• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania z makaronem, Kuchnia włoska, Mięso mielone, Przepisy, Wołownina  /  24 lutego, 2016

Tripoline al ragù z wołowiną

Wędrówki po kuchni
Dziś zabieram Was w podróż do Północnych Włoch, a konkretnie do z Emilia-Romaqna. Region ten znany jest przede wszystkim z produkcji aromatycznych win, ale również ma najwspanialsze tradycje kulinarne i najlepsze restauracje. To właśnie z tego regionu wywodzi się potrawa, którą dziś Wam prezentuję . Ragû`to najprawdopodobniej najbardziej znany włoski sos, nazywany również sosem bolońskim. Jego tradycja sięga średniowiecza. W XX wieku receptura dla zachowania ciągłości włoskiej tradycji kulinarnej, została zdeponowana w Izbie Przemysłowo- Handlowej w Bolonii. Dziś klasycznie, prosto i po włosku...
Przygotowanie25 min.
Gotowanie1 godz.
Czas całkowity1 godz. 25 min.
Drukuj
Porcje: 4
Calories:
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 300 g mielonej wołowiny
  • 25 g włoskiej pancetty lub boczku
  • 250 g makaronu tripoline *
  • 125 ml czerwonego wina
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 1 papryczka chili **
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • 3 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie

  • Pancettę lub boczek kroimy w drobną kostkę. Marchew, cebulę i czosnek obieramy. Marchew i selera kroimy w drobna kostkę, a pozostałe warzywa drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pancettę i krótko smażymy. Dodajemy posiekane warzywa, mieszamy i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Całość podlewamy winem. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy pomidory, oregano, tymianek, rozmaryn, cukier i bulion. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przynajmniej 60 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
  • Makaron gotujemy al dente i odcedzamy nie przelewając go zimną wodą, ponieważ makaron nie połączy nam się z sosem. Makaron przekładamy do sosu i mieszamy, aż sos dokładnie pokryje cały makaron. Przed podaniem posypujemy parmezanem i świeżo posiekaną natką pietruszki.
    Buon appetito !

Odnośniki

  • * można użyć makaronu: tagliatelle, pappardelle lub innego szerokiego makaronu, który dobrze zmiesza się z sosem i uniesie jego ciężar
  • ** można pominąć

Uwagi dodatkowe

  • danie świetnie uzupełni pochodzące z tego regionu wino Lambrusco. Oryginalna jego wersja rzadko dociera do zagranicznych odbiorców. Większość eksportowanego Lambrusco to jego odmiana amabile, czyli półsłodka. Tymczasem w tym regionie zdecydowanie przeważa wersja całkowicie wytrawna. Można zastąpić włoskim winem Lena di Mezzo lub Feudo Arancio
  • składniki powinny być jak najlepszej jakości. Zadbajmy o dobry kawałek świeżego mięsa i zmielmy go samodzielnie w domu. Wino również nie może być z pierwszej lepszej sklepowej półki. Złe połączenie zaburzy smak dania. Dobry makaron, ugotowany koniecznie al dente. No i parmezan - tego wspaniałego sera nie zastąpi zwykły, polski ser.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Mięso mielone
  • Wołowina

Zobacz wpisy

Pasta Waniliowa Hansells
Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 80

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 72

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
35 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aneta Krasińska
Aneta Krasińska
3 miesięcy temu

Widzę, że dużo tu ziół. Za to kocham włoską kuchnię. Nie tylko smakuje, ale też pięknie pachnie.

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
3 miesięcy temu

Potrawa wygląda rewelacyjnie, bardzo kusi by ją przygotować. 🙂

0
Odpowiedz
Misiek
Misiek
3 miesięcy temu

Przyznam szczerze że nigdy nie jadłem tego dania, a we Włoszech byłem. Będę musiał nadrobić zaległości 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
3 miesięcy temu

Jakie to musi być pyszne! Totalnie moje smaki, i jak apetycznie wygląda. Chętnie bym spróbowała

0
Odpowiedz
Agata
Agata
3 miesięcy temu

Wow. I ja spróbuję. Zapowiada się pysznie… Tym bardziej że makaron uwielbiamy. Pozdrawiam.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 miesięcy temu

Takimi daniami mogę zajadać się codziennie, zdecydowanie coś dla mnie. 🙂

0
Odpowiedz
Radosna - Książki jak narkotyk
Radosna - Książki jak narkotyk
3 miesięcy temu

Wygląda smakowicie. Papryczki chili zdecydowanie pominę.

0
Odpowiedz
Szperacz prawniczy
Szperacz prawniczy
2 lat temu

Brzmi pysznie, aż się głodny zrobiłem.

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
2 lat temu

Uwielbiam makarony pod każdą postacią. Zapewne i tym daniem byłabym zachwycona. Pychotka.

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
2 lat temu

Nigdy nie spotkałam się z taką nazwą dania, a podobne u siebie przygotowuję.

0
Odpowiedz
erepetitio
erepetitio
2 lat temu

tak lekko piszesz, że można użyć kluseczków takich lub innych… A mój mały kuzyn świderków do ust nie weźmie 🙂

0
Odpowiedz
Grafy w podróży
Grafy w podróży
2 lat temu

Makaron to ulubione danie naszego malucha. Ostatnio doprowadził je do perfekcji i preferuje sam makaron, bez sosu, dodatków, nawet na pesto trochę grymasi. Na twojej fotce danie wygląda zachęcająco, może z racji małej ilości sosu przeszło by inspekcję kulinarną Maksika. Muszę sprawdzić.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Grafy w podróży

Maluch wie, co dobre 🙂 Polecam danie

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
2 lat temu

Wpadam na obiadek

0
Odpowiedz
Holly
Holly
2 lat temu

Przyjemnie to wygląda i jest jednoogarnkowe, co lubię.

0
Odpowiedz
magda
magda
2 lat temu

Bardzo lubię włoską kuchnię, choć rzadko ją przyrządzam. To danie wydaje mi się świetnym rozwiązaniem na lunch. Wypróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
2 lat temu

Pyszne! Lubię makarony w każdej postaci!

0
Odpowiedz
Gosia B
Gosia B
2 lat temu

Pyszne sycące danie tylko makaron inny dam bo tego nie lubię.

0
Odpowiedz
Pani Górecka
Pani Górecka
2 lat temu

Danie z pewnością lekkie nie jest, ale raz na jakiś czas można się skusić. Smak na pewno jest nieziemski!

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Pani Górecka

Danie jest lekkie, zawiera chudą wołowinę 14% 🙂

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
2 lat temu

Ok ale nie lubię wołowiny

0
Odpowiedz
Literatka kawy.
Literatka kawy.
2 lat temu

Ciekawy przepis, ale nie przepadam za wołowiną, więc zamiast dodałabym kurczaka 😀

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
2 lat temu

Wygląda pysznie, a i sam przepis wskazuje na to, że takie jest.

0
Odpowiedz
ews
ews
2 lat temu

Włoską kuchnię uwielbiam, moi domownicy niestety nie 🙁

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  ews

No szkoda, bo włoska kuchnia jest taka smaczna 🙂

0
Odpowiedz
Doviko
Doviko
3 lat temu

Jako maniak makaronów wyczuwam pyszność – szkoda, że są święta inaczej już bym poleciała do sklepu 😛

0
Odpowiedz
Kinga Ćwięka
Kinga Ćwięka
3 lat temu

Bosko wygląda i patrząc po składnikach zapewne też bosko smakuję. Trzeba wypróbować ten przepis. Dzięki wielkie!

0
Odpowiedz
Anna Lena ze Zjem Cie
Anna Lena ze Zjem Cie
3 lat temu

Uwielbiam wloska kuchnie, ale trzeba na nia uważać, bo uzaleznia ?

0
Odpowiedz
92ana
92ana
3 lat temu

Ale pyszności! Kradnę przepis. 😉

0
Odpowiedz
katiessh
katiessh
3 lat temu

Danie wyglada bardzo apetycznie, raczej nie gotuje ale mam nadzieje, ze kiedys bede miala okazje wyprobować ten przepis! Pozdrawiam, K! 🙂

0
Odpowiedz
Anna Kurtasz
Anna Kurtasz
3 lat temu

Wygląda bardzo smakowicie! Lubię wszelkie makarony 🙂

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
3 lat temu

Kocham makaron a wersję ragu muszę zrobić dokładnie według Twojego instruktażu, żeby przenieść się chociaz na talerzy do Italii 🙂

0
Odpowiedz
Danka
Danka
3 lat temu

Zachęciłaś mnie, może zrobię na obiad. Tylko makaronu nie mam odpowiedniego.

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
3 lat temu

Ależ bym takie cudowności zjadła! Przepis zapisuję! 🙂

0
Odpowiedz
Smakołyki Asi
Smakołyki Asi
4 lat temu

Wspaniałe danie., już czuje jak pieknie pachnie 🙂

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szparagi
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
#FB9072 Włochy to kraj, który kojarzy mi się z #FB9072 Włochy to kraj, który kojarzy mi się z hałasującymi cykadami, dobrym winem i wspaniałą kuchnią, która zachwyca różnorodnością smaków, dbałością o każdy składnik, a przede wszystkim prostotą. I właśnie tę prostotę uwielbiam. Dzisiejsze danie to kompozycja kilku prostych składników, z których powstało niebywale pyszne danie. Aromatyczny, maślany sos cytrynowy, solidnie doprawiony świeżo mielonym pieprzem, cudownie otula makaron, który w połączeniu z delikatnym mięsem łososia wynosi danie w inny wymiar pyszności. Dodatek świeżych liści czosnku niedźwiedziego nadaje daniu niezwykłej lekkości i świeżości. Zaskakujący smak, który z pewnością poczujecie w każdym kęsie! 
Makaron z łososiem w sosie cytrynowym z czosnkiem niedźwiedzim

Link w bio 😍 #salomon
#łosoś #wildgarlic #pasta #makaron #czosnekniedźwiedzi #lemonpasta #lemon #cytryna🍋 #omnomnom #jestpysznie #deliciouse
Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność stała się popularna, a z nią orkisz. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Jednak nie spotkałam w sklepach chleba wypiekanego w 100% z mąki orkiszowej. Przeważnie są to wypieki z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, ze znaczną przewagą mąki zwykłej pszennej. Dlatego warto w domu upiec prawdziwy, orkiszowy bochenek chleba - pięknie pachnący, z chrupiącą skórką i niesamowitą strukturą.  Chleb orkiszowy 
https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/chleb-orkiszowy/ #bread
#homemadebread #chleb #domowychleb #chleborkiszowy
Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkano Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkanocne nie istnieją! Są ozdobą wielkanocnego stołu i w różnych odsłonach goszczą w każdym polskim domu. Wraz z pierwszym tchnieniem wiosny w lasach pojawia się czosnek niedźwiedzi, zwany również czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. To roślina, której właściwości były już cenione w średniowieczu. Wierzono, że był on pierwszym posiłkiem niedźwiedzi budzących się ze snu zimowego - stąd nazwa rośliny. Drzemie w niej potężna moc lecznicza. Substancje zawarte w jej zielonych liściach posiadają fenomenalne korzyści zdrowotne. W Polsce roślina ta jest pod ochroną, można pozyskać czosnek jedynie z własnej hodowli. W Irlandii Północnej na szczęście można korzystać z tych dobrodziejstw do woli. O tej porze roku ogromne łany czosnku pokrywają niemalże całą powierzchnię ściółki leśnej. Spacerując po lesie unosi się delikatny zapach czosnku. Nasz ostatni spacer zaowocował właśnie pomysłem na tą przystawkę. Jeśli tylko uda Wam się zdobyć tą niebywale zdrową i smaczną roślinę - koniecznie spróbujcie. Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim

Link w bio #jajka #wildgarlic #czosnekniedzwiedzi #wielkanoc #easter #deliciouse
Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocn Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocne

Link do przepisu znajdziecie w bio  #bułeczki #jestpysznie #kuchniabrytyjska #wielkanoc #easter
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
35
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply