• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kulinarne ciekawostki i porady  /  24 marca, 2020

Weganizm, a wegetarianizm – różnice i podobieństwa

Materiał zewnętrzny

Dieta odgrywa bardzo ważną rolę w życiu człowieka. Dostarczając organizmowi niezbędnych składników odżywczych, prawidłowo się rozwijamy i funkcjonujemy. Coraz więcej osób w naszym kraju zwraca uwagę na to, co je. Bardzo często wybieramy zdrowsze alternatywy dla produktów przetworzonych. Do najpopularniejszych diet należy niewątpliwie weganizm i wegetarianizm. Jednak, czym różnią się te dwa sposoby żywienia? Jakie są podobieństwa? Przeczytaj poradnik i dowiedz się więcej!

Czym jest dieta wegetariańska?

Wegetarianizm to świadome i celowe wyłączenie z diety mięsa, w tym ryb i owoców morza. Dotyczy to również innych produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak smalec czy żelatyna. Wegetarianizm może zostać wybrany z powodów moralnych, etycznych, ekologicznych bądź po prostu zdrowotnych. Dieta bezmięsna jest odpowiednia dla ludzi w każdym wieku. Wegetarianie najchętniej spożywają owoce i warzywa. Dieta obejmuje również produkty zbożowe i tłuszczowe. Klasyczny wegetarianizm dopuszcza jedzenie produktów odzwierzęcych, tj. mleko czy jajka.

Dobrze zbilansowany jadłospis dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Urozmaicając swoje codzienne żywienie zmniejszamy niebezpieczeństwo, że eliminując mięso z diety, zabraknie pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto podkreślić, że bycie wegetarianinem często nie ogranicza się tylko do nie jedzenia mięsa, ale także wiąże się z podejmowaniem działania na rzecz obrony praw zwierząt, zapobiegania problemu głodu na świecie oraz wspieraniem organizacji ekologicznych. Wegetarianin nie kupuje kosmetyków, które były testowane na zwierzętach lub zawierają składniki pochodzenia zwierzęcego. Wśród osób prowadzących ten styl życia popularne są kosmetyki domowego wyrobu.

Na czym polega weganizm?

Weganizm to restrykcyjna odmiana wegetarianizmu. Weganie oprócz nie spożywania mięsa, nie przyjmują także produktów pochodzenia zwierzęcego, do których należą jajka oraz nabiał. Mimo, że dieta ta jest bardzo ścisła, jej miłośnikami są nie tylko ekolodzy oraz osoby pragnące prowadzić zdrowy styl życia, ale również chcące schudnąć oraz poprawić stan zdrowia. Rzeczywiście, dieta wegańska pomaga zwalczać wiele schorzeń i chorób, zwłaszcza cywilizacyjnych. Ponadto, przyczynia się do utraty zbędnych kilogramów. Jednak należy mieć na uwadze, iż jest ona bardzo ograniczona, a zarazem restrykcyjna, co oznacza, że dieta wegańska nie jest przeznaczona dla każdego.

Weganizm zakłada przyjmowanie produktów wyłącznie pochodzenia roślinnego. U podstawy piramidy żywieniowej wegan znajdują się zboża, takie jak pszenica, ryż, żyto, proso, owies oraz owoce i warzywa. Dla diety wegańskiej kluczowe są również rośliny strączkowe, orzechy, grzyby, rośliny oleiste (siemię lniane, słonecznik, sezam, pestki dyni) oraz glony morskie. Alternatywą dla mleka koziego bądź krowiego jest mleko sojowe lub ryżowe. Z kolei ser zastępowany jest tofu, czyli serem twarogowym otrzymywanym z mleka sojowego. Niektórzy weganie rezygnują z jedzenia miodu. Ograniczają również spożycie cukru, kawy i herbaty. Istotny jest także sposób przygotowania potraw. O ile to możliwe, należy jeść produkty surowe. Wprawdzie dopuszczalne jest gotowanie, jednak warto pamiętać, że obróbka termiczna zmniejsza zawartość witamin i składników mineralnych w pożywieniu.

Podobieństwa między weganizmem a wegetarianizmem

Nie ulega wątpliwości, że weganizm i wegetarianizm mają ze sobą wiele wspólnego. Tak naprawdę weganizm jest konserwatywną odmianą wegetarianizmu. Zarówno weganie, jak i wegetarianie nie spożywają mięsa i produktów odzwierzęcych pochodzących z uboju. Mięso, drób, ryby, żelatyna i smalec to produkty, które kategorycznie wykluczone są z obu diet. Jadłospis zwolenników poszczególnych grup żywieniowych jest zatem bardzo podobny. Opiera się przede wszystkim na spożywaniu warzyw i owoców pod różną postacią. Białko zwierzęce jest zastępowane białkiem roślinnym zawartym w roślinach strączkowych oraz nasionach. Natomiast niezbędnych tłuszczy oraz kwasów tłuszczowych dostarczają najczęściej orzechy i oleje roślinne.

Badania pokazują, że zarówno dietę wegańską, jak i wegetariańską charakteryzuje niska zawartość tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Prawidłowo zaplanowana dieta bogata jest w duże ilości witamin, minerałów, błonnika oraz zdrowych składników odżywczych. Z kolei jej niewłaściwe zastosowanie sprawia, że może być uboga w żelazo, wapń, cynk i witaminę D. Według raportu Amerykańskiej Akademii Żywienia i Dietetyki dieta wegańska i wegetariańska jest uznawana za zdrową, tylko wtedy, jeżeli jest dobrze opracowana. Lekarze zwracają szczególną uwagę, aby osoby stosujące którąkolwiek z diet, dbały o odpowiednie dostarczanie organizmowi żelaza, wapnia, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D i B12. Ważne, aby wybierać wysokojakościowe produkty, od cenionych dostawców. Sprawdź, jakie produkty sprawdzą się najlepiej, kupuj w renomowanych sklepach i zadbaj o prawidłowe odżywianie.

Różnice

Choć mogłoby się wydawać, że weganizm i wegetarianizm wiele łączy, to zachodzi między nimi jedna zasadnicza różnica. Osoby w diecie wegetariańskiej posuwają się o krok dalej i całkowicie rezygnują z produktów odzwierzęcych. W lodówce weganina z pewnością nie znajdziesz mleka, jajek, masła bądź sera. Weganie nie jedzą również miodu. Wybory wegan mają znacznie szerszy, często etyczny wymiar, który wychodzi poza zwykłe zasady żywieniowe. To styl życia, który przede wszystkim na celu dbałość o dobrostan zwierząt. Wówczas człowiek musi mieć pewność, że przy produkcji artykułów spożywczych lub kosmetyków nie ucierpiało żadne zwierzę. Zakupy wegan są bez wątpienia zdecydowanie bardziej przemyślane, wymagają większych poszukiwań, a bardzo często wiąże się z koniecznością szukania poszczególnych produktów w internecie. Warto poznać produkty wegańskie w sklepie ze zdrową żywnością Delikatesy z Natury. Bycie weganinem oznacza także unikanie i piętnowanie rozrywek, które bezpośrednio krzywdzą zwierzęta wyłącznie dla ludzkich przyjemności. Zalicza się do nich m.in cyrk, zoo i polowanie. Nie da się ukryć, że weganizm wymaga znacznie więcej wysiłku i zaangażowania. Zazwyczaj jednak wegetarianizm jest pierwszym krokiem do tego, by finalnie przejść na weganizm.

Dlaczego warto przejść na dietę wegetariańską lub wegańską?

Nasza świadomość w kwestii zdrowia nieustannie wzrasta, a diety wegetariańskie i wegańskie zyskują coraz więcej zwolenników. Jeszcze do niedawna badania nad wpływem diety wegetariańskiej na zdrowie opierały się na sprawdzaniu niedoborów żywieniowych, które mogłyby powstać przy takim trybie życia. Dziś istnieją dowody potwierdzające, że dieta bezmięsna ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. W porównaniu do mięsożerców, grupa wegetarian spożywa znacznie mniej tłuszczów nasyconych i cholesterolu, a więcej witaminy C, kwasu foliowego, potasu, magnezu i innych związków aktywnych biologicznie. W rezultacie osoby te mają lepszy profil lipidowy, a co za tym idzie niższe ciśnienie tętnicze we krwi oraz niższy współczynnik masy ciała, co przyczynia się do lepszego stanu zdrowia. Dieta roślinna obniża ryzyko wystąpienia chorób serca, nowotworów oraz cukrzycy typu II. Setki badań potwierdzają skuteczność stosowania diety bogatej w świeże warzywa i owoce w profilaktyce antynowotworowej.

Dieta bezmięsna jako klucz do zdrowia

Niewątpliwie każda dieta wymaga wysiłku i wiedzy żywieniowej tak, aby była odpowiednio zbilansowana. Osobom rozważającym zmianę stylu żywienia zaleca się rozwagę i stopniowe przechodzenie na nieco inny jadłospis. Opracowanie wegetariańskiego menu z pewnością nie jest łatwe. Wymaga szerokiej wiedzy na ten temat. Jak już zostało wspomniane, dieta bezmięsna obniża ryzyko cukrzycy, chorób serca i nowotworów. Jeśli zdecydujesz się przejść na dietę wegetariańską, rozpocznij swoją przygodę od konsultacji z doświadczonym dietetykiem. Specjalista w dokładny sposób wytłumaczy Ci, jak łączyć produkty oraz dostosuje jadłospis do Twoich potrzeb. Podpowie także, jak wybrać suplementację i jakie produkty spożywcze najlepiej wybierać. Kluczem do zdrowia jest odpowiednie zbilansowanie oraz poważne podejście.

Podsumowanie

Dieta wegetariańska i wegańska nieustannie zyskują na popularności. Należą do zdrowych, aczkolwiek restrykcyjnych sposobów odżywiania oraz wymagają bardzo dużej świadomości potrzeb swojego organizmu. Kluczem do sukcesu jest wybieranie żywności najwyższej jakości. Chodzi tutaj o spożywanie warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych oraz orzechów i oleju roślinnego. Wegetarianie odrzucają mięso oraz ryby, a weganie dodatkowo wszelkie produkty pochodzące od zwierząt, w tym miodu.

0 0 vote
Article Rating

Zobacz wpisy

Mój pierwszy wywiad
Odmiany daktyli oraz warunki ich przechowywania

Podobne wpisy

„Uczucie pisane smakiem ciasta”. Jak przygotować pyszny tort z okazji Walentynek?
Kulinarne ciekawostki i porady  /  30 stycznia, 2020
Materiał zewnętrzny  /  Komentarze: 20

„Uczucie pisane smakiem ciasta”. Jak przygotować pyszny tort z okazji Walentynek?

Jak zacząć przygodę z Yerba Mate?
Kulinarne ciekawostki i porady  /  13 marca, 2020
Materiał zewnętrzny  /  Komentarze: 17

Jak zacząć przygodę z Yerba Mate?

Catering dietetyczny – nie tylko dla zabieganych
Kulinarne ciekawostki i porady  /  18 lutego, 2020
Materiał zewnętrzny  /  Komentarze: 14

Catering dietetyczny – nie tylko dla zabieganych

Subscribe
Powiadom o
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
9 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Koralina
1 rok temu

to nawet nie są subtelne różnice tylko kamienie milowe 😉 o ile wegetarianizm jest dla mnie kuszący tak nie zdecydowałabym się na weganizm

0
Odpowiedz
Marta
1 rok temu

Żadna z tych diet nie jest dla mnie, nie wyobrażam sobie, że mam całkiem zrezygnować z moich ulubionych serów czy mięsa.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
1 rok temu

A jednak tradycjonalistka, jem wszystko, ale z uwzględnieniem potrzeb organizmu.

0
Odpowiedz
Instytutdesignu
Instytutdesignu
1 rok temu

Na wegetariańskiej diecie może dałabym radę, ale na wegańskiej no way 😜

0
Odpowiedz
Beata punktsiedzenia.pl
1 rok temu

Weganizm i wegetarianizm to jak dwa różne światy. Próbowałam weganizmu przez kilka tygodni i nie dałam rady – możliwość zjedzenia twarożku czy żółtego sera to jednak skarb 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Beata punktsiedzenia.pl

Jak ja bardzo Cię rozumiem 🙂

0
Odpowiedz
Akacja
1 rok temu

O ile dieta wegetariańska do mnie przemawia, o tyle wegańska już nie. Kocham mleko jajka i miód. Miałabym prpblem z odstawieniem tych produktów.

0
Odpowiedz
justyna
1 rok temu

Urozmajcam dietę wieloma warzywami i owocami. Lubię ryby… ale nie wyobrażam sobie zupełnego zrezygnowania z mięsa. Raz na jakiś czas lubię zjeść coś tłustego i mięsnego 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  justyna

To zupełnie tak jak ja 🙂

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szparagi
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
#FB9072 Włochy to kraj, który kojarzy mi się z #FB9072 Włochy to kraj, który kojarzy mi się z hałasującymi cykadami, dobrym winem i wspaniałą kuchnią, która zachwyca różnorodnością smaków, dbałością o każdy składnik, a przede wszystkim prostotą. I właśnie tę prostotę uwielbiam. Dzisiejsze danie to kompozycja kilku prostych składników, z których powstało niebywale pyszne danie. Aromatyczny, maślany sos cytrynowy, solidnie doprawiony świeżo mielonym pieprzem, cudownie otula makaron, który w połączeniu z delikatnym mięsem łososia wynosi danie w inny wymiar pyszności. Dodatek świeżych liści czosnku niedźwiedziego nadaje daniu niezwykłej lekkości i świeżości. Zaskakujący smak, który z pewnością poczujecie w każdym kęsie! 
Makaron z łososiem w sosie cytrynowym z czosnkiem niedźwiedzim

Link w bio 😍 #salomon
#łosoś #wildgarlic #pasta #makaron #czosnekniedźwiedzi #lemonpasta #lemon #cytryna🍋 #omnomnom #jestpysznie #deliciouse
Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność stała się popularna, a z nią orkisz. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Jednak nie spotkałam w sklepach chleba wypiekanego w 100% z mąki orkiszowej. Przeważnie są to wypieki z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, ze znaczną przewagą mąki zwykłej pszennej. Dlatego warto w domu upiec prawdziwy, orkiszowy bochenek chleba - pięknie pachnący, z chrupiącą skórką i niesamowitą strukturą.  Chleb orkiszowy 
https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/chleb-orkiszowy/ #bread
#homemadebread #chleb #domowychleb #chleborkiszowy
Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkano Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkanocne nie istnieją! Są ozdobą wielkanocnego stołu i w różnych odsłonach goszczą w każdym polskim domu. Wraz z pierwszym tchnieniem wiosny w lasach pojawia się czosnek niedźwiedzi, zwany również czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. To roślina, której właściwości były już cenione w średniowieczu. Wierzono, że był on pierwszym posiłkiem niedźwiedzi budzących się ze snu zimowego - stąd nazwa rośliny. Drzemie w niej potężna moc lecznicza. Substancje zawarte w jej zielonych liściach posiadają fenomenalne korzyści zdrowotne. W Polsce roślina ta jest pod ochroną, można pozyskać czosnek jedynie z własnej hodowli. W Irlandii Północnej na szczęście można korzystać z tych dobrodziejstw do woli. O tej porze roku ogromne łany czosnku pokrywają niemalże całą powierzchnię ściółki leśnej. Spacerując po lesie unosi się delikatny zapach czosnku. Nasz ostatni spacer zaowocował właśnie pomysłem na tą przystawkę. Jeśli tylko uda Wam się zdobyć tą niebywale zdrową i smaczną roślinę - koniecznie spróbujcie. Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim

Link w bio #jajka #wildgarlic #czosnekniedzwiedzi #wielkanoc #easter #deliciouse
Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocn Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocne

Link do przepisu znajdziecie w bio  #bułeczki #jestpysznie #kuchniabrytyjska #wielkanoc #easter
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply