Sernik to popularny i ponadczasowy deser. Polskie serniki znane i lubiane są jednak nie tylko w naszym kraju. Może o tym świadczyć fakt, że przepis na sernik krakowski - nazywany również sernikiem z kratką, znalazł się w jednej z książek kulinarnych jednego z najsłynniejszych cukierników świata - Pierre'a Hermé. Przepisów na serniki jest tyle, ile gospodyń. Różnią się konsystencją jak i dodatkami. Dziś polecam Wam klasyczny, waniliowy sernik z białą czekoladą. Delikatny, kremowy, cudownie pachnący wanilią.
Porcje: 16
Składniki
Spód
- 300 g ciastek zbożowych *
- 60 g masła
- 3 łyżeczki ciemnego kakao
Masa serowa
- 1 kg sera wiaderkowego
- 180 g cukru pudru
- 200 g gęstej śmietany 18%
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 2½ łyżki budyniu waniliowego
- 2 laski wanilii
Polewa czekoladowa
- 200 g białej czekolady
- 180 g masła
Przygotowanie
Spód
- Masło rozpuszczamy, dodajemy kakao i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Ciastka rozdrabniamy przy pomocy blendera. Do ciastek dodajemy masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę ciasteczkową. Równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając ją do spodu i wstawiamy do lodówki.
Masa serowa
- Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier, mąkę, budyń, wanilię i mieszamy. Nie przerywając mieszania dodajemy stopniowo po jednym jajku na przemian ze śmietaną. Mieszamy do połączenia się składników. Ser wykładamy na spód, równamy wierzch i przykrywamy folią alumiową.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C. W tej temperaturze sernik pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150'C i pieczemy kolejne 50-60 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Ostudzony sernik wyjmujemy z piekarnika i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Polewa czekoladowa
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Ciepłą, ale nie gorącą polewę dekorujemy wierzch sernika.
Odnośniki
- * użyłam ciastek degistive
Uwagi dodatkowe
- sernik najlepiej kroić ciepłym nożem z ząbkami, wtedy czekolada nie powinna pękać
- wanilię możemy zastąpić pastą waniliową
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Przez Ciebie mam taką ochotę na sernik że najchętniej wyszłabym do cukierni…
Wygląda pieknie, ale ja nie lubię serników i ich nie jadam. Piekę też tylko jeden, wybrany przepis i to jedyny, jaki czasem zjem. Za to biała czekolada odpada u nas całkiem, więc tym razem z przepisu nie skorzystam. Ale na pewno znajdą się inni chętni. 🙂
O jaaa, jeszcze nie zdążyłam zrobić tego z chałwa, a tu już następny pyszny 🙂 dobrze, ze jest jeszcze Nowy Rok 😀 będzie jak znalazł, przepis zapisany 🙂
Bardzo lubię serniki. Chyba to jedne z moich ulubionych ciast.
Aż wstyd przyznać, ale nigdy nie robiłam takiego prawdziwego sernika . Ten wariant naprawdę mnie kusi 😀 Bo kocham i ser i wanilię i białą czekoladę
No to tym bardziej zachęcam do zrobienia 🙂
Serniki to moja wielka miłość 🙂 Uwielbiam białą czekoladą, zdecydowanie moje smaki i klimaty 🙂
Cudowne połączenie smaków. Też robię sernik z białą czekoladą.
Do sernika nie musisz mnie namawiać, bardzo lubię a na święta owszem mam zamiar zrobić i może nawet pokuszę się o serniczek wg Twojego przepisu. Wygląda wspaniale.
Dziękuję i polecam 🙂
Piękny, takie umiejętności to naprawdę niesamowity dar! Podziwiam, a jak czytam to i sam sernik wcale nie udziwniony, i wydaje się możliwy do zrobienia dla laika, a to wielki atut.
Jest dość prosty, więc można próbować 🙂
Ty mnie kobieto nie kuś sernikiem, bo pożarłabym natychmiast.
Ale gdyby Marek siedział przed nim, to ja nie dostanę nic. To fan serników.
Cudowny, wspaniały i pewnie tak smaczny, jak wszystko u Ciebie. Sernik .
Proszę upiec, zapakować i wysłać 🙂
Cudnie wygląda, prostota w ozdobach a efekt powalający, klasa!
Naprawdę robi wrażenie! Masz może zdjęcia, jak wygląda po przekrojeniu?
Niestety nie mam, już zjedzony 🙂
Już samo zdjęcie sprawiło, że poczułam na niego chęć. Jestem wprawdzie kiepska w pieczeniu (stale wychodzi mi zakalec) ale myślę, że z Twoim serniczkiem sobie poradzę. Wypróbuję przy najbliższej okazji 🙂
Polecam 🙂
uwielbiam serniki, ten musze też zrobić
Ślinka już cieknie, ale nie odważę się na ten krok, bo zawsze zepsuję każdy sernik. 🙂
Nie lubię białej czekolady, ale ten sernik wygląda obłędnie ?
Uwielbiam sernik mojej mamy! Ja nie robię takiego dobrego
Muszę wypróbować ten przepis, bo sernik uwielbiam, a ten na zdjęciu prezentuje się wyjątkowo smakowicie!
Nie przepadam zbytnio za sernikiem. Ale ta biała czekolada jest bardzo zachęcająca 😉
Lubię sernik i lubię białą czekoladę, więc połączenie idealne.
Iwielbiam serniki w każdej ilości
Wyglada rozkosznie
Wygląda super – lubię też taki minimalizm w dekoracji. Zrobię na święta! 🙂
Co za oszczędna dekoracja ,aż zwraca uwagę 🙂
Lubię minimalizm 🙂
Pyszny ale kaloryczne deserek
wygląda przepięknie! Uwielbiam serniki, super przepis na święta
Kocham srniki ale nie umiem ich pięć muszę się nauczyć.