Ciasta ucierane są rewelacyjne i smakują doskonale. Jednocześnie są mało wymagające, szybkie i łatwe w przygotowaniu - no i podstawowe, jeżeli chodzi o składniki. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami, których o tej porze roku mamy pod dostatkiem. Tym razem proponuję Wam ciasto ze śliwkami. Delikatne, lekkie i wilgotne ciasto doskonale komponuje się z kwaskowatymi śliwkami.
Porcje: 12
Składniki
Ciasto
- 400 g twardych śliwek
- 250 g masła niesolonego
- 350 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 170 g cukru
- 120 ml mleka
- 50 ml oleju
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Kruszonka
- 80 g mąki pszennej
- 1 cukier wanilinowy
- 50 g masła
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie
Kruszonka
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, cukier i cukier wanilinowy. Rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka.
Ciasto
- Do wysokiej miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy do białości. W tym czasie do drugiej miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Do ucieranego masła dodajemy stopniowo po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie wsypujemy powoli suche składniki, dodajemy mleko, olej i mieszamy do połączenia się masy.
- Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy. Usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki lub ósemki. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch i układamy śliwki. Wierzch posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 45 - 50 minut. Ciasto doskonale smakuje zarówno z kawą jak i kubkiem zimnego mleka. Jeśli chcecie wzbogacić deser, do kawałka ciasta można podać gałkę lodów lub odrobinę jogurtu greckiego.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
To jest piękne!
Mam w końcu dzień wolny to może coś upiekę
Ależ piękne zdjęcie, narobiłaś ochoty na to ciasto, oj narobiłaś 🙂
Uwielbiam jeść takie ciasta, gorzej z ich robieniem 🙂
Uwielbiam ciasta z owocami 🙂
Takie ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem
Zjadłabym. Żebym choć troszkę miała takie zacięcie kulinarne.
oj do herbatki kawałek takiego ciacha jak znalazł:)
Muszę wypróbować, przepis wydaje się bardzo łatwy 🙂
Ale czy to ucieranie mi wyjdzie.
Świetne zdjęcie i takie apetyczne.
To bardzo proste ciasto, więc spróbuj 🙂
Można zastąpić mąkę pszenną na ryżową? 😀
A nie próbowałam … 🙂
Podobne piekę:)
Uwielbiam takie ciasta. Aż wstyd się przyznać, że w to lato jeszcze nic nie piekłam.
Smak dzieciństwa!
Wygląda przepysznie <3 Muszę wypróbować ten przepis 🙂
Polecam
Lubię ucierane ciasta – szybkie, łatwe i zwykle wychodzą 🙂
Wygląda bardzo pysznie, szkoda, że nie przepadam za śliwkami 😀
Chyba zacznę częściej trenować przez zaglądanie na tego bloga ??
Kolejny cudowny przepis!! ❤❤
Zapraszam serdecznie 🙂
Moje ulubione, najlepsze na świecie! Robię w każdym śliwkowym sezonie, musowo!
Wyglada na pychote zjadlabym 😀
Ciasta ze śliwkami! Mniam! Cudowny smak dzieciństwa.
Wspaniałe ciacho 🙂
Fantastyczne, takie są najlepsze 🙂 Uwielbiam :)))
Niesamowicie apetycznie wygląda 🙂 Bardzo takie lubię 🙂