Walentynki, to szczególny czas okazywania sobie sympatii i miłości. Są idealną okazją na podarowanie najbliższej osobie prezentu od serca. Świetnym pomysłem będzie przygotowanie kruchych, rubinowych ciasteczek. Dodałam do nich garść miłości i szczyptę ciepła i odrobinę słodyczy.
Składniki
- 150 g mąki tortowej
- 150 g mąki krupczatki
- 150 g masła
- 85 g cukru pudru
- 2 żółtka
- ½ cytryny
- czerwony barwnik w płynie
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy zimne masło i pozostałe składniki. Szybko zagniatamy kruche ciasto i owijamy je folia spożywczą. Chłodzimy w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość 3 mm, lekko podsypując mąką. Foremką wycinamy serduszka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 15 minut. Ciastka studzimy na kratce.Smacznego!
Uwagi dodatkowe
- jeżeli używacie barwnika w proszku, należy go rozpuścić w łyżce wody
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Słodkie fantazje
Obok takich pysznych serduszek na pewno nie przejdę obojętnie.