Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Okazje, Przepisy, Tarty słodkie, Wielkanoc, Wypieki  /  9 kwietnia, 2020

Wielkanocne tartaletki „Słodkie jajko”

Wędrówki po kuchni
Jajko to nieodłączny element Wielkanocny. Jest największym symbolem i bohaterem nadchodzących świąt. A co powiecie na jajko w wersji na słodko? Tak, to możliwe! Zapraszam Was na wspaniałe tartaletki, które wizualnie świetnie odgrywają rolę jajka. Czekoladowy, delikatny i niezwykle kruchy spód po brzegi wypełniony lekkim kremem, cudownie pachnącym wanilią, w którym zatopiona jest słodka i soczysta brzoskwinia. Pistacje pełnią tu rolę szczypiorku i nadają niezwykłej chrupkości. Deser pięknie się prezentuje i wyjątkowo smakuje. Idealnie wpisuje się w wielkanocny klimat. Gorąco Wam polecam!
Przygotowanie40 min., min.
Gotowanie15 min., min.
Czas całkowity55 min., min.
Drukuj
5 from 8 votes
Porcje: 6
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

Ciasto

  • 370 g mąki pszennej
  • 170 g masła
  • 45 g cukru pudru
  • 30 g smalcu
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany *
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem waniliowy

  • 350 ml śmietany kremówki
  • 250 g naturalnego serka kremowego **
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej ***

Dodatkowo

  • 6 połówek brzoskwiń w syropie
  • 2 łyżki posiekanych pistacji

Przygotowanie

    Ciasto

    • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy kruche ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Foremki do tartaletek cienko wylepiamy kruchym ciastem i układamy na blaszce do pieczenia. Spód tart nakłuwamy widelcem.
      Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 12-15 minut. Upieczone tarty wyjmujemy z piekarnika. Po około 5 minutach, gdy lekko przestygną, delikatnie przekręcamy do góry nogami, aby wyjąć je z formy. Można delikatnie postukać spodem foremki o blat, ułatwi to wyjęcie. Tarty odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Krem waniliowy

    • Do śmietany dodajemy pastę z wanilii i ubijamy na sztywną masę na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy serek oraz cukier puder i mieszamy do połączenia się składników.
      Każdą tartę wypełniamy przygotowanym kremem. Brzoskwinie odsączamy z soku i osuszamy ręcznikiem papierowym. Połówki brzoskwiń układamy na środku każdej tarty. Dekorujemy posiekanymi pistacjami.
      Smacznego!

    Odnośniki

    • * jeśli ciasto pod koniec zagniatania będzie zbyt twarde, można dodać jeszcze łyżkę śmietany
      ** użyłam serka philadelphia
      *** można zastąpić ekstraktem z wanilii lub laską wanilii

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    5 1 głos
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Ciasta kruche
    • Wielkanoc

    Nawigacja wpisu

    Jajka faszerowane łososiem w wersji fit
    Pikantny schab pieczony

    Podobne wpisy

    Pasztet drobiowy
    Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

    Pasztet drobiowy

    Konfitura z czerwonej cebuli
    Boże Narodzenie, Domowa spiżarnia, Okazje, Przetwory z warzyw, Wielkanoc  /  17 grudnia, 2014
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

    Konfitura z czerwonej cebuli

    Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego
    Okazje, Przekąski i przystawki, Przepisy, Sałatki, Wielkanoc, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  28 marca, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

    Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    31 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Sikorkowe Pasje
    Sikorkowe Pasje
    5 lata temu

    Obłędnie wyglądają te tartaletki. Poproszę o jedną tartaletkę do skosztowania. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Sikorkowe Pasje

    Częstuj się 🙂

    0
    Odpowiedz
    Katarzyna
    Katarzyna
    5 lata temu

    5 stars
    Od tego chodzenia po twojej stronie zrobiłam się wilczo głodna. Jak można tak ludzi kusić ?!

    0
    Odpowiedz
    Newenglandblog.pl
    Newenglandblog.pl
    5 lata temu

    Święta, święta i po świętach. Za rok wykorzystam Twój przepis.

    0
    Odpowiedz
    Angela
    Angela
    5 lata temu

    Przepis fajny. Ale nie dla mnie jestem veganinką i posiadam uczulenie na jajka. Mimo tego przepis całkiem zacny

    0
    Odpowiedz
    Moniką
    Moniką
    5 lata temu

    Mmm aż zgłodniałam♥️
    Apetycznie…

    0
    Odpowiedz
    Koralina
    Koralina
    5 lata temu

    5 stars
    naprawdę myślałam, że to jajko! dopiero jak zobaczyłam przepis stwierdziłam, aaa nieee, to jednak nie jajko 😉

    0
    Odpowiedz
    Renata
    Renata
    5 lata temu

    Ja osobiście nie jem jajek wcale, więc niestety nie skorzystam z przepisu. Ale pierwszy raz się spotkałam, że jajko można podać również na słodko!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Renata

    Ale to nie jajko, tylko deser przypominający jajko 😀

    0
    Odpowiedz
    Krystyna Bożenna
    Krystyna Bożenna
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    5 stars
    Wiele osób tak to widzi, ja też tak myślałam z początku :-))

    0
    Odpowiedz
    Dominika D.
    Dominika D.
    5 lata temu

    Całkiem niezły przepis 😉 Bardzo mi się podoba. Będę musiała go wypróbować

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    5 lata temu

    5 stars
    Kocham wszystko, co ma krem i wanilię!

    0
    Odpowiedz
    Łukasz
    Łukasz
    5 lata temu

    Ale apetycznie to wygląda

    0
    Odpowiedz
    Karolina z Rudeiczarne.pl
    Karolina z Rudeiczarne.pl
    5 lata temu

    Te tartaletki wyglądają cudnie, tak, jakby ktoś położył na nie idealne jajeczko, a jednak nie jajeczko 🙂 Super przepis!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Karolina z Rudeiczarne.pl

    Dziękuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Natka Zdrowia
    Natka Zdrowia
    5 lata temu

    Wygląda i brzmi pysznie <3

    0
    Odpowiedz
    blogierka
    blogierka
    5 lata temu

    Genialny patent z ta brzoskwinią 😀

    0
    Odpowiedz
    Pielęgnacyjny Zakątek
    Pielęgnacyjny Zakątek
    5 lata temu

    Ciekawa propozycja podania jajka. Trzeba kiedyś wypróbować.

    0
    Odpowiedz
    pojedztam.pl
    pojedztam.pl
    5 lata temu

    Na pierwszy rzut oka faktycznie wyglądają jak jako, z chęcią zrobimy je kiedyś przy okazji.

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    5 lata temu

    Takim jajkiem to bym chętnie się poczęstowała.

    0
    Odpowiedz
    Olka
    Olka
    5 lata temu

    Po prostu przepiękne. Aczkolwiek po dwóch dniach jedzenia pyszności raczej na razie ich nie zrobię. 😉

    0
    Odpowiedz
    Olga
    Olga
    5 lata temu

    Ja miałam zrobić jakiekolwiek ciasto, ale oczywiście, zapomniałam kupić foremki będąc dziś na zakupach 🤣

    0
    Odpowiedz
    Beata punktsiedzenia.pl
    Beata punktsiedzenia.pl
    5 lata temu

    Zapisuję na przyszły rok 🙂

    0
    Odpowiedz
    Rebel
    Rebel
    5 lata temu

    Urocze wręcz, jadłabym. c;

    0
    Odpowiedz
    Ania
    Ania
    5 lata temu

    Pierwszy raz słyszę o takim wydaniu jajka, będę musiała w wolnej chwili zrobić

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    5 lata temu

    Wygląda pysznie. Zdrowych, spokojnych Świąt!

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra
    Aleksandra
    5 lata temu

    5 stars
    Na początku myślałam, że tam rzeczywiście jest jajko 🙂 Prezentuje się niesamowicie 😀

    0
    Odpowiedz
    Krystyna Bożenna
    Krystyna Bożenna
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Aleksandra

    5 stars
    Padłam ze śmiechu z siebie , naprawdę uparłam się, że to na środku to jest żółtko :-))))
    Zmyliła mnie nazwa 🙂

    0
    Odpowiedz
    Świat Toli
    Świat Toli
    5 lata temu

    5 stars
    Ale pyszności. Musze przygotować moim dzieciom, bo one są takie wybredne i niewiele co chcą jeść.

    0
    Odpowiedz
    Candy Pandas
    Candy Pandas
    5 lata temu

    Zjadłybyśmy nawet z chętniej niż mazurka 😀 Świetna propozycja nie tylko na święta ale też po prostu na letni deser 🙂

    0
    Odpowiedz
    Krystyna Bożenna
    Krystyna Bożenna
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Candy Pandas

    5 stars
    Nie , mazurek musi być, jest najważniejszy na święta 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    31
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz