Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Obiady, Okazje, Pizza, tarty, Przepisy, Wielkanoc  /  20 marca, 2013

Wielkanocna tarta z białą kiełbasą i karmelizowaną cebulą

Wędrówki po kuchni
Z okazji zbliżających się świąt przygotowałam wspaniałą tartę. Ta pyszna tarta może być ciekawą przystawką na wielkanocnym stole lub codziennym, smacznym daniem. Kruche ciasto, dobrze doprawiony, aromatyczny farsz i cienka, zakręcona biała kiełbasa. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Przygotowanie30 min., min.
Gotowanie45 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 15 min., min.
Drukuj
Porcje: 4
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Ciasto kruche

  • 200 g mąki pszennej
  • 85 g zimnego masła
  • 50 ml zimnej wody
  • sól

Farsz

  • 250 g cienkiej białej kiełbasy
  • 200 g śmietany 18 %
  • 2 jajka
  • 2 cebule czerwone
  • 50 g sera żółtego
  • 30 g sera pleśniowego blue
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 2-3 łyżki kremu balsamicznego
  • 1 łyżka masła
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • szczypiorek
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • 1/2 pęczka szczypiorku

Przygotowanie

    Ciasto

    • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i sól. Zagniatamy ciasto do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy wodę i ponownie zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.

    Farsz

    • Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy przez 2 minut na małym ogniu. Kiedy cebula puści sok dodajemy cukier, krem balsamiczny, pieprz i sól. Smażymy do momentu, aż cebulka zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski wybijamy jajka, dodajemy śmietanę i starty, żółty ser. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Kiełbasę zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 15 minut, wyjmujemy z wody i studzimy.
    • Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykładamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem, obciążamy kulkami ceramicznymi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie usuwamy kulki ceramiczne i wstawiamy ponownie do piekarnika na 5 minut, aby ciasto się zrumieniło. Na podpieczone ciasto wykładamy cebulę, zalewamy połową masy jajecznej. Układamy kiełbasę i zalewamy resztą masy. Wierzch posypujemy serem pleśniowym. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 25 minut.

    Uwagi dodatkowe

    • ser pleśniowy lepiej się ściera, gdy wcześniej włożymy go na pół godziny do zamrażarki

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4.4 11 votes
    Article Rating

    Tagi

    • Wielkanoc

    Nawigacja wpisu

    Pasta z wędzonej makreli
    Krem z batatów

    Podobne wpisy

    Pasztet drobiowy
    Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

    Pasztet drobiowy

    Konfitura z czerwonej cebuli
    Boże Narodzenie, Domowa spiżarnia, Okazje, Przetwory z warzyw, Wielkanoc  /  17 grudnia, 2014
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

    Konfitura z czerwonej cebuli

    Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego
    Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy, Sałatki, Wielkanoc, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  28 marca, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

    Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    2 komentarzy
    najnowszy
    najstarszy oceniany
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ewelina
    Ewelina
    3 lat temu

    Na jaka srednice formy jest to przepis??

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lat temu
    Reply to  Ewelina

    Tortownica 26 cm

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    2
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x
    | Odpowiedz