Kocham ten zapach wiosny, który unosi się już w powietrzu! Ziemia pachnie taką świeżością, a drzewa obficie kwitną pięknymi barwami. Cieplejsze promienie słońca coraz częściej zaglądają nam w okna, wprawiając nas w optymistyczny nastrój. Wiosna wróciła na dobre i czas najwyższy, by wprosiła się także do naszych kuchni! Powiew wiosennej świeżości z pewnością wniesie nam ta niezwykle lekka i smaczna zupa w iście wiosennym kolorze. Szpinak i czosnek niedźwiedzi - ten duet Was zachwyci!
Porcje: 3
Składniki
- 100 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
- 100 g świeżych liści szpinaku
- 500 ml domowego bulionu warzywnego *
- 300 g ziemniaków
- 2 szalotki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ⅓ łyżeczki pieprzu cytrynowego
- pieprz biały
- sól
Dodatkowo
- 3 łyżki płatków migdałów
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną szalotkę i podsmażamy do momentu, aż szalotka się zeszkli. Dodajemy ziemniaki, mieszamy i chwilę wszystko razem podsmażamy. Całość zalewamy bulionem, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodajemy liście szpinaku oraz czosnku niedźwiedziego. Mieszamy i krótką chwilę gotujemy do momentu, aż liście zmiękną. Do zupy dodajemy sok z cytryny i pieprz cytrynowy. Zupę blendujemy na gładki krem. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem białym i solą.
- Na suchą i rozgrzaną patelnię wrzucamy płatki migdałów i prażymy na średnim ogniu do momentu, aż migdały lekko się przyrumienią. Zdejmujemy z patelni. Zupę posypujemy migdałami. Podajemy ze świeżą bagietką bądź grzankami.
Odnośniki
- * można użyć bulionu mięsnego
Uwagi dodatkowe
- nie należy zbyt długo gotować zupy, ponieważ czosnek niedźwiedzi traci wtedy swoje właściwości zdrowotne
- do zupy można użyć mrożonego szpinaku
Rewelacja, zapisuję przepis i już czekam na sezon żeby wypróbować 🙂 Kasiak
Tego czosnku u Ciebie pod dostatkiem. Wyczytałam ostatnio, że wystarczy kupić jedną sadzonkę a on sam się później rozrośnie. Tak właśnie zrobię, bardzo mnie kusisz tym czochem <3
Zgadza się, ale troszkę potrwa zanim się rozrośnie 🙂
Bardzo lubię czosnek niedźwiedzi i na wiosnę z przyjemnością zrobię tą zupę 🙂
Lubię zupy krem. W takim zielonym klorku z pewnością spakowałaby całej rodzinie.
Nie lubię szpinaku, ale ta zupa wygląda tak pięknie, że muszę ją zrobić, ciekawe, czy efekt będzie taki jak na zdjęciu.
Bardzo lubię zupy, a takiej jeszcze nie miałam okazji jeść 😉 szkoda bo wygląda bardzo ciekawie i apetyczne 🙂
Trzeba będzie na ogrodzie poszukać czosnku i wypróbować przepis 😉
Wygląda smakowicie 🙂 Rzadko robimy zupy, ale może kiedyś wypróbujemy 😉
Nie jestem pewna, czy smakowo jest to coś dla mnie, natomiast jej wygląd… WOW ! 😀
Podobno już u niektórych pojawił się czosnek niedźwiedzi… A kolor zupy powala!
U nas w NI już jest 🙂
Lubię zupy, ale takiej nie jadłam.
Czosnek niedźwiedzi i czosnek bez niedźwiedzia to moje smaki.
Wygląda rewelacyjnie.
Zanim nadejdzie wiosna, zrobię zupkę ze szpinakiem.
Pozdrawiam!
Mmm zupa idealna na ciepłe dni
Lekkostrawna i jednocześni treściwa zupa. Nie ma to jak zjeść tego typu zupę po całym dniu pracy …. Uwielbiam szpinak.
Jak ty to robisz ? Że tak apetycznie to wszystko wygląda ?
Nigdy nie widziałam takiego ciekawego przepisu. Oby tak dalej 🙂
Nie jestem pewna czy to moje smaki, ale pokażę przepis mamie. 🙂
Super wygląda kolor obłędny aż chce się jeść. Szpinak kocham a w połączeniu z czosnkiem niedźwiedzim petarda. Skorzystam z przepisu przy najbliższej okazji.
Tak proste, a tak fenomenalnie wyglądające 😉
Nam na pewno posmakuje ale nie wiem jak z dziećmi. Na razie za szpinakiem nie przepadają
Z dziećmi to różnie bywa, wiadomo 🙂
Szkoda, że u nas nie rośnie czosnek niedźwiedzi, z którego można zrobić też rewelacyjne pesto do makaronu. 🙂
U nas rzadko pojawiają się zupy, ale może kiedyś spróbujemy 🙂 Zwłaszcza że ostatnio czosnek niedźwiedzi coraz częściej pojawia się w naszych potrawach.
Polecam z całego serca, jest pyszna 🙂
zupa szpinakowa, ciekawe:) wygląda oryginalnie:)
Uwielbiam krem ze szpinaku. Chociaż czasami z powodu mięsożernego męża dodaję do niego trochę ugotowanej piersi z kurczaka.
Któż nie kocha zapachu wiosny 😀 W końcu się jej doczekaliśmy :))
Widzę, że zakochałaś się w czosnku niedźwiedzim. Musze kiedyś go koniecznie spróbować.
Owszem 🙂 Koniecznie spróbuj!
Wygląda bardzo dobrze. Takiej nie miałam okazji nigdy jeść. Szpinak też raczej używałam jako dodatek a nie bazę do zupy. Ostatnio gdzieś wyczytałam, że czosnek niedźwiedzi w Polsce jest pod ochroną, używać można tylko takiego hodowlanego. Na przyszły rok spróbuję coś sobie wyhodować.
Jest pod ochroną, ale częściową 🙂
Może być dobra wygląda fajnie
wygląda apetycznie
Już wiem, że będzie pyszna. Bardzo lubię zupy kremy.
To coś idealnie dla mnie, będę musiała wypróbować przepis! Wygląda pysznie!
Dziękuję 🙂
Niedźwiedzi czosnek to moja jedna z ulubionych przypraw. Ma wszechstronne zastosowanie.
Dokładnie tak 🙂
O ile zupę krem ze szpinaku jadłam i lubie, o tyle nie pomyślałam, żeby dodać do niej liście czosnku niedźwiedziego 🙂 muszę spróbować, jakie połączenie z tego wyjdzie 🙂
Zapewniam, że wyjdzie pysznie 🙂
Kolejna inspiracja na czosnek niedźwiedzi. Extra!
Ja ten przepis sobie zanotowałam i zrobię dzieciakom ta zupę 🙂
Polecam 🙂
Robię podobnie 🙂
pychota, u nas jest bardzo często wiosną