• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Szybkie dania
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta ucierane, Ciasta z owocami, Przepisy  /  28 maja, 2016

Waniliowe ciasto na maślance z truskawkami

Wędrówki po kuchni
Pierwsze truskawki, choć jeszcze nie tak słodkie i wygrzane w słońcu jak te czerwcowe, to i tak pyszne. Wykorzystałam je do ciasta, które jest niezwykle proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Podczas pieczenia w domu rozchodzi się niesamowity zapach wanilii i truskawek. Do tego jest wilgotne i smakuje na prawdę wyjątkowo. Do ciasta można wykorzystać ulubione, sezonowe owoce.
Przygotowanie10 min.
Gotowanie40 min.
Czas całkowity50 min.
Drukuj
4.75 from 4 votes
Porcje: 12
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 510 g mąki pszennej
  • 125 ml oleju
  • 250 ml maślanki
  • 220 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

Dodatkowo

  • 250 g truskawek
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę o wymiarach 26x18 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera do białości. Dodajemy olej, maślankę i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Na wierzchu układamy truskawki, skórką do dołu. Ja miałam malutkie truskawki, więc układałam je w całości. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 35-40 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Uwagi dodatkowe

Jak uniknąć zakalca:
  • wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • przekrojone owoce zawsze układamy skórką do dołu
  • owoce po umyciu powinny być osuszone
  • nie należy przesadzać z ilością owoców
  • ciasta nie należy zbyt długo mieszać. Proszek do pieczenia reaguje z kwaśną maślanką i jeżeli będziemy zbyt długo mieszać bądź też zwlekać z wstawieniem ciasta do piekarnika, ciasto zamiast rosnąć zacznie opadać i z pewnością będzie zakalec
 

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Ucierane ciasto ze śliwkami

Adapted from Monia miesza i gotuje

5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Truskawki

Zobacz wpisy

Cukinie faszerowane po meksykańsku
Szynka wieprzowa z szynkowaru

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 62

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
32 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radosna
Radosna
6 miesięcy temu

Jakbym widziała ciasto mojej babci. Narobiłaś mi smaka.

0
Odpowiedz
Natalia
Natalia
6 miesięcy temu

4 stars
Wygląda naprawdę przepysznie, często jadłam takie ciasto u babci w dzieciństwie

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
6 miesięcy temu

5 stars
Piękne te Twoje ciasto i pewnie smaczne.
Uwielbiam takie ciasta z owocami…

0
Odpowiedz
Dominika
Dominika
6 miesięcy temu

Wygląda przepysznie.Dobrze że dajesz rady jak uniknąć zakalca.

0
Odpowiedz
Angela
Angela
6 miesięcy temu

Miałam okazję próbować innego ciasta na maślance i było genialne. Z chęcią wypróbuję ten przepis.

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
6 miesięcy temu

Ja zamiast maślanki daję do ciast serwatkę. Bardzo fajnie wychodzą.

0
Odpowiedz
Gosc
Gosc
9 miesięcy temu

5 stars
Cisto n maślance pyszne ja robilam z jabłkami i cynamonem posypanym kruszonką na gorze i też świetnie smakuje

0
Odpowiedz
Karolina / Nasze Bąbelkowo
Karolina / Nasze Bąbelkowo
1 rok temu

Truskawki to moje ulubione owoce i kocham je pod kazda postacia – czy to w ciescie, czy w formie koktajlu, czy tez jedzone na swiezo prosto z krzaczka 🙂

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
1 rok temu

Właśnie takie przepisy kojarzą mi się z latem.

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
6 miesięcy temu
Reply to  Monika Kilijańska

5 stars
Mnie też, owoce sezonowe i ciasto na maślance, to znaczy, że jest lato 🙂

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
1 rok temu

Wczoraj piekłam podobne ciasto z truskawkami, dziś nie ma po nim śladu

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Anszpi

To znaczy, że smakowało 🙂

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
1 rok temu
Reply to  Anszpi

Intrygujące z maślanka jeszcze ciasta nie robiłam.

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
1 rok temu

No to mi teraz smaka narobiłaś 🙂 🙂 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
1 rok temu

Musi być pyszne! Szkoda że nie mam piekarnika bo chętnie bym upiekła:)

0
Odpowiedz
SAWKA
SAWKA
1 rok temu

czemu nie przesadzać z ilością owoców? jak już jest ciasto?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  SAWKA

Żeby uniknąć zakalca 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
2 lat temu

Przepis, zapisany 🙂 pozdrawiam

0
Odpowiedz
Jan
Jan
2 lat temu

Super ciasto

0
Odpowiedz
Mada
Mada
2 lat temu

Pysznosci

0
Odpowiedz
Warsztat Podróży
Warsztat Podróży
2 lat temu

Muszę wypróbować!

0
Odpowiedz
Katarzyna R
Katarzyna R
2 lat temu

Przepis brzmi bardzo apetycznie, a i zdjęcie ciekawie się prezentuje…chętnie skorzystam! 😀

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
2 lat temu

Ech na maślance , ma zupełnie inny ciekawszy smak, pycha ,
dobzre ,że jestem pokoalcji , bo mi smaka narobiaś 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
2 lat temu

Narobiłaś mi ochoty na słodkości..:)

0
Odpowiedz
Ta ane
Ta ane
2 lat temu

Akurat nadchodzi sezon na truskawki.

0
Odpowiedz
Kasia | Wysmakowane
Kasia | Wysmakowane
2 lat temu

O ucieranego na maślance jeszcze nie robiłam. Spróbuje

0
Odpowiedz
Renata
Renata
3 lat temu

A czy mogą być mrożone truskawki ??

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Renata

Ja bym chyba nie ryzykowała, gdyż puszczą zbyt dużo wody i ciasto może nie wyrosnąć. Aczkolwiek nie próbowałam 🙂

0
Odpowiedz
Kasia z zamieszana.com
Kasia z zamieszana.com
4 lat temu

Super przepis i dobre rady:) Chętnie wypróbuję

0
Odpowiedz
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
4 lat temu

Pyszności! Uwielbiam takie proste ciacha 🙂

0
Odpowiedz
AGNIESZKA WILK
AGNIESZKA WILK
4 lat temu

Jak tylko pojawiają się miękki owoce to robię podobne, jest szybkie i bardzo smaczne, a z truskawkami to szczególnie! Piękne zdjęcia!

0
Odpowiedz
Aga
Aga
4 lat temu

wszystko super opisane, bore sie do roboty 🙂

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
32
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply