• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Sekrety zdrowia  /  2 listopada, 2021

Wegetarianizm – jakie składniki powinny znaleźć się w zdrowej diecie?

Materiał zewnętrzny

Wegetarianizm jest obecnie bardzo popularny, wiele osób rezygnuje z jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego, przestawia się na pokarmy roślinne. Wynika to głównie ze światopoglądu, dbałości o środowisko naturalne oraz przeświadczenia, że dieta wegetariańska jest zdrowa. Czy tak faktycznie jest? Czym zastąpić mięso, aby dostarczyć do organizmu wszystkie niezbędne składniki odżywcze?

Dieta wegetariańska – rodzaje

Dieta wegetariańska oparta jest na spożywaniu pokarmów roślinnych oraz określonych składników pochodzenia zwierzęcego. W zależności od tego, które pokarmy można spożywać, wyróżnia się następujące rodzaje diet wegetariańskich:

  • laktowegetarianizm – dopuszcza spożywanie produktów mlecznych,
  • laktoowowegetarianizm – to najpopularniejsza dieta, w której dopuszczalne są jaja oraz produkty mleczne,
  • owowegetarianizm – dozwolone są jaja, mięsa i ryby, ale wykluczony nabiał,
  • weganizm – dozwolone są wyłącznie produkty roślinne, a zabronione mleko, przetwory, jaja i miód.

Zalety diety wegetariańskiej

Wiele osób przechodzi na dietę wegetariańską, ponieważ chce zadbać o swoje zdrowie. Dieta pozbawiona mięsa ma wiele zalet, badania dowodzą, że sprzyja zdrowiu i dobremu samopoczucie, jest polecana przy leczeniu niektórych chorób. Warunkiem jest jednak odpowiednie ułożony jadłospis, pełen niezbędnych składników odżywczych. Główne korzyści, płynące z wegetarianizmu to:

  • zmniejszone ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, tj. otyłość, cukrzyca typu II, miażdżyca,
  • zmniejszone ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca,
  • redukcja masy ciała,
  • zmniejszona częstotliwość występowania zaparć,
  • obniżenie poziomu cholesterolu,
  • opóźnienie procesów starzenia się organizmu.

Stosowanie diety wegetariańskiej oznacza również zmniejszone ryzyko zachorowania na nowotwory, które są zmorą dzisiejszych czasów.

Minusy diety wegetariańskiej

Źle zbilansowana dieta wegetariańska może przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia. Główne wady diety wegetariańskiej to możliwość wystąpienia niedoborów witamin, wapnia, cynku, żelaza oraz długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. W przypadku nieprawidłowo ułożonego jadłospisu może wystąpić zbyt mała podaż energii, co jest szczególnie niekorzystne dla dzieci, młodzieży oraz osób pracujących fizycznie. Długotrwałe braki ważnych składników odżywczych mogą przyczynić się do wystąpienia chorób, np. anemii, krzywicy, neuropatii, zaburzeń miesiączkowych itp.

Jakie produkty powinny znaleźć się w diecie wegetariańskiej

W diecie wegetariańskiej powinny znaleźć się wszystkie niezbędne witaminy, minerały oraz składniki odżywcze vege.sfd.pl. Bardzo ważne jest zapewnienie odpowiedniej ilości białka, które występuje w świeżym mięsie. Wegetarianie mogą znaleźć je w mleku i produktach mlecznych, jajach, nasionach roślin strączkowych, produktach zbożowych oraz orzechach. Bardzo ważne jest, aby dostarczyć do organizmu dobroczynne kwasy omega-3. W diecie roślinnej występują w takich produktach jak orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chia oraz w olejach np. oleju rzepakowym tłoczonym na zimno. Prawidłowo zbilansowana dieta roślinna powinna zawierać żelazo, które można znaleźć w glonach morskich, pokrzywie, pietruszce, migdały. Wartościowe są nasiona roślin strączkowych, głównie fasola i soczewica, a także brokuły oraz suszone owocach. Aby zaspokoić zapotrzebowanie na wapń, należy spożywać mleko i produkty mleczne, a także tofu, mleko sojowe, zielone warzywa liściaste oraz suszone figi. Źródłem cynku są zboża, fasola, orzechy i produkty sojowe. Prawidłowy poziom witamin zapewni spożywanie dużej ilości warzyw i owoców, a w razie potrzeby włączyć suplementacje.

Dieta bezmięsna może być zdrowa, ale musi być dopasowana do konkretnej osoby, jej wieku, płci, stylu życia, występujących chorób oraz preferencji smakowych. Bardzo ważne są odpowiednie proporcje posiłków.  Aby nie dopuścić do niedoborów ważnych składników, należy zadbać, aby posiłki były urozmaicone, bogate w produkty zbożowe, pełne warzyw i owoców.

 

 

 

5 2 votes
Article Rating

Nawigacja wpisu

Tort słodka trufla z czarną porzeczką, delikatną nutą wanilii i chrupką migdałową
Śledzie po litewsku

Podobne wpisy

Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy cud natury!
ABC kuchni, Sekrety zdrowia  /  5 marca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 56

Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy cud natury!

Czy wątrobę można zregenerować?
Sekrety zdrowia  /  24 lutego, 2022
Materiał Zewnętrzny  /  Komentarze: 24

Czy wątrobę można zregenerować?

Szukasz dla siebie nowej aktywności? Postaw na bieganie!
Sekrety zdrowia  /  21 grudnia, 2021
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 24

Szukasz dla siebie nowej aktywności? Postaw na bieganie!

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
27 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Katarzyna
Katarzyna
5 miesięcy temu

Świetne porady 🙂 Ludzie często zapominają o właściwym urozmaicaniu diety

0
Odpowiedz
Renata
Renata
6 miesięcy temu

Jak we wszystkim – najważniejszy jest „złoty środek” – w tym przypadku właściwie zbilansowane menu. Praktyczne, przydatne uwagi.

0
Odpowiedz
toksyczna kosmetyczka
toksyczna kosmetyczka
6 miesięcy temu

Nie miałam o tym zielonego pojęcia. Dziękuję za garść przydatnych informacji 🙂

0
Odpowiedz
Happy Books
Happy Books
6 miesięcy temu

Mnie ciągle kusi wegetarianizm ale na razie podziwiam innych wytrwałych w tej diecie!

0
Odpowiedz
Anita
Anita
6 miesięcy temu

Staram się ograniczać spożywanie mięsa. Nie jestem jeszcze gotowa, by całkiem go nie jeść. Jednak bardzo wartościowy dla mnie wpis, dużo cennych informacji.

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
6 miesięcy temu

Stosujesz coś z oferty sfd? 🙂

0
Odpowiedz
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
6 miesięcy temu

Nie wyobrażam sobie diety bez mięsa, ale materiał który zamieściłaś ma także dla mnie dużą wartość

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
6 miesięcy temu

Każda dieta powinna być mądrze i świadomie wybrana, skonsultowana z lekarzem, nie wszystko, co dobre dla innych, dobre jest i dla nas.

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
6 miesięcy temu

nie wiedziałam, że miód też jest zabroniony. Uważam, że każda dieta ma swoje wady i zalety

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
6 miesięcy temu

Warto pamiętać o tym by dopasować dietę bezmięsną do danego organizmu.

0
Odpowiedz
wczesnym rankiem
wczesnym rankiem
6 miesięcy temu

Na wegetarianizm ciężko byłoby mi przejść, ale zastanawiam się nad ograniczeniem mięsa w diecie – właśnie ze względów zdrowotnych, o których piszesz. Dzięki za ten merytoryczny wpis, zwłaszcza za podkreślenie tego, że dieta wegetariańska musi być zorganizowana mądrze.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 miesięcy temu
Reply to  wczesnym rankiem

Mnie również byłoby ciężko, ale staram się właśnie ograniczać spożycie mięsa, szczególnie czerwonego 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
6 miesięcy temu
Reply to  wczesnym rankiem

U nas nie ma opcji, aby nie jeść mięsa, nie tylko z powodów smakowych, ale tez zdrowotnych, kwestią jest odpowiedni jego wybór, a ilości nie musza być wielkie. 🙂

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
6 miesięcy temu

Nie jemy mięsa od 10 lat i nasze zdrowie na tym nie ucierpiało a wręcz przeciwnie choć cały czas musimy uważać na suplementację żelaza, bo niestety z samego pożywienia średnio nam się przyswaja 😉

0
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
6 miesięcy temu

Dobrze wiedzieć jakie składniki powinny znaleźć się w diecie wegetariańskiej.

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
6 miesięcy temu

Każda dieta powinna być dobrze przemyślana i dobrze dobrana do danej osoby.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
6 miesięcy temu
Reply to  MangoMania

To bardzo ważne, aby umiejętnie wybrać coś dla siebie, nie wszystkie produkty są wskazane dla każdego, inne z kolei mocno zalecane.

0
Odpowiedz
Tomek P.
Tomek P.
6 miesięcy temu

Ooo… dobrze, że wspominasz również i o minusach 😀

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
6 miesięcy temu

Nie wiedzialam,ze jest tyle rodzaji wege, no ale jak widac wszystko ma plusy i minusy 🙂

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
6 miesięcy temu

Nie przeszłabym typowo na wegetarianizm… Aktualnie ogranuczamy mięso, jemy dużo warzyw, ale nie umiemy sobie odmówić kotleta czy mięsnego gulaszu.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 miesięcy temu
Reply to  Katarzyna

To tak jak i ja 🙂

0
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
6 miesięcy temu
Reply to  Wędrówki po kuchni

My z kolei jemy mało mięsa, ale nie stronimy od niego zupełnie.

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
6 miesięcy temu

Mnie kusi przejście na jedzenie wege ale niestety nie potrafię całkowicie zrezygnować z miesa

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 miesięcy temu
Reply to  Ciekawska Magdalena

ja również, ale mocno ograniczam spożycie mięsa

0
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
6 miesięcy temu
Reply to  Wędrówki po kuchni

My też mocno ograniczamy i ogólnie z czasem pewnie przestaniemy je jeść.

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
6 miesięcy temu

Nie jem dużo mięsa, ale też od niego nie stronię.

0
Odpowiedz
Damian
Damian
6 miesięcy temu

ja czasami sobie pozwalam na słodką legalną przekąskę krem vegelove 🙂

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Chorizo
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy. Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój. Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!  Kluski leniwe.  przepis w 1 komentarzu
#obiad #kluski #kuchniapolska #pysznie #delicious
Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, że dziś Bank Holiday i mam wolne odpaliłam domową piekarnię ❤️ I tak powstał wspaniały chlebek pszrnny na żytnim zakwasie. Niesamowity zapach rozniósł się po domu... #chleb #breadmaking #homemadebread #domowapiekarnia
Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny pod Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny podwieczorek? Te placuszki smakują wyjątkowo o każdej porze dnia. Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze prze-py-szne! Placuszki są jak małe chmurki o cudownym serowym smaku z lekko wyczuwalną cytrynową nutą. Chrupiące i jednocześnie bardzo kremowe. Warto się skusić od czasu do czasu na taką poranną, kulinarną rozpustę, prawda? Cytrynowe placuszki z ricotty

#placuszki #ricotta #jestpysznie #ricottaecioccolato #śniadaniemistrzów #podwieczorek  Link do przepisu w pierwszym komentarzu👇
Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek i makaronu! Prostą i niezwykle smaczną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil! Jest kompozycją kilku niewyszukanych i ogólnodostępnych składników. W towarzystwie pożywnego makaronu znajdziecie delikatne mięso tuńczyka, chrupiący seler naciowy i kilka pysznych dodatków. Sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na lunch czy kolację. Jest idealna na każdą okazję!  #tuna #sałatki #makaron #tuńczyk Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Link do przepisu w 1 komentarzu
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
27
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply