• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Sałatki, Wytrawnie  /  11 maja, 2018

Truskawkowa sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, polędwiczką, szparagami i dressingiem truskawkowym

Wędrówki po kuchni
Zrobiłam się trochę monotematyczna. Wraz z pierwszym tchnieniem wiosny na blogu pojawiły się przepisy z czosnkiem niedźwiedzim i królują do dziś. Usprawiedliwiam się tym, że sezon na czosnek jest dość krótki. Starałam się więc ten czas wykorzystać maksymalnie, aby pokrzepić się tą jakże zdrową rośliną, konsumując ją w różnych potrawach. Czosnek niedźwiedzi ustępuje powoli miejsce szparagom, które są w szczycie sezonu. Jednakże udało mi się jeszcze połączyć te dwie wspaniałe rośliny w lekkiej i świeżej sałatce. Świeże liście sałaty, szpinaku i czosnku niedźwiedziego połączone z soczystymi i słodkimi truskawkami, które pięknie komponują się kolorystycznie i smakowo z zielonymi szparagami. Dodatkiem, który wzbogaca sałatkę są delikatne polędwiczki, dzięki którym danie staje się pełnym, pożywnym i zdrowym posiłkiem. Kropką nad „i” jest świeży i pyszny dressing truskawkowy, który wspaniale łączy ze sobą wszystkie smaki. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia zachęcam Was do tego gorąco. To niesamowita i smaczna przygoda kulinarna, którą trzeba przeżyć!
Przygotowanie20 min.
Gotowanie5 min.
Czas całkowity25 min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 2
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 260 g polędwiczki wieprzowej
  • 140 g truskawek
  • 50 g mix sałat *
  • 50 g liści czosnku niedźwiedziego
  • 120 g szparagów zielonych
  • olej rzepakowy
  • pieprz czarny
  • sól

Dressing truskawkowy

  • 180 g truskawek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka kremu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz czarny

Przygotowanie

  • Polędwiczkę oczyszczamy z wszystkich błon i ewentualnych przerostów tłuszczu. Kroimy w plastry o grubości 1 cm. Dłonią lekko rozklepujemy mięso. Nacieramy olejem i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem czarnym oraz solą. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy polędwiczki z każdej strony przez około 2 minuty. Pamiętajmy, aby polędwiczek nie smażyć zbyt długo, gdyż będą twarde.
  • Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - końcówka sama się odłamie. Tak przygotowane szparagi blanszujemy w lekko osolonej wodzie około 2 minut. Odcedzamy, zanurz w zimnej wodzie i ponownie odcedzamy. Osusz papierowym ręcznikiem. Szparagi nacieramy olejem rzepakowym, układamy na rozgrzanej patelni grillowej i grillujemy przez 1-2 minuty.
  • Sałatkę jeśli zachodzi taka potrzeba rwiemy na mniejsze kawałki. Liście czosnku niedźwiedziego kroimy. Wszystko razem mieszamy i rozkładamy po równo na dwóch talerzach. Dodajemy polędwiczki, szparagi oraz umyte i pokrojone w półplasterki truskawki.

Dressing truskawkowy

  • Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i blendujemy na gładki sos. Dodajemy olej oraz wszystkie przyprawy i energicznie mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Tak przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę.

Odnośniki

  • * młode liście sałaty masłowej zielonej i czerwonej oraz młode liście szpinaku

Uwagi dodatkowe

  •  czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty - wtedy listki są delikatne i aromatyczne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się twarde i łykowate

To jest mój autorski przepis. Jeśli kopiujesz – podaj źródło!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku– każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

 

5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Czosnek niedźwiedzi
  • Szparagi
  • Truskawki
  • Wieprzowina
  • Zdrowo i Fit

Zobacz wpisy

Pulpeciki w sosie koperkowym
Clare Glen

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
31 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
9 miesięcy temu

5 stars
Prezentuje się bardzo smacznie. Podziwiam Twój kunszt Gosiu. Każda potrawa wygląda bosko🤩

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Pieprzyć z Fantazją

Dziękuję bardzo kochana 🙂

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
9 miesięcy temu

5 stars
owoce do mięsa jakoś mi nie bardzo grają, ale wygląda tak apetycznie, że na pewno bym spróbowała 🙂

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
9 miesięcy temu

5 stars
Taką sałatkę może kiedyś uda nam się zrobić.

0
Odpowiedz
Weronika Ska
Weronika Ska
9 miesięcy temu

Ojeju ta potrawa wygląda apetycznie! Chętnie ją spróbuje!

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
1 rok temu

To musi być pychotka. Truskawki, szparagi, czosnek niedźwiedzi… Rozkosz dla podniebienia…

0
Odpowiedz
Bogumiła
Bogumiła
1 rok temu

Mieszanie smaków nie jest jednak dla mnie, mam raczej prosty gust, ale przepis mega ciekawy 🙂
Jest teraz jakaś fama na ten czosnek niedźwiedzi, wszędzie o nim słyszę 😀

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
1 rok temu

A mnie szkoda zjadać mój czosnek niedźwiedzi 🙂 wolę żeby kwitł w ogródku :),

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Świat Toli

Ja mam pod dostatkiem więc zajadam codziennie 🙂

0
Odpowiedz
ewa
ewa
1 rok temu

Przyznam, że połączenie nietuzinkowe, ciekawi mnie smak tej potrawy, aczkolwiek czosnek bym wyrzuciła 😛 Może jakiś zamiennik?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  ewa

Połączenie jak dla mnie idealne. Czosnek świetnie tu pasuje i zdecydowanie bym go nie wyrzuciła 🙂

0
Odpowiedz
Sylwia R
Sylwia R
2 lat temu

Ciekawe połączenie 🙂 zazwyczaj truskawki łącze w formie sałatki ale ta wersja również wyglada smakowicie 🙂

0
Odpowiedz
Olga
Olga
2 lat temu

Ciekawe połączenie smaków!

0
Odpowiedz
Edyta Mój kawałek podłogi
Edyta Mój kawałek podłogi
2 lat temu

Zapowiada się bardzo apetycznie! W mojej wersji zamieniłabym tylko mięso na coś wegetariańskiego i chętnie spróbuję 🙂

0
Odpowiedz
melodylaniella
melodylaniella
2 lat temu

Jak ja lubię takie niebanalne połączenia!

0
Odpowiedz
Magdalena
Magdalena
2 lat temu

Bardzo nowoczesny przepis 🙂 Wszystkie składniki osobno lubię, więc dlaczego by ich nie połączyć ? 😉

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
2 lat temu

Słyszałam już gdzieś o połączeniu truskawek z wytrawnymi smakami, ale sama jeszcze nigdy nie próbowałam. Chyba czas to zmienić 🙂

0
Odpowiedz
Magda
Magda
2 lat temu

Wygląda bardzo smacznie 🙂 Ciekawe połączenie!

0
Odpowiedz
Karola Buszujwkuchni
Karola Buszujwkuchni
2 lat temu

Uwielbiam połączenie truskawek i szparagów! Sałatkę zrobię, tylko bez tej polędwiczki! 🙂

0
Odpowiedz
Lazyweekend.pl
Lazyweekend.pl
2 lat temu

Super pomysł na te truskawki ze szparagami;) na pewno spróbuję (ale bez polędwiczki) ?

0
Odpowiedz
Ola
Ola
2 lat temu

Ale bym jadła omomo:)

0
Odpowiedz
Agata
Agata
2 lat temu

Truskawki <3 kurde, u nas nadal ich nie ma…

0
Odpowiedz
Anna
Anna
2 lat temu

wygląda pysznie 😀

0
Odpowiedz
Dorota
Dorota
2 lat temu

Połączenie truskawek ze szparagami jest niesamowicie pyszne:)

0
Odpowiedz
Bea
Bea
2 lat temu

Idealne zestawienie 🙂

0
Odpowiedz
ProZdro Karolina
ProZdro Karolina
2 lat temu

Ależ pięknie i zdrowo 🙂

0
Odpowiedz
sandicious
sandicious
2 lat temu

truskawki uwielbiam, ale przede wszystkim w wersji na słodko .

0
Odpowiedz
Katarzyna R
Katarzyna R
2 lat temu

Wygląda mega apetycznie 🙂 Połączenie smaków musi być bardzo ciekawe 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
2 lat temu

Truskawek z czosnkiem jeszcze nie jadłam , ale ja lubię różne połąćzenia 🙂
Ciekawe , ciekawe 🙂 Potrafisz zaskoczyć …

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
2 lat temu

Ależ mi ślinka pociekła! Danie już samym wyglądem przyciąga!

0
Odpowiedz
Marta Flak
Marta Flak
2 lat temu

Połączenie przyznam że bardzo ciekawe – bałam się zawsze takich mieszanek, ale myślę, że może być smaczne! I przy okazji tak ślicznie podane – cudo!

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elem Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy maggi, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie będziecie zmuszeni dodawać glutaminianu sodu i innej chemii. Rosół nie jest skomplikowaną potrawą, ale wymaga powolnego gotowania i trzymania się kilku ważnych zasad. Wtedy właśnie jest idealny, aromatyczny, klarowny i nie za tłusty.  A Wy używacie kostek rosołowych?
 Przepis znajdziecie na blogu 😍 https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/rosol/ #rosół #kuchniapolska
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
31
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply