• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Ciasteczka, Przepisy  /  12 grudnia, 2014

Waniliowe ciasteczka z Rudolfem

Wędrówki po kuchni
Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Nawet w tym czasie, kiedy wszyscy jesteśmy zabiegani, warto poświęcić chwilę na wspólne pieczenie ciasteczek. Kto nie lubi czasem poczuć się jak dziecko? Fajnie powrócić do czasów dzieciństwa i kreatywnie spędzić czas, dekorując ciasteczka wspólnie z dziećmi! Urocze Rudolfy są bardzo kruche i nie tylko fajnie wyglądają, ale również smakują. Mogą być zarówno słodkim upominkiem jak i ozdobą choinki czy świątecznego stołu.
Przygotowanie45 min.
Gotowanie10 min.
Czas całkowity55 min.
Drukuj
5 from 4 votes
Porcje: 50
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 180 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Dodatkowo

  • 50 g czekolady mlecznej
  • groszki czerwone
  • klej spożywczy

Przygotowanie

  • Do przesianej mąki dodajemy zimne, posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm, delikatnie podsypując mąką.
  • Foremką wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy między ciastkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 8-10 minut. Ciasteczka po wystudzeniu dekorujemy czekoladą. Noski przyklejamy klejem spożywczym.

Uwagi dodatkowe

  • ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce
  • upieczone ciasteczka możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do kilku tygodni

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

Adapted from Moje wypieki

5 2 votes
Article Rating

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasteczka

Nawigacja wpisu

Czekoladowy tort z borówkami
Konfitura z czerwonej cebuli

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 73

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
22 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Miye
Miye
1 rok temu

Jakie śliczniusie! Chociaż u mnie pewnie by zbyt długo nie przetrwały (dzieci).

0
Odpowiedz
Sylwia
Sylwia
1 rok temu

Uwielbiam piec, a więc z pewnością wykorzystam ten przepis na ciasteczka na Boże Narodzenie

0
Odpowiedz
Radosna - Książki jak narkotyk
Radosna - Książki jak narkotyk
1 rok temu

Uwielbiam piec ciastka i próbować nowych przepisów, więc z chęcią skorzystam z tego.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
1 rok temu

Uroczo się prezentują, niby prostota, ale w eleganckim wydaniu. 🙂

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
1 rok temu

a może byc cukier waniliowy zamiast ekstraktu?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  blogierka

Myślę, że raczej wtedy nie będą tak waniliowe 🙂

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
1 rok temu

5 stars
Przepysznie to wygląda z tymi świątecznymi ozdobami. Chętnie schrupiemy takie ciasteczka.

0
Odpowiedz
DeVi
DeVi
1 rok temu

Proste i przyjemne ciasteczka do zrobienia z najmłodszymi – super zabawa i mnóstwo nauki!

0
Odpowiedz
Dominika
Dominika
1 rok temu

jakie fajne! jejku <3 idealne nie tylko dla dzieci 😀

0
Odpowiedz
Sia
Sia
1 rok temu

wyglądają pysznie! uwielbiam piec ciasteczka 🙂

0
Odpowiedz
AKADEMIA NIEMANUDKA
AKADEMIA NIEMANUDKA
1 rok temu

W pierwszej chwili myślałam, że to ciastka na sodzie których nie lubię. Wyglądem trochę podobne ale skoro to inne to chętnie skorzystam z przepisu.

0
Odpowiedz
Irek
Irek
1 rok temu

Jakie one mają słodziutki wygląd. Jadłbym jak oszalały

0
Odpowiedz
Magdalena English4work
Magdalena English4work
1 rok temu

I to mi się podoba! Prosty skład. Prosty przepis i gotowe! Gdy podczas rodzinnych spotkań będą dzieci, to na pewno ucieszą się z tych ciasteczek.

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
1 rok temu

Tak wspaniale wyglądają te ciasteczka, że aż szkoda je potem zjeść. Chyba zrobię do puszki

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Ciekawska Magdalena

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Paula
Paula
1 rok temu

Jakie piękne ciastka! No idealne na teraz :). U mnie dziś przepis na cynamonowe ciastka ale nie są tak piękne jak Twoje 😀

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
1 rok temu

One są takie urocze <3 Robiłyśmy podobne z dwa lata temu i rozdałyśmy jako świąteczne upominki 😉

0
Odpowiedz
Spirulina
Spirulina
1 rok temu

5 stars
Takie małe ciasteczka najlepiej wchodzą 😉 nawet nie wiadomo kiedy, a znikają 🙂

0
Odpowiedz
Szlak Za Szlakiem
Szlak Za Szlakiem
1 rok temu

5 stars
Świetny przepis. Super pomysł na ciasteczka. W dodatku tak pięknie przybrane. Az poczułam magię świąt.

0
Odpowiedz
Wiewiórka w okularach
Wiewiórka w okularach
1 rok temu

5 stars
Przepis prosty jak drut, a jaki efekt! Wow!

0
Odpowiedz
Skucinskaart
Skucinskaart
1 rok temu

Ale fajne świąteczne ciasteczka , ja mi dziś po raz kolejny piekliśmy pierniczki.

0
Odpowiedz
Monika
Monika
1 rok temu

piękne! mam coś własnie ochotę zrobić, moze takie Rudolfy! 🙂

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Chorizo
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy. Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój. Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!  Kluski leniwe.  przepis w 1 komentarzu
#obiad #kluski #kuchniapolska #pysznie #delicious
Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, że dziś Bank Holiday i mam wolne odpaliłam domową piekarnię ❤️ I tak powstał wspaniały chlebek pszrnny na żytnim zakwasie. Niesamowity zapach rozniósł się po domu... #chleb #breadmaking #homemadebread #domowapiekarnia
Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny pod Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny podwieczorek? Te placuszki smakują wyjątkowo o każdej porze dnia. Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze prze-py-szne! Placuszki są jak małe chmurki o cudownym serowym smaku z lekko wyczuwalną cytrynową nutą. Chrupiące i jednocześnie bardzo kremowe. Warto się skusić od czasu do czasu na taką poranną, kulinarną rozpustę, prawda? Cytrynowe placuszki z ricotty

#placuszki #ricotta #jestpysznie #ricottaecioccolato #śniadaniemistrzów #podwieczorek  Link do przepisu w pierwszym komentarzu👇
Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek i makaronu! Prostą i niezwykle smaczną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil! Jest kompozycją kilku niewyszukanych i ogólnodostępnych składników. W towarzystwie pożywnego makaronu znajdziecie delikatne mięso tuńczyka, chrupiący seler naciowy i kilka pysznych dodatków. Sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na lunch czy kolację. Jest idealna na każdą okazję!  #tuna #sałatki #makaron #tuńczyk Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Link do przepisu w 1 komentarzu
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
22
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply