Pierwsze truskawki, choć jeszcze nie tak słodkie i wygrzane w słońcu jak te czerwcowe, to i tak pyszne. Wykorzystałam je do ciasta, które jest niezwykle proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Podczas pieczenia w domu rozchodzi się niesamowity zapach wanilii i truskawek. Do tego jest wilgotne i smakuje na prawdę wyjątkowo. Do ciasta można wykorzystać ulubione, sezonowe owoce.
Porcje: 12
Składniki
- 510 g mąki pszennej
- 125 ml oleju
- 250 ml maślanki
- 220 g cukru
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
Dodatkowo
- 250 g truskawek
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę o wymiarach 26x18 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera do białości. Dodajemy olej, maślankę i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Na wierzchu układamy truskawki, skórką do dołu. Ja miałam malutkie truskawki, więc układałam je w całości. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 35-40 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Uwagi dodatkowe
Jak uniknąć zakalca:
- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- przekrojone owoce zawsze układamy skórką do dołu
- owoce po umyciu powinny być osuszone
- nie należy przesadzać z ilością owoców
- ciasta nie należy zbyt długo mieszać. Proszek do pieczenia reaguje z kwaśną maślanką i jeżeli będziemy zbyt długo mieszać bądź też zwlekać z wstawieniem ciasta do piekarnika, ciasto zamiast rosnąć zacznie opadać i z pewnością będzie zakalec
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Monia miesza i gotuje
Moja babcia piekła takie ciasto często, aż sama muszę je zrobić.
robię podobne ciasto z nieco innego przepisu
Poezja dla podniebienia:) Skorzystam z przepisu bo znam podobny, ale ten wydaje mi się lepszy:)
Bardzo polecam 🙂
Jakbym widziała ciasto mojej babci. Narobiłaś mi smaka.
Wygląda naprawdę przepysznie, często jadłam takie ciasto u babci w dzieciństwie
Piękne te Twoje ciasto i pewnie smaczne.
Uwielbiam takie ciasta z owocami…
Wygląda przepysznie.Dobrze że dajesz rady jak uniknąć zakalca.
Miałam okazję próbować innego ciasta na maślance i było genialne. Z chęcią wypróbuję ten przepis.
Ja zamiast maślanki daję do ciast serwatkę. Bardzo fajnie wychodzą.
Cisto n maślance pyszne ja robilam z jabłkami i cynamonem posypanym kruszonką na gorze i też świetnie smakuje
Truskawki to moje ulubione owoce i kocham je pod kazda postacia – czy to w ciescie, czy w formie koktajlu, czy tez jedzone na swiezo prosto z krzaczka 🙂
Właśnie takie przepisy kojarzą mi się z latem.
Mnie też, owoce sezonowe i ciasto na maślance, to znaczy, że jest lato 🙂
Wczoraj piekłam podobne ciasto z truskawkami, dziś nie ma po nim śladu
To znaczy, że smakowało 🙂
Intrygujące z maślanka jeszcze ciasta nie robiłam.
No to mi teraz smaka narobiłaś 🙂 🙂 🙂
Musi być pyszne! Szkoda że nie mam piekarnika bo chętnie bym upiekła:)
czemu nie przesadzać z ilością owoców? jak już jest ciasto?
Żeby uniknąć zakalca 🙂
Przepis, zapisany 🙂 pozdrawiam
Super ciasto
Pysznosci
Muszę wypróbować!
Przepis brzmi bardzo apetycznie, a i zdjęcie ciekawie się prezentuje…chętnie skorzystam! 😀
Ech na maślance , ma zupełnie inny ciekawszy smak, pycha ,
dobzre ,że jestem pokoalcji , bo mi smaka narobiaś 🙂
Narobiłaś mi ochoty na słodkości..:)
Akurat nadchodzi sezon na truskawki.
O ucieranego na maślance jeszcze nie robiłam. Spróbuje
A czy mogą być mrożone truskawki ??
Ja bym chyba nie ryzykowała, gdyż puszczą zbyt dużo wody i ciasto może nie wyrosnąć. Aczkolwiek nie próbowałam 🙂
Super przepis i dobre rady:) Chętnie wypróbuję
Pyszności! Uwielbiam takie proste ciacha 🙂
Jak tylko pojawiają się miękki owoce to robię podobne, jest szybkie i bardzo smaczne, a z truskawkami to szczególnie! Piękne zdjęcia!
wszystko super opisane, bore sie do roboty 🙂