• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Szybkie dania
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Bezmięsne, Kremy, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  25 kwietnia, 2019

Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku

Wędrówki po kuchni
Kocham ten zapach wiosny, który unosi się już w powietrzu! Ziemia pachnie taką świeżością, a drzewa obficie kwitną pięknymi barwami. Cieplejsze promienie słońca coraz częściej zaglądają nam w okna, wprawiając nas w optymistyczny nastrój. Wiosna wróciła na dobre i czas najwyższy, by wprosiła się także do naszych kuchni! Powiew wiosennej świeżości z pewnością wniesie nam ta niezwykle lekka i smaczna zupa w iście wiosennym kolorze. Szpinak i czosnek niedźwiedzi - ten duet Was zachwyci!
Przygotowanie10 min.
Gotowanie30 min.
Czas całkowity40 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 3
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 100 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • 100 g świeżych liści szpinaku
  • 500 ml domowego bulionu warzywnego *
  • 300 g ziemniaków
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ⅓ łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • pieprz biały
  • sól

Dodatkowo

  • 3 łyżki płatków migdałów

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną szalotkę i podsmażamy do momentu, aż szalotka się zeszkli. Dodajemy ziemniaki, mieszamy i chwilę wszystko razem podsmażamy. Całość zalewamy bulionem, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodajemy liście szpinaku oraz czosnku niedźwiedziego. Mieszamy i krótką chwilę gotujemy do momentu, aż liście zmiękną. Do zupy dodajemy sok z cytryny i pieprz cytrynowy. Zupę blendujemy na gładki krem. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem białym i solą.
  • Na suchą i rozgrzaną patelnię wrzucamy płatki migdałów i prażymy na średnim ogniu do momentu, aż migdały lekko się przyrumienią. Zdejmujemy z patelni. Zupę posypujemy migdałami. Podajemy ze świeżą bagietką bądź grzankami.

Odnośniki

  • * można użyć bulionu mięsnego

Uwagi dodatkowe

  • nie należy zbyt długo gotować zupy, ponieważ czosnek niedźwiedzi traci wtedy swoje właściwości zdrowotne
  • do zupy można użyć mrożonego szpinaku

To jest mój autorski przepis. Jeśli kopiujesz – podaj źródło!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Czosnek niedźwiedzi
  • Zupy kremy

Zobacz wpisy

Babka drożdżowa
Fit ciasto dyniowe

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 62

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
43 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Po prostu MAMA
Po prostu MAMA
1 miesiąc temu

Bardzo lubię czosnek niedźwiedzi i na wiosnę z przyjemnością zrobię tą zupę 🙂

0
Odpowiedz
Barbara Elżbieta
Barbara Elżbieta
1 miesiąc temu

Lubię zupy krem. W takim zielonym klorku z pewnością spakowałaby całej rodzinie.

0
Odpowiedz
Iwona
Iwona
1 miesiąc temu

Nie lubię szpinaku, ale ta zupa wygląda tak pięknie, że muszę ją zrobić, ciekawe, czy efekt będzie taki jak na zdjęciu.

0
Odpowiedz
Ania
Ania
1 miesiąc temu

Bardzo lubię zupy, a takiej jeszcze nie miałam okazji jeść 😉 szkoda bo wygląda bardzo ciekawie i apetyczne 🙂

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
9 miesięcy temu

Trzeba będzie na ogrodzie poszukać czosnku i wypróbować przepis 😉

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
9 miesięcy temu

5 stars
Wygląda smakowicie 🙂 Rzadko robimy zupy, ale może kiedyś wypróbujemy 😉

0
Odpowiedz
booky.tramp
booky.tramp
9 miesięcy temu

Nie jestem pewna, czy smakowo jest to coś dla mnie, natomiast jej wygląd… WOW ! 😀

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
11 miesięcy temu

5 stars
Podobno już u niektórych pojawił się czosnek niedźwiedzi… A kolor zupy powala!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
11 miesięcy temu
Reply to  Kasia

U nas w NI już jest 🙂

0
Odpowiedz
Irena-Hooltayewpodrozy
Irena-Hooltayewpodrozy
1 rok temu

Lubię zupy, ale takiej nie jadłam.
Czosnek niedźwiedzi i czosnek bez niedźwiedzia to moje smaki.
Wygląda rewelacyjnie.
Zanim nadejdzie wiosna, zrobię zupkę ze szpinakiem.
Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
1 rok temu

Mmm zupa idealna na ciepłe dni

0
Odpowiedz
Magdalena English4work
Magdalena English4work
1 rok temu

Lekkostrawna i jednocześni treściwa zupa. Nie ma to jak zjeść tego typu zupę po całym dniu pracy …. Uwielbiam szpinak.

0
Odpowiedz
Tony
Tony
1 rok temu

Jak ty to robisz ? Że tak apetycznie to wszystko wygląda ?

0
Odpowiedz
racing driver program
racing driver program
1 rok temu

Nigdy nie widziałam takiego ciekawego przepisu. Oby tak dalej 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu

Nie jestem pewna czy to moje smaki, ale pokażę przepis mamie. 🙂

0
Odpowiedz
Sylwia
Sylwia
1 rok temu

Super wygląda kolor obłędny aż chce się jeść. Szpinak kocham a w połączeniu z czosnkiem niedźwiedzim petarda. Skorzystam z przepisu przy najbliższej okazji.

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
1 rok temu

Tak proste, a tak fenomenalnie wyglądające 😉

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje
Atrakcyjne wakacje
1 rok temu

Nam na pewno posmakuje ale nie wiem jak z dziećmi. Na razie za szpinakiem nie przepadają

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Atrakcyjne wakacje

Z dziećmi to różnie bywa, wiadomo 🙂

0
Odpowiedz
Karola
Karola
1 rok temu

Szkoda, że u nas nie rośnie czosnek niedźwiedzi, z którego można zrobić też rewelacyjne pesto do makaronu. 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
1 rok temu

U nas rzadko pojawiają się zupy, ale może kiedyś spróbujemy 🙂 Zwłaszcza że ostatnio czosnek niedźwiedzi coraz częściej pojawia się w naszych potrawach.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Aleksandra

Polecam z całego serca, jest pyszna 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
1 rok temu

zupa szpinakowa, ciekawe:) wygląda oryginalnie:)

0
Odpowiedz
Magda
Magda
1 rok temu

Uwielbiam krem ze szpinaku. Chociaż czasami z powodu mięsożernego męża dodaję do niego trochę ugotowanej piersi z kurczaka.

0
Odpowiedz
Justi
Justi
1 rok temu

Któż nie kocha zapachu wiosny 😀 W końcu się jej doczekaliśmy :))

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
1 rok temu

Widzę, że zakochałaś się w czosnku niedźwiedzim. Musze kiedyś go koniecznie spróbować.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Świat Toli

Owszem 🙂 Koniecznie spróbuj!

0
Odpowiedz
Roksana www.kopanina.pl
Roksana www.kopanina.pl
1 rok temu

Wygląda bardzo dobrze. Takiej nie miałam okazji nigdy jeść. Szpinak też raczej używałam jako dodatek a nie bazę do zupy. Ostatnio gdzieś wyczytałam, że czosnek niedźwiedzi w Polsce jest pod ochroną, używać można tylko takiego hodowlanego. Na przyszły rok spróbuję coś sobie wyhodować.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Roksana www.kopanina.pl

Jest pod ochroną, ale częściową 🙂

0
Odpowiedz
Aga
Aga
1 rok temu

Może być dobra wygląda fajnie

0
Odpowiedz
emi
emi
1 rok temu

wygląda apetycznie

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
1 rok temu

Już wiem, że będzie pyszna. Bardzo lubię zupy kremy.

0
Odpowiedz
Miye's Imaginations
Miye's Imaginations
1 rok temu

To coś idealnie dla mnie, będę musiała wypróbować przepis! Wygląda pysznie!

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Miye's Imaginations

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
1 rok temu

Niedźwiedzi czosnek to moja jedna z ulubionych przypraw. Ma wszechstronne zastosowanie.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  MangoMania

Dokładnie tak 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
1 rok temu

O ile zupę krem ze szpinaku jadłam i lubie, o tyle nie pomyślałam, żeby dodać do niej liście czosnku niedźwiedziego 🙂 muszę spróbować, jakie połączenie z tego wyjdzie 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Aleksandra Załęska

Zapewniam, że wyjdzie pysznie 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
1 rok temu

Kolejna inspiracja na czosnek niedźwiedzi. Extra!

0
Odpowiedz
Marta
Marta
1 rok temu

Ja ten przepis sobie zanotowałam i zrobię dzieciakom ta zupę 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Marta

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
1 rok temu

Robię podobnie 🙂

0
Odpowiedz
ania
ania
1 rok temu

pychota, u nas jest bardzo często wiosną

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
43
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply