• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Sałatki, Wielkanoc, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  28 marca, 2018

Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego

Wędrówki po kuchni
Nadeszła długo oczekiwana wiosna! Z jej początkiem mamy szczególną ochotę na zmianę swojego menu na lżejsze, orzeźwiające i kolorowe. Wiosenna sałatka w stylu fit to doskonała propozycja na początek wiosny. Jest świeża i lekka, a zarazem bardzo zdrowa i pożywna. Łagodny, słodkawy i lekko czosnkowy aromat liści czosnku niedźwiedziego nadaje sałatce niezwykłej świeżości. Talerz pełen wiosennych rozmaitości, który świetnie sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. Bardzo gorąco Wam polecam!
Przygotowanie30 min.
Gotowanie10 min.
Czas całkowity40 min.
Drukuj
Porcje: 3
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 120 g młodych liści czosnku niedźwiedziego
  • 6 jajek
  • 150 g twarogu
  • 100 g sera feta
  • 12 rzodkiewek
  • 12 pomidorków śliwkowych
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3-4 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki szczypiorku

Sos

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • pieprz biały
  • sól

Przygotowanie

  • Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie jajka odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ten sposób gotowania jajek, zapewni nam idealnie ugotowane jajka na twardo bez szarej otoczki wokół żółtka. Po wystudzeniu jajka obieramy.
  • Do twarogu dodajemy fetę i jogurt grecki. Rozgniatamy widelcem i mieszamy tak, aby powstała gładka masa. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą. Masa powinna być dość gęsta, aby z łatwością zrobić serowe kulki. Gęstość regulujemy jogurtem naturalnym. Formujemy niewielkie kuleczki.
  • Na talerzyku układamy porcję liści czosnku, pokrojonych w mniejsze kawałki. Dodajemy pokrojone w półplasterki rzodkiewki, pomidorki i połówki jajka. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i zdejmujemy skórę. Kroimy w plastry i wykładamy na talerz. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Sos

  • Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Przed podaniem sałatkę polewamy sosem lub podajemy go osobno.

Uwagi dodatkowe

  • czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty - wtedy listki są delikatne i aromatyczne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się twarde i łykowate

To jest mój autorski przepis. Jeśli kopiujesz – podaj źródło!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Awokado
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Jajka
  • Sałatki
  • Wielkanoc

Zobacz wpisy

Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim
Sałatka z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem kurczaka, sera houllumi i pomarańczy

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
32 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bookendorfina
Bookendorfina
10 miesięcy temu

Wygląda smakowicie, zachęca do zrobienia takiej kompozycji smaków. 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu

Sałatka wygląda zachęcająco. jednak gdzie kupić czosnek niedżwiedzi? Chyba na rynku. Byc może w lesie mogłabym go znaleźć. Tylko czy ja go rozpoznam 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Anna

W lesie owszem, ale jest pod częściową ochroną. Można posadzić w przydomowym ogródku. Jest podobny do konwalii, więc trzeba uważać, jednak wystarczy potrzeć liście aby odróżnić konwalię od czosnku 🙂

0
Odpowiedz
Gusia
Gusia
1 rok temu

Nigdy nie miałam pomysłu na czosnek niedźwiedzi 😉

0
Odpowiedz
Słodko-słone
Słodko-słone
2 lat temu

Sałatka wyglada super! Do tego czosnek niedźwiedzi jest bardzo zdrowy 🙂

0
Odpowiedz
Ola
Ola
2 lat temu

Nigdy nie jadłam lisci czosnku, swietny pomysł 😉

0
Odpowiedz
Ola
Ola
2 lat temu

Wygląda obłędnie, jem oczami , zapisuję do ulubionych!

0
Odpowiedz
Danka
Danka
2 lat temu

Lubię czosnek niedźwiedzi dodawać do mięsa, sałatek. Niestety uzywam tylko suszonego, nie mam ogródka a u nas nigdzie nie można spotkać.

0
Odpowiedz
Ka Ewa
Ka Ewa
2 lat temu

Znam suszony, ale nie wygląda tak pięknie 😉 i pewnie nie smakuje 🙂

0
Odpowiedz
Potrawy z różnych stron świata
Potrawy z różnych stron świata
2 lat temu

To może być ciekawe, wypróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Kamila
Kamila
2 lat temu

Ciekawe czy można sobie posadzić czosnek niedzwiedzi w ogródku. Super patent na sałatkę.

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
2 lat temu

Lubię wszystkie sałatki, pod każdą postacią. A gdzie można kupić te liście?

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
2 lat temu

Uwielbiam sałatki, a ta wygląda fantastycznie 🙂 te kolory i zaskakujący dodatek czosnku niedźwiedziegousi smakować wybornie 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
2 lat temu

Jadłam suszony , kupiony w sklepie, ale to chyba nie to co świeży 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  krystynabozenna

No niestety nie to samo 🙂

0
Odpowiedz
Karolina / Nasze Bąbelkowo
Karolina / Nasze Bąbelkowo
2 lat temu

Właśnie szukałam jakiegoś nowego, ciekawego przepisu na wiosenną sałatkę – więc Twój post dosłownie spadł mi z nieba 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
2 lat temu

Muszę się wybrać do naszych lasów, może u nas też jest czosnek niedźwiedzi ??
Pysznie to wszystko wygląda 🙂

0
Odpowiedz
Iza | QualityTest.pl
Iza | QualityTest.pl
2 lat temu

Ciągle brakuje mi inspiracji na sałatki, więc dziękuję za fajny przepis 🙂

0
Odpowiedz
Monika | Kamperki
Monika | Kamperki
2 lat temu

na pewno jest przesmaczna!

0
Odpowiedz
toksyczna kosmetyczka
toksyczna kosmetyczka
2 lat temu

Wygląda bardzo smakowicie 🙂

0
Odpowiedz
anspiracje
anspiracje
2 lat temu

Wygląda przepysznie! Dzięki za inspirację!

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
2 lat temu

Uwielbiam czosnek niedżwiedzi

0
Odpowiedz
Ola | Kuchnia bez cukru
Ola | Kuchnia bez cukru
2 lat temu

Gdzie można kupić świeży czosnek niedźwiedzi? W sklepach widziałam tylko suszony.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Ola | Kuchnia bez cukru

Czosnek niedźwiedzi w PL jest pod ochroną. Można pozyskać jedynie z własnej hodowli

0
Odpowiedz
NewEnglandBlog
NewEnglandBlog
2 lat temu

Jeszcze nie jadłam liści czosnku niedźwiedziego. Muszę spróbować

0
Odpowiedz
ANITA ZYCH
ANITA ZYCH
2 lat temu

Mniam. Już pędzę przygotowywać. Wygląda smakowicie.

0
Odpowiedz
A Karo
A Karo
2 lat temu

Wiosna, wiosna, a za oknem śnieg. Danie wygląda apetycznie i chętnie bym zjadła taka salatkę

0
Odpowiedz
Kinga Ćwięka
Kinga Ćwięka
2 lat temu

Cały sekret ukryty w prostocie. Fantastyczny przepis, wygląda cudnie i już mogę sobie wyobrazić ten smak.
Idę do kuchni.

0
Odpowiedz
Monika
Monika
2 lat temu

Bardzo lubie czosnek niedzwiedzi, ale w takiej ilosci to dla mnie jest wrecz zabojczy hahaha 😉

0
Odpowiedz
paulina
paulina
2 lat temu

aaaaa uwielbiam ten czosnek! muszę się wybrać na łowy

0
Odpowiedz
Martyna
Martyna
2 lat temu

Nigdy nie próbowałam czosnku niedźwiedziego. W zasadzie nie spotkałam się z nim w sklepie… 🙁

0
Odpowiedz
Emigrantka na zachodzie
Emigrantka na zachodzie
2 lat temu

Sałatka wygląda przepysznie. Prosto i na temat! Musze koniecznie spróbować 😉

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elem Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy maggi, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie będziecie zmuszeni dodawać glutaminianu sodu i innej chemii. Rosół nie jest skomplikowaną potrawą, ale wymaga powolnego gotowania i trzymania się kilku ważnych zasad. Wtedy właśnie jest idealny, aromatyczny, klarowny i nie za tłusty.  A Wy używacie kostek rosołowych?
 Przepis znajdziecie na blogu 😍 https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/rosol/ #rosół #kuchniapolska
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
32
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply