Zrobiłam się trochę monotematyczna. Wraz z pierwszym tchnieniem wiosny na blogu pojawiły się przepisy z czosnkiem niedźwiedzim i królują do dziś. Usprawiedliwiam się tym, że sezon na czosnek jest dość krótki. Starałam się więc ten czas wykorzystać maksymalnie, aby pokrzepić się tą jakże zdrową rośliną, konsumując ją w różnych potrawach. Czosnek niedźwiedzi ustępuje powoli miejsce szparagom, które są w szczycie sezonu. Jednakże udało mi się jeszcze połączyć te dwie wspaniałe rośliny w lekkiej i świeżej sałatce. Świeże liście sałaty, szpinaku i czosnku niedźwiedziego połączone z soczystymi i słodkimi truskawkami, które pięknie komponują się kolorystycznie i smakowo z zielonymi szparagami. Dodatkiem, który wzbogaca sałatkę są delikatne polędwiczki, dzięki którym danie staje się pełnym, pożywnym i zdrowym posiłkiem. Kropką nad „i” jest świeży i pyszny dressing truskawkowy, który wspaniale łączy ze sobą wszystkie smaki. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia zachęcam Was do tego gorąco. To niesamowita i smaczna przygoda kulinarna, którą trzeba przeżyć!
Porcje: 2
Składniki
- 260 g polędwiczki wieprzowej
- 140 g truskawek
- 50 g mix sałat *
- 50 g liści czosnku niedźwiedziego
- 120 g szparagów zielonych
- olej rzepakowy
- pieprz czarny
- sól
Dressing truskawkowy
- 180 g truskawek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka kremu balsamicznego
- 1 łyżka sosu sojowego
- pieprz czarny
Przygotowanie
- Polędwiczkę oczyszczamy z wszystkich błon i ewentualnych przerostów tłuszczu. Kroimy w plastry o grubości 1 cm. Dłonią lekko rozklepujemy mięso. Nacieramy olejem i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem czarnym oraz solą. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy polędwiczki z każdej strony przez około 2 minuty. Pamiętajmy, aby polędwiczek nie smażyć zbyt długo, gdyż będą twarde.
- Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - końcówka sama się odłamie. Tak przygotowane szparagi blanszujemy w lekko osolonej wodzie około 2 minut. Odcedzamy, zanurz w zimnej wodzie i ponownie odcedzamy. Osusz papierowym ręcznikiem. Szparagi nacieramy olejem rzepakowym, układamy na rozgrzanej patelni grillowej i grillujemy przez 1-2 minuty.
- Sałatkę jeśli zachodzi taka potrzeba rwiemy na mniejsze kawałki. Liście czosnku niedźwiedziego kroimy. Wszystko razem mieszamy i rozkładamy po równo na dwóch talerzach. Dodajemy polędwiczki, szparagi oraz umyte i pokrojone w półplasterki truskawki.
Dressing truskawkowy
- Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i blendujemy na gładki sos. Dodajemy olej oraz wszystkie przyprawy i energicznie mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Tak przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę.
Odnośniki
- * młode liście sałaty masłowej zielonej i czerwonej oraz młode liście szpinaku
Uwagi dodatkowe
- czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty - wtedy listki są delikatne i aromatyczne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się twarde i łykowate
To jest mój autorski przepis. Jeśli kopiujesz – podaj źródło!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku– każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Piękne połączenie delikatnego mięsa wieprzowego z owocami sezonowymi. Kusi wyglądem i kusi składnikami.
Uwielbiam truskawki, więc jestem pewna że ta sałatka też jest pyszna.
Prezentuje się bardzo smacznie. Podziwiam Twój kunszt Gosiu. Każda potrawa wygląda bosko🤩
Dziękuję bardzo kochana 🙂
owoce do mięsa jakoś mi nie bardzo grają, ale wygląda tak apetycznie, że na pewno bym spróbowała 🙂
Taką sałatkę może kiedyś uda nam się zrobić.
Ojeju ta potrawa wygląda apetycznie! Chętnie ją spróbuje!
To musi być pychotka. Truskawki, szparagi, czosnek niedźwiedzi… Rozkosz dla podniebienia…
Mieszanie smaków nie jest jednak dla mnie, mam raczej prosty gust, ale przepis mega ciekawy 🙂
Jest teraz jakaś fama na ten czosnek niedźwiedzi, wszędzie o nim słyszę 😀
A mnie szkoda zjadać mój czosnek niedźwiedzi 🙂 wolę żeby kwitł w ogródku :),
Ja mam pod dostatkiem więc zajadam codziennie 🙂
Przyznam, że połączenie nietuzinkowe, ciekawi mnie smak tej potrawy, aczkolwiek czosnek bym wyrzuciła 😛 Może jakiś zamiennik?
Połączenie jak dla mnie idealne. Czosnek świetnie tu pasuje i zdecydowanie bym go nie wyrzuciła 🙂
Ciekawe połączenie 🙂 zazwyczaj truskawki łącze w formie sałatki ale ta wersja również wyglada smakowicie 🙂
Ciekawe połączenie smaków!
Zapowiada się bardzo apetycznie! W mojej wersji zamieniłabym tylko mięso na coś wegetariańskiego i chętnie spróbuję 🙂
Jak ja lubię takie niebanalne połączenia!
Bardzo nowoczesny przepis 🙂 Wszystkie składniki osobno lubię, więc dlaczego by ich nie połączyć ? 😉
Słyszałam już gdzieś o połączeniu truskawek z wytrawnymi smakami, ale sama jeszcze nigdy nie próbowałam. Chyba czas to zmienić 🙂
Wygląda bardzo smacznie 🙂 Ciekawe połączenie!
Uwielbiam połączenie truskawek i szparagów! Sałatkę zrobię, tylko bez tej polędwiczki! 🙂
Super pomysł na te truskawki ze szparagami;) na pewno spróbuję (ale bez polędwiczki) ?
Ale bym jadła omomo:)
Truskawki <3 kurde, u nas nadal ich nie ma…
wygląda pysznie 😀
Połączenie truskawek ze szparagami jest niesamowicie pyszne:)
Idealne zestawienie 🙂
Ależ pięknie i zdrowo 🙂
truskawki uwielbiam, ale przede wszystkim w wersji na słodko .
Wygląda mega apetycznie 🙂 Połączenie smaków musi być bardzo ciekawe 🙂
Truskawek z czosnkiem jeszcze nie jadłam , ale ja lubię różne połąćzenia 🙂
Ciekawe , ciekawe 🙂 Potrafisz zaskoczyć …
Ależ mi ślinka pociekła! Danie już samym wyglądem przyciąga!
Połączenie przyznam że bardzo ciekawe – bałam się zawsze takich mieszanek, ale myślę, że może być smaczne! I przy okazji tak ślicznie podane – cudo!