Tureckie księżyce, znane są również pod nazwą - turczynki. Mnie przede wszystkim kojarzą się z czasami, kiedy szkolne akademie i zabawy finalizował pyszny poczęstunek przygotowany przez rodziców. Jednym z takich wypieków, które przygotowywała moja mama były właśnie księżyce. Słodki wypiek był prosty w przygotowaniu, nie wymagał dużego nakładu pracy. Był podzielny, smaczny, taki ''na raz''. Wycinanie i dekorowanie należało do mnie, co sprawiało mi wielką frajdę. Często wracam do tego przepisu, bo jak wiadomo wspomnień nie wolno zatracać...
Porcje: 12
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 150 g masła
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- sól
Lukier
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, proszek do pieczenia i sodę. Do masła dodajemy cukier i ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puch. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodajemy małymi porcjami suche składniki i mieszamy. Ciasto powinno być jednolite i gładkie.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do ciasta. Bardzo delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki, aby składniki się połączyły. Formę o wymiarach 24 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto,wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 30 minut.
Lukier
- Składniki lukru łączymy ze sobą i ucieramy do momentu, aż powstanie jednolity, gładki lukier. Tak przygotowanym lukrem polewamy jeszcze ciepłe ciasto. Przy pomocy szklanki wykrawamy księżyce, dowolnie dekorujemy.Smacznego!
Uwagi dodatkowe
- lukier zastąpiłam polewą czekoladową
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
przepis prosty w wykonaniu, a jednak ma w sobie jakiś powiew nowości, na pewno wypróbuję 🙂