Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta ucierane, Ciasta z owocami, Przepisy, Wypieki  /  28 maja, 2016

Waniliowe ciasto na maślance z truskawkami

Wędrówki po kuchni

 

Pierwsze truskawki, choć jeszcze nie tak słodkie i wygrzane w słońcu jak te czerwcowe, to i tak pyszne. Wykorzystałam je do ciasta, które jest niezwykle proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Podczas pieczenia w domu rozchodzi się niesamowity zapach wanilii i truskawek. Do tego jest wilgotne i smakuje na prawdę wyjątkowo. Do ciasta można wykorzystać ulubione, sezonowe owoce.
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie40 min., min.
Czas całkowity50 min., min.
Drukuj
4.75 from 4 votes
Porcje: 12
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 510 g mąki pszennej
  • 125 ml oleju
  • 250 ml maślanki
  • 220 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

Dodatkowo

  • 250 g truskawek
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę o wymiarach 26x18 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera do białości. Dodajemy olej, maślankę i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Na wierzchu układamy truskawki, skórką do dołu. Ja miałam malutkie truskawki, więc układałam je w całości. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 35-40 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Uwagi dodatkowe

 
 

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

Adapted from Monia miesza i gotuje

4.5 8 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Truskawki

Nawigacja wpisu

Cukinie faszerowane po meksykańsku
Szynka wieprzowa z szynkowaru

Podobne wpisy

Fit ciasto dyniowe
Ciasta ucierane, Na słodko, Przepisy, Wypieki, Zdrowo i Fit  /  2 maja, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 55

Fit ciasto dyniowe

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi
Boże Narodzenie, Ciasta ucierane, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  25 listopada, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 53

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Sernik z sera warzonego z truskawkami
Ponadczasowe przepisy, Przepisy, Serniki na zimno, Serniki pieczone, Wypieki  /  30 lipca, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

Sernik z sera warzonego z truskawkami

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
36 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Radosna - Książki jak narkotyk
Radosna - Książki jak narkotyk
4 lata temu

Moja babcia piekła takie ciasto często, aż sama muszę je zrobić.

0
Odpowiedz
SAWKA
SAWKA
4 lata temu

robię podobne ciasto z nieco innego przepisu

-1
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
4 lata temu

Poezja dla podniebienia:) Skorzystam z przepisu bo znam podobny, ale ten wydaje mi się lepszy:)

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  MangoMania

Bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Radosna
Radosna
4 lata temu

Jakbym widziała ciasto mojej babci. Narobiłaś mi smaka.

0
Odpowiedz
Natalia
Natalia
4 lata temu

4 stars
Wygląda naprawdę przepysznie, często jadłam takie ciasto u babci w dzieciństwie

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
4 lata temu

5 stars
Piękne te Twoje ciasto i pewnie smaczne.
Uwielbiam takie ciasta z owocami…

0
Odpowiedz
Dominika
Dominika
4 lata temu

Wygląda przepysznie.Dobrze że dajesz rady jak uniknąć zakalca.

1
Odpowiedz
Angela
Angela
4 lata temu

Miałam okazję próbować innego ciasta na maślance i było genialne. Z chęcią wypróbuję ten przepis.

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
4 lata temu

Ja zamiast maślanki daję do ciast serwatkę. Bardzo fajnie wychodzą.

0
Odpowiedz
Gosc
Gosc
5 lata temu

5 stars
Cisto n maślance pyszne ja robilam z jabłkami i cynamonem posypanym kruszonką na gorze i też świetnie smakuje

0
Odpowiedz
Karolina / Nasze Bąbelkowo
Karolina / Nasze Bąbelkowo
6 lata temu

Truskawki to moje ulubione owoce i kocham je pod kazda postacia – czy to w ciescie, czy w formie koktajlu, czy tez jedzone na swiezo prosto z krzaczka 🙂

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
6 lata temu

Właśnie takie przepisy kojarzą mi się z latem.

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
4 lata temu
Odpowiedź do  Monika Kilijańska

5 stars
Mnie też, owoce sezonowe i ciasto na maślance, to znaczy, że jest lato 🙂

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
6 lata temu

Wczoraj piekłam podobne ciasto z truskawkami, dziś nie ma po nim śladu

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Anszpi

To znaczy, że smakowało 🙂

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
6 lata temu
Odpowiedź do  Anszpi

Intrygujące z maślanka jeszcze ciasta nie robiłam.

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
6 lata temu

No to mi teraz smaka narobiłaś 🙂 🙂 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
6 lata temu

Musi być pyszne! Szkoda że nie mam piekarnika bo chętnie bym upiekła:)

0
Odpowiedz
SAWKA
SAWKA
6 lata temu

czemu nie przesadzać z ilością owoców? jak już jest ciasto?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  SAWKA

Żeby uniknąć zakalca 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
6 lata temu

Przepis, zapisany 🙂 pozdrawiam

0
Odpowiedz
Jan
Jan
7 lata temu

Super ciasto

0
Odpowiedz
Mada
Mada
7 lata temu

Pysznosci

0
Odpowiedz
Warsztat Podróży
Warsztat Podróży
7 lata temu

Muszę wypróbować!

0
Odpowiedz
Katarzyna R
Katarzyna R
7 lata temu

Przepis brzmi bardzo apetycznie, a i zdjęcie ciekawie się prezentuje…chętnie skorzystam! 😀

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
7 lata temu

Ech na maślance , ma zupełnie inny ciekawszy smak, pycha ,
dobzre ,że jestem pokoalcji , bo mi smaka narobiaś 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
7 lata temu

Narobiłaś mi ochoty na słodkości..:)

0
Odpowiedz
Ta ane
Ta ane
7 lata temu

Akurat nadchodzi sezon na truskawki.

0
Odpowiedz
Kasia | Wysmakowane
Kasia | Wysmakowane
7 lata temu

O ucieranego na maślance jeszcze nie robiłam. Spróbuje

0
Odpowiedz
Renata
Renata
8 lata temu

A czy mogą być mrożone truskawki ??

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 lata temu
Odpowiedź do  Renata

Ja bym chyba nie ryzykowała, gdyż puszczą zbyt dużo wody i ciasto może nie wyrosnąć. Aczkolwiek nie próbowałam 🙂

0
Odpowiedz
Kasia z zamieszana.com
Kasia z zamieszana.com
9 lata temu

Super przepis i dobre rady:) Chętnie wypróbuję

0
Odpowiedz
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
9 lata temu

Pyszności! Uwielbiam takie proste ciacha 🙂

0
Odpowiedz
AGNIESZKA WILK
AGNIESZKA WILK
9 lata temu

Jak tylko pojawiają się miękki owoce to robię podobne, jest szybkie i bardzo smaczne, a z truskawkami to szczególnie! Piękne zdjęcia!

0
Odpowiedz
Aga
Aga
9 lata temu

wszystko super opisane, bore sie do roboty 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
36
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz