Dziś zabieram Was w podróż do Północnych Włoch, a konkretnie do z Emilia-Romaqna. Region ten znany jest przede wszystkim z produkcji aromatycznych win, ale również ma najwspanialsze tradycje kulinarne i najlepsze restauracje. To właśnie z tego regionu wywodzi się potrawa, którą dziś Wam prezentuję . Ragû`to najprawdopodobniej najbardziej znany włoski sos, nazywany również sosem bolońskim. Jego tradycja sięga średniowiecza. W XX wieku receptura dla zachowania ciągłości włoskiej tradycji kulinarnej, została zdeponowana w Izbie Przemysłowo- Handlowej w Bolonii. Dziś klasycznie, prosto i po włosku...
Porcje: 4
Składniki
- 300 g mielonej wołowiny
- 25 g włoskiej pancetty lub boczku
- 250 g makaronu tripoline *
- 125 ml czerwonego wina
- 250 ml bulionu wołowego
- 1 papryczka chili **
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 puszka pomidorów pelati
- 1 duża cebula
- 1 marchew
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki rozmarynu
- ½ łyżeczki tymianku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- 3 łyżki parmezanu
- 2 łyżki natki pietruszki
Przygotowanie
- Pancettę lub boczek kroimy w drobną kostkę. Marchew, cebulę i czosnek obieramy. Marchew i selera kroimy w drobna kostkę, a pozostałe warzywa drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pancettę i krótko smażymy. Dodajemy posiekane warzywa, mieszamy i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Całość podlewamy winem. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy pomidory, oregano, tymianek, rozmaryn, cukier i bulion. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przynajmniej 60 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
- Makaron gotujemy al dente i odcedzamy nie przelewając go zimną wodą, ponieważ makaron nie połączy nam się z sosem. Makaron przekładamy do sosu i mieszamy, aż sos dokładnie pokryje cały makaron. Przed podaniem posypujemy parmezanem i świeżo posiekaną natką pietruszki.Buon appetito !
Odnośniki
- * można użyć makaronu: tagliatelle, pappardelle lub innego szerokiego makaronu, który dobrze zmiesza się z sosem i uniesie jego ciężar
- ** można pominąć
Uwagi dodatkowe
- danie świetnie uzupełni pochodzące z tego regionu wino Lambrusco. Oryginalna jego wersja rzadko dociera do zagranicznych odbiorców. Większość eksportowanego Lambrusco to jego odmiana amabile, czyli półsłodka. Tymczasem w tym regionie zdecydowanie przeważa wersja całkowicie wytrawna. Można zastąpić włoskim winem Lena di Mezzo lub Feudo Arancio
- składniki powinny być jak najlepszej jakości. Zadbajmy o dobry kawałek świeżego mięsa i zmielmy go samodzielnie w domu. Wino również nie może być z pierwszej lepszej sklepowej półki. Złe połączenie zaburzy smak dania. Dobry makaron, ugotowany koniecznie al dente. No i parmezan - tego wspaniałego sera nie zastąpi zwykły, polski ser.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Widzę, że dużo tu ziół. Za to kocham włoską kuchnię. Nie tylko smakuje, ale też pięknie pachnie.
Potrawa wygląda rewelacyjnie, bardzo kusi by ją przygotować. 🙂
Przyznam szczerze że nigdy nie jadłem tego dania, a we Włoszech byłem. Będę musiał nadrobić zaległości 🙂
Jakie to musi być pyszne! Totalnie moje smaki, i jak apetycznie wygląda. Chętnie bym spróbowała
Wow. I ja spróbuję. Zapowiada się pysznie… Tym bardziej że makaron uwielbiamy. Pozdrawiam.
Takimi daniami mogę zajadać się codziennie, zdecydowanie coś dla mnie. 🙂
Wygląda smakowicie. Papryczki chili zdecydowanie pominę.
Brzmi pysznie, aż się głodny zrobiłem.
Uwielbiam makarony pod każdą postacią. Zapewne i tym daniem byłabym zachwycona. Pychotka.
Nigdy nie spotkałam się z taką nazwą dania, a podobne u siebie przygotowuję.
tak lekko piszesz, że można użyć kluseczków takich lub innych… A mój mały kuzyn świderków do ust nie weźmie 🙂
Makaron to ulubione danie naszego malucha. Ostatnio doprowadził je do perfekcji i preferuje sam makaron, bez sosu, dodatków, nawet na pesto trochę grymasi. Na twojej fotce danie wygląda zachęcająco, może z racji małej ilości sosu przeszło by inspekcję kulinarną Maksika. Muszę sprawdzić.
Maluch wie, co dobre 🙂 Polecam danie
Wpadam na obiadek
Przyjemnie to wygląda i jest jednoogarnkowe, co lubię.
Bardzo lubię włoską kuchnię, choć rzadko ją przyrządzam. To danie wydaje mi się świetnym rozwiązaniem na lunch. Wypróbuję 🙂
Pyszne! Lubię makarony w każdej postaci!
Pyszne sycące danie tylko makaron inny dam bo tego nie lubię.
Danie z pewnością lekkie nie jest, ale raz na jakiś czas można się skusić. Smak na pewno jest nieziemski!
Danie jest lekkie, zawiera chudą wołowinę 14% 🙂
Ok ale nie lubię wołowiny
Ciekawy przepis, ale nie przepadam za wołowiną, więc zamiast dodałabym kurczaka 😀
Wygląda pysznie, a i sam przepis wskazuje na to, że takie jest.
Włoską kuchnię uwielbiam, moi domownicy niestety nie 🙁
No szkoda, bo włoska kuchnia jest taka smaczna 🙂
Jako maniak makaronów wyczuwam pyszność – szkoda, że są święta inaczej już bym poleciała do sklepu 😛
Bosko wygląda i patrząc po składnikach zapewne też bosko smakuję. Trzeba wypróbować ten przepis. Dzięki wielkie!
Uwielbiam wloska kuchnie, ale trzeba na nia uważać, bo uzaleznia ?
Ale pyszności! Kradnę przepis. 😉
Danie wyglada bardzo apetycznie, raczej nie gotuje ale mam nadzieje, ze kiedys bede miala okazje wyprobować ten przepis! Pozdrawiam, K! 🙂
Wygląda bardzo smakowicie! Lubię wszelkie makarony 🙂
Kocham makaron a wersję ragu muszę zrobić dokładnie według Twojego instruktażu, żeby przenieść się chociaz na talerzy do Italii 🙂
Zachęciłaś mnie, może zrobię na obiad. Tylko makaronu nie mam odpowiedniego.
Ależ bym takie cudowności zjadła! Przepis zapisuję! 🙂
Wspaniałe danie., już czuje jak pieknie pachnie 🙂