Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
ABC kuchni  /  15 sierpnia, 2019

Wołowina – jakie mięso do jakiego dania

Materiał zewnętrzny

Choć Polska jest uznanym producentem wołowiny, Polacy wciąż niewiele jej zjadają. Szacuje się, że statystyczny Polak je rocznie jedynie 5 kilogramów tego mięsa, co jest bardzo niewielką ilością w porównaniu np. do diety przeciętnego Argentyńczyka, którego jadłospis zawiera aż 100 kilogramów wołowiny w ciągu roku. Jest to spowodowane m.in. tym, że mięso wołowe dostępne na rynku posiada różną jakość i często bywa twarde po ugotowaniu. Ważne jest też umiejętne dobranie rodzaju wołowiny do dania, które zamierzamy przyrządzić. Dania z wołowiny mogą być naprawdę pyszne, o ile wybierzemy mięso wysokiej jakości, czyli np. to dostępne w naszym sklepie poranapola, a następnie poddamy je prawidłowej obróbce.

Podział mięsa wołowego

Tuszę wołową możemy podzielić na kilka podstawowych elementów, które charakteryzują się różną strukturą mięsa i zawartością tłuszczu. Każdy z nich pochodzi z innej części ciała krowy, a charakterystyka mięsa decyduje o tym, do jakich dań jest ono przeznaczone. Jest to związane z tym, że poszczególne elementy zachowują się inaczej, gdy poddamy je obróbce cieplnej. Jedne przeznaczone są do długiego gotowania, inne należy jedynie szybko obsmażyć. Mięso wołowe możemy podzielić na:

  • szyję
  • karkówkę
  • żebro
  • mostek
  • krzyżową
  • polędwicę
  • goleń

Mięso wołowe z szyi charakteryzuje się dużą zawartością tłuszczu, co czyni je soczystym nawet po długim gotowaniu. Karkówka również posiada mięso przeplatane kawałkami tłuszczu, które sprawdza się przy dłuższej obróbce cieplnej. Żebro możemy podzielić na dodatkowe trzy rodzaje wołowiny: rozbratel, który mimo, że obrośnięty błonami i tłuszczem, jednocześnie jest kruchy i soczysty, antrykot posiada równie wysoką jakość i nadaje się do wielu różnych dań, natomiast żebra właściwe charakteryzują się zawartością chrząstek. Mostek to spodnia część pierwszej ćwiartki wołowej tuszy, a polędwica jest najszlachetniejszym i najdroższym kawałkiem wołowiny. Dzieje się tak dlatego, że mięsień ten mało pracuje podczas poruszania się zwierzęcia, a więc pozostaje delikatny, co ma przełożenie na jego smak. Krzyżowa jest górną częścią udźca, a goleń tylna lub przednia znajduje się pod udźcem zwierzęcia.

Właściwości wołowiny i jej wpływ na dietę

Choć wołowina nie jest bardzo kalorycznym mięsem, powinniśmy zjadać jej rozsądne ilości. Jest to spowodowane tym, że może ona podwyższać poziom cholesterolu w organizmie, dlatego też zbyt dużych ilości mięsa wołowego nie powinny spożywać osoby, które mają zbyt wysoki poziom cholesterolu. Oprócz tej jednej wady, wołowina posiada wiele cennych minerałów i witamin, które wpływają na nas pozytywnie. Mięso wołowe składa się w dużym procencie z białka, na 100 g mięsa jest go aż 20 gram. Jest nam ono potrzebne, gdy chcemy zbudować nasze mięśnie, a więc zaleca się jego spożycie wszystkim osobom aktywnie żyjącym i uprawiającym sport. Dodatkowo białko wpływa na pracę naszego organizmu i reguluje poziom hormonów oraz enzymów. Osoby, które muszą uważać na spożycie tłuszczów powinny wybierać odpowiednie dla nich części wołowiny, jak ligawa, która zawiera małą ilość tłuszczu – jedynie 2-3 gramy na 100. Wyróżniamy też elementy tuszy wołowej zawierające o wiele więcej tłuszczu, np. karkówka ma go 15 gram w 100 gramach mięsa. Tłuszcz wpływa również na kaloryczność danej części, a więc ligawa będzie najmniej kaloryczna, a karkówka będzie posiadała najwięcej kalorii. W mięsie wołowym występują również ważne dla organizmu człowieka witaminy i makro oraz mikroelementy. Najwięcej znajdziemy w nim żelaza, którego jest prawie 2 razy więcej w wołowinie, niż w wieprzowinie, dlatego też poleca się ją osobom z niedoborami tego elementu. Występują w niej też witaminy z grupy B, kwasy tłuszczowe oraz aminokwasy egzogenne. Dzięki nim mamy lepszą odporność, poprawia się nasza gospodarka lipidowa i łatwiej dokonać nam redukcji tkanki tłuszczowej, a także lepiej pracuje nasza wątroba.

Jak wybrać dobre mięso wołowe?

Mięso wołowe jest uznawane zazwyczaj za trudne w przyrządzeniu. Dzieje się tak, ponieważ większość wołowiny dostępnej w naszych sklepach pochodzi od krów mlecznych, które hoduje się i bardzo eksploatuje, by dawały jak najwięcej mleka. Takie mięso będzie, więc często twarde, a przez to niesmaczne i nie użyjemy go w daniach, które wymagają szybkiej obróbki cieplnej. Warto, więc wybierać dobrej jakości mięso, które dostępne jest w sklepie poranapola. Pochodzi ono od rodzimych hodowców, takich jak Polskie Steki, którzy dbają o jak najlepszą jakość swoich wyrobów. Aby mięso było kruche i soczyste musi dojrzewać odpowiednią ilość czasu – powstaje wtedy wołowina sezonowana. Mięso jest poddawane takiemu procesowi, gdyż po uboju zaczyna z każdym dniem coraz bardziej twardnieć, dlatego musi być przechowywane w odpowiednich warunkach chłodniczych – od 10 do 70 dni. Wołowina sezonowana jest przygotowywana na dwa sposoby: tradycyjny – na sucho oraz na mokro. Tradycyjna metoda sezonowania polega na dojrzewaniu większych kawałków mięsa razem z kością. To dzięki niej nabiera ono charakterystycznego maślano-orzechowego aromatu, a także staje się bardzo kruche i traci sporo na wilgotności. Sezonowanie na mokro odbywa się w warunkach próżniowych i pozwala uzyskać miękkie, wilgotne mięso. Tradycyjna metoda jest oczywiście o wiele lepsza, gdyż pozwala wydobyć więcej smaku z wołowiny. Odpowiednio dojrzałe mięso można rozpoznać po tym, że jest wilgotne, ma kwaskowy zapach, a po naciśnięciu głębienie się szybko nie wyrównuje. Bogaty wybór sezonowanego mięsa dostępny jest w ofercie Polskie Steki.

 Choć Polska jest uznanym producentem wołowiny, Polacy wciąż niewiele jej zjadają. Szacuje się, że statystyczny Polak je rocznie jedynie 5 kilogramów tego mięsa, co jest bardzo niewielką ilością w porównaniu np. do diety przeciętnego Argentyńczyka, którego jadłospis zawiera aż 100 kilogramów wołowiny w ciągu roku. Jest to spowodowane m.in. tym, że mięso wołowe dostępne na rynku posiada różną jakość i często bywa twarde po ugotowaniu. Ważne jest też umiejętne dobranie rodzaju wołowiny do dania, które zamierzamy przyrządzić. Dania z wołowiny mogą być naprawdę pyszne, o ile wybierzemy mięso wysokiej jakości, czyli np. to dostępne w naszym sklepie poranapola, a następnie poddamy je prawidłowej obróbce.

Jaka wołowina na steki, a jaka do innych dań?

Wiemy już jak ważny jest wybór odpowiedniego rodzaju wołowiny do dania, które zamierzamy z niej przyrządzić. Jest to uzależnione od tego, jakiego rodzaju obróbce cieplnej będzie ono poddawane i jak długo będzie to trwało. Gdy myślimy o jak najlepszych daniach z wołowiny, pierwsze na myśl przychodzą nam zapewne steki lub tatar. Jako, że tatar je się na surowo, a stek poddaje przez krótki czas działaniu bardzo wysokiej temperatury i również często je w krwistej, niewysmażonej wersji, mięso użyte do tych dań musi być bardzo wysokiej jakości. Nie posiadać ścięgien i przerostów, ale już większa zawartość tłuszczu jest często wskazana w przypadku steków. Najbardziej rozpływająca się w ustach wołowina na steki będzie posiadać marmurkowy wzór z tłuszczu. Gdy mamy ochotę na zjedzenie steku, najlepiej wybrać te najlepsze części wołowiny, czyli rostbef, antrykot, Rib-eye lub stek T-bone z kością. Na stek jak najbardziej nada się też polędwica, ale wybierać ją powinny osoby gustujące w chudym mięsie. Szybkie, jedno-minutowe steki przyrządzimy z cienko pokrojonego rozbratla. Rozbratel sprawdzi się również podczas przygotowywania gulaszy i innych długo gotujących się dań. Podobnie, jak ligawa, którą możemy też krótko dusić. Jeśli planujemy przygotować zrazy lub wołową pieczeń, wtedy najlepiej zdecydować się na wołowinę krzyżową lub zrazową dolną i górną. Mięso wołowe może być jak najbardziej jedzone na surowo, w postaci tatara lub carpaccio. Wybierajmy do tego chude i delikatne części, jak polędwica i ligawa. Zmielone mięso na burgery również powinno być wysokiej jakości, soczyste i delikatne, dlatego to przyrządzone z przednich części wołowiny. Kierując się powyższymi zasadami możemy mieć pewność, że zawsze stworzymy pyszne dania z wołowiny.

4.5 2 votes
Article Rating

Nawigacja wpisu

Torr Head
Sałatka z selera
Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
17 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Olga B.
Olga B.
3 lat temu

Ja bardzo lubię wołowinę. Często przygotowuję steki i mielone wołowe właśnie z wołowiny wymieszanej z wieprzowiną. Świeże mięso kupuję w sklepie Kiszeczka. W Warszawie kilka ich jest na szczęście, więc albo wracając z pracy kupuję, albo jadąc specjalnie na zakupy.

0
Odpowiedz
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
4 lat temu

Z wołowiną nie jestem jeszcze dobrze zaprzyjaźniona, a to tylko przez to, że rzadko ją przerabiam w kuchni. Dziękuję za fajne porady, przydały mi się 🙂

0
Odpowiedz
Wiewiórka w okularach
Wiewiórka w okularach
5 lat temu

Trochę mam wrażenie, że nie brak wiedzy, jak przyrządzić wołowinę, stoi na przeszkodzie jej spożywania w większych ilości, ale raczej jej cena. Nie oszukujmy się, 40 zł/kg dobrej wołowiny to bardzo dużo, jeśli się robi obiad dla czteroosobowej rodziny. Za te same pieniądze można nagotować obiadów na trzy dni do przodu.
Nie zmienia to jednak faktu, że wołowina jest przepyszna, a Twój artykuł wiele mi pomoże w przyszłości w kuchni. 🙂

1
Odpowiedz
Zufi.pl
Zufi.pl
5 lat temu

Nie wiem, czy pamiętasz jeszcze czasy, kiedy to wołowina była częstszym gościem na naszych stołach. Jedno z najtańszych mies, czego niestety nie można powiedzieć obecnie. Niestety do Polski trafia mięso niższej kategorii, dodatkowo jest drogie, więc mało kto je kupuje. Osobiście, dopóki nie przeprowadziłam się do Szkocji, nie miałam okazji przyrządzania jakichkolwiek potraw z wołowiny, poza Strogonoffem. Dopiero tam rozsmakowalismy się na dobre w potrawach, gdzie królową jest wołowina. Jednak należy zaznaczyć, że u nas to mięso jest znacznie lepsze pod względem jakości i ceny – nawet jeśli miałabym przyrownywac ceny do tych w Polsce.

-1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lat temu
Reply to  Zufi.pl

Tak samo jest u nas w Irlandii Północnej, mięso jest dobrej jakości, krówki wypasają się na trawce

0
Odpowiedz
Karolina Kosek
Karolina Kosek
5 lat temu

bardzo lubię wołowinę, chociaż jem ją sporadycznie. Jest to bardzo przyjemne w smaku mięso

0
Odpowiedz
Donna
Donna
5 lat temu

Nie jem wołowiny i nawet nie pamiętam kiedy ją ostatnio jadłam.

0
Odpowiedz
Myśli Potarganej
Myśli Potarganej
5 lat temu

Wołowina to moje ulubione mięso. Nie wiedziałam, że jest takim dawcą cholresterolu. Zawsze myślałam, że odwrotnie. Jest dietetyczna i bezcholesterolowa. Dobrze, że mi uświadomiłaś, iż jest inaczej.

0
Odpowiedz
Beata
Beata
5 lat temu

Wołowina zawsze wydawała mi się mięsem dla bardziej zaawansowanych. Może stąd jej mniejsza popularność.

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lat temu

Uwielbiam wołowine, często ja jadam, bo mam dostęp do naprawdę dobrego jakościowo mięsa. Moje dzieci mogłyby jeść wołowine cały czas, nitki, gulas, rolada, pieczeń – wszystko wchodzi 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lat temu
Reply to  Marta

Super. Ja również mam dostęp do świetnej, irlandzkiej wołowiny!

0
Odpowiedz
Gusia
Gusia
5 lat temu

Mój chłopak był fanem wołowiny. Ja jednak nie jestem fanką tego mięska 😉

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
5 lat temu

Nie przepadam za wołowiną. jeśli już coś z niej wybieram z tego mięsa, to polędwicę 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lat temu

Nie pamiętam, kiedy ostatni raz jadłam wołowinę, radykalnie ograniczyłam mięso…
Ilość wegetarian wzrasta radykalnie, szczególnie w wieku do 25 lat.

0
Odpowiedz
aneta
aneta
5 lat temu

Przydatny wpis dla mięsożerców!

0
Odpowiedz
ania
ania
5 lat temu

muszę ten wpis pokazać mojemu mężowi :_)

0
Odpowiedz
AgataMan
AgataMan
5 lat temu

Ugotować, ogólnie przyrządzić nawet poprawnie i smacznie-mam dowody 🙂 potrafię, ale osobiście nie jestem fanką wołowiny.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
17
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz