mi apetyt, co prawda dzisiaj gotuje barszcz ukraiński ale w przyszlym tyg. będzie krupnik.

0
Odpowiedz
Irena-Hooltayewpodrozy
Irena-Hooltayewpodrozy
2 lat temu

Och,jaka się głodna zrobiłam!
Kocham krupnik, uwielbiam i mogę jeśc i jeśc.
Skorzystam z Twojego przepisu,wygląda pysznie!
Pozdrawiam-)

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Irena-Hooltayewpodrozy

Dziękuję i polecam 🙂

0
Odpowiedz
Olga
Olga
2 lat temu

Dla mnie to jeden z koszmarów dzieciństwa (obok zupy pieczarkowej) 😛

-1
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Olga

No proszę 🙂 Bywa i tak 🙂

0
Odpowiedz
Marta Flak
Marta Flak
2 lat temu

Pisałam już na fanpage, więc tu dopiszę tylko – że z przepisu skorzystam, bo wygląda dużo smaczniej od tego który znam! 😀

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Marta Flak

Polecam. Daj znać jak smakuje 🙂

0
Odpowiedz
Martynosia
Martynosia
2 lat temu

Och, taki krupniczek jak u babci to bym zjadla 😉 Chyba musze zrobic, bo nie jadlam wieki cale : )

0
Odpowiedz
Sylwia
Sylwia
2 lat temu

Fajna wersja zupy która po dzisiaj przypomina mi dzieciństwo.

0
Odpowiedz
Places and Plants Blog
Places and Plants Blog
2 lat temu

Pamiętam że nienawidziłam tej zupy jako dziecko w wersji mięsnej, a za to w wegańskiej uwielbiam!

-1
Odpowiedz
Agata
Agata
2 lat temu
Reply to  Places and Plants Blog

Ja za dziecka nawet lubiłam, a w wersji wegańskiej jeszcze nie jadłam.

0
Odpowiedz
Ka Ewa
Ka Ewa
2 lat temu

Och, miałabym ochotę dziś właśnie na krupnik

0
Odpowiedz
kalablizejcelu
kalablizejcelu
2 lat temu

Bardzo smakowicie wygląda i brzmi, uwielbiam go mimo że robię nie co inaczej. Skodrzystam z tego przepisu. Pozdrawiam.

0
Odpowiedz
daughterofholygod
daughterofholygod
2 lat temu

śliczne zdjęcie, i proszę nie usuwać moich komentarzy twierdząc, że ich nie było…

0
Odpowiedz
Sylwia z Młoda mama pisze
Sylwia z Młoda mama pisze
2 lat temu

Dawno nie robilam krupniku. Przypomnialas mi o nim wiec chyba wpisze go sobie na liste obiadow w przyszlym tygodniu

0
Odpowiedz
Zosia
Zosia
3 lat temu

świetny przepis i jakie smakowite zdjęcia!

0
Odpowiedz
Monika
Monika
3 lat temu

Właśnie leżę w szpitalu i narzekam na jedzenie, a tu tak pysznie wyglądający krupnik.
Pozdrawiam cieplutko

0
Odpowiedz
Superdzieciaczki
Superdzieciaczki
3 lat temu

To jedna z niewielu zup, których nigdy nie lubiłam.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 lat temu

Ja często dodaje posiekane listki lubczyku

0
Odpowiedz
zuzia
zuzia
4 lat temu

Kuchnia polska należy do moich ulubionych, tradycyjne proste dania. Krupnik uwielbiam i bardzo często robię 🙂 pozdrawiam

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
28
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply