• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Drób, Przepisy, Szybkie dania  /  30 lipca, 2014

Wątróbka w sosie słodko-ostrym

Wędrówki po kuchni
Tak wiem, że nie wszyscy za nią przepadają. Niechęć wyniesiona z dzieciństwa sprawia, że trudno się do niej przekonać. Jak ją odczarować i sprawić by na dźwięk tego słowa niektórym z nas nie krzywiły się miny? Zachęcam Was do spróbowania wątróbki w mojej wersji, która niczym nie przypomina tej z dzieciństwa, ani smakiem, ani wyglądem. Dobrze przyrządzona, smaczna i delikatna wątróbka z pewnością zaspokoi najbardziej wymagające podniebienie.
Przygotowanie10 min.
Gotowanie30 min.
Czas całkowity40 min.
Drukuj
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 700 g wątróbki drobiowej
  • 50 g rodzynek
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oliwy
  • około 200 ml wody
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i odsączamy na sicie z wody. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni do duszenia rozpuszczamy masło z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i podsmażamy od czasu do czasu mieszając do momentu, aż będzie szklista i miękka. Następnie dodajemy wodę, miód, koncentrat i rodzynki. Wszystko razem mieszamy i dusimy dalej na małym ogniu około 10 minut.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy resztę oliwy. Obsmażamy wątróbkę z każdej strony do momentu, aż nie będzie wypływała z niej krew. Wątróbkę dodajemy do cebuli (bez tłuszczu). Dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy na małym ogniu około 10-15 minut, aż sos się zredukuje. Jeżeli sos za bardzo odparuje, możemy dodać odrobinę wody. Pamiętajmy, że danie powinno być lekko pikantne. Podajemy najlepiej z ziemniakami.
    Smacznego!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.5 2 votes
Article Rating

Tagi

  • Drób

Nawigacja wpisu

Drożdżówki z truskawkami
Zupa meksykańska

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 94

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 74

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
32 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agaman
Agaman
1 rok temu

Wątróbka to nie moj klimat,ale ten sos to na pewno wyprobuje 😉

0
Odpowiedz
Donna
Donna
1 rok temu

O nie, wątróbki nie lubię pod żadną postacią 🙁 nie przekonam się do niej 😀

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
1 rok temu

Nigdy nie jadłyśmy tak przygotowanej wątróbki 😉 W ogóle wątróbkę to jadłyśmy może maksymalnie 3 razy w życiu 😀

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
1 rok temu

Uwielbiam wątróbkę, zwłaszcza z cebulką i jabłkiem, raz w tygodniu ją przygotowuję tylko dla siebie, bo reszta rodziny za nią nie przepada.

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
1 rok temu

Fajna pomysl dla miesożerców 😉

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
1 rok temu

My uwielbiamy wątróbkę. Ten pomysł też mi się podoba.

0
Odpowiedz
Imga
Imga
3 lat temu

Uwielbiam watrobke, a czy mozna w ten sposob przygotowac rowniez watrobke wieprzowa

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Imga

Myślę, że można spróbować 🙂

0
Odpowiedz
konfettitime
konfettitime
3 lat temu

Wygląda bardzo apetycznie, chętnie wypróbuje.

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
3 lat temu

Wątróbka nigdy źle mi się nie kojarzyła:)

0
Odpowiedz
Ami-chan
Ami-chan
3 lat temu

Ciekawy przepis na tą wątróbkę. Ogólnie tylko podpiekam na cebulce. W sosie nie próbowałam.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Ami-chan

Polecam spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
3 lat temu

Lubię wątróbkę, mój mąż robi pyszną.

0
Odpowiedz
Olga
Olga
3 lat temu

Sos słodko-kwaśny bardzo lubię, ale za wątróbką nie przepadam…

0
Odpowiedz
magda
magda
3 lat temu

O nie, wszystko byle nie wątróbka! ble 😛

0
Odpowiedz
Odjechanestudia
Odjechanestudia
3 lat temu

Niestety ale dla wątróbki stanowcze nie

0
Odpowiedz
Holly
Holly
3 lat temu

Ja bardzo lubię, ale w klasycznym wydaniu.

0
Odpowiedz
AnteBlonde
AnteBlonde
3 lat temu

to może być naprawdę dobre:)

0
Odpowiedz
NaturalnieAndzia
NaturalnieAndzia
3 lat temu

Kolejne pyszności. Robisz mi smaka a ja właśnie jadę do pracy

0
Odpowiedz
Kamil
Kamil
3 lat temu

Wygląda ciekawie, i myślę że może być smakowita. Napewno spróbuję odtworzyć przepis.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  Kamil

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Kaśka
Kaśka
4 lat temu

Wątróbka wyszła pyszna:-)
Dziękuje za świetny przepis
Pozdrawiam

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
4 lat temu
Reply to  Kaśka

Cieszę się, że smakowało. Jeśli posiadasz zdjęcie, to możesz wysłać do mnie, dodam do galerii 🙂 Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Szaman
Szaman
4 lat temu

A co to te czerwone kulki? Ziarenka pieprzu? Już się podjarałem, że to czstki granata albo żurawina :<

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
4 lat temu
Reply to  Szaman

Tak, ziarenka pieprzu 😉

0
Odpowiedz
Iwona Kmita
Iwona Kmita
4 lat temu

Lubię wątróbkę i zamierzam sprawdzić twój przepis. Może nawet dzisiaj:)

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
4 lat temu
Reply to  Iwona Kmita

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
4 lat temu

Słyszałam kiedyś legendę, że podobno można przyrządzić smaczną wątróbkę…ale nie mam odwagi tego sprawdzać 😉

0
Odpowiedz
Sikoreczka
Sikoreczka
4 lat temu

Bardzo lubię wątróbkę 🙂 spróbuje przyrządzić ten przepis. Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Artur
Artur
4 lat temu

Niam niam, wygląda apetycznie.

0
Odpowiedz
Natalia
Natalia
5 lat temu

ciekawa odskocznia 🙂

0
Odpowiedz
Katarzyna R
Katarzyna R
5 lat temu

Cóż, przyznam szczerze, że naprawdę nie lubię wątróbki… Chyba się nie skuszę

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich soczysty, słodki smak z lekką nutą kwasowości. Zanurzone w gęstym, delikatnym, wiśniowym żelu smakują nieziemsko. Frużelina wiśniowa jest wspaniałym, owocowym dodatkiem do kremowego sernika, chrupiących gofrów, lodów i do czego jeszcze tylko zapragniecie. Choć przyznam, że lubię wyjadać ją łyżeczką wprost ze słoiczka. No cóż, trudno się powstrzymać. Wyjątkowo smakuje zimową porą, kiedy mróz na szybach maluje piękne wzory. Jest, jak pachnące wspomnienie lata. Nie może zabraknąć jej w mojej słoiczkowej spiżarni! Frużelina wiśniowa

Link do przepisu w komentarzu #wiśnie #pysznie #cherry #przetworydomowe #delicious #frużelina
Lato trwa w najlepsze! Ogród przybiera sierpniowe Lato trwa w najlepsze! Ogród przybiera sierpniowe barwy. Na tyczkach niespiesznie dojrzewają mięsiste pomidory. Ogórki wiją się po spragnionej deszczu ziemi. Obok malinowego zagajnika dojrzewają soczyste wiśnie i morele. Trzeba korzystaćz tych sezonowych pyszności ile się da! Co powiecie na sałatkę pachnącą latem, pełną owocowego smaku? Na jednym talerzu przeplata się tyle wspaniałych barw, tekstur i kontrastujących ze sobą smaków. To lekka, kolorowa i orzeźwiająca bomba witaminowa. Podana z dobrze schłodzonym dressingiem, wspaniale orzeźwia i fantastycznie smakuje. Zasmakuj lata, póki trwa! Letnia sałatka z dressingiem brzoskwiniowym

Link do przepisu w konentarzu #salad #fruit #fresh #sałatka #owoce #jestpysznie #jestpysznieizdrowo #delucious
Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że zachwycają swoim dziwacznym wyglądem. Są one mniejszą i zdecydowanie bardziej uroczą wersją powszechnie znanej dyni. Trochę nawet przypomina ją w smaku, choć ich struktura jest bardziej zwarta i jędrna. Zerwane w bardzo wczesnej fazie wzrostu idealnie nadają się do marynowania. Nabierają wspaniałego smaku swojego słoikowego towarzystwa, czyli zalewy oraz aromatycznych przypraw. Są niezwykle delikatne, zdrowe i wspaniale chrupią! Stanowią świetną alternatywę dla powszechnie znanych konserwowych ogórków. Wprowadzą do Twojej kuchni oryginalną i wyborną przekąskę. Chrup na zdrowie! Marynowane patisony

Link do przepisu w pierwszym komentarzu #marynujemy #przetworydomowe #pysznie #słoiki #przetwory #patison
Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek o ciekawym, ba nawet magicznym smaku. Bo owoce czarnej porzeczki są magiczne! Przeplatają się w nich nuty słodyczy z odrobiną kwaśno-cierpkiego smaku, dzięki czemu finalnie nalewka ma wielowarstwowy smak. Wciąż zachwycam się jej kolorem, bogatym smakiem i wspaniałym aromatem. Nalewka z czarnej porzeczki ma moc i wcale nie chodzi tu o procenty. To przede wszystkim niezłe combo witaminowe, które z pewnością Was rozgrzeje w jesienną słotę, gdy za oknem siąpi deszczem! W każdej kropli można poczuć smak wakacji i ciepłych, słonecznych dni. Wyjątkowy, letni rarytas zamknięty w butelce!  Nalewka z czarnej porzeczki  Link do przepisu w komentarzu #nalewka
#alkohol #owoce #czarnaporzeczka
#blackcurrant #fruit #alcohol
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
32
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz