Panna cotta to włoski klasyk wśród deserów znanych na całym świecie, zaraz obok tiramisu czy crème brûlée. Z języka włoskiego panna cotta oznacza dosłownie “gotowana śmietanka”, która dzięki żelatynie zamienia się w delikatną, puszystą piankę. Ziarenka pachnącej wanilii nadają jej niesamowity aromat i smak. Pyszny, lekki deser idealny na każdą okazję!
Porcje: 6
Składniki
Panna Cotta
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 ml pełnego mleka
- 80 g cukru
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 1 laska wanilii
Sos jeżynowy
- 200 g jeżyn
- 2½ łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru*
- 100 ml wody
Przygotowanie
- Do rondelka wlewamy śmietanę oraz mleko. Dodajemy ziarenka wanilii, cukier i mieszając podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. W tym czasie żelatynę zalewamy 3 łyżkami gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Do śmietanki dodajemy rozpuszczona żelatynę i energicznie mieszamy. Silikonowe foremki wypełniamy śmietanką i odstawiamy do ostudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Sos jeżynowy
- Jeżyny przekładamy do rondelka, dodajemy wodę, cukier i gotujemy około 10 minut. W międzyczasie w niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Ugotowane jeżyny blendujemy na mus. Sos jeżynowy przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Do sosu dodajemy żelatynę i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, aż sos zgęstnieje.
- Z foremek wyjmujemy panna cottę. Aby ułatwić wyjmowanie możemy zanurzyć na chwilę foremki w ciepłej wodzie. Deser podajemy z sosem jeżynowym.Buon appetito !
Odnośniki
- * ilość cukru zależy od tego, jak kwaśne są jeżyny
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Nie robiłam w domu tego deseru, więc chętnie to zmienię.
skusiłam się na ten przepis, bo wygląda uroczo i efektownie, muszę go wypróbować <3