Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta, Przepisy, Wypieki  /  15 sierpnia, 2015

Ucierane ciasto ze śliwkami

Wędrówki po kuchni
Ciasta ucierane są rewelacyjne i smakują doskonale. Jednocześnie są mało wymagające, szybkie i łatwe w przygotowaniu - no i podstawowe, jeżeli chodzi o składniki. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami, których o tej porze roku mamy pod dostatkiem. Tym razem proponuję Wam ciasto ze śliwkami. Delikatne, lekkie i wilgotne ciasto doskonale komponuje się z kwaskowatymi śliwkami.
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie50 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 10 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 12
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Ciasto

  • 400 g twardych śliwek
  • 250 g masła niesolonego
  • 350 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 170 g cukru
  • 120 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Kruszonka

  • 80 g mąki pszennej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 50 g masła
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie

    Kruszonka

    • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, cukier i cukier wanilinowy. Rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka.

    Ciasto

    • Do wysokiej miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy do białości. W tym czasie do drugiej miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Do ucieranego masła dodajemy stopniowo po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie wsypujemy powoli suche składniki, dodajemy mleko, olej i mieszamy do połączenia się masy.
    • Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy. Usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki lub ósemki. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
    • Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch i układamy śliwki. Wierzch posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 45 - 50 minut. Ciasto doskonale smakuje zarówno z kawą jak i kubkiem zimnego mleka. Jeśli chcecie wzbogacić deser, do kawałka ciasta można podać gałkę lodów lub odrobinę jogurtu greckiego.

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    5 5 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Śliwki

    Nawigacja wpisu

    Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym
    Kurczak w sosie teriyaki

    Podobne wpisy

    Muffiny piernikowe z powidłami śliwkowymi
    Boże Narodzenie, Ciasta, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  8 grudnia, 2017
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 35

    Muffiny piernikowe z powidłami śliwkowymi

    Tradycyjne powidła śliwkowe
    Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z owoców  /  9 września, 2021
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 33

    Tradycyjne powidła śliwkowe

    Śledzie ze śliwką
    Boże Narodzenie, Na zimno, Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy  /  30 grudnia, 2017
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 31

    Śledzie ze śliwką

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    27 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Czarny
    Czarny
    4 lata temu

    To jest piękne!

    0
    Odpowiedz
    Ciekawska Magdalena
    Ciekawska Magdalena
    5 lata temu

    Mam w końcu dzień wolny to może coś upiekę

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    5 lata temu

    5 stars
    Ależ piękne zdjęcie, narobiłaś ochoty na to ciasto, oj narobiłaś 🙂

    0
    Odpowiedz
    Madka roku
    Madka roku
    6 lata temu

    Uwielbiam jeść takie ciasta, gorzej z ich robieniem 🙂

    0
    Odpowiedz
    alleve
    alleve
    6 lata temu

    Uwielbiam ciasta z owocami 🙂

    0
    Odpowiedz
    Honorata
    Honorata
    6 lata temu

    Takie ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem

    0
    Odpowiedz
    Świat Toli
    Świat Toli
    6 lata temu

    Zjadłabym. Żebym choć troszkę miała takie zacięcie kulinarne.

    0
    Odpowiedz
    czerwonafilizanka
    czerwonafilizanka
    6 lata temu

    oj do herbatki kawałek takiego ciacha jak znalazł:)

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    6 lata temu

    Muszę wypróbować, przepis wydaje się bardzo łatwy 🙂
    Ale czy to ucieranie mi wyjdzie.
    Świetne zdjęcie i takie apetyczne.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  krystynabozenna

    To bardzo proste ciasto, więc spróbuj 🙂

    0
    Odpowiedz
    TuKama
    TuKama
    7 lata temu

    Można zastąpić mąkę pszenną na ryżową? 😀

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  TuKama

    A nie próbowałam … 🙂

    0
    Odpowiedz
    MangoMania
    MangoMania
    7 lata temu

    Podobne piekę:)

    0
    Odpowiedz
    www.NaturalnieAndzia.pl
    www.NaturalnieAndzia.pl
    7 lata temu

    Uwielbiam takie ciasta. Aż wstyd się przyznać, że w to lato jeszcze nic nie piekłam.

    0
    Odpowiedz
    Olga
    Olga
    7 lata temu

    Smak dzieciństwa!

    0
    Odpowiedz
    Karolina Gie
    Karolina Gie
    7 lata temu

    Wygląda przepysznie <3 Muszę wypróbować ten przepis 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Karolina Gie

    Polecam

    0
    Odpowiedz
    Bea
    Bea
    7 lata temu

    Lubię ucierane ciasta – szybkie, łatwe i zwykle wychodzą 🙂

    0
    Odpowiedz
    nas3.pl
    nas3.pl
    7 lata temu

    Wygląda bardzo pysznie, szkoda, że nie przepadam za śliwkami 😀

    0
    Odpowiedz
    Caroline
    Caroline
    7 lata temu

    Chyba zacznę częściej trenować przez zaglądanie na tego bloga ??
    Kolejny cudowny przepis!! ❤❤

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Caroline

    Zapraszam serdecznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bookiecik
    Bookiecik
    8 lata temu

    Moje ulubione, najlepsze na świecie! Robię w każdym śliwkowym sezonie, musowo!

    0
    Odpowiedz
    lauralr
    lauralr
    8 lata temu

    Wyglada na pychote zjadlabym 😀

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    8 lata temu

    Ciasta ze śliwkami! Mniam! Cudowny smak dzieciństwa.

    0
    Odpowiedz
    Marzena
    Marzena
    9 lata temu

    Wspaniałe ciacho 🙂

    0
    Odpowiedz
    Smakołyki Asi
    Smakołyki Asi
    9 lata temu

    Fantastyczne, takie są najlepsze 🙂 Uwielbiam :)))

    0
    Odpowiedz
    gin
    gin
    9 lata temu

    Niesamowicie apetycznie wygląda 🙂 Bardzo takie lubię 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    27
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz