Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Bezmięsne, Kremy, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  25 kwietnia, 2019

Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku

Wędrówki po kuchni
Kocham ten zapach wiosny, który unosi się już w powietrzu! Ziemia pachnie taką świeżością, a drzewa obficie kwitną pięknymi barwami. Cieplejsze promienie słońca coraz częściej zaglądają nam w okna, wprawiając nas w optymistyczny nastrój. Wiosna wróciła na dobre i czas najwyższy, by wprosiła się także do naszych kuchni! Powiew wiosennej świeżości z pewnością wniesie nam ta niezwykle lekka i smaczna zupa w iście wiosennym kolorze. Szpinak i czosnek niedźwiedzi - ten duet Was zachwyci!
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie30 min., min.
Czas całkowity40 min., min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 3
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 100 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • 100 g świeżych liści szpinaku
  • 500 ml domowego bulionu warzywnego *
  • 300 g ziemniaków
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ⅓ łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • pieprz biały
  • sól

Dodatkowo

  • 3 łyżki płatków migdałów

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną szalotkę i podsmażamy do momentu, aż szalotka się zeszkli. Dodajemy ziemniaki, mieszamy i chwilę wszystko razem podsmażamy. Całość zalewamy bulionem, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodajemy liście szpinaku oraz czosnku niedźwiedziego. Mieszamy i krótką chwilę gotujemy do momentu, aż liście zmiękną. Do zupy dodajemy sok z cytryny i pieprz cytrynowy. Zupę blendujemy na gładki krem. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem białym i solą.
  • Na suchą i rozgrzaną patelnię wrzucamy płatki migdałów i prażymy na średnim ogniu do momentu, aż migdały lekko się przyrumienią. Zdejmujemy z patelni. Zupę posypujemy migdałami. Podajemy ze świeżą bagietką bądź grzankami.

Odnośniki

  • * można użyć bulionu mięsnego

Uwagi dodatkowe

  • nie należy zbyt długo gotować zupy, ponieważ czosnek niedźwiedzi traci wtedy swoje właściwości zdrowotne
  • do zupy można użyć mrożonego szpinaku

5 6 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Czosnek niedźwiedzi
  • Szpinak
  • Zupy kremy

Nawigacja wpisu

Babka drożdżowa
Fit ciasto dyniowe

Podobne wpisy

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  15 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 64

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy cud natury!
ABC kuchni, Sekrety zdrowia  /  5 marca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 58

Czosnek niedźwiedzi – prawdziwy cud natury!

Sałatka z kaszą sorgo, pieczoną fetą i malinami
Przekąski i przystawki, Sałatki, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  3 czerwca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 56

Sałatka z kaszą sorgo, pieczoną fetą i malinami

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
46 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
kasiak
kasiak
3 lata temu

Rewelacja, zapisuję przepis i już czekam na sezon żeby wypróbować 🙂 Kasiak

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
4 lata temu

5 stars
Tego czosnku u Ciebie pod dostatkiem. Wyczytałam ostatnio, że wystarczy kupić jedną sadzonkę a on sam się później rozrośnie. Tak właśnie zrobię, bardzo mnie kusisz tym czochem <3

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Pieprzyć z Fantazją

Zgadza się, ale troszkę potrwa zanim się rozrośnie 🙂

0
Odpowiedz
Po prostu MAMA
Po prostu MAMA
4 lata temu

Bardzo lubię czosnek niedźwiedzi i na wiosnę z przyjemnością zrobię tą zupę 🙂

0
Odpowiedz
Barbara Elżbieta
Barbara Elżbieta
4 lata temu

Lubię zupy krem. W takim zielonym klorku z pewnością spakowałaby całej rodzinie.

0
Odpowiedz
Iwona
Iwona
4 lata temu

Nie lubię szpinaku, ale ta zupa wygląda tak pięknie, że muszę ją zrobić, ciekawe, czy efekt będzie taki jak na zdjęciu.

0
Odpowiedz
Ania
Ania
4 lata temu

Bardzo lubię zupy, a takiej jeszcze nie miałam okazji jeść 😉 szkoda bo wygląda bardzo ciekawie i apetyczne 🙂

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
5 lata temu

Trzeba będzie na ogrodzie poszukać czosnku i wypróbować przepis 😉

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
5 lata temu

5 stars
Wygląda smakowicie 🙂 Rzadko robimy zupy, ale może kiedyś wypróbujemy 😉

0
Odpowiedz
booky.tramp
booky.tramp
5 lata temu

Nie jestem pewna, czy smakowo jest to coś dla mnie, natomiast jej wygląd… WOW ! 😀

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
5 lata temu

5 stars
Podobno już u niektórych pojawił się czosnek niedźwiedzi… A kolor zupy powala!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Kasia

U nas w NI już jest 🙂

0
Odpowiedz
Irena-Hooltayewpodrozy
Irena-Hooltayewpodrozy
5 lata temu

Lubię zupy, ale takiej nie jadłam.
Czosnek niedźwiedzi i czosnek bez niedźwiedzia to moje smaki.
Wygląda rewelacyjnie.
Zanim nadejdzie wiosna, zrobię zupkę ze szpinakiem.
Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
5 lata temu

Mmm zupa idealna na ciepłe dni

0
Odpowiedz
Magdalena English4work
Magdalena English4work
6 lata temu

Lekkostrawna i jednocześni treściwa zupa. Nie ma to jak zjeść tego typu zupę po całym dniu pracy …. Uwielbiam szpinak.

0
Odpowiedz
Tony
Tony
6 lata temu

Jak ty to robisz ? Że tak apetycznie to wszystko wygląda ?

0
Odpowiedz
racing driver program
racing driver program
6 lata temu

Nigdy nie widziałam takiego ciekawego przepisu. Oby tak dalej 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
6 lata temu

Nie jestem pewna czy to moje smaki, ale pokażę przepis mamie. 🙂

0
Odpowiedz
Sylwia
Sylwia
6 lata temu

Super wygląda kolor obłędny aż chce się jeść. Szpinak kocham a w połączeniu z czosnkiem niedźwiedzim petarda. Skorzystam z przepisu przy najbliższej okazji.

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
6 lata temu

Tak proste, a tak fenomenalnie wyglądające 😉

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje
Atrakcyjne wakacje
6 lata temu

Nam na pewno posmakuje ale nie wiem jak z dziećmi. Na razie za szpinakiem nie przepadają

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Atrakcyjne wakacje

Z dziećmi to różnie bywa, wiadomo 🙂

0
Odpowiedz
Karola
Karola
6 lata temu

Szkoda, że u nas nie rośnie czosnek niedźwiedzi, z którego można zrobić też rewelacyjne pesto do makaronu. 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
6 lata temu

U nas rzadko pojawiają się zupy, ale może kiedyś spróbujemy 🙂 Zwłaszcza że ostatnio czosnek niedźwiedzi coraz częściej pojawia się w naszych potrawach.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Aleksandra

Polecam z całego serca, jest pyszna 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
6 lata temu

zupa szpinakowa, ciekawe:) wygląda oryginalnie:)

0
Odpowiedz
Magda
Magda
6 lata temu

Uwielbiam krem ze szpinaku. Chociaż czasami z powodu mięsożernego męża dodaję do niego trochę ugotowanej piersi z kurczaka.

0
Odpowiedz
Justi
Justi
6 lata temu

Któż nie kocha zapachu wiosny 😀 W końcu się jej doczekaliśmy :))

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
6 lata temu

Widzę, że zakochałaś się w czosnku niedźwiedzim. Musze kiedyś go koniecznie spróbować.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Świat Toli

Owszem 🙂 Koniecznie spróbuj!

0
Odpowiedz
Roksana www.kopanina.pl
Roksana www.kopanina.pl
6 lata temu

Wygląda bardzo dobrze. Takiej nie miałam okazji nigdy jeść. Szpinak też raczej używałam jako dodatek a nie bazę do zupy. Ostatnio gdzieś wyczytałam, że czosnek niedźwiedzi w Polsce jest pod ochroną, używać można tylko takiego hodowlanego. Na przyszły rok spróbuję coś sobie wyhodować.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Roksana www.kopanina.pl

Jest pod ochroną, ale częściową 🙂

0
Odpowiedz
Aga
Aga
6 lata temu

Może być dobra wygląda fajnie

0
Odpowiedz
emi
emi
6 lata temu

wygląda apetycznie

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
6 lata temu

Już wiem, że będzie pyszna. Bardzo lubię zupy kremy.

0
Odpowiedz
Miye's Imaginations
Miye's Imaginations
6 lata temu

To coś idealnie dla mnie, będę musiała wypróbować przepis! Wygląda pysznie!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Miye's Imaginations

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
6 lata temu

Niedźwiedzi czosnek to moja jedna z ulubionych przypraw. Ma wszechstronne zastosowanie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  MangoMania

Dokładnie tak 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
6 lata temu

O ile zupę krem ze szpinaku jadłam i lubie, o tyle nie pomyślałam, żeby dodać do niej liście czosnku niedźwiedziego 🙂 muszę spróbować, jakie połączenie z tego wyjdzie 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Aleksandra Załęska

Zapewniam, że wyjdzie pysznie 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
6 lata temu

Kolejna inspiracja na czosnek niedźwiedzi. Extra!

0
Odpowiedz
Marta
Marta
6 lata temu

Ja ten przepis sobie zanotowałam i zrobię dzieciakom ta zupę 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Marta

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
6 lata temu

Robię podobnie 🙂

0
Odpowiedz
ania
ania
6 lata temu

pychota, u nas jest bardzo często wiosną

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
46
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz