• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Drób, Przepisy  /  6 czerwca, 2015

Wątróbka duszona z warzywami

Wędrówki po kuchni
Niechęć wyniesiona z dzieciństwa sprawia, że wątróbka traktowana jest często jako produkt niższej kategorii, a wręcz tania namiastka mięsa. Kojarzy się z czymś mało wartościowym i niesmacznym. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej, wątróbka nie tylko może, ale wręcz powinna znaleźć swoje miejsce w diecie szczególnie osób aktywnych. Wątróbka jest źródłem wysokojakościowego białka, żelaza, solidnej dawki cynku i bogactwa witamin z grupy B. Ze względu na wysoką zawartość witaminy A, której nadmiar jest toksyczny, nie powinna być spożywana codziennie. Bez wątpienia jednak raz w tygodniu można sobie na porcję tego przysmaku pozwolić bez większych obaw. W szczególności aktywne fizycznie kobiety powinny pamiętać o jej walorach, gdyż w ich wypadku mogą okazać się nieocenione. Klasyczna wątróbka w gęstym, zawiesistym sosie jest wspomnieniem z dzieciństwa, które nie których przyprawia o mdłości. Również za nią nie przepadałam, ale odkąd w naszym domu pojawił się ten przepis, wszystko się zmieniło.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie25 min.
Czas całkowity30 min.
Drukuj
Porcje: 3
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnków
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 1 mały seler
  • 400 g pomidorów pelati
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 łyżek oleju
  • ⅓ łyżeczki papryki ostrej
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy wątróbkę i podsmażamy do momentu, gdy nie będzie widoczna krew. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w półplasterki.
  • Na patelni do duszenia rozgrzewamy pozostały olej, wrzucamy wszystkie warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodajemy zblendowane pomidory, koncentrat pomidorowy oraz wodę. Dusimy kolejne 10 minut. Na samym końcu dodajemy kawałki wątróbki bez tłuszczu, oraz przyprawy. Mieszamy i dusimy wszystko razem około 5 minut. Danie powinno być lekko pikantne, więc nie żałujmy pieprzu. Podajemy na gorąco z tłuczonymi ziemniakami.

Uwagi dodatkowe

  • wątróbkę zawsze solimy pod koniec gotowania, w przeciwnym razie będzie twarda
  • podczas smażenia wątróbki pamiętajmy, aby jej nie przesmażyć. Zbyt długie smażenie sprawi, że wątróbka będzie twarda

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.3 3 votes
Article Rating

Tagi

  • Drób
  • Kuchnia polska

Nawigacja wpisu

Sałatka pieczarkowa z zielonym groszkiem
Ciasto czekoladowo-kokosowe

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 94

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 74

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
24 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Candy Pandas
Candy Pandas
3 lat temu

My w dzieciństwie zawsze lubiłyśmy wątróbkę 😀

0
Odpowiedz
kulinarna gosia
kulinarna gosia
3 lat temu

Lubię wątróbkę w każdej postaci 🙂

0
Odpowiedz
Bea
Bea
3 lat temu

Oj ta ja z tych co nie lubią. Nie pasuje mi zapach, ale nie tylko z wątróbką mam taki problem.

0
Odpowiedz
Bookendorfina Izabela Pycio
Bookendorfina Izabela Pycio
3 lat temu

W takiej odsłonie przygotowuję często rybę, ale wątróbkę jeszcze nie, zatem chętnie wypróbuję, może nam zasmakuje. 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Bookendorfina Izabela Pycio

Zachęcam do spróbowania 🙂

0
Odpowiedz
Kiniacz
Kiniacz
3 lat temu

Ja ostatnio staram się nie jeść mięsa ani tego typu rzeczy z przyczyn zdrowotnych, ale Twój post mi w tym nie pomaga, bo to co przygotowałaś wygląda to mega smacznie!! Pozdrawiam 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 lat temu

nie dla mnie, bo nie lubię wątróbki 🙁

0
Odpowiedz
Bogumiła
Bogumiła
3 lat temu

Mnie chyba nic nie przekona do wątróbki, nawet to, choć ładnie wygląda 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
3 lat temu

Nie lubię wątróbki, nie mogę się przemóc, żeby ją zjeść. Ale zaproponuję mamie ten przepis, bo lubi wątróbkę 😉

0
Odpowiedz
FUN Broker
FUN Broker
3 lat temu

Nie ma tu żadnych wegan, czy bretarian? To się przyznam: uwielbiam wątróbkę. Jeju, aż mi ślinka leci, jak sobie przypomnę, bo baaardzo dawno jadłam. Nie kupuję w sklepie mięsa – tylko dary od rodziny ze wsi. I wierzcie – nic nie da się porównać, ze smakiem świeżonki…

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
4 lat temu

Nie przepadam za wątróbką, ale za to moi rodzice ją uwielbiają. Podeślę im ten przepis 😉

0
Odpowiedz
Jull Krajewska
Jull Krajewska
4 lat temu

Przepis idealny dla mojego męża 🙂 On uwielbia wątróbkę 🙂

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
4 lat temu

Córka uwielbia ale w takiej wersji jeszcze nie robiłam jutro kupie i zrobimy.

0
Odpowiedz
Kinga Ćwięka
Kinga Ćwięka
4 lat temu

Mniam, uwielbiam całą sobą!!! Zapewne dziwna jestem ale kocham wątróbkę.

0
Odpowiedz
Anka z przetartych szlaków
Anka z przetartych szlaków
4 lat temu

Uwielbiam wątróbkę w każdej postaci. Chętnie przetestuję przepis.
Choć nie zgodzę się z tym, że „niechęć wyniesiona z dzieciństwa” 🙂 Moje dziecko od małego miało przemycaną wątróbkę w posiłkach i teraz zjada bez większych fanaberii. Choć przepisy są różne i nie każdy smakuje tak samo…

0
Odpowiedz
Monika
Monika
4 lat temu

Ja akurat uwielbiam watrobke, najczesciej przyzadzam z cebulka i jablkiem z dodatkiem bialego wina – klasyk, ale ten przepis chetnie przestestuje <3

0
Odpowiedz
Holly
Holly
4 lat temu

Ja ją bardzo lubię, Ale w klasycznej wersji.

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
4 lat temu

Ni właśnie ja przez ta traumę dzieciństwa wciąż na wątróbkę nie mogę patrzeć 🙁 może jednak czas wreszcie spróbować. Trochę lat minęło 😉

0
Odpowiedz
momandlilgirl.pl
momandlilgirl.pl
4 lat temu

Mój mąż dałby się posiekać za takie danie 😀

0
Odpowiedz
aldia.arcadia
aldia.arcadia
4 lat temu

Mniam to musi byc pyszn e 😉

0
Odpowiedz
Holly
Holly
4 lat temu

Bardzo lubię wątróbkę, ale takiej wersji smakowej jeszcze nie próbowałam.

0
Odpowiedz
Izabela
Izabela
4 lat temu

Ojej! Watróbka z warzywami… Niby tak oczywiste, a jeszcze nigdy na taki sposób podania nie wpadłam. Zawsze tylko duszona z cebulką. Dzięki za przepis!

0
Odpowiedz
Monika
Monika
5 lat temu

Kocham watrobke i chetnie zrobie ja z Twojego przepisu <3

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
5 lat temu

U mnie wątróbkę robi mój mąż, jest mistrzem. Muszę mu pokazać przepis.

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich soczysty, słodki smak z lekką nutą kwasowości. Zanurzone w gęstym, delikatnym, wiśniowym żelu smakują nieziemsko. Frużelina wiśniowa jest wspaniałym, owocowym dodatkiem do kremowego sernika, chrupiących gofrów, lodów i do czego jeszcze tylko zapragniecie. Choć przyznam, że lubię wyjadać ją łyżeczką wprost ze słoiczka. No cóż, trudno się powstrzymać. Wyjątkowo smakuje zimową porą, kiedy mróz na szybach maluje piękne wzory. Jest, jak pachnące wspomnienie lata. Nie może zabraknąć jej w mojej słoiczkowej spiżarni! Frużelina wiśniowa

Link do przepisu w komentarzu #wiśnie #pysznie #cherry #przetworydomowe #delicious #frużelina
Lato trwa w najlepsze! Ogród przybiera sierpniowe Lato trwa w najlepsze! Ogród przybiera sierpniowe barwy. Na tyczkach niespiesznie dojrzewają mięsiste pomidory. Ogórki wiją się po spragnionej deszczu ziemi. Obok malinowego zagajnika dojrzewają soczyste wiśnie i morele. Trzeba korzystaćz tych sezonowych pyszności ile się da! Co powiecie na sałatkę pachnącą latem, pełną owocowego smaku? Na jednym talerzu przeplata się tyle wspaniałych barw, tekstur i kontrastujących ze sobą smaków. To lekka, kolorowa i orzeźwiająca bomba witaminowa. Podana z dobrze schłodzonym dressingiem, wspaniale orzeźwia i fantastycznie smakuje. Zasmakuj lata, póki trwa! Letnia sałatka z dressingiem brzoskwiniowym

Link do przepisu w konentarzu #salad #fruit #fresh #sałatka #owoce #jestpysznie #jestpysznieizdrowo #delucious
Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że zachwycają swoim dziwacznym wyglądem. Są one mniejszą i zdecydowanie bardziej uroczą wersją powszechnie znanej dyni. Trochę nawet przypomina ją w smaku, choć ich struktura jest bardziej zwarta i jędrna. Zerwane w bardzo wczesnej fazie wzrostu idealnie nadają się do marynowania. Nabierają wspaniałego smaku swojego słoikowego towarzystwa, czyli zalewy oraz aromatycznych przypraw. Są niezwykle delikatne, zdrowe i wspaniale chrupią! Stanowią świetną alternatywę dla powszechnie znanych konserwowych ogórków. Wprowadzą do Twojej kuchni oryginalną i wyborną przekąskę. Chrup na zdrowie! Marynowane patisony

Link do przepisu w pierwszym komentarzu #marynujemy #przetworydomowe #pysznie #słoiki #przetwory #patison
Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek o ciekawym, ba nawet magicznym smaku. Bo owoce czarnej porzeczki są magiczne! Przeplatają się w nich nuty słodyczy z odrobiną kwaśno-cierpkiego smaku, dzięki czemu finalnie nalewka ma wielowarstwowy smak. Wciąż zachwycam się jej kolorem, bogatym smakiem i wspaniałym aromatem. Nalewka z czarnej porzeczki ma moc i wcale nie chodzi tu o procenty. To przede wszystkim niezłe combo witaminowe, które z pewnością Was rozgrzeje w jesienną słotę, gdy za oknem siąpi deszczem! W każdej kropli można poczuć smak wakacji i ciepłych, słonecznych dni. Wyjątkowy, letni rarytas zamknięty w butelce!  Nalewka z czarnej porzeczki  Link do przepisu w komentarzu #nalewka
#alkohol #owoce #czarnaporzeczka
#blackcurrant #fruit #alcohol
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
24
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz