• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dziczyzna, Przepisy  /  16 stycznia, 2017

Udziec jelenia z polentą

Wędrówki po kuchni
Dziczyzna jest bardzo cenionym surowcem mięsnym głównie ze względu na to, że nie zawiera substancji dodatkowych, którymi wzbogaca się pasze zwierząt hodowlanych. Jest smaczna, zdrowa i w 100% naturalna. Zapewnia niesamowite doznania kulinarne. Dziś postawiłam na mięso jelenia, które charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także wysoką wartością odżywczą. Zawiera mało tłuszczu i cholesterolu, bogate jest w pełnowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne. Udziec z jelenia to ciekawa kompozycja leśnych smaków i zapachów. Kruche i delikatne mięso, aromatyczne przyprawy, wytrawne wino, tworzą niebywale wyborne danie. Wzbogacone o kremową polentę i kieliszek czerwonego wina to już iście królewska uczta.
Przygotowanie20 min.
Gotowanie1 godz. 30 min.
Czas całkowity1 godz. 50 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 5
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 kg udźca jelenia
  • 250 ml wina czerwonego *
  • 150 ml bulionu z dziczyzny lub wołowiny
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 ziarenka jałowca
  • 3 łyżki musztardy
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • pieprz czarny
  • sól

Polenta

  • 500 ml wody
  • 500 ml mleka
  • 180 g kaszki kukurydzianej
  • 20 g masła
  • 60 g parmezanu
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo

  • gałązki rozmarynu

Przygotowanie

  • Mięso wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na 20 minut, aby nabrało temperatury pokojowej. Po tym czasie kroimy na jedno centymetrowe plastry, delikatnie solimy z każdej strony i odstawiamy na 10 minut. Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy na patelni. Obsmażamy z każdej strony do momentu, aż mięso nabierze ładnego, brązowego koloru i mocno się przyrumieni. Mięso przekładamy na talerzyk.
  • Na patelnię wrzucamy posiekane szalotki i czosnek. Chwilę przesmażamy uważając, aby nie przypalić czosnku. Winem deglasujemy patelnię. Przekładamy mięso z powrotem na patelnię, dodajemy koncentrat pomidorowy, bulion, musztardę, jałowiec, rozmaryn i miód. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze przez 10 minut.

Polenta

  • W wysokim garnku o grubym dnie doprowadzamy do wrzenia wodę, mleko i sól. Stopniowo dodajemy kaszkę kukurydzianą, cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż polenta zgęstnieje. Podczas gotowania należy dość często mieszać polentę, aby była gładka i nie przywarła do dna. Kiedy już uzyskamy pożądany efekt zdejmujemy garnek z kuchenki, dodajemy starty na drobnych oczkach parmezan i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  • Przed podaniem dekorujemy gałązkami rozmarynu. Do dania możemy podać konfiturę z żurawiny.

Odnośniki

  • * użyłam wina Cabernet sauvignon

Uwagi dodatkowe

  • do dania świetnie się sprawdzi wino Lyngrove Reserve Shiraz Pinotage 2011

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 2 votes
Article Rating

Tagi

  • Dziczyzna

Nawigacja wpisu

Kruche rogaliki budyniowe
Rogaliki świętokrzyskie

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 94

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 74

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
30 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Małgorzata Kijowska|DayliCooking
Małgorzata Kijowska|DayliCooking
1 rok temu

Rzadko jadam dziczyznę, w ogóle mięso rzadko jadam. Jednak uważam, że dobrze przygotowana jest pyszna. Ważne jest, aby użyć aromatycznych przypraw, bo właśnie takich dziczyzna potrzebuje. To wino bardzo mi się podoba, nie tylko jako dodatek do mięsa 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Małgorzata Kijowska|DayliCooking

Masz rację, dziczyznę trzeba dobrze doprawić 🙂

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
1 rok temu

5 stars
Nie przepadam za dziczyzną, ale muszę przyznać, że gdybym nie wiedziała z czego jest potrawa, na pewno zjadł abym z apetytem. 🙂

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
1 rok temu

5 stars
Jeszcze nigdy w życiu nie robiłam polenty. Musze wypróbować, bo ileż można jeść w sumie to samo na obiad.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
2 lat temu

Podane w bardzo gustownym stylu 🙂

0
Odpowiedz
Edyta
Edyta
2 lat temu

Oj to chyba trudne choć chciałabym umiec

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
2 lat temu

Spróbowałabym takiego jelenia, ale w sumie nie wiem, gdzie mogłabym dostać mięso.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  Aleksandra

W Polsce to nie mam pojęcia gdzie, ale w Makro z pewnością 🙂

0
Odpowiedz
Beata punktsiedzenia.pl
Beata punktsiedzenia.pl
2 lat temu

Nie jadłam jeszcze jelenia i nie do końca mnie to kusi 🙂 ale patrząc po liście składników jestem pewna, że wyszedł bardzo smaczny 🙂

0
Odpowiedz
Toukie
Toukie
2 lat temu

Niestety choć danie prezentuje się smacznie to nie zjem. Nie jem dziczyzny.

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
2 lat temu

Nigdy nie przygotowywałam nic z dziczyzny i sama w sumie tylko kilka razy w życiu jadłam. Widząc co się dzieje na rynku mięsnym pewnie co raz więcej osób zacznie po nią sięgać

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
3 lat temu

Uwielbiam dziczyzne. Zawsze przyrzadzamy z dodatkiem wina czerwonego. Jest bardzo smaczna. Zapewne Twoja wersja smakuje wybornie.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Aneta

W naszym domu tez bardzo lubimy dziczyznę 🙂

0
Odpowiedz
Agnieszka
Agnieszka
3 lat temu

Nigdy nie jadłam jelenia więc dopóki to nie będzie miało miejsca to nie porwę się na jego przyrządzenie, ale przepis bardzo ciekawy. 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Agnieszka

Dziękuję, zachęcam do spróbowania. Mięso jest naprawdę smaczne

0
Odpowiedz
Marta Flak
Marta Flak
3 lat temu

Nigdy nie jadłam jelenia! Danie wygląda obłędnie 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Marta Flak

Dziękuję

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
3 lat temu

Oj, choć pięknie się prezentuje to chyba bym nie chciała zjeść dziczyzny. Aczkolwiek gdyby podano mi tak pięknie prezentujące się danie i powiedziano, że to jakieś inne mięso, pewnie bym się zajadała 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Marlena H.

Warto spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Mateusz
Mateusz
4 lat temu

Musi być pyszne. Idalne na niedzielny obiad. Akurat przed nami weekend, więc jadę na zakupy i próbuje Twój przepis 🙂

0
Odpowiedz
Upominkowo
Upominkowo
4 lat temu

Muszę kiedyś wykonać takie danie. Wygląda pysznie ! 🙂

0
Odpowiedz
Pieruńskie Maszkety
Pieruńskie Maszkety
5 lat temu

Z przyjemnością spróbowałabym takiego dania, już sam sposób podania jest bardzo atrakcyjny

0
Odpowiedz
Aga Cynamonowa
Aga Cynamonowa
5 lat temu

Wygląda jak danie z najlepszej restauracji 🙂 nigdy sama nie przyrządzałam dziczyzny muszę kiedyś koniecznie spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Zielona Karuzela
Zielona Karuzela
5 lat temu

To danie w stu procentach podbiłoby serce mojego taty. Musze je koniecznie przygotować na jego urodziny ktore ma w lutym 🙂

0
Odpowiedz
Margaret
Margaret
5 lat temu

Co prawda mięska nie jem, ale polentę uwielbiam 🙂 Pięknie się prezentuje to danie.

0
Odpowiedz
Żaneta Bomba
Żaneta Bomba
5 lat temu

Ale pychota!! :)))

0
Odpowiedz
Angoba
Angoba
5 lat temu

Ja tak z innej beczki, mają Państwo cudne zdjęcia.. I te talerze z serduszkami.. Czy mogłabym dowiedzieć się jakiej są firmy? Serdecznie pozdrawiam

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
5 lat temu
Reply to  Angoba

Dziękuję, talerzyk kupiony o ile dobrze pamiętam w Tesco w NI 🙂 Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Kobiecemysli
Kobiecemysli
5 lat temu

Ostatnio większość fajnych przepisów na jakie wpadam to przepisy z winem, a że jestem w ciąży to nie piję, ale może to znak, że powinnam więcej winogron jeść? 😉

Danie pewnie smakuje cudnie bo tak wygląda! Zresztą Małgosiu u Ciebie musi być dobre 🙂

pozdrawiam ciepło

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
5 lat temu
Reply to  Kobiecemysli

Dziękuję, było na prawdę niebywale smaczne. Podobno potrawy z dodatkiem wina śmiało można jeść w ciąży, bowiem alkohol wyparowuje i zostaje sam smak. Aczkolwiek warto podpytać lekarza 🙂 Ja musiałam pić wino wytrawne, czerwone w ciąży – zalecenie lekarza 🙂 (oczywiście w umiarkowanych ilościach 😛 ) Pozdrawiam

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich soczysty, słodki smak z lekką nutą kwasowości. Zanurzone w gęstym, delikatnym, wiśniowym żelu smakują nieziemsko. Frużelina wiśniowa jest wspaniałym, owocowym dodatkiem do kremowego sernika, chrupiących gofrów, lodów i do czego jeszcze tylko zapragniecie. Choć przyznam, że lubię wyjadać ją łyżeczką wprost ze słoiczka. No cóż, trudno się powstrzymać. Wyjątkowo smakuje zimową porą, kiedy mróz na szybach maluje piękne wzory. Jest, jak pachnące wspomnienie lata. Nie może zabraknąć jej w mojej słoiczkowej spiżarni! Frużelina wiśniowa

Link do przepisu w komentarzu #wiśnie #pysznie #cherry #przetworydomowe #delicious #frużelina
Lato trwa w najlepsze! Ogród przybiera sierpniowe Lato trwa w najlepsze! Ogród przybiera sierpniowe barwy. Na tyczkach niespiesznie dojrzewają mięsiste pomidory. Ogórki wiją się po spragnionej deszczu ziemi. Obok malinowego zagajnika dojrzewają soczyste wiśnie i morele. Trzeba korzystaćz tych sezonowych pyszności ile się da! Co powiecie na sałatkę pachnącą latem, pełną owocowego smaku? Na jednym talerzu przeplata się tyle wspaniałych barw, tekstur i kontrastujących ze sobą smaków. To lekka, kolorowa i orzeźwiająca bomba witaminowa. Podana z dobrze schłodzonym dressingiem, wspaniale orzeźwia i fantastycznie smakuje. Zasmakuj lata, póki trwa! Letnia sałatka z dressingiem brzoskwiniowym

Link do przepisu w konentarzu #salad #fruit #fresh #sałatka #owoce #jestpysznie #jestpysznieizdrowo #delucious
Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że zachwycają swoim dziwacznym wyglądem. Są one mniejszą i zdecydowanie bardziej uroczą wersją powszechnie znanej dyni. Trochę nawet przypomina ją w smaku, choć ich struktura jest bardziej zwarta i jędrna. Zerwane w bardzo wczesnej fazie wzrostu idealnie nadają się do marynowania. Nabierają wspaniałego smaku swojego słoikowego towarzystwa, czyli zalewy oraz aromatycznych przypraw. Są niezwykle delikatne, zdrowe i wspaniale chrupią! Stanowią świetną alternatywę dla powszechnie znanych konserwowych ogórków. Wprowadzą do Twojej kuchni oryginalną i wyborną przekąskę. Chrup na zdrowie! Marynowane patisony

Link do przepisu w pierwszym komentarzu #marynujemy #przetworydomowe #pysznie #słoiki #przetwory #patison
Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek o ciekawym, ba nawet magicznym smaku. Bo owoce czarnej porzeczki są magiczne! Przeplatają się w nich nuty słodyczy z odrobiną kwaśno-cierpkiego smaku, dzięki czemu finalnie nalewka ma wielowarstwowy smak. Wciąż zachwycam się jej kolorem, bogatym smakiem i wspaniałym aromatem. Nalewka z czarnej porzeczki ma moc i wcale nie chodzi tu o procenty. To przede wszystkim niezłe combo witaminowe, które z pewnością Was rozgrzeje w jesienną słotę, gdy za oknem siąpi deszczem! W każdej kropli można poczuć smak wakacji i ciepłych, słonecznych dni. Wyjątkowy, letni rarytas zamknięty w butelce!  Nalewka z czarnej porzeczki  Link do przepisu w komentarzu #nalewka
#alkohol #owoce #czarnaporzeczka
#blackcurrant #fruit #alcohol
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
30
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz