Go Back
Dziś przenoszę Was do północno-wschodniej Francji, skąd wywodzi się quiche. Składa się na niego podstawa z kruchego lub francuskiego ciasta, wypełniona zawsze wytrawnym nadzieniem. Składnikiem wiążącym nadzienie jest mieszanina śmietany i jaj z przyprawami. Do tego kompozycja wytrawnych dodatków, które podnoszą walory smakowe dania. Dziś zapraszam Was na pyszny quiche z łososiem, słodką gruszką i aromatycznym serem camembert. Danie nie tylko ładnie się prezentuje - również wybornie smakuje, zarówno na ciepło jak i na zimno.
Przygotowanie10 min.
Gotowanie12 min.
Czas całkowity32 min.
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Kruche ciasto

    • 250 g mąki
    • 150 g masła
    • 1 jajko
    • sól

    Nadzienie

    • 120 g łososia wędzonego
    • 4 jajka
    • 125 g sera camembert
    • 180 ml śmietany 30%
    • 1 gruszka
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • gałka muszkatołowa
    • pieprz kolorowy
    • sól

    Przygotowanie

      Ciasto kruche

      • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło, jajko i sól. Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folia spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem. Spód obciążamy ceramicznymi kulkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 12 minut. Następnie usuwamy kulki ceramiczne i pieczemy ciasto kolejne 10 minut, aby się zrumieniło.

      Nadzienie

      • Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w cienkie półplasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Do miski wybijamy jajka, dodajemy śmietanę, starty camembert i doprawiamy do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Mieszamy do połączenia się składników. Masę jajeczną wylewamy na spód ciasta. Na wierzchu układamy kawałki łososia i gruszki. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 22 minuty.
        Bon appétit !

      Uwagi dodatkowe

      • jeżeli używacie metalowej formy, należy ją wcześniej natłuścić masłem